Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Civilization

27 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
2,758 Wyświetlenia
Thorek

Doszła mnie bardzo smutna wiadomość. Kilka dni temu ukazała się piąta część genialnej gry ze stajni Sid Mayer'a. Boję się, że może to oznaczać podobnie jak w przypadku poprzednich części godziny spędzone przed monitorem. :/ Czy też zamierzać pograć w piątą edycję tego genialnego zjadacza czasu?

26 odpowiedzi

Thorek... Ja się boją ją sciągnąc... Syndrom ostatniej tury ciężko wyleczyć. Gra ponoć zajebista. Niby troszke uproszczony rozwój naukowy ale bitwy są bardziej strategiczne. Jednostki range naprawde są range (np artyleria ostrzeliwująca z 3 pól odległości). 1 jednostka na 1 hex (są hexy nie kwadraty). Upkeep dróg co ogranicza ich spamowanie. Nowa grafa i miodna rozgrywka...

Potrzebna chyba bedzie grupa Civilioholikow...

Scoti1986

Nie wiedziałem, że wyszła... Zaraz zabieram się za ściąganie :D

EDIT
Mój laptop tego raczej nie pociągnie ale spróbować warto ;)

TCzeslaw

nie lubię Civki ja zatrzymałem się na etapie C2 oraz CTP 1 i 2. Civ 3 i reszta to już bardziej takie symulatory państwa, tylko, że to są symulatory nieudane, a civ2 to nie jest symulator tylko gra ze swoimi zasadami i mi się podoba :)

karoldobo

Sam grałem tylko w C3, ale na szczęście nie dałem się wciągnąć ;)
Polecam ten materiał o C5:
http://www.gamezilla.pl/content/kazimierz-kaczor-i-opowiesc-o-civilization-v

Jak będę w MM albo Empiku to pewnie kupię, ale obawiam się że do czasu rozbudowy kompa ciężko będzie grać na największej mapie (a to lubię najbardziej).

Wygląda na to, że Sid ponownie odwalił kawał dobrej roboty (ot, niespodzianka...).

elpatoo

Doszly mnie juz sluchy ze na 2 letnich kompach gra na srednich detalach chodzi plynnie. Sam mam zamiar kupic Civke i w koncu takze mam zamiar grac przez neta. Moze ktos pomysli nad zrobieniem jakiejs forumowej rozgrywki? Ja sie na tym nie znam kompletnie. Dotad w Civke gralem tylko po lanie.

Napisane przez Thorek
Doszła mnie bardzo smutna wiadomość. Kilka dni temu ukazała się piąta część genialnej gry ze stajni Sid Mayer'a. Boję się, że może to oznaczać podobnie jak w przypadku poprzednich części godziny spędzone przed monitorem. :/ Czy też zamierzać pograć w piątą edycję tego genialnego zjadacza czasu?

Ty Ty Ty, Panie Moderatorze, do świąt Bożego Narodzenia miało już nie być prezentów ;)
Ale w pełni Cię popieram, gierkę na pewno kupię i z pewnością spędzę przy niej sporo czasu. Podobnie jak przy poprzednich wersjach :(

SamRadziwill

Napisane przez brazzk
Wygląda na to, że Sid ponownie odwalił kawał dobrej roboty (ot, niespodzianka...).

Sid właściwie nie uczestniczył w tworzeniu gry, jak już zresztą od paru części.

Za to przy 5 uczestniczył gość który jest fanem całej seri i nasuwa w nią od jedynki i tworzy mody od dawien dawna ; P

OzzyM

Grałem w Civ3, grałem w Civ4, całkiem sporo, ale zawsze mi czegoś brakowało. Niby klimat był, niby świetna rozkminka strategiczna...

Od kilku dni gram w Civ5... I jestem oszołomiony, już wiem co to jest 'syndrom następnej tury' ;) Gra jest genialna, jednocześnie prosta w obsłudze, jak i skomplikowana w swojej - typowej dla Cywilizacji - strukturze, wymuszającej odpowiednie wyważenie gospodarki, wojsk i kultury.

Znakomity system bitew, jedna jednostka na hexie działa świetnie. Nie można już zwalić 20 jednostek na jedno miasto, trzeba zacząć główkować. Świetnie wygląda też wojna defensywna - miasta same bronią się dość skutecznie (zwłaszcza w pierwszej fazie, gdzieś do wynalezienia prochu), a dobrze ustawiona jednostka łuczników potrafi zdziałać cuda. Termopilae? Czemu nie ;)

Bardzo dobrze sprawdzają się też city-states, czyli państwa-miasta rozwijające się jak normalne państwa, z tym, że nie budują nowych miast. Dają dobre bonusy (do kultury, żywności lub darmowe jednostki) i trzeba się czasem dobrze nagłowić, żeby wybrać z kim lepiej się sprzymierzyć.

Po zagraniu pełnej, 750-turowej, rozgrywki widzę tylko dwa minusy - przepakowani Great Scientists (daje free tech, a w stolicy produkuje się dość sprawnie) i zawieranie pokoju przy wojnie obronnej. Wystarczy wygrać kilkanaście-kilkadziesiąt potyczek broniąc swoich miast (bez żadnej agresji na teren wroga), żeby AI chętnie oddało nam jakieś swoje miasto, surowce czy setki złota.

No ciekawie się zapowiada, zwłaszcza pomysł 1 jednostki na hexie. Mnie bardzo denerwowały bitwy stosów w Civ IV.
edit: Szkoda, że nie ma Polski znowu :rage:

PS: Zatrudnijcie Kaczora do nagrywania filmików :f_cool:

v31dt

w civilisation gram od 1 czesci i jest to jedna z nielicznych serii, ktora nie spada po rowni pochylej , a wprost przeciwnie z kazda kolejna czescia jest coraz ciekawiej. oczywiscie w 5 tez zaczne grac, zamierzam kupic niedlugo bedzie w sam raz na swieta ;)

moim ulubionem sposobem gry jest "wlasna gra" > najdluzszy czas rozgrywki > custom continets > 6 przeciwnikow i jedziemy przez kilkanascie godzin :)

Thorek

Pierdyliardy jednostek na polu nazywały się stack of doom. Jedyny sensowny counter to był inny stack of doom ; P. Teraz jest bardziej taktycznie i strategicznie ; )

Kaeresen

Strach sciagac, srsly.

elpatoo

wiadomosci z frontu :) gra masakra :D

szkoda, ze tego nie mozna grindowac za kase :)

hellYeahEnT

gralem tylko w 4 i mi sie nie podobala moze 5 bedzie lepsza _thumbsup:

jedynki nic nie przebije ;)

Thorek

Napisane przez elpatoo
wiadomosci z frontu :) gra masakra :D

szkoda, ze tego nie mozna grindowac za kase :)

Może i dobrze, bo regi by nas zjadły :D