Skip to forum
Notifications
Clear all

World of Poker

1,214 Posts
171 Users
3930 Reactions
130.6 K Views
trzasku

World of Poker jest drugą odsłoną pokerowego
bloga który kiedyś prowadziłem. Nazwa wzięła się z mojego
wielkiego zamiłowania i pasji do gier komputerowych w tym
World of Warcraft. Przeczytacie w nim jak wygląda mój
pokerowy świat. Serdecznie zapraszam.

:diamond: Kim jestem?

Spoiler

Mam na imię Patryk. Urodziłem się w Würzburgu (Niemcy) w 1994 gdzie spędziłem pierwsze 5 lat mojego życia. W Polsce (Szczecin) mieszkam od 1999. W międzyczasie mieszkałem także 4 lata na Wyspach Kanaryjskich gdzie wyjechałem ze względów zdrowotnych. Zarówno język niemiecki, hiszpański oraz angielski który był formą przejściową na wyspach, znam więc na bardzo wysokim poziomie, przy czym ten pierwszy na równi z Polskim.

:spade: Poker

Spoiler

Na pokera trafiłem przez sztuczki karciane. Na początku dla zabawy uczyłem się iluzji, po tym trochę o kartach - jak je tasować i manipulować, aż w końcu jakoś w tym wszystkim pojawił się poker (pewnie dlatego, że do tego wszystkiego używa się kart rozmiaru pokerowego). W tej chwili gram głównie online aczkolwiek grałem też w moim mieście 1/1 PLN w celach rekreacyjnych i żeby podszkolić czytanie graczy. Gram od około 2014 roku, zaczynałem od odmiany full-ring. W 2016 przeszedłem na short handed, natomiast w 2018 zaczynając grę na mniejszym roomie powróciłem do full-ringów ponieważ tylko takie były dostępne. W tej chwili nie gram turniejów ponieważ chcę się skupić na jednej odmianie, jednak w przyszłości chciałbym wygrać jakiś duży turniej.

Podstawowe informacje:
• Limit/Stawki: NL100
• Odmiana: No limit Hold'em Full-Ring (5 normalne stoliki)
• Bankroll Management: 40 buy-in na limit
• Rozdania na godzinę: 300

Cele:
Pierwszorzędny mistrzowski: Przez 6 dni w tygodniu przeznaczam średnio 5h na grę oraz 1h na naukę pokera.
Krótkoterminowy: Brak
Długoterminowy wynikowy: Brak

♥ Życie

Spoiler

Studiuję Ratownictwo Medyczne, zastanawiałem się także nad tym aby wybrać się na medycynę, jednak ilość nauki a przez to brak czasu na wykonywanie swoich pasji spowodował że uznałem, że byłby to zły wybór. Tak naprawdę nadal nie odkryłem czegoś co chciałbym robić do końca życia, czyli wymarzony zawód. Poker jest na pewno dobrym kandydatem, a przynajmniej w tej chwili najlepszym. Ukończenie studiów jest dla mnie kołem zapasowym, czymś co pomoże mi przetrwać gdyby nie wyszło z innymi projektami. Fascynuje mnie wiedza przekazywana na moim kierunku, więc z chęcią też chodzę na mój uniwersytet i uważam, że był to jeden z najlepszych wyborów w moim życiu.

Moją największą pasją jest informatyka - przede wszystkim tematy związane ze sprzętem komputerowym, zarówno perferfyjnym jak i hardware, szeroko pojęty internet, system Windows, oraz tak zwany power using. Posiadam ogromną wiedzę związaną z tymi tematami - jeżeli ktoś miałby jakiś problem lub pytania chętnie pomogę.

Lubię również rywalizację, przede wszysytkim wygrywać. Oprócz tego sporty ekstremalne, a przede wszystkim surfing, skoki na rowerze oraz snowboarding. Lubię także nurkować i ukończyłem kurs nurkowania AOWD. Poza tym raz na jakiś czas lubię się powspinać na ściance, a jak mam okazję popływać na kajcie. Chciałbym kiedyś wypróbować kajakarstwo oraz skoczyć na spadochronie.

