Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
1,105 Posty
241 Użytkownicy
117 Reakcje
145.1 K Wyświetlenia
Artur90

Określ budżet jaki chciałbyś wydać na stacjonarkę.
Ten przyszły monitor to o jakieś większej rozdzielczości?
Zamierzasz robić OC (podkręcać)?

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

Napisane przez Artur90
Określ budżet jaki chciałbyś wydać na stacjonarkę.
Ten przyszły monitor to o jakieś większej rozdzielczości?
Zamierzasz robić OC (podkręcać)?

Budżet: Im mniej tym lepiej ale wszystko ma elegancko śmigać, bez żadnej przycinki ( wolę dopłacić ile trzeba, niż potem gubić pieniądze podczas gry z powodu irytacji bądź braku odpowiedniej ilości czasu na podjęcie decyzji). Jeśli wystarczy 2k zł to fajnie, jeśli trzeba dać 4k zł to też dam etc.
Monitor: Pewnie max taki jak ten który obecnie posiadam czyli 1920x1080
OC (podkręcanie): Nigdy tego nie robiłem, ale pewnie jakbym poczytał w necie to wujek google może mi pomóc jeśli zaistnieje taka potrzeba. Tak jak mówiłem, nie lubie często wymieniać sprzętu, więc takiej opcji nie wykluczam ( Ogólnie nie jestem jakimś wybitnym komputerowym maniakiem i nawet nie wiem co istotnego ta informacja zmienia)
Pzdr

Odpowiedz
Cytat
Artur90

OC (podkręcanie): Nigdy tego nie robiłem, ale pewnie jakbym poczytał w necie to wujek google może mi pomóc jeśli zaistnieje taka potrzeba. Tak jak mówiłem, nie lubie często wymieniać sprzętu, więc takiej opcji nie wykluczam ( Ogólnie nie jestem jakimś wybitnym komputerowym maniakiem i nawet nie wiem co istotnego ta informacja zmienia

Nie każdy procesor da się podkręcić i nie każda płyta główna jest do tego odpowiednia.

Dwie strony wcześniej masz zestaw złożony na Xeonie (architektura i7, 4 rdzenie/8 wątków), ewentualnie na i5 i ramie ddr4 (tutaj w przyszłości zyskasz możliwość wymiany procesora na i7, możesz również go od razu wybrać). Dorzuć jakiegoś GTX 960 (tam również znajdziesz przykłady) i np ten zasilacz:
http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/
Pod OC te zestawy trzeba zmodernizować.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

http://prnt.sc/9z52wg
Ten zestaw? I wszystko powinno smigac elegancko?
Dziekuje za porade. W takim razie na dniach bede zamawial :-)

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Tak, ogólnie chodziło o ten zestaw. Przed zamówniem możesz wkleić linka do sprawdzenia.
Zestaw składałem na morele.net tu znajdziesz kody na darmową wysyłkę:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_kwiecien_2016

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

Lp ID Nazwa Ilość Cena Łącznie
1 549804 Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W (SPS-530MPCBEU) 1 229,00 229,00
2 712688 Dysk SSD Crucial MX200 250GB SATA3 (CT250MX200SSD1) 1 355,00 355,00
3 640233 Procesor serwerowy Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX (BX80646E31231V3) 1 1115,00 1115,00
4 582757 Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, GBLAN, mATX (GA-B85M-D3H) 1 309,00 309,00
5 472804 Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) 1 139,00 139,00
Do zapłaty: 2147,00
Zapisz

Mam takie coś, tylko jak się patrzę na te grafiki gtx 960 to dla mnie czarna magia. Różnią się cenami do mniej więcej 200zł, komentarze wszystkie mają w miare pozytywne, a ja się na tym w ogóle nie znam i nie wiem, która z nich będzie dla mnie najbardziej odpowiednia.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-gtx960-windforce-2x-4gb-gddr5-128bit-2xdvi-hdmi-3xdp-gv-n960wf2oc-4gd-725164/
Dorzuć jeszcze jakiś napęd optyczny i obudowę:

Spoiler

Zalman R1 (lekko wycisza)
Antec VSP5000 (również lekko wycisza)
Zalman Z3
Zalman Z3 plus
Gladius M20 Pure Black
SilentiumPC Gladius M35 Pure Black
SilentiumPC Gladius M45W Pure Black
Zalman Z5
Antec GX500
Tracer Volcano
Zalman MS800

