Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Laptop :)

47 Posts
26 Users
0 Reactions
7,246 Views
Byqu

Sprawa wygląda następująco: Mam sobie komputer bardzo stary, na którym nawet elephant się wiesza, a jak otwieram więcej niż 4 stoły, to już się boję, że zaraz mi się kompletnie komputer zawiesi... Zastanawiam się, czemu nie działa na korbkę, lub dlaczego nie muszę dosypywać węgla, skoro technologia jest podobna :) I postanowiłem... kupie sobie laptopa. Wielu z was to informatycy, komputerowi maniacy bądź nawet handlarze sprzętem. Chciałbym abyście użyczyli informacji o laptopach nie uświadomionym. Poszykuję laptopa dobrej firmy, który się nie psuje, i najlepiej ma w zestawie windowsa (choć to mniej istotne) generalnie oscyluje w cenie 2000-2500 zł, waga nie gra roli, ekran matowy :) Chodzi o to żeby sprzęt był możliwie dobry za tę cene, a laptop może wyglądać ochydnie (byle by różowy nie był, ani pluszowy _biggrin:
)

46 replies

Mam sobie komputer bardzo stary, na którym nawet elephant się wiesza,

Akurat, to mnie nie dziwi. :D On i na 4 rdzeniach sie umie zawiesic. :P

Jeśli Ci to nie przeszkadza, to sam jestem dumnym właścicielem jednego z nich (latitude e5400) i dałem jakieś 3200zł za laptop warty 5000zł, który nawet nie był uruchamiany!

http://www.dell.com/outlet

Na allegro znajdziesz na pewno parę właśnie z outletu, a po szczegóły odsyłam na: nhl.pl

krzyziu1

Napisane przez perfectto
Jeśli Ci to nie przeszkadza, to sam jestem dumnym właścicielem jednego z nich (latitude e5400) i dałem jakieś 3200zł za laptop warty 5000zł, który nawet nie był uruchamiany!

http://www.dell.com/outlet

Na allegro znajdziesz na pewno parę właśnie z outletu, a po szczegóły odsyłam na: nhl.pl

Polecam ta metode. Miesiac temu kupilem e4300 latitiude za 3600zl gdzie w sklepie kosztuje 7400zl... a laptop ma tylko ryske na obudowie ktorej prawie nie widac. Wazne zeby byl to laptop z kategorii scratch/dent i z 3letnia gwarancja della next bussines day.

Byqu

To ciekawe, przyznam, że nigdy o tym nie słyszałem, problem polega na tym, że chciałbym się od was dowiedzieć również o opiniach dotyczących konkretnych modeli, a gdzie szukać to dzięki kolegom powyżej już wiem :) Jakież to posiadacie laptopy i jak się wam sprawują? Co polecacie nowym nabywcą? I Dlaczego?

gembusiek

hi, co to za stronka ?? nie znam angielskiego, ale z tego co napisał krzyziu wnioskuję że to są laptopy które mają jakąś niewielką wadę produkcyjną i nie zostały dopuszczone do sprzedaży, ale poza tym są w pełni sprawne ??

ps. nie wiecie czy może hp też takie coś prowadzi?

Napisane przez gembusiek
hi, co to za stronka ?? nie znam angielskiego, ale z tego co napisał krzyziu wnioskuję że to są laptopy które mają jakąś niewielką wadę produkcyjną i nie zostały dopuszczone do sprzedaży, ale poza tym są w pełni sprawne ??

ps. nie wiecie czy może hp też takie coś prowadzi?

Dell jest firmą specyficzną, gdyż nie prowadzi sprzedaży przez sieci handlowe, ale przez swoją stronę i modele na zamówienie. Także, oni też otrzymują wszystkie zwroty, a następnie oceniają "ubytki" itd. Później dzielą je na kategorie i sprzedają dużo taniej w formie outletu. Bardzo często jedyną wadą jest mała ryska na klapie lub nawet brak wad, a po prostu ktoś nie odebrał produktu :)

No i w razie czego mamy zawsze 36 miesięczną gwarancję.

A tu info na forum o tej formie zakupu:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=14278

Byqu

A laptopy z media markt, opłacają się, czy nie bardzo? Cenowo i jakościowo ofc?

krzyziu1

W media to fajnie sobie pojechac zobaczyc, dotknac porwnac gabarytowo a kupic w necie dany model :) ja tak robie ze wszystkim.

Z mojej strony polecam z allegro dwa sklepy z dellami TaniPC i Technika KOmputerowa. Dzialaja razem dlatego maja te samy lapki. Od nich kupilem swojego. Mieszcza sie w poznaniu. Pojechalem osobiscie zeby wczesniej zobaczyc na zywo te laptopy.

Dell serii e jest tak drogi ze wzgledu na jakosc wykonania. Jest zbudowany z stopu magnezu (spod lapka i rama) i aluminium (gorna czesc). Wnetrze dobiera sie wedle uznania.

gembusiek

http://h71016.www7.hp.com/html/hpremarketing/daily.asp

ok, znalazłem takie coś z lapkami hp, jak coś kupić trzeba zadzwonić ??

