Opłaca się zmodernizować 3-letniego lapka: IBM Lenovo IdeaPad G560 Intel Core i5-460M 4GB 500GB 15,6'' GT 310M, czy lepiej kupić coś nowego?
Z tego co wyczytałem to musiałbym dokupić dysk SDD (ok 500zł) i z 4 GB ramu (ok 150zł). Czy to wystarczy albo musiałbym jeszcze coś dokupić/pozamieniać inne podzespoły, żeby przyspieszyć działanie lapka?
Ogólnie chodzi mi o działanie HM'a, bo obecnie po załadowaniu mu sporej bazy danych przy jakiejkolwiek próbie sprawdzenia czegokolwiek w pop-up'ie wszystko się zawiesza na czas 5-30 sekund i nie da się tak grać.
Napisane przez Lukaszq15
Dokupienie ramu i większego dysku nie rozwiążą problemu zawieszania.
Tu nie chodzi o powiększenie dysku, a o dokupienie szybszego (SDD).
IMO SSd i ram powinny wystarczyc sam amm lapka z SSD i róznica w pracy hma jest zauważalna
Jesli zwiechy lapie HM a nie system to powinno pomoc. Swoja droga sprzet nie jest jakis tragiczny. Ja na tekiej konfiguracji bez problemu gram sng i uzywam HM2.
Ja do tej pory też nie miałem problemów z tym lapkiem. Przeniosłem się na starsy, załadowałem bazę rozdań z 2 miesięcy i jest kaplica
Właśnie do takiego lapka dorzuciłem wczoraj dysk SSD a inaczej wymieniłem obecny tam HDD na Samsung 840 series. Odpalanie jest sporo lepsze, ogólna sprawność systemu też. 8GBram miałem od momentu zakupu Dziś wieczorem przetestuje ja będzie sprawował się w trakcie grindu (wcześniej na 12 stołach na dodatkowym monitorze +HM1+TN+Placemint+Skype+Mozilla łapał zadyszkę troszkę)
Pozdro
Daj znać co i jak. Mam zamiar kupić:
http://www.x-kom.pl/p/78302-dysk-ssd-ocz-128gb-2,5-sata-ssd-vertex-4.html
i
http://www.x-kom.pl/b/52314-pamiec-sodimm-ddram3-kingston-4096mb-1333mhz-cl9.html
Sprawdzałem programem: CPUID CPU-Z ile mam zajętych slotów na RAM i z tego co tam wyczytałem to mam zajęty 1 i 3, a 2 i 4 mam niby wolne. Myślałem, że mam łącznie tylko 2 sloty na RAM i nie wiem czy program dobrze pokazuje. Jak to jest u Ciebie?
Scoti1986
Laptopy standardowo mają 2 sloty na RAM- zobacz dokłądnie czy napewno masz 4
Nie wiem czy masz łatwy dostęp do ramu ale najlepiej odkręcić obudowę i zobaczyć jak to wygląda
Procek Intel® Core™ i5-460M obsługuje max 8gb ramu ale też dużo zależy od chipsetu HM55
Test Lenovo G560 tu jest fotka ramu. Są tylko dwa sloty. Lapki raczej nie mają 4 slotów. Może jakieś lepsze 17+. CPU-Z najwidoczniej źle odczytuje ilość slotów. Także raczej czeka Ciebie całkowita wymiana ramu...
Ja jednak bym się z RAMem wstrzymał i na razie kupił tylko dysk ssd, postawił nowy system, nową bazę i zobaczył jak to będzie działać. Jak będziesz niezadowolony to zawsze możesz później wymienić ram, a w porównaniu ze stawianiem systemu będzie to trwało chwilę.
Miałem ten sam problem i zakup SSD wszystko naprawił. Śmiga szybko, a bazę mam na ~5kk rąk
Więc myślę, że sam ssd powinnien starczyć.