Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Głośniki do laptopa

25 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
5,297 Wyświetlenia
arkeyo

Witam wszystkich

Jako iż zbliżają się święta a ja już od dawna nic sobie fajnego nie sprawiłem to postanowiłem, że na te święta dostanę od siebie wyjebane w kosmos głośniki.

Sam na elektronice nie znam sie prawie w ogóle dlatego chciałbym poprosić Was o pomoc. Może macie do polecenia jakieś fajny zestaw, który sprawdziliście na własnej skórze. Chodzi przede wszystkim o jakość i czystość dźwięku a moc to sprawa drugorzędna, choć nie znaczy, że nie ważna. Myślałem nad zestawem 4.1, ale do laptopa i stosunkowo małej ilości miejsca lepsze będą chyba 2.1. Powiedzmy, że mogę sobie pozwolić na wydatek do 1000PLN.

Liczę na pomoc, a szczególnie od osób znających się na rzeczy.

24 odpowiedzi

Ostatnio przed kupnem głosników ogarniałem temat. Wiec tak jeżeli zależy ci na jakości dźwięku to tylko 2.0.
x.1 jeżeli ci zależy na mocnych niskich dźwiękach (bass w muzyce, wybuchy w filmach itp.). Z czego tak:
2.1 to głownie jak lubisz techno i mocny bass.
5.1 głównie do filmów - niezbyt nadają się do muzyki (chociaż o ile nie jesteś audiofilem też jest ok)
Najlepiej napisz do czego głównie te głośniki mają być, wtedy wybierzemy rodzaj głośników, a dopiero później można się zastanawiać nad konkretnym modelem.
Co do 4.1 to imo tak jakby sobie kupić auto z 3 kołami :P

DieHardPL

W sumie to podepnę się pod temat. Również chcę kupić głośniki do mp3 playera, telefony i laptopa, a konkretnie głośnik przenośny na baterie plus ewentualne zasilanie z gniazdka, który będzie łatwy do przewożenia. Złącze standardowy jack. Sam jeszcze nie zagłębiałem się w temat, może coś ktoś poleci i ukierunkuje w co warto zainwestować trochę $.

arkeyo

Sory miałem na myśli 5.1 :) Wyszła na jaw moja znajomość tematu.
No więc głośniki przede wszystkim do muzyki, rzadziej do filmów. Gatunek muzyki to głównie techno i house wiec bardzo zalezy mi na mocnym basie ale słucham praktycznie wszystkiego. Tak jak pisałem wcześniej jakość dźwięku jest najważniejsza. Nie chcę słyszeć rzadnego trzeszczenia lub buczenia przy podkręcaniu basów czy pogłaśnianiu.

Hmm skoro do muzyki i zalezy ci na mocnym basie to 2.1. Tylko, że nie ma sensu na takie głośniki wydawać tyle kasy. Najlepsze w tej cenie 2.1 są głośniki logitech z-2300 (tyle, że to już dosyć stara konstrukcja i raczej się nie opłaca kupować nowych) lub model który został ogłoszony ich następcą Z623 np stąd http://www.morele.net/glosniki-komputerowe-logitech-speaker-system-z623-980-000403-nastepca-z-2300-darmowa-wysylka-294755/.
Ew. w takiej cenie można się już zastanawiać nad kolumnami + wzmacniacz ale w tym temacie to już ci nie pomoge musiał byś gdzie indziej popytać. Z drugiej strony jeśli to do laptopa to chyba powinny być w miare mobilne, więc 2.1 by było najlepsze.
Oczywiście nie zapomnij o jakiejś dobrej karcie dźwiękowej.

baume

Może Logitech Z-10 nie potrzebujesz zew karty muzycznej podłączasz przez usb i cieszysz cyfrowym dźwiękiem.

dragoste

@baume, do żadnych głośników praktycznie nie potrzebujesz, bo możesz puścić dźwięk cyfrowo jednym kabelkiem. Więc i 5.1 podepniesz. Ale jaki to ma sens, kupować dobre głośniki i nie korzystać z ich jakości. Sorry, ale w lapkach są kiepskie dźwiękówki.
Ja mam zewnętrzną kartę Creative X-Fi, coś takiego:

2.1 to głownie jak lubisz techno i mocny bass. 5.1 głównie do filmów - niezbyt nadają się do muzyki (chociaż o ile nie jesteś audiofilem też jest ok) Najlepiej napisz do czego głównie te głośniki mają być, wtedy wybierzemy rodzaj głośników, a dopiero później można się zastanawiać nad konkretnym modelem.

Mam wrażenie, że traktujesz bass tylko w kwestii "dobrego pi****lnięcia". Tym czasem niskie tony są bardzo ważne jeśli chodzi o jakoś dźwięku. Głośniki pełno zakresowe rzadko dają dobry efekt, jeśli chodzi o dolną część pasma.
Dlatego jestem za subwooferem.

