Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bluescreen :/

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
610 Wyświetlenia
grzesiek

Coś się popsuło w komputerze i nie bardzo mam pojęcie co, ani jak się zabrać za naprawę tegoż.

Od jakiegoś czasu, dość nieregularnie łapię bluescreeny z napisem "Collecting data for crash dump" i "psychical memory dumping'.

Dzieje się to bardzo nieregularnie, czasem podczas gry w poksa, czasem podczas przeglądania stron, praktycznienie zauważyłem żadnego pkt wspólnego.

Wystarcza reset, potem komp chodzi normalnie, aż do następnej zwiechy. Przeskanowałem, avastem, nic nie znalazł, odpaliłem windowsowe naprawianie systemu, też nic nie zdziałało. Jakieś pomysły jak z tym walczyć?

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
krzyziu1

Musisz spisac kod błedu (na dole bluescreena z wieloma zerami) i wklep to do google poznasz odpowiedź co jest nie tak

pzdr

Odpowiedz
Cytat

Bluescreen viewer i google

Odpowiedz
Cytat
erefkey

strzelam, że masz błędy w pamięci RAM, zostaw kompa na noc z memtestem i jak znajdzie błędy to masz odpowiedź -> nowy ram lub przynajmniej wymiana kości

ps: memtestem testuj tylko jedną kość

Odpowiedz
Cytat
waletpik

Sprawdź Everestem temperaturę mostka południowego,ma oznaczenie MCP.Tylko nie sprawdzaj SpeedFanem,bo on nie mierzy tej temperatury.Włącz przy tym,jakiś filmik na necie.

Odpowiedz
Cytat
grzesiek

Ok, problem faktycznie zlokalizowany. Faktycznie coś z ramem. Wyskakują mi takie błędy:

Uploaded with ImageShack.us

w ilości hurtowej. Po kliknięciu ok wyskakuje od razu kolejny błąd z wyższą liczbą i tak w kółko, aż po jakiś 20 kliknięciach po prostu zamknąłem proces, uznając że to nie ma sensu.

Oznacza to że ram jest fizycznie zepsuty i trzeba kupić nowy, czy można próbować jakoś naprawić ten? Jeśli nie ma ratunku dla kostek, to czy tego typu awarie nadają się jako podstawa do reklamacji (komp ma nie dłużej niż pół roku)?

Jakieś rady co teraz?

Przy okazji, po ostanim blue screenie wyrzuciło mnie podczas grania na starsach i po powrocie zresetowało mi wszystkie ustawienia na starsach. Wygłąd stołu, karty, sizingi, hotkeye, dosłownie wszystkie. Jest jakaś szansa znalezienia tych konfiguracji aby przywrócić je jednym klikiem/podmienieniem pliku, czy trzeba się męczyć od zera?
Przywracanie systemu jest w stanie odwrócić zmiany, czy nie wpływa na takie rzeczy?

Odpowiedz
Cytat
waletpik

Każde niemechaniczne uszkodzenie podzespopłu komutera,podlega gwarancji.Jednakże jeżeli kupiłeś gotowca,plomby nie mogą być zerwane,bo mogą nie uznać gwarancji ,albo robić duże problemy z tego powodu.Jak wymienią ci ramy,to weź na nie nową gwarancję.

Odpowiedz
Cytat