Moim zdaniem jeżeli nie masz rzeczywistej potrzeby mobilności nie opłaca się kupować laptopa. Ponieważ:
- Za ta samą cenę kupisz dużo lepszego stacjonarnego:
2 tyg temu kupiłem za 3.5k zł PC. Nie testowałem w wielu grach ale te, które sprawdzałem, każda na full rozdzielczość, full detale i śmiga super.
Patrząc na te dwa te laptopy, które podałeś i na ich podzespoły to zmontowałbyś je w stacjonarnym za 2k zł.
- Mały ekran do Pokera, do filmów etc. jest totalnie niepraktyczny. Chyba, że będziesz podpinać do większego w czasie grania ale wtedy chyba wychodzi na jedno co stacjonarny.
- Miałem laptopa 2 lata i powiedziałem sobie, że nigdy więcej tego szajsu jeśli nie będę rzeczywiście go potrzebował do tego do czego jest stworzony czyli do zabierania go ze sobą poza miejsce zamieszkania.
Jeśli chodzi o gry to jak wspomniałem wyżej dostajesz za tą samą cenę mniej niż w stacjonarnym więc de facto na tym tracisz. Laptopy się przegrzewają przy graniu i same się wyłączają więc potrzebujesz podkładki chłodzącej, którą i tak zmontujesz w zasadzie tylko w domu. Jeśli chcesz grać to potrzebujesz ustawić plan baterii na full wydajność i zje Ci tą baterię za 2 godziny.
Zastanów się serio nad tym czy potrzebny Ci rzeczywiście laptop czy masz zamiar przemieszczać się z nim jedynie od jednego pokoju do drugiego w domu.
// Edit po postcie Asury
Jeśli do Pokera to kupując aktualnie sprzęt nie zawadziłby w nim dysk SSD jeżeli chcesz rzeczywiście poczuć kopa w HM2 itp. A to znów winduje cene laptopa do raczej niezbyt przyjemnej dla portfela.
Pozdro