Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Jaki komputer kupic?

18 Posts
13 Users
0 Reactions
2,179 Views
KarolM

Nie dawno wpadło mi troche grosza i mam zamiar kupic komputer.
Dokladnie mam 1600 zł. Co byście mi polecili za tą sume??
Myślałem raczej o laptopie ale jeżeli uważacie ze nie nadaje sie do gry w poksa to podajcie mi swoje za i przeciw.

Dodam jeszcze ze mam taki na oku http://allegro.pl/okazja-acer-2x2-0ghz-4gb-320gb-windows-7-zestaw-i1513041443.html co o nim sadzicie??

17 replies

Do pokera wolalbym raczej cos z wiekszym monitorem, dlatego stacjonarne maja zdecydowana przewage
Laptop wg mnie moze byc jako drugi komp, chociaz w domu mozna go podlaczyc do wiekszego monitora :)

A, i stacjonarny latwo rozbudowac jak sie zestarzeje
Pozdrawiam :f_grin:

ksantypka

Mając 1600zł to ja wolę jeszcze trochę uzbierać niż kupować za tyle kompa.

tu jest jeszcze taki mały lolz

Ja bym odłożył trochę więcej kasy i dopiero coś kupił.

A co do laptop vs stacjonarka to zadaj sobie pytanie czy chcesz gdzieś często zabierać ze sobą komputer? Jeżeli nie to kupuj stacjonarkę bo będzie 2x tańsza.

KarolM

Myslicie ze lepiej bedzie kupic 4 rdzeniówke za tys+monitor 21,5 cal za 500 i bedzie git :D??

chłopie jak masz 1600 PLN to za 1000 kupisz naprawde fajny sprzet,
o i ile nie potrzebujesz rybic rysunkow 3d w Catii albo grac w jakis dziwne gry to do poksa taki komputer az nadto i bedzie smigal jak ta lala.

Procek AMD + dobra płyta , 2-4 GB RAM i bedzie śmigać

szok38

Za 1600 na forum komputerowym złożą Ci nawet jako taki zestawik do gier . Jasne ,że nie będzie to nic wielkiego , ale za te pieniądze laptop to sieka .

avril1991

Witam!

Ja polecam http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_marzec_2011?page=0,4 nawet fajne zestawiki :)

mirash84

Hej,
ja jakies 2 mies temu kupowalem laptopa, tyle ze 17cali.Ddobrze jakby karta graficzna byla troche lepsza (sporo pracy przejmuje od procesora), bo win7+multitabling+HM+cos tam jeszcze to dobrze zeby plynnie chodzilo. Sam kupilem Acer Aspire 7551G (w zaleznosci od ilosci ram, kosztowal 1750-1900zl, teraz moze ciut taniej). Ma jedną z lepszych kart graficznych do laptopów w rozsądnej cenie, pozostałe parametry też bardzo OK. Wszystko śmiga płynnie, 12+ stołów na P*, HM, winamp, win7. W takiej kategorii cenowej 17" lepszego nie znajdziesz, alternatywą tańszą na pewno będzie stacjonarny.

Koledzy maja racje ale przeanalizuj jeszcze jedna sprawę tzn. energie elektryczna. Jeśli jesteś oszczędny to przyjrzyj się zużyciu energii w laptopach. Aktualnie posiadam Acer Extensa 5220(dla was pewnie śmieć) i jak go przycisnę Matlabem to i tak pobiera 45 wat a stacjonarka tylko włączysz przycisk Power i już połknie 150 wat to minimum czyli 3 razy więcej. Do pokera chyba nie potrzebujesz super sprzętu tylko niezłego monitora a może nawet dwóch. Codziennie pracuje na stacji HP Z400 i wiem ile ciągnie taki sprzęt.

KarolM

a jeśli miał bym już wybrać jakiś sprzed oczywiście pod poksa to na co zwrócic uwage?? bo wydaje mi sie ze najwazniejesz jest zeby mial te kilka giga ram bo inaczej z muli tabling bedzie ciezko.

mirash84

Teraz tyle RAM dają, że prawie nie musisz zwracać uwagi, minimum to 2GB, ale zwykle dają przynajmniej 3GB, a najczęściej 4GB, co wystarczy aż nad to. U mnie system podczas gry wykorzystuje ok. 1.8GB RAM. Sam RAM nie wystarczy do gry, wszystkie elementy są jak naczynia połączone, tzn. dla uproszczenia: wszystko będzie działać tak szybko jak najsłabszy element na to pozwala. Będziesz miał 20GB RAM super kartę graficzną i najsłabszy procesor to i tak komp będzie się wieszał.. Bo co z tego, że komputer będzie miał gdzie pomieścić swoje obliczenia, jak nie będzie ich w stanie wykonać, bo nie będzie miał na to siły (procek), to samo z kartą graficzną, która ma własny procesor i pamięć RAM (najlepiej z DDR3 w karcie graficznej) i zajmuje się obrabianiem grafiki (tutaj obsługa win7, i miliona okienek podczas gry). Lepiej jak wszystkie elementy są na przyzwoitym poziomie niż jedna na super a druga na najniższym poziomie. Tak prosto starałem się zobrazować :P

