Siema. Od razu uprzedzam, że prawdopodobnie zły dział na to pytanie, ale nie wiem czy jest tutaj jakiś lepszy do tego ![]()
Jako, że od pięciu lat posiadam nokię 6300, a ostatnio coraz częściej (niestety) odczuwam minusy nieposiadania smartfona, prawdopodobnie wkrótce zdecyduję się na kupno w/w telefonu.
Kosztuje on 300€. Zaproszenie i transport z EU sobie jakoś ogarnę. Problem jest w tym, że ja żadnych €uro nie posiadam. Mógłbym je kupić za złotówki, ale ostatnio kurs EUR/USD jest w takim dołku, że grzechem by było nie skorzystać i nie kupić go za play money z roomu.
Tylko, że nie mogę wymyślić korzystnej opcji kupna europejskiej waluty. Nawet przy założeniach, że niestraszny mi pan Kapica:
1) otworzyć konto walutowe w dolarach, z roomu na skrilla, ze skrilla na konto i dalej jakimś sposobem na € -> z tego co mi wiadomo, taką drogą poszłoby przewalutowanie $->PLN->$ i zostałbym skrojony z dość sporej części wypłaty
2) przelew z P* na konto walutowe w $ i stamtąd kantory, nie kantory (najbardziej niebezpieczna opcja) -> było coś o tym na forum i podobno starsy przelewy do banków realizują w €, więc moje pieniążki spotkałaby podobna droga jak powyżej
3) założenie konta walutowego w € i transfer $ na nie -> najlepsza opcja? po której stronie następuje wtedy przewalutowanie - rozumiem, że P*? Czy amaya rozliczy to po bardzo złodziejskim kursie?
4) są jeszcze opcje wyrobienia kart skrilla/netka, obydwa mam niestety w USD (netka chętnie bym zmienił na € jeśli jest taka możliwość), ale nie orientuję się - obstawiam, że np. mając konto i kartę skrilla w $ kurs również będzie bardzo niekorzystny.
Generalnie koniec końców muszę mieć euro na koncie walutowym, paypalu albo netku (niestety Oneplus przyjmuje tylko płatności za pośrednictwem paypala). Podejrzewam, że korzystniej będzie wymienić walutę w jakimś kantorze internetowym, niż dawać pole manewru w tej kwestii bankowi, mastercard, paypalowi czy komukolwiek :D, jeśli się mylę to mnie naprowadźcie, bo naprawdę nie wiem jak najbardziej opłacalnie to zrobić. Pozdro