Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] problem z routerem?

5 Posts
2 Users
0 Reactions
864 Views
napalm77

mam następujacy problem gdzies od tygodnia z moim routerem firmy Edimax sieć neostrada przeglądarka IE. ja używam go poprez kartę bezprzewdowa a brat za pomocą kabla.
problem powstaje wtedy jak brat używa swojego kompa wtedy router jakby sie zawieszał.nie można przegladac stron www ale np. sciąganie plików działa
myslałem że to coś z jego kablem jakies zwarcie lub przerwana żyła w nim ale jak on wyłączy kompa a kabel dalej jest podpięty do routera u mnie net (strony www) chodzi. jeżeli nie jest podłączony kabel od netu z brata kompa na wyświetlaczu diody wyglądają to tak
Ready: pulsuje jak migacz w samochodzie
WAN:
RX podobnie jak TX mrugnie lekko raz na kilkanascie sekund
ADSL pali sie ciągle ta dioda
TX
LAN:
1,2,3,4 oczywiscie w tym wypadku nie pali sie nic

gdy brat podłaczy kabel i odpali kompa
wszystkie diody wymienione wyżej świecą się ciągłym swiatłem lekko pulsując plus LAN np. wejscie 1, tylko ready pulsuje jak migacz w samochodzie

4 replies

Po pierwsze sprawdziłbym czy brat nie mam non-stop włączonych jakichś torrentów, emuli, direct connectów, outlooków ustawionych na co minutowe sprawdzanie poczty, albo czy nie bierze udziału jako zombie w botnecie.

Jest jeszcze pytanie jakie strony Ci się zawieszają. Jeśli jakaś obładowana reklamami flashowymi czy innymi cudami, to problem może leżeć w tym, że brat coś ściąga i łącze nie jest wystarczające dla Twoich potrzeb, ale jeśli stronka google'a się nie włącza, to problem leży gdzieś indziej...

napalm77

dzis ma przyjść brata kumpel nieźle obcykanany w temacie i zobaczyć co sie dzieje. przez telefon stawia diagnoze albo kabel uszkodzona żyła, albo siedzi coś w jego kompie typu dialer i zajmuje całe pasmo netu. pierwszy raz mamy taka sytuacje od 4 lat jak załozyliśmy neta w chacie

No właśnie. Takie problemy to najlepiej ktoś obcykany na miejscu rozwiąże, bo na odległość to można tylko snuć przypuszczenia...

napalm77

po przeinstalowaniu windowsa (bardzo już "dziurawego") na brata kompie problem znikł

p.s. KeMbi gratuluje platyny! _cool: