Tercjusz dał Ci najbardziej obiektywną opinie na temat appla, korzystałem długo z iOS i androida. Dzisiaj wybrałbym tablet z pełnym windowsem.
Same iOS vs android to też co osoba to opinia, a jest tego kilka przyczyn. Jak ktoś całe życie na pc miał linuxa to najczęściej powie, że znacznie lepszy jest android bo bardzo łatwo będzie mu zrobić ten system pod siebie. Osoba która na PC dokonywała zmiany tapety na pulpicie i na tym kończyła się personalizacja, często powie, że lepszy jest iOS. Osoba z grubszym portfelem nie odczuje tak zwanych "mikro płatności" które są znacznie częstsze na iOS (z windowsem może być podobnie!), a dla innej osoby będzie to minus i przewaga androida. itd itp, można długo
Wielkość to już jest mega indywidualna sprawa, z większego ipada przerzuciłem się na mniejszego z androidem. Ma to plusy i minusy, jak będziesz z niego dużo korzystał w domu, to na pewno większy jest wygodniejszy, w podróży to też kwestia indywidualna, bo są osoby którym nie przeszkadza nosić ze sobą 11 cali, mi zdecydowanie wygodniej 7 i jest to subiektywna opinia osoby, która nie wyobraża sobie wozić ze sobą laptopa większego niż 12 cali. Podróż podróży nierówna, inaczej jak zabierasz go do samolotu, a inaczej jak do tramwaju. Tutaj najlepiej zastanowić się samemu co będzie Ci bardziej pasowało. Film obejrzysz na jednym i drugim, stronę internetową zobaczysz na jednym i drugim, stołów na P* odpalisz tyle samo.
Pozdrawiam i zachęcam do zainteresowania się troszkę samemu parametrami, a następnie zadawania bardziej precyzyjnych pytań, bo odpowiedzi na nie mogą się okazać bardziej pomocne 
:fdrink