Zastrzyk adrenaliny załatwiam sobie także przy szybkiej jeździe samochodem lub na torze gokartowym oraz podczas gry w Paintaball a czasami gdy jest okazja chodzę postrzelać z prawdziwej broni palnej na strzelnicę. Interesowałem się też speedcubingiem, czyli szybkim układaniem kostki Rubika, kartami i rozwojem osobistym a kiedyś praktykowałem także techniki świadomego śnienia.

:club: Blog

Spoiler

Blog jest uzupełnieniem i urozmaiceniem mojej pokerowej przygody oraz stanowi możliwość poznania nowych ludzi. Będzie także swoistym pamiętnikiem który będę mógł przeglądać gdy osiągnę tego czego pragnę. Będę zamieszczać minimum jeden wpis tygodniowo w którym będę opowiadał o najciekawszych rzeczach które zdarzyły mi się przy i poza pokerowym stołem.

Reply
1,213 replies
Donikk

Noo i to jest podejście :)!. Stawiam "kropę"

P.S. w uzupełnionym planie, moim zdaniem powinieneś wnieść poprawki:
a) siłownia - 4 razy w tygodniu, w dni w które byłeś, wpisałeś, że "zrobione" a w dni które nie byłeś wpisałeś "nieudane", ostatecznie w tygodniu zaliczyłeś 4 razy siłownie a i tak wpisałeś, że masz 66% zrealizowany plan (a wygląda na to, że zrealizowałeś go w 100%). Więc w końcu siłownia 4 razy w tygodniu czy codziennie ;)? (ja osobiście tego typu rzeczy rozpatruję z perspektywy tygodnia a nie dnia)
b) spanie: spać 8 godzin dziennie, a niżej - wstawać o 7 - to wymaga od Ciebie pójście zawsze spać o 23, co jak Ci się turniej przedłuży, albo gra będzie się układała ? :) Ja mam osobiście tak, że staram się nie spać dłużej niż 7h, więc jak się kładę o 24 to wstaję o 7, jak kładę się spać o 5 to wstaję ok 12. Ustalanie tutaj stałej, ścisłej godziny trochę się kłóci z pokerowym trybem ;).

Reply
trzasku

Napisane przez Donikk
Noo i to jest podejście :)!. Stawiam "kropę"

P.S. w uzupełnionym planie, moim zdaniem powinieneś wnieść poprawki:
a) siłownia - 4 razy w tygodniu, w dni w które byłeś, wpisałeś, że "zrobione" a w dni które nie byłeś wpisałeś "nieudane", ostatecznie w tygodniu zaliczyłeś 4 razy siłownie a i tak wpisałeś, że masz 66% zrealizowany plan (a wygląda na to, że zrealizowałeś go w 100%). Więc w końcu siłownia 4 razy w tygodniu czy codziennie ;)? (ja osobiście tego typu rzeczy rozpatruję z perspektywy tygodnia a nie dnia)
b) spanie: spać 8 godzin dziennie, a niżej - wstawać o 7 - to wymaga od Ciebie pójście zawsze spać o 23, co jak Ci się turniej przedłuży, albo gra będzie się układała ? :) Ja mam osobiście tak, że staram się nie spać dłużej niż 7h, więc jak się kładę o 24 to wstaję o 7, jak kładę się spać o 5 to wstaję ok 12. Ustalanie tutaj stałej, ścisłej godziny trochę się kłóci z pokerowym trybem ;).

