Skip to forum
Cześć, jestem kompl...

Notifications
Clear all

[Closed] Cześć, jestem kompletnie zielony

6 Posts
6 Users
0 Reactions
667 Views

Cześć, jestem z Warszawy, mam 23 lata, obecnie pracuję ale nie studiuję.
O PokerStrategy dowiedziałem się rok remu dzięki turniejowi StarCrafta, który sponsorowali i który sponsorują ponownie w tym roku - jest to Teamliquid Star League.
Od razu chciałbym też bardzo serdecznie podziękować za to, że sprawiliście że turniej ten może się odbyć a pula nagród jest nie mała.

Z drugiej strony jestem tutaj trochę jakby pierwszy raz ponieważ do tej pory poker jakoś po prostu mnie nie interesował więc nigdy się nie zagłębiałem w nic z nim związanego.
Mój problem wynika chyba z tego w jaki typ pokera było mi dane grać, a i to niezbyt wiele razy - nie wiem czy to ma jakąś swoją nazwę i czy to tak naprawdę wogóle poker jest ale do tej pory grałem w po prostu "rozdaj graczom po 5 kart, pozwól wymienić dowolną ilość raz i niech się licytują".

Teraz czytam o No-Limit Hold'em (BSS?) a tutaj chyba wszystkie karty są odkryte na jakimś etapie gry, w sensie leżą na stole i można je dopasować do tego co się ma ale kompletnie nie wiem jak taka rozgrywka wygląda więc mam pewne problemy czytając artykuły dla początkujących i stąd kilka pytań:

1. O co chodzi z flopem? Wiem że flop, turn i river składają sie na karty widoczne na stole ale czytam "jak podbijać przed flopem" i nie wiem o co chodzi :(
    W zasadzie chyba po prostu pytam się jak wygląda normalna rozgrywka?
  2. Zasady podbijania - czy po prostu to jest taka stała reguła że zawsze muszę potrójnie przebić i dodać do tego każde sprawdzenie innych graczy?
  3. "Sprawdzenie" i "wejście" to jest to samo?? Strasznie głupio brzmi to pytanie, pytam dla pewności
  4. Stawka to jest wartość podbicia 1 gracza?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i wasz czas :)

5 replies

Polecam ściągnąć oprogramowanie PokerStars i grać tam na wirtualne pieniądze przez jakiś czas. Zobacz mniej więcej co to poker, jak wygląda przebicie sprawdzenie, układy kart itp.

Pozdrawiam

#Edit

Dlaczego akurat Pokerstars? Najważniejszym argumentem za jest chyba fakt że PSG nie oferuje tam kapitału startowego przez co jeśli nie podasz przy rejestracji tam kodu bonusowego nic nie tracisz.

preludiumm

kod bonusowy i tak warto podać tak btw.

ściągnij sobie starsy, wpisz połącz konto z PS.com (tak na przyszłość ;P) i pograj sobie na play money, ogarniesz na pewno szybciej niż z samych artykułów. Jak już będziesz miał techniczne podstawy to zabierzesz się za artykuły i będziesz wygrywał, simple? no to go!

Marteno

Polecam artykuł: Zasady gry w Texas Hold'em

http://pl.pokerstrategy.com/strategy/others/244/1/

A tak, w ogóle, to witaj wśród nas i powodzenia!

imgoingtomirage

Cześć beetlelisk!

Dobrze trafiłeś, witamy.

Jeśli jesteś kompletnie zielony jak to sam określiłeś to polecam zacząć od podstawowych artykułów, a najlepiej od tego podanego przez Marteno wyżej (dzięki) gdzie dowiesz się podstawowych zasad gry w Texas Hold'em. Dobrym pomysłem jest także, zarejestrowanie się na którymś z roomów oferowanych na PokerStrategy.com i pogranie na play money aby w ogóle przyswoić sobie o co w tym wszystkim chodzi i z czym się to je.

Jeśli chodzi o Twoje pytania to odpowiedzi na nie znajdują się w artykułach.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Hej beetlelisk,

Witaj na PokerStrategy.com!

Ja również jak najbardziej polecam Ci lekturę naszych artykułów dostępnych od statusu basic - to powinno sporo wyjaśnić.

Jeśli będziesz miał w dalszym ciągu jakieś pytania - zapraszam do działu z Pytaniami początkujących.

Powodzenia!