Co do 4.1 to imo tak jakby sobie kupić auto z 3 kołami

True, true... :)
Albo raczej, jakby kupić combi bez drzwi bagażnika. :D

kfiacior24

Podpinam się pod dragoste, bez dokupienie dobrej karty zewnętrznej, nie ma sensu do lapa kupować głośników droższych niż 170 zł :). Karta którą proponuje jest całkiem ok. Co do dobrych głośników, osobiście uważam że wszystkie wynalazki typu Creative Logitech itp koło dobrych głośników nawet nie stały. Może tak, jest sprzęt który spokojnie zadowoli 90% użytkowników, przynajmniej do momentu kiedy nie posłuchają muzyki z naprawdę dobrych głośników :).

Poleciłbym Ci to ustrojstwo http://www.nokaut.pl/glosniki/harman-kardon-2-1-soundsticks-ii.html, jest to co prawda zestaw 2.1 ale moim zdaniem jeden z lepszych 2.1 do komputera. kosztuje około 550 zł do tego zewnętrzna karta muzyczna CREATIVE SB X-FI SURROUND 5.1. za około 300 zł i bedzie zajebiście.

JEst jeszcze jeden problem, muzyki pewnie słuchasz z mp3 :) a tam jest ostro pocięta jakość :) będziesz musiał przerzucić się na flacki :)

dragoste

Karta którą proponuje jest całkiem ok.

Myślę, że obecnie na rynku znajdzie się kilka nawet lepszych pozycji od tego Creative'a w podobnej cenie. Ja po prostu kupowałem to jakieś 2 lata temu, a wtedy to była jedyna sensowna karta dźwiękowa 5.1 na USB.

JEst jeszcze jeden problem, muzyki pewnie słuchasz z mp3 a tam jest ostro pocięta jakość będziesz musiał przerzucić się na flacki

Jest możliwe zrobienie dobrej jakości mp3, z tym, że takowe po internecie po prostu nie chodzą. Większości ludzi zależy na małej objętości pliku. Trzeba by samemu konwertować z audio, czy flaców. ;)

kapelusznik

Również się podepnę pod temacik :)

Używam tylko laptopa.
1. Mam póki co Media-Tech HULA 2.1
W planie zmiana głośników na coś do 200-300zł

Z dziewczyną ostatnio kupiliśmy jej: http://www.ceneo.pl/3338269 - wydawały się sensowne w tej cenie.

Ja wyznaję teorię: im droższe, tym lepsze, dlatego ja w/w zestawu nie chcę. Macie coś tańszego, niż to, co podaliście tutaj?

Mam laptopa Toshibę Satellite L300. Przy wymianie głośników i chęci posiadania JAK NAJLEPSZEJ JAKOŚCI DŹWIĘKU (do filmów i muzyki) TRZEBA integrować w kartę dźwiękową? Wiadomo, że ona znacznie polepszy odbiór dźwięku, ale czy aż tak bardzo?

2. Kwestia mp3
Odsłuch w 320kbps nie daje rady? Mnie się wydaje, że między tym, a 192 lub 128 różnica jest znaczna.

Mam wrażenie, że traktujesz bass tylko w kwestii "dobrego pi****lnięcia". Tym czasem niskie tony są bardzo ważne jeśli chodzi o jakoś dźwięku. Głośniki pełno zakresowe rzadko dają dobry efekt, jeśli chodzi o dolną część pasma.

Nie do konca mnie zrozumialeś. Chodzi o to, że w głośnikach 2.1 niskie tony są lepszej jakości, jednak zazwyczaj wybijają się ponad wysokie i średnie skutkiem czego są to dobre głośniki do filmów (jak ktoś nie ma jak rozstawić 5.1) i do muzyki typu techno ect. Do normalnej muzyki 2.0 są najlepsze ponieważ mają w miare równe pasmo.
A dźwiękówka jak mówiłem obowiązek przy głośnikach z tej półki cenowej, bo na itegrze to chłopak nie podziała za bardzo.

kfiacior24

Napisane przez kapelusznik

Ja wyznaję teorię: im droższe, tym lepsze, dlatego ja w/w zestawu nie chcę. Macie coś tańszego, niż to, co podaliście tutaj?

.