Uzupełniony plan który wstawiłem dla przykładu mojej nieudolności jest już dawno przeterminowany, dosyć często wprowadzam w nim z miany, i jak zobaczysz na ten który widać w zakładce życie poprawiłem spanie na: Wstawać przed 10:00, i spać 6-8 godzin dzięki czemu mogę sobie pozwolić właśnie np. na dłuższe granie turnieju :) Dzięki za komentarz ;)

Reply
Donikk

No i rewelacja :).
Co do planu, to dobrze, że przeterminowany :P bo słaby Ci tydzień tam wyszedł hehe :).

Reply

Hej trzasku!

Dzięki za udział w zabawie!

Powodzenia - będę śledził : )

Pozdrawiam,

jeneral86

Reply
trzasku

Wczorajszy dzień niestety słaby, nie poświęciłem pokerowi nawet minuty, ani na grę, ani na naukę :why:

I tutaj pojawiają się dwa duże słowa w moim życiu: ogromne swingi motywacyjne i uzależnienie od gier. To pierwsze powoduje że w takie dni jak wczoraj po prostu mi się nie chcę, muszę coś z tym zrobić, oglądam inspirujące filmiki ale nic... może jakieś porady? :) Drugi punkt jest bardzo poważny, nie piję, nie palę, nie biorę narkotyków, ale za to gram, i to bardzo dużo. Tygodniowo jeżeli się nie pilnuję potrafię przegrać 14h co jest ogromną ilością czasu (kiedyś za młodych lat grałem ponad 50h tygodniowo. Jestem bardzo podatny na mechanizmy uzależniające które kryją się w grach. Wielokrotnie próbowałem odejść od tego uzależnienia, tak np. z counterstrikiem, 2 razy go odinstalowałem i miałem kilka tygodni przerwy później wróciłem na jakiś czas i znowu odinstalowałem ale niestety tę grę zastąpiła inna, i tak w kółko... Jeżeli ktoś nie miał tego pięknego uczucia gdy się wygrywa (zupełnie inne niż w pokerze) w grze i jest się lepszym od innych to trudno to zrozumieć. Po prostu chcę tego czuć jak najwięcej, tak jak piłkarze na boisku. Mam nadzieję że kiedyś znajdę na to rozwiązanie.

W każdym razie zamiast gry w pokera poszedłem na siłownie na 3 godziny i spędziłem noc z dziewczyną :heart: Poza tym dużo grałem (w tej chwili jest to gra Legue of Legends), oglądałem filmiki na YouTube oraz zapisywałem się na studia (co mi nie wyszło bo nie przyszedł mi mail z hasłem :ayfkm: )

Reply
Marcin95

KROPA. Też gram w LoLa :facepalm:

Reply
trzasku

Wczorajszy dzień był świetny! W prawdzie nie udało mi się znaleźć czasu na naukę ponieważ po siłowni byłem na nią za bardzo zmęczony ale za to rozegrałem 1254 rąk w 2:45h z czego jestem bardzo zadowolony :) Grałem na dwóch stołach ZOOM. Więcej niestety jeszcze nie potrafię ogarnąć. Zyski są według moim zdaniem wysokie, łącznie zarobiłem $7,80, miałem koło $10 ale pod koniec sesji trochę spadło. Jak bym tyle codziennie wygrywał miałbym prawie 1000zł miesięcznie, nieźle jak na studenta która zamiast pracy wykonuję swoją pasję :)

Zdjęcie sesji w najlepszym momencie:

Przyznam że bałem się trochę podczas gry bo w pewnym momencie przy obu stołach miałem po $7. Z jednej strony mogłem dzięki temu więcej wygrać ale z drugiej też przegrać. Myślicie że lepiej "uciec" z taką kasą i wejść na stół ponownie czy grać? Jest może o tym jakiś artykuł, jak grać z takim stackiem?

