Skip to forum
Notifications
Clear all

Programy do SNG?

39 Posts
13 Users
0 Reactions
11.7 K Views
rutexx

Jakie programy polecacie do gry sng? Nigdy nie korzystalem z tego typu programow, ale tak jak patrze to chyba kazdy wygrywajacy gracz korzysta tylko nigdy nikt o tym nie mowi, nie zaznacza tego gdy opowiada o swoich korzystnych rezultatach... Bez statystyk ciezko jest raczej, co? Po prostu czy mozna przebijac sie przez limity multitablując bez jakiejkolwiek pomocy programow.

Z gory dzieki za odp. :]

Reply
38 replies

Jesli pytasz o sng to wnioskuje ze jestes poczatkujacy w sng. A skoro poczatkujacy to na micro limitach nie potrzeba Ci zadnego programu tylko podstawy. Ludzie napalaja sie na wizarda, trackery i inne dziwactwa nie znajac podstaw. Mysla ze dzieki temu beda bogaci. Programy te sa jak dodatkowe male koleczka przy rowerze. Ale po co Ci takie kolka jesli nie masz roweru.

Podstawy to absolutny fundament. Jak grac we wstepnej fazie, srodkowej, przy 6 graczach, na bublu w ITM i HU przy wysokich blindach. Jak to opanujesz pobijesz micro limity, wtedy mozesz wspierac gre pragramami, a tak tylko zrobia CI wode z mozgu. Moje zdanie.

Reply
rutexx

Trochę grałem tych SNG i znam podstawy... W ICM-ie naprawdę bardzo rzadko się mylę. Faza wczesna, środkowa... Są tabelki do gry więc tez nie sprawia mi to większego kłopotu, no chyba, że święte tabelki przestały być święte i są o kant d**y rozbić? Post flop? W SNG z tego co wiem trzeba przetrwac do poznej fazy wiec nie gram specjalnie post flop i tego unikam. Zeby ocenic zakres rak przeciwnika przydaloby sie miec statystyki... Chyba preflop raise, dobrze mówię? Tak wiec na czym powinienem się skupić bo naprawdę trochę grałem tych sng na micro stakes, ale bez wiekszego sukcesu i za każdym razem zostawałem zjedzony przez wariancję. No bo jak inaczej nazwać sytuacje gdzie po pushu mam silniejszą rękę od przeciwnika i po raz 9 na 10 przypadków odjeżdżam z turnieju... :f_frown:

Jestem otwarty na wszelkie uwagi by w koncu zaczac rozjezdzac jak walec micro sng... _cool:

Reply

Witaj rutexx,

Mazik22 ( :sdrink ) słusznie napisał, że na mikro stawkach programy to dodatek, który niewiele znaczy bez podstaw. Poker to nie tylko umiejętność oceny siły własnej ręki, ale przede wszystkim oceny sytuacji na stole, game-flow. To przychodzi z doświadczeniem, z dużą ilością rozegranych turniejów/sng.

Proponuję zagłębić się w teorię (może i bardziej zaawansowaną?), oraz filmy (powiedz co grywasz, a podam Ci linka do jakiejś serii z naszej oferty), aby swoją wiedzę usystematyzować i zacząć na tych fundamentach stawiać coś solidnego.

Oczywiście stosowanie programów trackujących, hudów, to nie przestępstwo, dlatego możesz korzystać z Holdem Manager 2, czy Poker Tracker 4 (specjalne promo dla graczy z PokerStrategy.com). Ważne, aby nie przesadzić z ilością prezentowanych danych.

Ważniejszymi programami na Twoim etapie rozwoju będą przede wszystkim PokerStrategy.com Equilab, oraz SitNGo Wizard, które pomogą Ci w analizie Twojej gry.

