Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

komputer stacjonarny ~`4k

57 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
8,135 Wyświetlenia

Cześć,

'Tak jak w temacie. Chcę kupić komputer stacjonarny do 4k który miałby służyć głównie do gry w pokera gdyż mój stary laptop średnio daje radę już stąd czas na zmianę. Jako że już swój wiek mam (nie pytajcie :D ) to w żadne gry nie gram więc karta graficzna jest mało ważna. Czytałem że warto zainwestować w dysk SSD ze względu na jego szybkość ale że nie za bardzo siedzę w tym temacie stąd moja prośba o pomoc. :)

Jeśli ktoś byłby na tyle miły mógł wrzucić jakieś ciekawe zestawy.

Pozdrawiam, Jacek :)

Odpowiedz
Cytat
56 odpowiedzi
baranek

Ja mam coś takiego i jestem bardzo zadowolony:

Produkty
1x Intel Intel Core i5-3350P /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 690zł
1x Sapphire Sapphire Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit (975/6000) 930zł
1x MSI MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/ 269zł
1x Crucial Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix 199zł
1x Seagate Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600 Barracuda 7200.12 205zł
1x SilentiumPC SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze 199zł
1x SilentiumPC SilentiumPC Brutus 410 Pure Black (bez zasilacza) 139z

+ do tego 2 monitory FHD iiyama 23"

Do zestawu miałem dokupić dysk SSD, ale stwierdziłem że póki co mi nie jest potrzebny, bo wszystko śmiga płynnie bez żadnych najmniejszych zwieszek

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

zostawilem w Polsce kompa zlozonego typowo pod poksa, z 2 monitorami
jak Cie interesuje uzywka, to dawaj na prv

a do kolegi wyzej - nie wiesz co to znaczy "plynnie smigac" dopoki raz nie odpalisz trackera na ssd ;)

Odpowiedz
Cytat

Może jestem laikiem i średnio się znam ale wolałbym aby to był nowy sprzęt. Co do Twojego zestawu Baranek to ta karta graficzna trochę sporo kosztuje a w gry nie gram, wolałbym przyoszczedzić na co innego. Może ktoś inny coś zaproponuje ? Wszędzie piszą że dysk SSD jest niezbędny ale czy aż tyle różni się od zwykłego dysku bo sprawdziłem ich ceny i nie są najmniejsze.

Odpowiedz
Cytat
Deasu

Napisane przez magkrs
Może jestem laikiem i średnio się znam ale wolałbym aby to był nowy sprzęt. Co do Twojego zestawu Baranek to ta karta graficzna trochę sporo kosztuje a w gry nie gram, wolałbym przyoszczedzić na co innego. Może ktoś inny coś zaproponuje ? Wszędzie piszą że dysk SSD jest niezbędny ale czy aż tyle różni się od zwykłego dysku bo sprawdziłem ich ceny i nie są najmniejsze.

Dysk SSD jest bardzo przydatny przy dużych bazach. Szczególnie jeżeli grasz zooma. Chodzi o to że zwykły dysk nie jest w stanie obrobić takiej ilości danych na tyle szybko by wszystko działało sprawnie.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

karta graficzna do pokera i obsługi dwóch monitorów może być praktycznie dowolna

najważniejszą rzeczą będzie dysk ssd i w miarę dobry procesor ja mam tylko i3 a w zupełności mi wystarcza

mysle ze do twoich oczekiwan to spokojnie mozna zamknac sie w kwocie duzo nizszej niz 4k

Odpowiedz
Cytat

http://pclab.pl/art52777-18.html
bardzo ciekawy artykuł , jedynie co mozesz to zmienic procekz i5 na i7 i kupic jakąś kartę graficzną za 300 zł do pokera karta nie jest ważna , chyba że chcesz grać na 4 lub więcej monitorach

Odpowiedz
Cytat

Intel Core i7-3770K - 1245 zł
SilentiumPC Fortis HE1225 - 146 zł
MSI Z77A-G45- 394 zł
Sapphire Radeon HD 7770 GHz Edition 428 zł
GeIL 2 × 8 GB DDR3-1866 459 zł
Plextor M5S 128 GB- 389 zł
Seagate Barracuda 7200.12 1000 GB 229 zł
SilentiumPC Gladius M40 199 zł
Samsung SH-224BB/BEBE 62 zł
XFX Core 550 W 245 zł

Razem 3800 zł :)
Ważne jest abyś miał dwa dyski
sdd do systemu i do pokera
a dysk hdd do reeszty programów filmików i tak dalej
obejzyj fimlik jaka jest różnica
http://pclab.pl/art52777-28.html

na monitory może ci kasy nie starczyć ale procek i ssd jest naprawdę ważne
zawsze możesz zmienić i-7 na Intel Core i5-3350P za 655 zł
i masz 800 zł na dwa monitory

jak masz jakieś pytania to napisz na pw:
a jeśli ci nie pomogę to najlepiej zajdź na forum pc-lab tam masz profesjonalistów ale uważaj na naciągaczy , którzy chcą abyś kupił z ich sklepu internetowego. nigdy nie kupuj z allegro !!!