Uzależnienie od gier dalej jest, grałem z 3h LoLa. Chyba zacznę czytać o uzależnieniach i spróbuję coś z tym zrobić. Prawda jest taka że nie chcę przestać bo już próbowałem i wracałem do innych gier. Ale może jak poczytam czym to wszystko jest powodowane, na coś wpadnę :)

To czego nauczyłem się tego dnia to to że większość rzeczy z mojej listy muszę robić przed siłownią ponieważ gdy z niej wracam jestem za zmęczony na robienie takich drobnostek i wolę usiąść i grać w pokera aż zasnę.

Żeby było ciekawiej pod każdym nowym wpisem będę dodawał dwa rozdania z sesji. Jedno z największą wygraną a drugie które najbardziej mi zostało w pamięci.

Największa wygrana:

Spoiler

Poker Stars, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 9 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (BTN): $2.50 (125 bb)
SB: $2.22 (111 bb)
BB: $2 (100 bb)
UTG+1: $1.05 (52.5 bb)
UTG+2: $2 (100 bb)
MP1: $2 (100 bb)
MP2: $3.76 (188 bb)
MP3: $2.10 (105 bb)
CO: $3.08 (154 bb)

Preflop: Hero is BTN with A A
3 folds, MP2 raises to $0.08, 2 folds, Hero raises to $0.25, SB calls $0.24, BB folds, MP2 calls $0.17

Flop: ($0.77) 6 5 9 (3 players)
SB bets $0.37, MP2 folds, Hero raises to $2.25 and is all-in, SB calls $1.60 and is all-in

Turn: ($4.71) T (2 players, 2 are all-in)
River: ($4.71) 8 (2 players, 2 are all-in)

Results: $4.71 pot ($0.16 rake)
Final Board: 6 5 9 T 8
Hero showed A A and won $4.55 ($2.33 net)
SB showed K K and lost (-$2.22 net)
MP2 mucked and lost (-$0.25 net)

Sprzedałem Coolera AA>KK (chyba tak to się mówi :rolleyes: )

Najbardziej pamiętliwe rozdanie:

Spoiler

BTN: $2.39 (119.5 bb)
SB: $1.99 (99.5 bb)
BB: $2 (100 bb)
UTG+1: $2 (100 bb)
UTG+2: $2.09 (104.5 bb)
MP1: $5.03 (251.5 bb)
MP2: $2.19 (109.5 bb)
Hero (MP3): $5.52 (276 bb)
CO: $2 (100 bb)

Preflop: Hero is MP3 with K K
4 folds, Hero raises to $0.08, CO raises to $0.18, 3 folds, Hero raises to $5.52, CO calls $1.82 and is all-in

Flop: ($4.03) 4 Q 2https://pokertools.holdemmanager.com/images/emoticons/club4.gi f" alt="" loading="lazy" /> (2 players, 1 is all-in)

Results: $4.03 pot ($0.14 rake)
Final Board: 4 Q 2 3 K
Hero showed K K and won $3.89 ($1.89 net)
CO showed Q Q and lost (-$2 net)

Dama na flopie wewnętrznie mnie zabiła a królem na riverze obudziłem sąsiadów.

Reply
Viltherius

Cześć! Mam na imię Patryk i w chwili pisania pierwszego wpisu na tym blogu mam 20 lat. Nie jestem rodowitym polakiem ale mieszkam tutaj już 13 lat i edukację (do tej pory liceum) też tutaj kończyłem, więc w sumie można powiedzieć że w domu czuje się najlepiej. Mieszkałem też 4 lata w Niemczech i 5 lat w Hiszpanii.

masz 20 co = 13 w polsce + 5 w hiszpani + 4 w niemczech

cos mi tu kolego nie pasuje

Reply
trzasku

Napisane przez Viltherius

Cześć! Mam na imię Patryk i w chwili pisania pierwszego wpisu na tym blogu mam 20 lat. Nie jestem rodowitym polakiem ale mieszkam tutaj już 13 lat i edukację (do tej pory liceum) też tutaj kończyłem, więc w sumie można powiedzieć że w domu czuje się najlepiej. Mieszkałem też 4 lata w Niemczech i 5 lat w Hiszpanii.

