Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Projektor do domu

16 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,931 Wyświetlenia
Thorek

Witam.

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie zakup projektora do domu. Jak o czymś myślę, to koniec końców ląduje to w moim domu, niemniej jednak zupełnie nie znam się na projektorach i nie wiem na co zwrócić uwagę. Do czego chciałbym używać? Generalnie planuję oglądać filmy, zdjęcia i ewentualnie pograć sobie w jakieś gry na xboxie. No i teraz na co zwrócić uwagę? Firma? Żywotność lampy? Kontrast? Zoom? Obiektyw? Rozdzielczość? - tutaj chyba przydałoby się HD (ale Full Hd czy HD Ready styknie?), skoro chcę używać tego do oglądania filmów, tylko że tego typu projektory są mimo wszystko dość drogie. Aha jeszcze jedna istotna sprawa. Czy rzucanie obrazu na białą ścianę będzie ok, czy powinno kupić się jakiś ekran i czy pomieszczenie musi być mocno zaciemnione?

Generalnie wszystkie rady miel widziane. Jak macie jakieś ciekawe modele to też wdzięczny będę za podanie ich.

Co sądzicie o modelu BenQ W600?

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
Thorek

No come on, tylu kinomanów, a nikt projektora nie używał? :(

Odpowiedz
Cytat
przemek20011

Hej odświeżę trochę temat....

mam zamiar zakupić projektor, co polecacie tak do ceny 2500zł, co jest ważne przy zakupie itd...

Odpowiedz
Cytat
sebano2

Podbije i ja,
jakby ktoś z użytkowników podzielił sie spostrzeżeniami byłoby przyjemnie.

I jeszcze również ważne - ekrany - na co zwracać uwagę?

Odpowiedz
Cytat

Cześć,

temat kina domowego to temat rzeka, żeby coś doradzić trzeba znać kilka podstawowych parametrów:

- do czego ma służyć (co będzie wyświetlane i w jakiej rozdzielczości materiał źródłowy, co będzie źródłem wizyjnym)
- jaka jest odległość pomiędzy miejscem na projektor, a ekranem
- jaka szerokość ekranu maksymalnie
- czy ma być używany w ciągu dnia, czy wieczorem, czy pomieszczenie jest zaciemnione
- jaki jest budżet

Ekrany są rozwiązane na kilka sposobów, ciężko tak w ciemno podpowiedzieć, sugeruję dobór w powiązaniu z projektorem.

Napiszcie coś więcej, postaram się podpowiedzieć.

Odpowiedz
Cytat
przemek20011

Napisane przez 70marcin70
Cześć,

temat kina domowego to temat rzeka, żeby coś doradzić trzeba znać kilka podstawowych parametrów:

- do czego ma służyć (co będzie wyświetlane i w jakiej rozdzielczości materiał źródłowy, co będzie źródłem wizyjnym)
- jaka jest odległość pomiędzy miejscem na projektor, a ekranem
- jaka szerokość ekranu maksymalnie
- czy ma być używany w ciągu dnia, czy wieczorem, czy pomieszczenie jest zaciemnione
- jaki jest budżet

Ekrany są rozwiązane na kilka sposobów, ciężko tak w ciemno podpowiedzieć, sugeruję dobór w powiązaniu z projektorem.

Napiszcie coś więcej, postaram się podpowiedzieć.

Więc tak generalnie projektor wykorzystywany będzie

-do wyświetlania prezentacji w prywatnej firmie (dziennie tak z 3-4h pracy)
-do ogladania filmów/moze gier w domu
-odległość nie ma znaczenia chociaż sądze im mniej tym lepiej
co do odległości znalazlem coś takiego

http://allegro.pl/projektor-benq-w710st-720p-125cali-z-2m-torba-fv-i2953877538.html

-używany w ciągu dnia i wieczorem....
-szerokość ekranu dowolna
-do 2500zł

Odpowiedz
Cytat

To już wiele wyjaśnia. Akurat tego projektora bym nie polecał do Twoich zastosowań, ma zbyt ciemny obraz do jasnych pomieszczeń.
Jeszcze jedno pytanie, czy musi być full HD, czy wystarczy 720p?

Odpowiedz
Cytat
przemek20011

To już wiele wyjaśnia. Akurat tego projektora bym nie polecał do Twoich zastosowań, ma zbyt ciemny obraz do jasnych pomieszczeń.
Jeszcze jedno pytanie, czy musi być full HD, czy wystarczy 720p?

No wiadomo fullHd by sie zdało....

Znalazłem dobry artykuł odnośnie projektorów...

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Poradnik_jak_wybrac_projektor-2521.html

Odpowiedz
Cytat

Artykuł jest OK warto przeczytać.

Podstawowy problem w Twoim przypadku, to pogodzenie robienia prezentacji w jasnym pomieszczeniu i oglądanie filmów. Projektory z wysoką jakością obrazu w filmach nie mają wysokiej jasności potrzebnej do prezentacji.

