Na allegro jak za darmo są też nówki SGS2 poniżej 600zł (~550 bez dostawy już raczej spokojnie są), więc jeśli uprzedzeń do marki czy designu nie masz ani nie "boli" Cię posiadanie "starego" telefonu to wystarczy Ci do wszystkiego. Bateria jest ok, zawsze można dokupić większą która minimalnie pogrubia telefon i już z pewnością wtedy wystarczy. Nie pamiętam ceny, oryginalna pewnie koło stóweczki (razem z dostosowaną do niej klapką na tył). Na włączonym wyświetlaczu będzie schodziła mega szybko jak w każdym androidowym telefonie, ale też zdecydowanie wolniej niż w L9, który wyświetlacz ma duży (i też może Ci on nie pasować, ja na przykład nie wyobrażam sobie mieć nic mniejszego niż te moje 4.8 w S3, powyżej 5 też raczej bym czuł się źle, trzeba po prostu przejść się do salonu i potrzymać telefon w ręce trochę, niektórzy 4.3" uważają za potwornie wielki :D).
Ja w każdym razie polecałbym SGS2 >> L9, po prostu pisząc wcześniej nie spodziewałem się, że "dwójka" stoi już tak tanio na allegro, dopiero teraz sprawdziłem z ciekawości i cena jest mega dobra.