Reszta ok.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

Dzięki za pomoc :-)

Odpowiedz
Cytat
micnow9545

Siema.
Czy sa tutaj dobrzy znawcy tematu? O co ja pytam, nikt poza tym pewnie xD
Musze kupic nowy sprzet bo moj drewniany laptop nie wydala. Zdecydowalem sie na stacjonarke.
Potrzebuje pomocy z kompletowaniem sprzetu. Prawdopodobnie zdecyduje sie na skladanie tutaj: http://www.pcprojekt.pl/ bo jest w krakowie zaraz obok. Czy moglby mi ktos podpowiedziec co ja chce w zestawie? jestem kompletnym noobem jesli o to chodzi.
szczegoly:
potrzebuje maszyny ktora obsluzy PT4 + do 10 pokerclientow + maszyna virtualna z ~3 pokerclientami. Samo PT4 + 10 pokerroomow idzie nawet na tym woodenie ale wszystko sie jebie przy VM. lagi itd itp
Jakiego procesora, karty graficznej potrzebuje? ile ramow mniej wiecej? ssd oczywiscie [?],

dzieki wielkie z gory bo wiem ze takie pytania o wszystko sa zwykle wkurzajace xD
pozdro

P.S. chcialbym sie zmiescic w 3k - 3.5k PLN. ale jesli ktos ma pomysl na super maszyne ktora przetrwa lata to do 4k moze mi sie uda wyciagnac i glodowac
P.P.S. monitor, myszka, klawiatura itp poza zestawem, to juz mam ogarniete

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

@micnow - zamierzasz grać na tym kompie w bardziej wymagające gry, czy ma służyc tylko do pokera? Jeśli chcesz grać w solidnej jakości to najlepiej Xeon + osobna karta grafiki, jeśli zaś nie grasz w gry to najlepiej i7 z wbudowaną grafiką w chip ( zawsze możesz też pózniej dokupić jak teraz nie chcesz tyle wydawać).

Odpowiedz
Cytat
micnow9545

Ma sluzyc tylko do pokera ale nie jest to tylko zoom+pt4 tylko troche wiecej tak jak napisalem. Tak zeby ta vm+vpn +softy pociagnely.
Nie wiem jak z karta graficzna tutaj. Czy jest potrzebna jakas super dobra? Moze nie, nie bedzie to w koncu skyrim czy jakie tam teraz gry sa najbardziej wymagajace.
Narazie wyslalem pytanie do gosci z tego sklepu co oni sadza i zasugerowalem ta druga opcje ktora podales. Zobaczymy co ogarna.

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

Szczerze mówiąc, nigdy osobiście nie miałem styczności z maszynami wirtualnymi (to rozumiesz przez VM?) i nie wiem których podzespołów zużywają najwięcej. i7 (4 cory - 8wątków) + min 8 gb ram (być może najlepiej gdybys wybrał 2kości x8gb) powinna sobie dać spokojnie rade + duży SSD, jeśli masz spore bazy rąk. Przy tylu softach i ciężkiej pracy procesora myślę, że warto też pomyśleć o osobnym chłodzeniu, bo te zalaczone moze niewydalać, a procesor napewno bedzie za takie lepsze chlodzenie wdzieczny. Co do grafiki, ilu monitorów bedziesz uzywał?

Odpowiedz
Cytat
micnow9545

kurcze wydawalo mi sie ze pisalem o monitorach.
Narazie mam jeden 1600x900. W niedalekiej przyszlosci mam zamiar podlaczyc dwa full HD.

baza nie jest jakas super wielka i raczej dlugo nie bedzie bo nie gram 6max i miliona rak miesiecznie xD
mysle ze ssd 240gb (czy tam 256) wystarczy + hdd jako przechowalnia (tam zmieszcze virtualna maszyne)

osobne chlodzienie to moze byc dobry pomysl.
btw dzieki za odpowiedzi ;)