Jak multitabling i jaki system? (vista, win7 pewnie?) pewnie jeszcze HUD i coś jeszcze w tle? To na pewno przyzwoity procek, 3-4GB RAM w zupełności starczy (ja mam 3GB, bo aż tak dużo tej grafiki nie będzie) i jakaś karta graficzna w lapku, z przyzwoitymi parametrami do ceny, jest chyba ze 3 takie karty. Najfajniejsza jest ta w tym lapku co podałem w poprzednim poście. Chyba najlepsza karta jaką wkładają do lapków do ceny 3000zł (a mój kosztował 1800zl). Na kompa też powinieneś patrzeć przyszłościowo. Stacjonarny szybciej rozbudujesz, a laptopa powinieneś kupic takiego, żeby 3-4lata miał szansę wytrzymać, a niestety wszystko teraz idzie w grafikę i te upiększenia, co wymaga dobrej obsługi ze strony grafiki..

ligabb

Napisane przez avril1991
Witam!

Ja polecam http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/zestawy_komputerowe_na_marzec_2011?page=0,4 nawet fajne zestawiki :)

dokładnie! polecam też gorąco zestawy z PurePC. nie kupuj gotowca, bo to wyrzucanie kasy. nawet jak sam nie potrafisz złożyć kompa to na pewno znajdziesz kogoś kto Ci pomoże za przysłowiowe pół litra :)

Złoz sam :P Jak masz sklep komputerowy z duza baza podzespolow to zazwyczaj sami skladaja jak wezmiesz wszystkie czesci od nich. Mi nawet za friko zlozyli, a konfigurujesz pod siebie.

tresor123

a tego ten, bo nigdzie nie mogę znaleźć zestawów tak do 600 zeta.

polecicie coś?

mam lapka acera, starego, więc przydałoby się coś mocniejszego (dysk jakiś tam mam, monitor też, także procek, ram, płyta główna i karta graficzna, obudowa najlepiej jak najmniejsza)

osobiscie kupowalem niedawno sprzet w podobnej cenie
Asus x52JE - 1600 zl - lecz modele z koncowka JE posiadaly wade fabryczna, wiec w sklepie wymienimili mi go za doplata 200 zl
na asus K52JU - < podobne parametry, troche inna karta graf. z tej samej polki i procek i3 2x,253ghz, 15.6" HD/LED matryca. Jezeli chodzi o pokera, no to wiadomo ze wszystko dziala plynnie, wolalem kupic lap + monitor gdyz dzieki temu wpokera moge grac wszedzie, a jezeli jakies konkretniejsze sesje na MT to moge podpiac sie pod monitor,
poza pokerem?
na lapie chodza mi takie gry jak najnowszy NFS HP, mafia 2, pes 2k11, fifa 2k11, dragon age2, crysis2! i jestem zadowolony ;)

takze moja rada? kup laptop - stacjonarki wychodza juz z mody, a laptop jest mobilny, jezeli przeszkadza Ci maly ekran, zawsze mozesz podpiac monitor ;) - ja osobiscie robie tak, w sumie laptop sluzy mi za stacjonarke czyli mniejsza, tj. podpinam do niego myche, klawe, monitor i jest git ;) (dzieki temu moge np. ogladac zalozmy HSP na 1 ekranie, grac na drugim etc.)

KarolM

Niestety nic z tego kasy nie bedzie mam tylko 700 zł
w zwiazku z tym moje pytanie jest takie czy mogl by mi ktos doradzic i powiedziec czy za taka kase zloze jakis sensowny komputer(czytałem ostatnio ze bardziej sie oplaca zlozyc komputer bo wyjdzie taniej i lepiej
)??

Jeśli chodzi o moje wymagania to chce raczej miec kompa do gry w poksa,
pasuje zeby byla karta graficzna bo inaczej nie pogram na dwoch monitorach,
od czasu do czasu lubie sobie zagrac w gry w stylu medieval 2 titan quest cos w tym stylu. Raczej nie gram w te wszystkie super produkcje ktore wychodza na rynek wiec niepotrzebuje jakiegos wypasnego kompa.