Pozdrawiam

Reply
rutexx

Witam,

Miło, że się odezwałeś bo myślałem, że już nikt nie odpisze :D Rozumiem doskonale to o czym piszesz, jestem skłonny do tego by się uczyć, systematyzować wiedzę. Hmm, dzisiaj wpłacam kasę i chciałbym zacząć grać od 45os.-0,50$ na P*, może ruszyc także 90os-0,50$. Zdaje sobie sprawę, że te turnieje mogą być bardzo dochodowe. Na tym chciałbym zrobić jakiś kapitał i później ewentualnie przy sukcesach przejść wyżej. Jesli masz jakies uwagi, cenne wskazowki odnosnie tych sng to bardzo proszę o pomoc :D

No i jeszcze jedno. Sporo korzystam z tabel do sng (wiem, że sa one bardziej do STT). Czy to jest znaczący błąd? Czy można te tabele stosować do 45os, czy 90os? Cięzko jest określić zakres rąk przeciwnika gdy nie mam jakichkolwiek statystyk.

Pozdro! :D

Reply
nawratus

Tak jak wyzej Ci napisano, na micro nie potrzeba programow, a jak wyzej bedziesz gral 1-2 stoly na raz to tez bez nich da rade sie obejsc.

Na poczatek przydaja sie darmowe z PS: Equilab, ICM Trainer Light, ICM Trainer, jakies tabelki.
Potem jakis HUD (HM/HM2/PT3/4), Table Ninja zwlaszcza przy multitablingu.
Bez SnG Wizarda i innych softów mozna sie obejsc, ale sie przydają.

Reply

45 i 90 sa oparte glownie na chip ev i tabele do jednostolikowych sng raczej sie nie nadadza bo icmowo spoty przy innej strukturze wyplat tez sa innne nzi w 9 osobowych

I moim zdaniem bez wizarda lub innego softu niczego sie nie nauczysz,bedziesz gral na pale po prostu nei rozumiejac nawet dlaczego a analizowanie setek rak w pokerstove po sesji to chyba dla maniakow jest

Reply
rutexx

Ile ludzi tyle opinii :D Co by nie było, ogarnę darmowe programy z pokerstrategy, chociaż ICM'a mam raczej opanowanego. Rzadko kiedy się mylę w ICM'ie. Mam zamiar zrobić jakiś większy kapitał z tego co mam, a później jeśli będzie dobrze szło zainwestuję w jakieś oprogramowanie. Jak to mój trener kiedyś mówił - opanuj podstawową technikę do perfekcji, a zaczniesz odnosić sukcesy :D

Reply

Witam ponownie rutexx,

Jeśli chodzi o tabelki i margines błędu - trudno odpowiedzieć na to pytanie. Osobiście uważam, że:

1. grając wedle tabel gra się jak robot = zero przyjemności z gry
2. jest się narażonym na spory exploiting od graczy, również fiszów, który zauważą, że grasz bardzo tight
3. nie uczysz się dostosowania range, do sytuacji, która panuje na stole - a to jedna z podstaw rozwoju w pokerze

Ucz się, analizuj, tabelki niech Ci służą jako sugestię, która pozwoli Ci opanować swoje własne ragne (jeden lubi grać broadwaye z middle, inny robi to dopiero w late - strefa komfortu).

Ale masz swój rozum i możesz zaplanować wszystko wedle Twoich upodobań : )

Na koniec podsumowanie:
- Ścieżka naukowa dla graczy SnG
Plus warto uzupełnić te informacje o rzeczy z:
MTT

Pozdrawiam

Reply

Obejść się bez SNG Wizarda? No ludzie. Sorry, ale co wy pieprzycie? kaczor +1.

Tabelki wyrzuć od razu do kosza. Włącz SNG Wizarda i sam zrób swoje - tutaj napisałem jak.

Po każdej sesji przeglądnij przynajmniej jeden turniej bawiąc się rangami, aby uczyć się jak w zależności od calling range'ów, które zaobserwowałeś podczas gry i wielkości stacka powinien zmieniać się Twój pushing range oraz na odwrót.