masz 20 co = 13 w polsce + 5 w hiszpani + 4 w niemczech

cos mi tu kolego nie pasuje

Dziękuję, bardzo uważnie czytałeś :milord: już dawno chciałem to zmienić. Ostatnio pytałem się rodziców ile dokładnie spędziłem gdzie jak byłem mały bo sam nie pamiętałem czasów gdy miałem 1-4 lat i już wszystko poprawiłem :)

Reply
Viltherius

Spoko, nie zebym sie specjalnie czepial ale tak mi cos niepasowalo :)

Reply
trzasku

07.03.14

Dzisiaj grało mi się bardzo dobrze. Z rana miałem straszne problemy z motywacją ale obejrzałem kilka filmów na YouTube i zdałem sobie sprawę że muszę ciężej pracować. I tak doszedłem do tego że w nocy z 3 na 4 lipca w ogóle nie śpię, a za to gram, uczę się i załatwiam wszystkie sprawy :pokerface: Niespanie to u mnie norma, najwięcej to były 3 dni jak musiałem wyrobić średnią 5.0 pod koniec liceum, więc nie czuję się najgorzej aczkolwiek zimne uczucie w brzuchu jest. Rosół powinien pomóc :) Miałem kilka sick rąk, z 4 razy fulla na flopie, raz karetę na turnie z jedną kartą w dłoni więc jestem zadowolony. Dużo też się nauczyłem z artykułów jak grać przed flopem i po. Generalnie dobrze mi idzie używając do gry tabeli rąk startowych i dopasowując ją do statystyk graczy :truestory:

Film dnia:

Wyniki dnia:
Rozegranych rąk: 2407
Czas gry:5h + 30min
Rodzaj gry: 2 stoły ZOOM + turniej Pardubice $2,20 (bez casha)

Sesji było kilka dlatego nie wiem jaki wykres dokładnie wstawić, pozostawię puste. Zyski około $7 więc nie dużo ale zdobyłem dużo doświadczenia.

Największa wygrana + Najbardziej wyjątkowe rozdanie w jednym:

Spoiler

BTN: $4.11 (205.5 bb)
Hero (SB): $2.52 (126 bb)
BB: $2.58 (129 bb)
UTG+1: $2.63 (131.5 bb)
UTG+2: $1.01 (50.5 bb)
MP1: $2.27 (113.5 bb)
MP2: $1.98 (99 bb)
MP3: $2 (100 bb)
CO: $1.66 (83 bb)

Preflop: Hero is SB with J J
3 folds, MP2 raises to $0.08, MP3 folds, CO calls $0.08, BTN folds, Hero calls $0.07, BB calls $0.06

Flop: ($0.32) J 9 9 (4 players)
Hero checks, BB checks, MP2 checks, CO checks

Turn: ($0.32) 3 (4 players)
Hero bets $0.18, BB raises to $0.36, 2 folds, Hero raises to $0.97, BB calls $0.61

River: ($2.26) 5 (2 players)
Hero bets $1.47 and is all-in, BB calls $1.47

Results: $5.20 pot ($0.18 rake)
Final Board: J 9 9 3 5
Hero showed J J and won $5.02 ($2.50 net)
BB showed 9 2 and lost (-$2.52 net)

Reply
neekenVIP

Oj chyba kolegę trzeba sprowadzić na ziemię :D
1:Krótkotrwałe wyniki nie są ważne! Gramy długi okres czasu, a nie 1k rozdań.
Taka ciekawostka: załóżmy że jesteś graczem wygrywającym 3bb/100 to prawdopodobieństwo tego że po 1MLN rozdań będzie przynajmniej 1bb/100 wynosi TYLKO 93,5%. Więc zobacz jak ten milion ma się do kilku tysięcy :)

