Czesc planuje kupic 32 do pc! czytam na roznych forach i coraz bardziej jestem skolowany ! Moze ktorys z Was moze wyrazic jakas opinie! Dzieki!
O kurcze ile stolików naraz masz zamiar grać??
A tak już na serio to nie znam nikogo kto kupował takie coś duże. Kumpel ostatnio chyba 26 kupił, ale 32 to zdecydowanie za dużo moim zdaniem
32" strasznie dziwny rozmiar. Może podaj konkretny model, bo te, które ja oglądałem to nie tylko do pokera a właściwie do niczego się nie nadają - mają śmiesznie małą rozdzielczość. Bierz 24" albo 30" - będzie to zdecydowanie lepszy wybór. Albo 2 kwadraty >=20"
to nie lepiej byloby ci juz kupic porzadny telewizor lcd np 37 lub 42 calowy i podlaczyc pod niego komputer? ja tak zrobilem i powiem ci ze gra sie calkiem przyjmnie
Tutaj masz w zasadzie jeden z tańszych monitorów 30-calowych o konkretnej rozdzielczości, bo, jak rozumiem ma to być zakup pod pokera i jak najwyższa rozdzielczość mile widziana.
Mam nadzieję, że to nie będzie potraktowane jako kryptoreklama:P
Z drugiej strony nie wiem, czy warto tyle kasy wydawać, no ale to już Twoja decyzja.
Pozdrawiam.
Bziku napisał
to nie lepiej byloby ci juz kupic porzadny telewizor lcd np 37 lub 42 calowy i podlaczyc pod niego komputer? ja tak zrobilem i powiem ci ze gra sie calkiem przyjmnie
Ok a jak to działa? Jaką rozdzielczość można otrzymać na telewizorze podłączonym do laptopa i jaka jest jakość obrazu. w laptopie mam wyjście na tv, zwykłe 9-pinowe s-video i nie wiem jak to działa wogóle:D
Sorry za offa.
BTW Ja mam 24" i mi wystarcza , 32" sobie nawet nie wyobrażam:D
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Trochę poczytałem trochę popytałem a oto moje refleksje:
Nie kupujesz tutaj monitora pod cale, ale pod rozdzielczość.
1920x1200 posiadają monitory 24 i 26 cali oraz nowsze modele LCD HD
Osobiście nie polecam kupowania Telewizora zamiast Monitora.
Po dłuższym użytkowaniu oczy szybciej się męczą.
Przy większych przekątnych ciężko o kwadrat raczej panorama.
Teraz konkrety.
2x26'vs30'
Za cene NOWEGO 30' z efektywną rozdziałką 2560x1600 zapłacisz min 3600PLN na allegro można taniej o stówkę może dwie. Żeby uciągnąć taką rozdzielczość potrzebujesz grafiki conajmniej dobrej. 30' mają to do siebie, że niezbyt lubią mniejsze rozdzielczości niż maksymalne. Co za czym idzie granie, ogladanie i inne funkcje obciążające kartę dają ładnie w tyłek naszemu kompowi. Bez nowego sprzętu nie ma co inwestować w 30' pomimo tego, że wejdzie na niego
w trybie rozsądnym, żeby nam sie stoliki nie zasłaniały 25starsowych stolików i w sumie 20Titanowych żeby ładnie wygladało. Titanowe są ciupke większe.
Przy 25 starsowych zostaje jeszcze wąski pasek np na czytanie artów
Znacznie bardziej optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie 2x24'
Dlaczego? Już piszę:
24' mają taką samą rozdzielczość efektywną jak 26', tyle że są znacznie tańsze. 1920x1200 .... właśnie z ciekawości rzuciłem okiem jak teraz się przedstawiają ceny 24' na allegro.... jakieś Samsungi za 500zł.... nice.
