Witam
Posiadam takiego laptopa https://www.x-kom.pl/p/352957-notebook-laptop-173-acer-vn7-793g-i5-7300hq-16gb-1000-win10-gtx1050ti.html - tylko słabsza grafike
Laptop jest świeży, windows 10 , dokupilem dysk sdd samsunga i jest na nim sytem operacyjny i pt4
do gry uzywam pt4 i table optimizer
i przy 14 + stolikach juz są opoznienia... albo ktos da raise a karty sie pojawią po sekundzie dopiero
jakis czas temu zagrałem sesje na trzech róznych softach bez table optimizera i miałem wrażenie ze jest sporo lepiej
Antywirus wyłączam i nic to nie daje.. komputer świeżo po restarcie
Czym to moze byc spowodowane? czy Table optimizer az tak obciąza kompa?
sprawdz obciazenie procesora i zajetosc pamieci w trakcie gry ( z tymi softami i 14 stolami )
sprawdz czy masz ustawiona wysoka wydajnosc w opcjach zasilania
pracujesz na WIFI ?
podepnę się do tego tematu bo mam dokładnie taki sam problem (tylko ja używam HM'a, TST i mam procka i7)
do 8-10 stolików działa ok, zajętość procesora 35-40% - wyłączenie HM'a i/lub TST w zasadzie nic nie zmienia
po dodaniu kilku stolików już w zasadzie da się grać
- 100% zajętość procesora, 14-16 to zazwyczaj wyczerpane timebanki, a o 32 to mogę zapomnieć
:D ![]()
raz na 10 P* się po prostu wyłącza
mam i TO i WiFi - myślicie, że tutaj jest przyczyna?
(wydajność zasilania chyba mnie nie dotyczy bo to stacjonarka, pamięć zużyta w ok. 63%)
Napisane przez fruzia
podepnę się do tego tematu bo mam dokładnie taki sam problem (tylko ja używam HM'a, TST i mam procka i7)
do 8-10 stolików działa ok, zajętość procesora 35-40% - wyłączenie HM'a i/lub TST w zasadzie nic nie zmieniapo dodaniu kilku stolików już w zasadzie da się grać
- 100% zajętość procesora, 14-16 to zazwyczaj wyczerpane timebanki, a o 32 to mogę zapomnieć
:D
raz na 10 P* się po prostu wyłączamam i TO i WiFi - myślicie, że tutaj jest przyczyna?
(wydajność zasilania chyba mnie nie dotyczy bo to stacjonarka, pamięć zużyta w ok. 63%)
to sprawdz jeszcze ktory proces Ci tak mocno rosnie przy wiecej niz 10 stolach.

przy czym jak się przełączyłam z P* żeby zrobić screenshota to spadło do 53% w sumie,
pierwsze 3 przekraczają 20% każdy przy 14 stolikach, Menadżer okien pulpitu zawsze jest na górze (zużycie rośnie proporcjonalnie do ilości stolików mniej więcej)
i za nic się to nie sumuje do 100%
Napisane przez thomaPL
sprawdz obciazenie procesora i zajetosc pamieci w trakcie gry ( z tymi softami i 14 stolami )
sprawdz czy masz ustawiona wysoka wydajnosc w opcjach zasilania
pracujesz na WIFI ?
Gdy prąd mi padł zmieniłem na oszczedzanie energi, minimalna wydajność
z tego co widzę to pomogło to i nie bylo lagów nawet przy 17 stolikach , dzięki
P.s nie komentuje EPT
Napisane przez fruzia
przy czym jak się przełączyłam z P* żeby zrobić screenshota to spadło do 53% w sumie,
pierwsze 3 przekraczają 20% każdy przy 14 stolikach, Menadżer okien pulpitu zawsze jest na górze (zużycie rośnie proporcjonalnie do ilości stolików mniej więcej)
i za nic się to nie sumuje do 100%
a jaki to procesor? jest dobrze chlodzony? czasami cos tak prozaicznego jak wyschnieta pasta na procesorze powoduje ze sie za mocno grzeje a wtedy zaczynaja dzialac ograniczenia taktowania. Jezeli dawno nie byl instalowany OS / klient pokerstars to tez moze trzeba to zrobic.
Mozesz sobie w wolnej chwili odpalic jakis program obciazajacy kompa na maxa - prime95 czy cos podobnego i zobaczyc jak sie zachowuje.
odpal tez cos do monitorowania temperatury typu speedfan i zobaczy jak reaguje.

