Witam serdecznie!
Sciagnalem sobie Elephanta ale nie potrafie do konca odczytac statystyk, nie wiem ktore do czego, wiec prosze pomozcie mi je rozszyfrowac:)
Dzieki z gory!
62 33 32 25
xkalimx
1.4 38 33 169
Witam serdecznie!
Sciagnalem sobie Elephanta ale nie potrafie do konca odczytac statystyk, nie wiem ktore do czego, wiec prosze pomozcie mi je rozszyfrowac:)
Dzieki z gory!
62 33 32 25
xkalimx
1.4 38 33 169
vp$ip BBvsSteal ORL RaisePreflop
AF W$SD WTS hands
Na forum jak ludzie wrzucają ręce to często jest taka tabelka przy statach i chyba do Twoich to też by pasowało, aczkolwiek nie jestem pewien, niech wypowiedzą sie użytkownicy zaznajomieni z elephantem
Dzieki, to udalo mi sie odnalezc ale za chiny nie potrafie rozszyfrowac:
W$SD WTS? Jezeli ktos zechce sie wypowiedziec to chetnie przeczytam:)
Pozdrawiam
Wiem ze niby mam zloto wiec powinienem byc ze statami za pan brat, ale przyznam sie ze na NL5 i NL10 zupelnie mnie nie interesowaly, bo tam sie cuda dzieja:) Mysle ze NL25 to tez jeszcze nie limit gdzie staty odgrywaja super role, ale wole sie do nich przyzwyczaic tutaj niz pozniej dlugo sie uczyc na wyzszych limitach:) O ile do nich dojde:)
W$SD - znaczy Win $ at Showdown
Czyli jak często (procentowo) gracz wygrywa pulę przy showdownie.
Wartość ta dla dobrych graczy powinna być 50-60
WTSD - Went to showdown
Jak często procentowo gracz dochodzi do showdownu.
Tu bywa różnie w zależności czy to full ring, SH, fix czy no-limit.
Ale powinno być wg mnie 30-40.
Jeśli gracz na WTSD=60-80 to jest to zazwyczaj calling station, który dochodzi do wyłożenia prawie z wszystkim.
Jeśli ma WTSD=20 i W$SD=80 to musisz uważać - rzadko dochodzi do wyłożenia a jak już to robi to z bardzo silnymi układami i zazwyczaj zgarnia pulę.
Super! Bardzo dziekuje, bo to rzeczywiscie bardzo pomocne staty te z showdown! Dzieki jeszcze raz!
Pozdrawiam!
Czy VP$IP to to samo co flop seen rate? Czy można jakoś wyliczyć flop seen rate znając VP$IP?
VPiP nie jest równoznaczne z flop seen. Vpip to statystyka jak często gracz wrzuca pieniądze przed flopem. Ale nie oznacza to ile razy widział flopa, ponieważ za nim może być 3-bet - jeżeli sfolduje to pieniądze wrzucił, ale flopa nie zobaczył.
Flop seen rate wynika jednak właśnie z VPiP, ale nie w sposób bezpośredni, więc nie można tego dokładnie wyliczyć. Potrzebne byłyby dodatkowo statystyki Preflop raise, fold to 3-bet oraz call 3-bet. Ogólnie liczenie tego nie ma sensu, jest to statystyka niezbyt wartościowa.
Bo flop seen rate jest opisany w artykule o czytaniu rąk dla sreber, jako cecha określająca looseness gracza.
Jakie VP$IP odpowiada graczom loose i tight?
Musisz podać jeszcze w jakiej grze. FL czy NL oraz ilość osób grających - 6 czy 9 lub 10. Tak ogólnie to zbyt dużo pisania, aby określić wszystkich.
Chodzi o FL, FR i jakieś ogólne dane jak jest podane w tym artykule, że np. lekki loose zaczyna się od 20% seen flop rate a powyżej 25% to już typowy loose. Na poziomie na jakim jestem więcej szczegółów nie potrzebuję.
Gdy dawniej grałem w FL stosowałem taki podział:
tight <20% VPiP
semiloose 20%-30% VPiP
loose>30% VPiP
Odświerzę trochę ten wątek, bo zaczynam grać ze statystykami i nie wszystko rozumiem.
1. Co oznacza BBvsSteal i ORL i w jakich jest to jednostkach?
2. Jak jest liczone VPIP? Czy to procent rąk, których gracz grał bet/call/raise, czyli zawsze gdy inwestował pieniądze?