Warto byłoby gdybyś jeszcze obczaił jak działa SNG Wizard i kilka spotów policzył samemu, po czym porównał je z wynikami z SNG Wizarda. Tutaj i tutaj (pomiń 6 pierwszych postów) masz przykłady. SNG Wizard to tylko kalkulator ułatwiający to, co kiedyś każdy musiał robić za pomocą zwykłego kalkulatora - warto wiedzieć jak działa, a nie używać go bezmyślnie.

Gameflow, obserwacja przeciwników itd... Wiadomo, że jest to ważne, ale bez totalnych podstaw, czyli rozumienia czemu gramy taki range na taki range, czemu na takim stacku przy takich przeciwnikach pushujemy tyle, a nie tyle, po prostu się nie obejdzie. A tego da się nauczyć jedynie za pomocą pracy z SNG Wizardem, ew. Equilabem i kalkulatorem.

ICM Trainer jest całkiem dobrym programem, ale uczy on sztywnych range'ów, reguł, a nie dostosowywania się do przeciwników. Dobry na początku zanim zrozumiemy, że poker to nie sztywno wyuczone reguły, a ciągłe adjustowanie się od sytuacji na stole*.

*Chyba, że ktoś gra 180tki turbo... :facepalm:

Reply
rutexx

Na wizzarda mnie nie stac... Z reszta pewnie nie tylko mnie :]

Reply
8dyb8

kiedys byl taki bug ze wystarczylo date systemowa cofnac na czas kiedy miales triala i dzialal dalej (moze dalej jest) :)
w kazdym razie jak nie uzywales to dalej masz triala, masz tez triala sngsolvera (dla mnie lepszy niz wizard) albo icmizera (to jest chyba free)

Reply

"Wieczny trial" w SNG Wizarzdzie dalej działa.

ICMIZER jest płatny - wykupujesz supskrypcje na określiny czas.

Reply
kosciasty

.

Reply
rutexx

No i pięknie... :D Cudoooownie. Ściągam...!! :D

Reply
tmfinger

na tę chwile lepszy od SNG Wiz wydaje się być HoldemResources Calculator. Te opcje, które ma ten program, Wiz bedzie miał dopiero chyba w ver 2.0

Reply
nawratus

Napisane przez evLeisure
Obejść się bez SNG Wizarda? No ludzie. Sorry, ale co wy pieprzycie?

Nie zrozum mnie zle. Sam wydalem $100 na SnG Wiza i uwazam, ze jest wart ten ceny. Na pewno bardziej niz przekrecania daty systemowej dla triala ;P. Uzywam go tez i jest dla mnie pomocnym narzedziem. Jednak jest tylko narzedziem i do tego uzywam go coraz rzadziej pewnie dlatego, ze coraz bardziej wchodze w szybsze STT (hyper, super, ultra turbo).
Wlasnie z tego powodu zaczynam sie przygladac Holdem Resources Calculatorowi. ICM ma dosc duze ograniczenia, a przez to sam SnG Wiz. Holdem Res. Calc. uzywa modelu Malmuth-Weitzman, ktory lepiej sie sprawdza od ICM i to nie tylko w szybkich odmianach. Byc moze jak pojawi sie SnG Wiz 2 to do niego wroce. BTW mozna zapisac sie na zamkniete beta testy, wystarczy napisac do supportu o trial.

SnG Wiz mozna zastapic nie tylko Roldem Res. Calc., ale takze poprzez uzywanie kilku darmowych programow jak ICM Explorer + ICM Trainer + Equilab lub ew. aplikacje www.

Nie chce byc tutaj posądzony o schizofrenie, ale jesli pojawi sie SnG Wiz 2 i bede mial za niego zaplacic $100 (ponoc upgrade mam miec darmowy) to zaplace w ciemno. Aczkolwiek nadal bede uwazac, ze nie kazdemu ten program jest potrzebny i bedzie mozna sie bez niego obejsc :).