Byqu

A jaką firmę samego laptopa polecacie? Asus, Acer, Toshiba, HP ? Co jest wd. was, użytkowników najlepsze?

SJS
SJS

Jedynie Dell :).

Ja posiadam IBMa T43. Swietny model, flagowej serii T. W tej chwili te lapki produkowane sa pod znakiem Lenovo. Jaka jest roznica nie jestem w stanie powiedziec, ale chyba bardzo wiele na jakosci nie stracily. T43 to juz stary model, teraz produkuje sie T60/61.
Cos o laptopie-m.in. mocna, wzmocniona tytanem obudowa, wbudowany zyroskop polaczony z systemem parkowania dysku gdy laptop sie trzesie, jest odchylony o duzy kat, albo lapie spore przyspiesznie (sprawodzne u kumpla, u ktorego po upadku z ponad metra na ziemie kompletnie nic sie nie stalo) i pewnie wiele innych kwestii poprawiajacych zywotnosc. Kumpel pracujacy w serwisie i naprawiajacy te kompy uzytkowane w roznych korporacjach (czyli sprzet sluzbowy, o ktory sie raczej mniej dba niz o wlasny) mowil ze w serii T 98% usterek jakie widzial to touch pad zalany kawa :) Ja swojego kompa posiadam ponad 2 lata, jak go kupowalem to mial juz 1.5 roku-dziala bez najmniejszego zarzutu.
Z wygladu laptopy IBMa nie zmienily sie nigdy- prosta, czarna obudowa- jednym sie to podoba, innym nie- ja np jestem zwolennikiem. Nalezy tez wspomniec o naprawde swietnym urzadzeniu wskazujacym jakim jest track point- czerwona kropka miedzy klawiszami. Milion razy bardziej uzyteczne i wygodne od touch pada- jak ktos sie przyzwyczai nie zamieni tego, na nic innego :)
Nie wiem jak jest z cena T6X, ale podjerzewam ze nowy kosztuje sporo wiecej niz Twoj limit, chociaz moge sie mylic, no ale to latwo sprawdzic. Natomiast po zywotnosci tych komputerow mozna wnosic ze zakup uzywanego jest mocno rozsadny.
Na koniec rada zeby nie kupowac niczego, co nazywa sie HP Pavilion.

kfas

Napisane przez junior143
Na koniec rada zeby nie kupowac niczego, co nazywa sie HP Pavilion.

why?

elpatoo

Witam,
przyłacze sie do tematu.
Mam zamiar w ten weekend kupic lapka. Bede go kupowal w sklepie naziemnym bo nie mam czasu a juz jutro musze go miec :)

Wymagania:
- 4-8 stolow FTP plus PT3 z HUDem
- zeby chodzac z anty-virem nie mulil

Jestem calkowitym laikiem komputerowym. Nie chce wydac za duzo, bo nie potrzebuje kompa praktycznie do niczego innego oprocz grania, przegladania neta. W gierki nie naparzam, flimy sporadycznie.

czy taki lapek da rade?
http://www.komputronik.pl/index.php/product/86638/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/Acer_eME725_432G25_-_W7HP.html

pozdrawiam i dzieki za wszelkie odpowiedzi

Delle forever, chociaż paru znajomych ma Thinkpady i IdeaPady i też sprawują się nieźle, ale raczej, gdy będę w przyszłości wybierał coś dla siebie to ograniczę sie do tych dwóch firm.

@elpatoo:
Imo dobrym wyborem dla Ciebie byłby jeden z tańszych modeli Ideapada (tak za 2.5k). Są to laptopy raczej nie do gier, ale z lepszymi procesorami i ogólnie wytrzymalsze i "porządniejsze".

caster5

Hej, chce kupic nowego lapka zeby pt3 chodzil mi b gladko na 6 stolikach podczas gry. W tej chwili wszystko sie dosc mocno tnie jak odpale chocby 4 stad moja decyzja o nowym sprzecie. No i chcialbym wiedziec na co zwrocic uwage przy zakupie. Mysle ze powinno byc 3-4gb ramu, dysk pr. 7200 i dosc szybki procek. Mimo wszystko chcialbym uslyszec zdanie osoby ktora orientuje sie w tym temacie dosc dobrze.

POzdr!

Urbi23

U mnie na Pavilionie dv5 nie ma problemu nawet na 24 stołach, więc nie trzeba mieć niewiadomo jakiego sprzętu do gry :)

caster5

Co powiesz o Pavilionie dm3 ew1010?

http://www.komputronik.pl/index.php/product/88725/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/HP_Pavilion_dm3_1010ew.html

(mam nadzieje ze ten link nie jest zabroniony)... Bo chce wlasnie taki sobie sprawic- nie wiem tylko co z procesorem.

No ale jak mowisz ze 24 stoly to chyba nie bede sie dluzej zastanawial;))

thefoe

Napisane przez Urbi23
U mnie na Pavilionie dv5 nie ma problemu nawet na 24 stołach, więc nie trzeba mieć niewiadomo jakiego sprzętu do gry :)

z hudem i baza kilkaset K rak? Bez szybkiego procka dysku SATA i pamieci to watpliwe by plynnie dzialalo.