Odpowiedz
Cytat

A jaki monitor opłacało by się kupić do poksa/ trochę filmów ? od 26 cali bym się zastanawiał, możliwe że w przyszłości bym chciał dokupić kolejny ,ale to nt moment nieważne.

ulan32 Bardzo fajny zestaw i bardzo możliwe że go wezmę ale jeszcze trochę sam poczytam :)

Odpowiedz
Cytat
AriannaPL

Generalnie inwestycja 1/3 budżetu w procesor jest nietrafiona. Proc zmień na I5 , monitor koniecznie z matryca IPS czyli 24cale ~~ 1000 dell/800 LG . HM bez ssd jest słabo wydajny > Jak grasz cash i korzystasz z suba to 128 gb moze niewystarczyć ( sam jestem ofiarą niewiedzy ) 2miechy zoom + note caddy i miejsca brakuje .

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Zestaw ok ale da się zejść z ceny. Zamierzasz podkręcać? bo jeśli nie to po co ten model i7?

Ja złożyłem coś takiego:
Intel Core i7-3770 Ivy Bridge 1103.00 zł
MSI ATI Radeon HD7770 1GB DDR5 427.00 zł
Asrock B75 Pro3 Intel B75 LGA 1155 264.00 zł
Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz 222.00 zł
Thermaltake Smart SE Modular 530W 195.00 zł
Asus nagrywarka DVD 68.00 zł
SilentiumPC Brutus 410 128.00 zł
Crucial SSD M4 512GB 1425zł

= 3832zł

Zestaw jest bez dysku HDD ale z SDD 512GB. Jeśli Ci nie wystarczy taka pojemność można dać HDD+SSD(o mniejszej pojemności).

Odpowiedz
Cytat

artur 90
no masz rację i-7 do podkręcania mu nie potrzebna bo pewnie nie umie:) , ale pod ten procek dałbym lepszą płytę główną
a dysk sdd o pojemności 512 gb wydaje mi się , że to za dużo i za drogo
Dyski sdd nie mają obsługiwać wszystkich procesów , a jedynie te najważniejsze
czyli system windows oraz kilka najważniejszych programów , które się uzytkuje
8gb ram starczy , zawsze można sobie do kupić , bo ram zazwyczaj to najtańsza rzecz w kompie

Szczerze mówiąc to Artur90 cenowo masz o wiele lepszy zestaw cenowo , a wydajność jest prawie taka sama:)
Jedynie co mi w nim trochę nie pasuje to ta płyta główna i dysk ssd ,

Magkrs ile średnio grasz miesięcznie rąk , bo na forum piszą , że

Ogólny przelicznik można przyjąć ~100k hands = 1GB

jeśli 128gb ci nie wystarczy to weź większy z crucial albo z samsunga

Odpowiedz
Cytat
Artur90

No to już zależy od autora. Dysk SSD (250GB) + HDD, na pewno wyjdzie taniej. Co do płyty główniej to można rozważyć lepszą.
Ram 8GB wystarczy ważne aby było 2x4GB (CL9).

Co do procesora... może warto zastanowić się nad i5? pewnie w zupełności wystarczy a 500zł piechota nie chodzi :D

Odpowiedz
Cytat

i-5 oczywiscie wystarczy , ale to zależy jaki komputer chce , czy to ma być na 4 lata czy może na 6 i miec dobre . procek 8-wątkowy i-7 i dobra płyta główna gwarantują dobre działanie przez znacznie dłuższy czas .
dzięki dobrej mobo nie będzie miał problemu z rozbudowaniem jednostki , jak by np. chciał dodać jeszcze więcej monitorów to słaba płyta będzie miała problem z dwiema kartami graficznymi w trybie sli, jeśli taką opcję posiada

Odpowiedz
Cytat

Fajna dyskusja Panowie , czytając te posty, taki laik jak ja po zanalizowaniu ich może wynieść naprawdę sporo :) Jutro to wszystko przemyślę i podejmę ostateczną decyzję co do puszki . Myślę że wezmę HDD + 250 gb ssd gdyż gram cash i nie potrzebuję olbrzymiej bazy gdyż gram na eurooomach więc miejsca dużo moje HH nie zajmie.

