Grajac sng zauwazylem, ze duzo lepiej znosze bad beaty i suck outy. Latwiej jakos gra mi sie zetonami niz gotowka, bez wzgledu na wielkosc wpisowego. Chcialbym zajac sie tym na powaznie i mysle nad jakims konkretnym softem. Jak jest ze wsparciem HM dla gier turniejowych, bo wiem ze jeszcze pol roku temu byla bida, ale mieli sie za to zabrac w pierwszej kolejnosci. Czy sa jakies dobre, dedykowane dla sng progsy? Oczywiscie nie chodzi mi o syf liczacy pot odds i mowiacy sile ukladu, ale cos naprawde przydatnego. Poki co wygooglowalem http://sngwiz.com/ . Jest to kalkulator ICM i wydaje sie calkiem sensowny. Czy ktos moze dac jakies opinie?
cos przydatnego do sng jest na ogol zakazane.
Choc smieszne jest to ze ICM sprowadza sie do czegos tak krotkiego:
private static double getEquity ( double [] payouts, double [] stacks, double total, int player, int depth )
{
double eq = stacks [ player ] / total * payouts [ depth ] ;
if ( depth + 1 < payouts.length )
for ( int i = 0 ; i < stacks.length; i++ )
if ( i != player && stacks [ i ] > 0.0 ) {
double c = stacks [ i ] ;
stacks [ i ] = 0.0 ;
eq += getEquity ( payouts, stacks, total - c, player, depth + 1 ) * c / total;
stacks [ i ] = c;
}
return eq;
}
+wyliczenie EV (jedno dzialanie) + dostosowanie tego do range (kilka tabelek na sztywno lub dane z jakiejs bazy) i mamy idelany ICM.
Z drugiej strony, chyba nawet PS nie wylapuje tych ludzi co uzywaja ICM skoro niedawno okazalo sie ze zwyciezca jakiegos leaderboardu okazal sie botem sng i wyszlo to na jaw bo wlasciciel sam sie przyznal - nie zrobil tego dla kasy tytlko dla sportu.
Nie chodzi mi o wyliczanie eq w czasie rzeczywistym, wiem ze jest to zakazane.
Co do skomplikowania ICM to zupelnie pominales fakt, iz modelowy gracz SNG gra xx stolow na raz w roznych fazach i nie ma czasu na wykonywanie tylu dokladnych obliczen. Swoje decyzje podejmuje w oparciu o wyczucie i doswiadczenie, do czego nauki sluzy wskazany wyzej kalkulator.