Reply

Napisane przez nawratus
Jednak jest tylko narzedziem i do tego uzywam go coraz rzadziej pewnie dlatego, ze coraz bardziej wchodze w szybsze STT (hyper, super, ultra turbo).

Trochę nie rozumiem co masz tutaj na myśli. Z powodu wchodzenia w szybsze SNG zaczynasz odchodzić od SNG Wizarda na rzecz innych bardziej rozbudowanych programów jak ICMIZER czy w ogóle od stosowania programów do niego podobnych? Mam nadzieje, że chodziło o opcje pierwszą, bo czym szybszy typ turniejów tym tego typu programy stają się coraz bardziej niezbędne.

Sam do analizy używam ICMIZER'a, ponieważ jest on bardziej rozbudowany - pozwala na ręczne ustalanie range'ów oraz liczenie r/c. Daje on również możliwość używania modelu ICM Bena Robertsa, który dzięki temu, że w wielu spotach pozwala grać o wiele szerzej bardzo przypadł mi do gustu - nie znoszę nitowania klasycznego ICM'u.

Holdem Resources Calculator w pierwszej chwili wydał mi się bardzo nieintuicyjny, ale podobno jest tak tylko na początku. Mam zamiar przyglądnąć się mu jeszcze raz głównie ze względu na FGS.

Programy te są niezbędne jeśli gramy turnieje turbo. Można liczyć wszystko ręcznie, ale jest to po prostu niewyobrażalna strata czasu. Często analizując jeden spot analizuje go w nastu różnych wariantach, a SR polega na przeanalizowaniu tak kilkudziesięciu spotów. Za pomocą ICMIZERa często zajmie mi to ~2h. Licząc to wszystko ręcznie musiałbym poświęcić (nie przesadzam) jakieś kilkadziesiąt h na same obliczenia.

Grając turnieje o deep strukturze może się bez nich obejść, bo w takich turniejach prawie nie ma fazy push or fold. Aczkolwiek zawsze warto się w niej podszkolić. Często widać jak bezradni są nawet bardzo dobrzy MTT'owcy, którzy po bad beacie skrócą się do 10BB - nie umieją po prostu grać na takim stacku.

Reply

ja mam alphe sngwiz2 zintegrowana z hem2 ale na razie nie da sie na tym pracowac,masa bugow i wiele funkcjonalnosci nie ma jeszcze

Reply
nawratus

Oczywiscie, ze nie chce odejsc od tego typu programow. Przeciez chce zakupic SnG Wiz 2 i zastanawiam sie nad HR Calc. Po prostu obywam sie bez SnG Wiz'a, bo juz niewiele nowego sie z niego dowiaduje. Przy szybszych turniejach czesto jestem w fazie gdzie ICM osiaga granice stosowalnosci (pewnie czytales "Zaawansowany ICM" w sekcji dla platyny ;)). A SnG Wiz uzywa gl. ICM. Ciezko mi w nim analizowac oplacalnosci $EV- pushy czy $EV- calli (po prostu pisze, ze sa nieoplacalne ;)). Byl filmik w sekcji angielskiej jak z pomoca SnG Wiz, Equilaba i excela zrobic sobie ICM z FSG, jak wyliczac edge. Ale tak pobawic moge sie z jednym, dwoma turniejami. Analiza setek z jednego dnia odpada. Nie wiem jak Weitzman radzi sobie przy bardzo duzych blindach, ale ogolnie wypada lepiej wiec szukam softu, ktory go ma (chociazby by porownac).

Zaraz sobie obejrze nowy filmik tmfingera gdzie pokazuje jak uzywac Holdem Res. Calculatora. Jesli mnie przekona to zakupie :). Napisz cos wiecej o ICMIZER, jak sie sprawdza w praktyce ? Testowales go na Hyper Turbo FR i 6-max ?

Reply