Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

iPad i internet

9 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
917 Wyświetlenia
CuAt69UsdSnG

Czesc wszystkim
Kilka dni temu kupiłem iPada 4G. Mam pytanie w której sieci najlepiej zostanie wykorzystany jego potencjał. Chodzi tutaj oczywiście o 4G w Polsce. Dodatkowo, czy orientujecie się jak wyglada sprawa internetu za granica? Chciałbym aby obie te usługi były dostępne w ofertach na kartę. Czy coś przychodzi wam do głowy?
Dzięki z góry za pomoc ;)

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
umothi

4G tego ipada nie wykorzystasz w żadnej polskiej sieci. "The New iPad" - 3 generacja jest przystosowany częstotliwościami do amerykańskich sieci w polsce jedyne co to 3G Ci zostaje. A jeżeli chcesz mobilny tani internet ( niestety nie jest ultra szybki ) to kup kartę Aero2 albo wysyłkowo albo w jakimś oddziale ( niestety niewiele ich jest ) a za około 30zł masz dostęp do neta na przeszło 2 lata na Twoim iPadzie :-)

Dlaczego tak tanio? Aero2 wychodzi z projektu w którym udostępnione zostało pasmo do LTE od państwa w zamian po pokryciu 70% użytkowników państwa zobowiązali się do 3 letniego udostępniania internetu ;-) także korzystać puki można.

Odpowiedz
Cytat
CuAt69UsdSnG

hej
dzięki wielkie za odpowiedź. a jak wygląda porównanie cena/jakość Polskich sieci na kartę. nie koniecznie chodzi mi o to aby był najtańszy. mam orange na kartę i dostaję jakieś niebotycznie ilości transferu do wykorzystania i internet działa dosyć dobrze. jednakże w internecie same negatywne opinie na jego temat. jakie prędkości maksymalne obsługuje ten Aero i jak wygląda zasięg w stosunku do Polskich konkurentów?
dzięki wielkie z góry za odpowiedź :))

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Aero ma prędkość max z tego co wiem 256kb/s mam go bo sam korzystam z netu mobilnego i mam go jako zapasowy jak wykorzystam transfer itd.

Ostatnio byłem zmuszony korzystać z Aero przez kilkanaście dni, nie powiem Ci jak to wygląda jeśli chodzi o grę w pokera bo nie korzystałem ale jeśli chodzi o przeglądanie stron czy jakieś filmiki na YT to owszem chodzi trochę wolniej niż inne ale nie zamula jakoś strasznie i normalnie z neta możesz korzystać.

Jeśli chodzi o opcje płatne to mam już dość długo (ze 3-4 lata jak nie więcej) internet z play, chodzi szybko ale to zależy od lokalizacji. Najgorsze są te limity transferu. Ale w play za niewielkie pieniądze dostajesz go sporo (ja mam 14gb miesięcznie + korzystając po północy do 9 rano transfer nie jest zużywany z tego limitu) więc mogę to śmiało polecić, z tego co wiem wszystkie sieci działają podobnie w większych miastach ale play ma w mojej opinii najlepsze warunki (często za tą samą kasę dostajemy 50-100% więcej transferu).

Teraz jeszcze plus/polsat wprowadziło LTE, nie wiem jak to działa, musisz popytać, jednak znając życie technologia ta jest jeszcze tak słabo rozwinięta że w 90% miejsc w polsce będzie działał jak zwykły mobilny net.

Odpowiedz
Cytat
umothi
CuAt69UsdSnG

do komputera mam zapasowego playa. w domu mam wifi. a telefon (iphone 4) mam pod orange na karte gdzie za doładowanie za 25pln dostaje z 2gb transferu. super. z zasięgiem nie powinienem mieć problemu :)
widzę, ze na allegro po 130pln chodzą te karty. na stronie Aero widzę, ze można zamawiać za 20pln. skąd bierze się taka różnica w cenie? węszę haczyki :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Napisane przez CuAt69UsdSnG
do komputera mam zapasowego playa. w domu mam wifi. a telefon (iphone 4) mam pod orange na karte gdzie za doładowanie za 25pln dostaje z 2gb transferu. super. z zasięgiem nie powinienem mieć problemu :)
widzę, ze na allegro po 130pln chodzą te karty. na stronie Aero widzę, ze można zamawiać za 20pln. skąd bierze się taka różnica w cenie? węszę haczyki :f_cool:

Wow. Aero2 jest darmowe (20zł to kaucja zwracana jak skończy się aero czyli w grudniu 2014 o ile dobrze pamiętam), ktoś sobie robi ładny biznes na allegro i żeruje na ludziach co:
a) nie wiedzą że mogą mieć to samo za darmo
b) nie chcą czekać na kartę (ja czekałem jakieś 6 czy 7 tygodni z tego co pamiętam).

Odpowiedz
Cytat
umothi

głównie taka cena bierze się z czekania na kar†ę czeka się około 2 miesiące no i żerują na ludziach którzy nie wiedzą że to kosztuje 20zł :)

Odpowiedz
Cytat

nie koniecznie chodzi mi o to aby był najtańszy.

ballers gonna baller

Odpowiedz
Cytat