Cena mówi wiele o jakości, ale nie ryzykując kupujemy 2xGetway 24' po 1000
od sztuki. Dwie średniackie karty graficzne, plus płyta, która dwie uciągnie lub jedną dobrą która działa na dualu. Nie jestem mocny w nowinkach technologicznych do PCtów może ktoś inny się wypowie na ten temat co wybrać, żeby uciągnęło dwie 24'
W każdym bądź razie łączymy ze sobą dwa pulpity stawiamy obok siebie, jeden nad drugim jak kto woli i uzyskujemy kosztem prawie 2razy mniejszym powierzchnię o rozmiarze 3840x2400 pixeli
Jedyny minus tego rozwiązania to pasek z dwóch obudów monitorów między pulpitami... wkurzająca sprawa.
Podsumowując:
2x24' rozwiązanie tańsze i bardziej efektywne
minus to niejednolity pulpit. Idzie sie przyzwyczaić.
30' Droższe słabsze efektywnie, ale jak masz mocnego kompa,xboxa, ps3 to bardziej uniwersalne.
http://sklep.vobis.pl/oferta/monitory_i_telewizory/lcd_24/886489_samsung_syncmaster_t240.aspx
Co o tym modelu sądzicie :>
Przygotowując się do zakupów obejrzałem sporo różnych monitorów.
Ten samsung nie jest rewelacyjny. A stosunek ceny do jakości wypada mizernie.
Osobiście polecam Getway'a albo perełkę w produkcji "firmy" BENQ V2400W
Pyszu napisał
W każdym bądź razie łączymy ze sobą dwa pulpity stawiamy obok siebie, jeden nad drugim jak kto woli i uzyskujemy kosztem prawie 2razy mniejszym powierzchnię o rozmiarze 3840x2400 pixeli
Jedyny minus tego rozwiązania to pasek z dwóch obudów monitorów między pulpitami... wkurzająca sprawa.
Nie no z tą powierzchnią trochę przesadziłeś - będzie więcej miejsca niż na 30", ale nie aż tyle. Chyba, że 4 te monitory się kupi. ![]()
2 x 24" obok siebie: 3840 x 1200 pixeli
2 x 24" jeden nad 2gim: 1920 x 2400 pixeli
W każdym razie takie rozwiązanie i tak daje mniej wiecej tyle miejsca co monitor 30" plus jakis mini o rozdzialce 800x600
maggman napisał
Bziku napisał
to nie lepiej byloby ci juz kupic porzadny telewizor lcd np 37 lub 42 calowy i podlaczyc pod niego komputer? ja tak zrobilem i powiem ci ze gra sie calkiem przyjmnieOk a jak to działa? Jaką rozdzielczość można otrzymać na telewizorze podłączonym do laptopa i jaka jest jakość obrazu. w laptopie mam wyjście na tv, zwykłe 9-pinowe s-video i nie wiem jak to działa wogóle:D
Sorry za offa.
BTW Ja mam 24" i mi wystarcza , 32" sobie nawet nie wyobrażam:D
no rozdzielczosc osiagniesz taka na jaka pozwala ci karta graficzna. czyli taka sama jak na lapku. przeciez to lcd. a jak masz laptopa z wyjsciem hd to juz w ogole bajka. starczy nawte 9 pinowe,tak jak na laptopie ustawiales najlepsza rozdzielnosc ekr i bylo wypas tak samo bedzie na lcd, tyle ze w 42 calach
czyt. duzo stolow na jednym ekranie i nie musisz siedzec metra od komputera i psuc sobie wzrok. bezprzewodowa klawiatura + myszka zalatwia sprawe
Ja się tak tylko zastanawiam, jak na taki monitor zareagują oczy? Domyślam się, że najpierw zrobią się wielkie, ale potem...
LeonidasPL napisał
Pyszu napisał
2 x 24" obok siebie: 3840 x 1200 pixeli
2 x 24" jeden nad 2gim: 1920 x 2400 pixeliW każdym razie takie rozwiązanie i tak daje mniej wiecej tyle miejsca co monitor 30" plus jakis mini o rozdzialce 800x600
![]()
You're right my bad.Ciekawy paradoks. "zarabiam na życie" matematyka, a udupiłem ją na studiach
![]()