Jeżeli nie masz dużej kolekcji filmów na BlueRay, czyli materiału w full HD to proponuję w tym budżecie kupić projektor 720p, lepiej odtworzy filmy z DVD i plików niż full HD.

http://www.optoma.pl/projectordetailshccs.aspx?ShowMenu=HE&PTypedb=Home%20Entertainment&PC=GT750

Myślę, że to jest rozsądny kompromis, ma na dokładkę 3D, jest 200 zł powyżej budżetu, ale moim zdaniem warto. Widziałem kilka projektorów tej marki w akcji (filmy) i jest bardzo OK.

Odpowiedz
Cytat
przemek20011

Podstawowy problem w Twoim przypadku, to pogodzenie robienia prezentacji w jasnym pomieszczeniu i oglądanie filmów. Projektory z wysoką jakością obrazu w filmach nie mają wysokiej jasności potrzebnej do prezentacji.

Jeżeli nie masz dużej kolekcji filmów na BlueRay, czyli materiału w full HD to proponuję w tym budżecie kupić projektor 720p, lepiej odtworzy filmy z DVD i plików niż full HD.
.

A jaki byś polecił do oglądania filmów?? Nie potrzebuję technologii 3D

Odpowiedz
Cytat
akus1979

Ja sobie właśnie wczoraj sprawiłem projektor NEC V260W, posiada rozdzielczość 1280x800 myślałem jeszcze o BenQ i Acer ale nie mam zufania do tych firm. Co do NECa to używam go głównie do filmów no i pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, choć nie miałem za dużo do czynienia z innymi projektorami. Cena ok 2000 zł, posiada technologię 3D Ready DLP, trochę słychać wentylator ale to norma. Obraz wyświetlam na szarej ścianie i jest bardzo ładny, w menu można wybrać właśnie kolor "ekranu" i dostosuje odpowiednio barwy. Jak narazie polecam.

Odpowiedz
Cytat
Thorek

To może i ja się wypowiem jako twórca tematu :P. Co prawda nie orientuję się, jak wygląda teraz sytuacja na rynku projektorów, ale mogę opisać swoje wrażenia z używania Benq W600. Projektor wciąż hula po ponad 2 latach uzytkowania co mnie bardzo :P. HD ready jest wg mnie w zupełności wystarczające do użytku domowego i nie ma sensu pakować kasy w full HD, które są dużo droższe.

Projektora używam do oglądania filmów i gry na xboxie. Przy zasłoniętych 2 żaluzjach na 3 spokojnie można używać go nawet w słoneczny dzień. Efekt tzw. tęczy pojawia się mega rzadko. Generalnie jestem jak najbardziej zadowolony z zakupu. Jeśli chcesz kupić projektor w celu oglądania filmów, to nie schodziłbym poniżej rozdzielczości HD ready.

Ważne jest też, czy masz pomieszczenie i warunki do zainstalowania projektora, bo jeżeli pokoje są zbyt małe, to nie uzyskasz wystarczającego powiększenia obrazu i skończy się na tym, że będziesz miał obraz wielkości telewizora, więc wtedy nie ma sensu przepłacać.

Jedyny minus dla mnie Benq W600, że nie współgra z laptopami DELLa.

Na koniec kilka zdjęć w akcji:

Spoiler

Spoiler

Spoiler

Spoiler

Odpowiedz
Cytat

Do filmów to ten: http://www.prono.com.pl/produkt-projektor-optoma-hd6720-52172.html
mieści się w Twoim budżecie, obraz bardzo ładny, znajomi używają tego modelu. Mają słabo zaciemnione pomieszczenie, wyświetlają na zwykłej ścianie w kolorze żółtawym.

Tak jak napisał Thorek, do filmów wystarczy rozdzielczość 720p, czyli taka jak w jego projektorze. żeby full HD dobrze wyglądało z projektora to źródło obrazu musi być już dosyć porządne i sam film powinien być w full HD. A i ekran z prawdziwego zdarzenia by się przydał.

Ja efektu tęczy nie widzę, ale są tacy którzy nie są w stanie oglądać obrazu z projektora z tęczą. Powinieneś przejść się do jakiegoś sklepu z projektorami i sprawdzić, czy masz z tym problem. Dotyczy to tylko projektorów w technologii DLP.

Odpowiedz
Cytat
przemek20011

Dobra ostatnie pytanie co myslicie o tym projektorze

http://www.prono.com.pl/produkt-projektor-hitachi-cp-x4014wn-52319.html

Odpowiedz
Cytat

Chwilę mnie nie było. Ale jeżeli jeszcze nie kupiłeś, to nie polecam, ma kiepską rozdzielczość, taką jak w starych monitorach komputerowych 4:3.

Odpowiedz
Cytat
przemek20011

Kupiłem polecony projektor i jak na razie jestem z niego bardzo zadowolony, fajnie sie filmy ogląda, nieźle gra na playstation oby sluzył jak najdlużej :]

http://www.prono.com.pl/produkt-projektor-optoma-hd6720-52172.html

Odpowiedz
Cytat