A jaki monitor ostatecznie polecacie? chciałbym 26cali albo więcej bo też czasem film obejrzę, wyżej było coś o matrycy IPS, po doczytaniu trochę dochodzę do wniosku czy to jest aż tak potrzebne do samej gry a nie jakiś programów graficznych?

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Za 6 lat to i7 będzie już przestarzałe. Biorąc zestaw z i5 będzie można sporo zaoszczędzić. Myślę że do około 2600zł udałoby się coś sensownego złożyć. I po prostu za 2-3 lata zrobić małą modernizacje i tyle. Ale to tylko moja propozycja.

Co do monitora to Ci za bardzo nie pomogę. Ale podrzucę przydatnym linkiem:
http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Artur90
Zestaw ok ale da się zejść z ceny. Zamierzasz podkręcać? bo jeśli nie to po co ten model i7?

Ja złożyłem coś takiego:
Intel Core i7-3770 Ivy Bridge 1103.00 zł
MSI ATI Radeon HD7770 1GB DDR5 427.00 zł
Asrock B75 Pro3 Intel B75 LGA 1155 264.00 zł
Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz 222.00 zł
Thermaltake Smart SE Modular 530W 195.00 zł
Asus nagrywarka DVD 68.00 zł
SilentiumPC Brutus 410 128.00 zł
Crucial SSD M4 512GB 1425zł

= 3832zł

Zestaw jest bez dysku HDD ale z SDD 512GB. Jeśli Ci nie wystarczy taka pojemność można dać HDD+SSD(o mniejszej pojemności).

Zamówiłem jednak ten sprzęt ale HDD + SSD bo chcę zaosczędzić na monitor bo ostatnio run nie rozpieszcza ;p

Odpowiedz
Cytat
gramgrubo

Mała prośba do komputerowych głów - potrzebuję nowego kompa stacjonarnego, głównie do pokera. Moglibyście rzucić okiem, czy taka konfiguracja jest ok?

http://www.amazon.co.uk/ANKERMANN-Wildcat-A10-5800K-Edition-3-80GHz/dp/B009NC7GJ4/ref=cm_cr_pr_product_top#productDetails

Dołożyłbym do tego jeszcze dysk SSD na system i bazę: Samsung SSD 830 Series 128GB SATA3 6Gbs (MZ-7PC128B).

Powinno ładnie wszystko śmigać, czy lepiej kupić coś lepszego? Pracuję na dużej bazie danych, podczas gry mam odpalonych 10-11 aplikacji (6-7 poker roomów, HM, Table Ninja, Spotify, Skype).

Dzięki!

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

Napisane przez gramgrubo
Mała prośba do komputerowych głów - potrzebuję nowego kompa stacjonarnego, głównie do pokera. Moglibyście rzucić okiem, czy taka konfiguracja jest ok?

http://www.amazon.co.uk/ANKERMANN-Wildcat-A10-5800K-Edition-3-80GHz/dp/B009NC7GJ4/ref=cm_cr_pr_product_top#productDetails

Dołożyłbym do tego jeszcze dysk SSD na system i bazę: Samsung SSD 830 Series 128GB SATA3 6Gbs (MZ-7PC128B).

Powinno ładnie wszystko śmigać, czy lepiej kupić coś lepszego? Pracuję na dużej bazie danych, podczas gry mam odpalonych 10-11 aplikacji (6-7 poker roomów, HM, Table Ninja, Spotify, Skype).

Dzięki!

"gotowce" nie sa za dobra opcja do kupowania, przewaznie kilka czesci to nonamy (najczesciej zasilacz i ramy) ktore beda czesto zawodzic a w przypadku zasilacza moga pociagnac caly komputer za soba
dodatkowo czesto czesci nie wspolgraja ze soba, np jest za slaby procesor w stosunku do grafiki itd
nie jestem na czasie z obecnym sprzetem wiec pewnie ktos sie wypowie na temat Twojego kompa ale juz widze, ze nie jest podana marka zasilacza oraz pamieci ram wiec potwierdza to tylko to o czym napisalem

znajdz lepiej jakis sklep w ktorym mozesz kupic osobno czesci i wtedy mozna cos zlozyc

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Gotowca nawet nie bierz pod uwagę. Zamierzasz podkręcać? Ile chcesz wydać na sprzęt?

Odpowiedz
Cytat