Skip to forum
Notifications
Clear all

Problem z Internetem

14 Posts
7 Users
0 Reactions
1,219 Views
zaperos

Witam. Otóż mam taki problem, że co chwilę rozłącza mi internet. Czasami co pół minuty, czasami co minutę, a czasami i co sekundę potrafi. Wyłącza gg, filmiki na YT stają i nie buforują się, a w grach online dostaje DC. Sprawdzałem czy przypadkiem nie jest to wina dostawcy i nie tracę pakietów, ale to nie to. Monitorowałem YT (i wiele innych stron) pingi małe, żadnych start pakietów a mimo to co chwilę internet się wyłącza. Korzystam z Internetu Wifi aczkolwiek bez żadnych routerów także kabel mam prosto do sieciówki. Może ktoś wie jak temu zaradzić ? Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że system jest świeży, komputer czyszczony CCleanerem a całego tego ustrojstwa chroni Nod32.

Reply
13 replies

Dziwna sprawa, jednak polecałbym zgłosić się z tym bezpośrednio do providera, gdyż ciężko doszukiwać się przyczyn po stronie klienta, pod warunkiem, że montaż anteny wykonał właśnie dostawca. No bo jeśli połączenie ze stacją nadawczą jest dobre (piszesz, że jest), to wina 'leży' gdzieś dalej.

Montowaniem sprzętu zajmował się provider, czy robiłeś to na własną rękę?

Reply
zaperos

Montowaniem sprzętu zajmował się provider. Łącze w tej firmie mam już od kilku miesięcy i nie było do tej pory problemu. Znalazłem jeszcze gdzieś na innym forum post gdzie gość pisał o przegrzewaniu się karty sieciowej. Możliwe żeby przez to co chwile mi resetowało kartę sieciową ?

Reply
bidong

Czy ta sieć jest zabezpieczona? Może ktoś po prostu korzysta na lewo i zżera zasoby innych użytkowników. Pozdro

Reply
zaperos

Sieć jest zabezpieczona. Ale i tak chyba nie o zasoby tutaj chodzi, bo internet odbiera wyśmienicie. Tylko gdyby nie te disconnecty co chwilę :rolleyes:

Reply
Tomek620

A może coś jest nie tak z wtykiem kabla.. mi kiedyś net podobnie wariował i akurat pomogła zmiana końcówki na kablu UTP, mogło coś się już wyrobić jak był czasami odpinany..to nic trudnego mały śrubokręt lub kombinerki i da się zacisnąć:) tylko trzeba pamiętać o kolejności kolorów...koszt nie duży bo ok 1zł

Reply
kfiacior24
zaperos

Napisane przez kfiacior24
a wypina Cie od net'a czy od routera, modemu?

Wypina mnie od neta. Powiedzcie mi jeszcze jak to jest możliwe, że gdy monitoruje ping wp.pl czy tam innych stron to nie pokazuję mi żadnych traconych pakietów. Ba, w ogóle nie pokazuję mi abym miał jakieś disconnecty. Natomiast w tym samym czasie monitorowania siedząc na YT filmiki przestają sie buforować, gg dostaje dc z serweru i to samo tyczy w przypadku gier.

Reply
Romanov89

W Menadżerze Urządzeń znajdź swoją kartę sieciową, następnie wejdź we właściwości tej karty i zakładka Zarządzanie Energią i odznacz opcję: Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii. Miałem podobnie jak miałem tą opcję zaznaczoną, co chwilę DC a pingi były spoko. Po odznaczeniu ten problem się nie powtórzył :)

Reply
musashi87

Napisane przez Romanov89
W Menadżerze Urządzeń znajdź swoją kartę sieciową, następnie wejdź we właściwości tej karty i zakładka Zarządzanie Energią i odznacz opcję: Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii. Miałem podobnie jak miałem tą opcję zaznaczoną, co chwilę DC a pingi były spoko. Po odznaczeniu ten problem się nie powtórzył :)

+1 - choć to rozwiązanie obchodzące problem ale jeśli to komp stacionarny nie laptop lub nigdy nie wyłączasz WiFi przez wbudowane klawisze funkcyjne(w przypadku laptopa) to najprostsze rozwiazanie

Reply
zaperos

Już dawno odznaczyłem tą opcję; niestety bez skutku. Chyba pozostało mi tylko zgłosić to do usługodawcy. Boję się jednak tego, że on sprawdzi, że pingi mam dobre, pakietów nie tracę i nie będzie miał sobie jako providera nic do zarzucenia. Wmówi mi, że to moja wina, a ja dalej będę się musiał głowić co jest nie tak.

Reply
musashi87

Napisane przez zaperos
Już dawno odznaczyłem tą opcję; niestety bez skutku. Chyba pozostało mi tylko zgłosić to do usługodawcy. Boję się jednak tego, że on sprawdzi, że pingi mam dobre, pakietów nie tracę i nie będzie miał sobie jako providera nic do zarzucenia. Wmówi mi, że to moja wina, a ja dalej będę się musiał głowić co jest nie tak.

a probowales potestowac net na innym sprzecie?

Reply
zaperos

Na innym sprzęcie jeszcze nie próbowałem. Jeśli nic nie pomoże będę próbował iść w tym kierunku. Na początek sprawdzę kartę sieciową poprzez kable i zasilacz który mam do internetu.

Reply
zaperos

Kontaktowałem się przed chwilką z usługodawcą i okazało się, że kilka osób z mojej sieci również już dziś dzwoniło z takim samym problemem. Także provider przyznał, że problem leży po ich stronie i pozostało mi tylko czekać na naprawę :)

Reply