Siemka,

Z tym im droższe tym lepsze to nie jest tak do końca, jeśli chcesz fajne niedrogie głośniki 2.1 polecam Logitechy x-230, powinny kosztować koło 150 zł i spokojnie dają radę, oczywiście zakładam że nie oczekujemy po nich cudów. Bardzo fajne głośnik robi też, co może niektórych zdziwić Genius, polecam szczególnie http://www.nokaut.pl/glosniki/glosniki-genius-sp-hf1200a.html, 3-drożne, dają bardzo miły efekt i przede wszystkim są w drewnie, a moim zdaniem buda jest bardzo ważna. Co do Creativów czy jak to się tam piszę :), mnie nie leży bass z Creativa, wydaje mi się że Logitech ma cieplejszy sporo milszy bass, ale to już kwestia gustu. Jeśli chodzi o karty to L-300 z tego co się orientuje ma cyfrowe wyjście dźwięku (chociaż nie wiem czy we wszystkich modelach tej serii), w tym przypadku trzeba by kupić już niezłą kartę zewnętrzną żeby odczuć różnice.

Jeśli potrzebujesz głośników do filmów i posłuchania muzyki od czasu do czasu nie masz spaczenia na punkcie jakości dźwięku (jak ja :) ) to spokojnie będziesz zadowolony z Logitech x-230 czy tych geniusów.

A co do zakresu cenowego 200-300 zł, to chyba najgorsza kwota za która można kupić głośniki, ze względu na to że głośniki za 250 zł będą grały prawie identycznie jak te za 150, a zapłacimy za polerowany plastik, pilota itp itd czyli za zbędne bajery. Jeśli chcemy coś z wyższej półki to w przypadku 2.1 musimy przygotować 500zł +, i wtedy szukam po takich firmach jak JBL, Bose, Denon

MrBaikal

Polecam Ci/wam sprawdzić Harman Kardon Soundsticks 2 cena/jakość 10/10, cena to ok 500zł - 600zł oczywiście są droższe lepsze modele ale chyba aż tak bardzo nikt nie chce przesadzać, swoje ,,wygrałem" i jestem bardzo zadowolony, na youtube masz pełno filmików jak wyglądają itd. 99,9% ludzi zadowolonych http://www.youtube.com/results?search_query=Harman+Kardon+Soundsticks+2&aq=f

kolejną firmą jaką bym brał pod uwagę do Bose jeżeli tylko do ipoda to są ciekawe stacje dokujące jeżeli chodzi o komputerowe głośniki to trochę droższa zabawa.

sorry, nie zauważyłem, że kfiacior24 też je polecił :D

to wygląda jak mikser lub sokowirówka, a nie głośniki

mial ktos stycznosc z Creativami T20? Wlasnie sie do nich przymierzam. Ponoc kawal porzadnego 2.0, a 2.1 w cenie do 300zl nie ma sensu bo dostajemy tylko buczaca imitacje suba. Za to srednie i wysokie tony w Gigaworksach powalaja (jak na ta polke, nie jestem audiofilem, slon nadepnal mi na ucho i slucham "ostro pocietych mp3 z netu";), mimo to glosniki laptokowe mnie tez wkurzaja). Jest lepszy wybor dla osoby ktora nie bardzo ma sie gdzie rozstawic ze sprzetem typu 5.1 i niekoniecznie potrzebuje jakiegos super glosnego brzmienia?

T40 odpadaja imo ze wzgledu na cene/jakosc; niewiele lepiej graja niz kultowe 20-tki, a cena prawie 2x wieksza.

kozak567

Napisane przez dragoste

niezly syf, dts jest chyba tylko namalowany :f_thumbsup: :f_thumbsup: :f_thumbsup:

kozak567

kup sobie PC, do tego karte auzentech hometheater HD, kolejno dokup amplituner i na koncu dobre glosniki, a nie komputerowe pierdziafki ;p

arkeyo

No więc swoje rozważania zawęziłem do dwóch modeli: Logitech Z-2300 oraz Logitech Z623. Te pierwsze mają już uznaną renomę i wiele bardzo dobrych opini, ale jak ktoś już wspominał nie jest to już najnowszy model (prawdę mówiąc nie wiem dokładnie jakie to ma znaczenie, ale za 4 lata bo chyba tyle już są na rynku technika poszła trochę do przodu). Natomiast te drugie są na rynku od niedawna i nie znalazłem wielu opini poza tym, że jest to próba odświeżenia Z-2300 i wyciągnięcia dodatkowej kasy. So one jednak o ok. 100PLN tańsze. Mam więc twardy orzech do zgryzienia.

Paavv

Nie znam się na komputerowym sprzęcie, ale nie lepiej kupić sobie wierze i podłączyć komputer pod nią, niż głośniki komputerowe za 6 stów?
Ja laptopa pod kino domowe podłączonego mam cały czas i jest bardzo fajnie

Sprawdz jeszcze logitech z-cinema. Co do z-2300 napisałem ze nie opłaca się kupować NOWYCH. Lepiej znaleźć uzywki na allegro sporo tańsze.

Masz jeszcze dobry artykuł który może ci pomóc w wyborze głośników.
http://www.techfanatyk.net/polecane-glosniki-komputerowe-2-0-2-1-5-1/