nigdy go nie rozkręcałam i nie wiem co z tą pastą,
qurcze mam jeszcze z pół roku gwarancji i trochę mam obawy przed rozkręceniem go
OS od nowości ale raczej utrzymuję go poprawnie
P* co jakiś czas upgrade
prime95 nie znam zapuszczę w wolnej chwili
no dobra uruchomiłam ten stress test
(na początek na 6h, ciekawe czy będą błędy)
od razu wiatrak na procesorze zaczął być ciut (za) głośny a temperatura rdzeni wzrosła do 105st.
szykuje się dzień bez poksa
Napisane przez fruzia
no dobra uruchomiłam ten stress test
(na początek na 6h, ciekawe czy będą błędy)od razu wiatrak na procesorze zaczął być ciut (za) głośny a temperatura rdzeni wzrosła do 105st.
szykuje się dzień bez poksa
![]()
generalnie Twoje "i7" jest sporo slabsze od kolegi "i5"
https://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp []=2502&cmp[]=2922
105 stopni to za duzo. sprobuj zglosic na gwarancje ze sie przegrzewa albo daj do firmy ktora odplatnie Ci wyczyscie uklad chlodzenia i zmieni paste na procku.
NL2-NL16 SH w zależności od nastroju i bankrolla
90% zoom 10% regular - to w trakcie zmian (docelowo 20% zoom)
wydajność procesora nie ma nic wspólnego z tematem,grywałem 16 stołów na mojej przedwojennej dwurdzeniówce
Napisane przez patolog44
wydajność procesora nie ma nic wspólnego z tematem,grywałem 16 stołów na mojej przedwojennej dwurdzeniówce
też tak myślę,
dobra, minęło 3 godziny, zero błędów, przerywam stress testy
oprócz przegrzanego procka (105st to rzeczywiście za dużo) nic się nie dzieje
umówiłam się na odkurzanie i wymianę pasty - 1 godzina - 50 PLN
dam znać czy się poprawiło
dzięki za pomoc
ja nigdzie nie napisalem ze procesor jest za slaby.
ale jak ma za wysoka temperature, autimaczynie zmiejsza taktowanie i wydajnosc.
poza tym to nie sam procek sie grzeje. pozostale elementy tez. dysk SSD jak nie jest dobrze schlodzony tez dziala wolniej.
poczytajcie sobie jakie to moga byc roznice.
dodatkowo co to jest przedwojenna dwurdzeniowka? uzywales tez wszystkich softow ktore napisal fruzia? jaki miales OS?
to po prostu zlozony temat. procesor jaki ma fruzia zostal stworzony do laptopow ktorych zadaniem jest dluga praca na baterii przy pracy biurowej albo z filmem.
kiedys Windows XP dzialal bezproblemowo na 256MB ram sam sprzedawalem takie komputery
teraz jak postawisz XP bez 1TB to wszystko sie muli
identyczna sytuacja z Windows 7 / 10
z kazda poprawka microsoftu z kazdymi "poprawkami" jakie wprowadza chrome / mozilla / producenci dodatkowego oprogramowania, okazuje sie ze obciaza to sprzet o 0,5 - 1 % wiecej, ale jak zsumujesz te wszystkie rzeczy okazuje sie ze niby "mam i5" i "dbam o system" nie wystarcza - fruzia zeby bylo jasne to nie do Ciebie - po prostu pisze z obserwacji a stykam sie z tematem zamulajacych kompow w roznych sutuiacjach od 18 lat.
pozdr.

ja mam coś takiego, takie maleństwo że nawet nie wiem czy tam w środku jest inny wiatrak niż na procesor (raczej chyba nie)
baterii na pewno tam nie ma ![]()
"dbam o system" w sensie, że instaluję wszystkie poprawki (systemu i drivey sprzętowe) i nie instaluję żadnego shitu z sieci
czasami puszczę jakiś vacuum cleaner z zalecanych na fixitpc (ciastka, temporary files, rejestry itp.)
umiem też ustawić firewall, nawet taki w routerze ![]()
pewnie dużo mniejszą od Ciebie ale jakąś ponapodstawową świadomość dbania o system mam
(no ale czyszczenia sprzętu od środka się nie podejmę )
jutro po wyczyszczeniu się okaże czy coś pomogło, raczej nie zaszkodzi
OKi
Chciałam podziałać trochę na wyczyszczonym i odpastowanym
kompku żeby sobie wyrobić zdanie czy coś pomogło.
I tak:
- działa ciszej
- nie grzeje się (na rdzeniach max.78st.)
- do 12 stolików jest na pewno lepiej - działa płynnie max. obciążenie to ok. 85%
- przy 14 niestety nic się nie poprawiło, zaczyna się mulenie i sitouty ![]()
najbardziej podejrzany dla mnie jest ten Menadżer okien pulpitu, muszę poczytać w necie (chyba że coś wiecie i na szybko podpowiecie)
@Gajwer257
dzięki za sugestie, aktualizacje robiłam na bieżąco co jakieś 3-4 tygodnie
ale o BIOSIE to całkiem zapomniałam, okazało się, że mam wersję z 2015 roku a najnowsze revision jest ze stycznia 2017
przed chwilą zrobiłam update BIOSU i zobaczymy co się wydarzy
podziałam i dam znać czy pomogło