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

No to musisz jeszcze pamiętać by dobrać płytę główną, która bedzie miala odpowiednią ilość i rodzaj wejsc dla tych monitorów. Dośc trudno na przykład znalezc płyte, która ma 2x wejscia HDMI - wtedy pojawia się potrzeba posiadania osobnej karty graficznej. Musiałbyś juz teraz w miare sie okreslic jakie monitory bedziesz w przyszlosci dobieral i sprawdzić jakie mają wejscia, no i powiedziec kolesiom ze sklepu zeby Ci dali płyte z takimi wejsciami.

edit: kompletnie zapomniałem, że na rynku sa przeciez dostepne roznego rodzaju przejsciowki typu hdmi-dvi itp, ale tak jak napisałem, przemysl jakie monitory bedziesz podlaczal i zaplanuj to dobrze, bys potem nie musial dodatkowej karty grafiki nie musial kupować :)

Odpowiedz
Cytat
Artur90

micnow9545
Złóż coś takiego: http://prnt.sc/9z52wg
+
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-bulk-11233-00-10g-639354/
Dorzuć jeszcze napęd i obudowę (przykłady znajdziesz wyżej).

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

Napisane przez jevgienij
@Shippendales, @Artur90 dzięki za pomoc. Zdecyduję się na te Cruciale od Artura, bo na proline są za 219 zł :f_drink: I też mają dożywotnią gwarancję producenta, chociaż to akurat mało ważne, bo i tak kompa zmienię zanim by zwykła upłynęła ;)

http://proline.pl/?p=BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU

I niestety nie działa dobrze :( Memtest86 wyrzucił 2 błędy (zrobiłem 4 passy testów), raz miałem bluescreena ni stąd ni zowąd, a dodatkowo wyświetlany obraz na monitorach mruga (screen flicker). Nagrałem filmik:

Da się coś z tym zrobić czy tylko odsyłać do sklepu? Jeśli odsyłać, to próbować brać jeszcze raz ten sam RAM, czy to już gwarantowana niekompatybilność i kupić coś innej serii lub innego producenta?

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

@up, a instalowałeś tak jak Ci zalecałem? Najpierw tylko 1 kość, jesli dziala to dopiero druga - niektore zestawy nie czytają dual-channela na wejsciu. Włożyłeś w dobre sloty pamięci? - w manualu płyty głownej jest zawsze opisane, w które sloty i w jakiej kolejności sie wkłada pamięci, bo na różnych płytach to może być inaczej.

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

Tak, najpierw jedna, potem druga. UEFI pokazuje, że pamięć działa w dualu. Nie da się włożyć w złe sloty - moja płyta ma tylko 2 :D

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

Jeśli ogarniasz co to UEFI, to zakładam, że tam przejrzales czy wszystko (napiecie, taktowanie) jest ustawione takie jak w specyfikacji. Reklamuj, niech przysla drugą pare, jesli dalej nie dziala to znaczy ze niekompatybilne. Wtedy bierz coś z tych które polecałem, dobierałem specjalnie tak, aby kodami seryjnymi były praktycznie takie jak w polecanych przez producenta płyty, najpewniejszy strzał to te Kingstone'y.

edit: jeszcze jedna sprawa, windowsy starsze niz 7 oraz wersje 32-bitowe miał z tego co sie orientuje jakies limity na RAM, takze zorientuj sie tez w tym temacie.

Odpowiedz
Cytat
micnow9545

Siema,
Dzieki Artur. Mam jednak pare pytan, odpisz jak bedziesz mial czas. (zaznaczam po raz kolejny, jestem zielony)
Poczytalem troche o tym xeonie i czy nie lepiej byloby kupic i7? jesli dobrze zrozumialem to Xeon nie ma zintegrowanej grafiki (?) wiec musze tak czy siak kupic karte graficzna a na i7 tego nie potrzebuje. jako ze bedzie to komp tylko i wylacznie do pokera to powinna wystarczyc zintegrowana nie? nie bede gral na 3d PKR, hueheuheu.
myslalem o tych dwoch: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770s-3-9ghz-8mb-box-bx80646i74770s-581313/
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770-3-4ghz-8mb-box-bx80646i74770-546531/

No i pamiec ram wrzucilem taka:
http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-1-5v-bls2cp8g3d1609ds1s00ceu-472802/
narazie zapelnie dwa sloty a potem dokupie najwyzej bo max jest 32. (da sie tak? tutaj mnie mozesz pojechac ostro jak nie xD, enjoy)

pozdro

Odpowiedz
Cytat