2: Fajnie że masz plan dnia, rutyna dużo daje.
3: Nawiązując do punktu pierwszego masz słaby mindset, polecam przeczytanie książki: Poker mindset
4: skill, trzeba poprawcować, chyba przesadzasz z overbetami
5: Jeżeli traktujesz pokera na serio i masz kasę (BR się nie liczy, to jest narzędzie to pracy) to prywatny trening, polecam Rushera 5h/110$)
6: Jak grasz cash to graj cash, przynajmniej na początku chyba że wpisowe do turnieju nie bierzesz z rolla

Reply
trzasku

04.07.14

Po nieprzespanej nocy był piękny słoneczny dzień. Zasnąłem na ogródku w ciuchach czytając książkę o pokerze autora Jan Meinert. Po około godzinie się obudziłem i zrobiłem dzienną rutynę. Niestety przez niespanie miałem lekkie problemy z motywacją więc często tego nie będę robić.

Wyniki dnia:
Rozegranych rąk: 1684
Czas gry:3h + 30min
Rodzaj gry: 2 stoły ZOOM + turniej Pardubice $2,20 (bez casha)

Największa wygrana + Najbardziej wyjątkowe rozdanie w jednym:

BTN: $0.45 (22.5 bb)
SB: $2 (100 bb)
Hero (BB): $4.36 (218 bb)
UTG+1: $2.65 (132.5 bb)
UTG+2: $0.72 (36 bb)
MP1: $1.70 (85 bb)
MP2: $2 (100 bb)
MP3: $1.84 (92 bb)
CO: $1.70 (85 bb)

Preflop: Hero is BB with A A
UTG+1 calls $0.02, 7 folds, Hero raises to $0.11, UTG+1 raises to $0.20, Hero raises to $0.60, UTG+1 calls $0.40

Flop: ($1.21) A 9 9 (2 players)
Hero checks, UTG+1 bets $0.70, Hero calls $0.70

Turn: ($2.61) 9 (2 players)
Hero bets $0.52, UTG+1 raises to $1.35 and is all-in, Hero calls $0.83

River: ($5.31) J (2 players, 1 is all-in)

Results: $5.31 pot ($0.19 rake)
Final Board: A 9 9 9 J
Hero showed A A and won $5.12 ($2.47 net)
UTG+1 showed 8 8 and lost (-$2.65 net)

Reply

Mimo że gram PLO to lubię tu zaglądać dużo wiary i motywacji w dążeniu do celu.

Pozdrawiam :fdrink

Reply
neekenVIP

kreska poszła w dół że nie ma wpisów :D?

Reply
trzasku

Wykres idzie w górę, jest stały. Niestety moja sytuacja zdrowotna się pogorszyła, byłem w szpitalu i chcieli mnie zatrzymać. Z tego powodu też nie poświęcałem tyle czasu pokerze ani blogowi. Trochę szkoda bo przez moją nieregularność pewnie nie będę miał okazji wygrać biletu do Pardubic ale mimo wszystko będę tutaj pisał o moich osiągnięciach i porażkach. Na dniach pojawi się kolejny wpis.

Reply

Hej!

Oferta last minute:

- Wysyłamy Blogerów do Pardubic

Pozdrawiam,

jeneral86

Reply
neekenVIP

Jak nie masz za bardzo czasu na grę to przeczytaj książkę: Poker mindset mi ona bardzo dała, była takim kamieniem milowym w rozumowaniu pokera jako ogółu (możesz pisać na skype to podeśle).

Grasz nl2, ja już prawie nl25, ale jak chcesz to możemy spróbować powymieniać się rozdaniami, podyskutować na temat mindsetu (można zobaczyć jak wyjdzie). Prowadzę rozmowy z kilkoma osobami i imo bardzo dużo to daje.

Reply
Crimson

Bardzo fajny blog, pierwszy post jest świetny, wszystko ładnie opisane i ta tabela w excelu też super. Czekam na jakiś nowy wpis. :)

Reply