Skip to forum
Jaki net bezprzewod...

Notifications
Clear all

[Closed] Jaki net bezprzewodowy???

17 Posts
12 Users
0 Reactions
2,108 Views
Barteklo

Witajcie

Panie i Panowie, potrzebuje rady.

Przeprowadzam się właśnie w miejsce gdzie nie mam możliwości podłączenia internetu. Pozostaje mi tylko internet bezprzewodowy do lapka.

Głowię się, czytam szukam i już kurde nic nie wiem.

W kręgu zainteresowania mam Blueconnect, iPlus oraz Play. Co byście mi poradzili.

Potrzebuję limit danych ok. 5GB. Oczywiście na abonament (nie chce mi się bawić w żadne pre-paidy). No i chciałbym aby działało jakoś w miarę rozsądnie, mam teraz Neo 512 i nic lepszego (szybszego) w zasadzie nie potrzebuję. Byle tylko strony dobrze wchodziły, byle dało się w pokera bez problemu grać;);) no i czasem pobrać jakieś pliki (nie ściągam dniami i nocami :))

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie i co byście mi poradzili???

Nadmienię tylko, że jestem z Łodzi i przeprowadzam się na Teofilów (jeśli ktoś tam korzysta to proszę o opinię jak działa). Wszystkie opinie i rady oczywiście mile widziane :)

Pozdrawiam

16 replies

Wydaje mi się, że musisz bardzo uważać, żeby się nie wpakować w jakieś szambo. Kumpela z pokoju obok kupiła sobie iPlusa, niby łapie zasięg HSDPA, a jak złapie transfer 10 KB/s to jest marzenie.

http://www.plus.pl/mapa_zasiegu_plusa/ - możesz zobaczyć teoretycznie w jakim zasięgu jesteś, ale IMO najlepiej samemu przetestować. Może dasz radę się jakoś ugadać, żeby w razie czego zwrócić, bo męczenie się na kiepskim łączu nie ma sensu.

jarrodka

nie wiem czy dalej tak jest, ale wiem, ze kiedys era oferowala swoj BlueConnect na dwa tyg za free, moze warto sie tym zainteresowac zanim sie wpakujesz w jakies bagno

pozdr

kumiszcz

Bartku w Łodzi są również dostawcy sieci radiowych, z tego co słyszałam mają bardzo fajne warunki. Może za czymś takim się rozejrzyj, chyba że chcesz zabierać ze sobą neta ;)

sokolzb

Witaj. Mam neta z Playa, dzieją się dziwne rzeczy, zasięg potrafi skakać od 18-95% Net stanowczo nie nadaje się do grania ponieważ co trochę rozłancza mnie z poker roomem oraz pingi od 300 do 400. Czasem trafi się że ping wynosi około 100 ale to już o bardzo późnych godzinach. Moje obecne miejsce zamieszkania to Kielce, nie wiem jak u ciebie w mieście. Pozdro

damianpat

Witam aktualnie mieszkam na Starym Polesiu na Więckowskiego
I właśnie testuje Play, jest najtańszy na rynku i najkrótszy okres
Przyzwoicie chodzi i nawet daje radę na tym pracować, np w kawiarence spadochronowej pracuje mi się 3 razy gorzej bo mają słabe łącza

Weź na tydzień i wypróbuj... Pozdrawiam

Barteklo

Śrubka

Co do radiówek to właśnie same złe opinie słyszałem także jakoś nie brałem pod uwagę. No i w sumie przydało by się mieć coś faktycznie mobilnego :) Dzięki za radę ;)

Co do Playa to widzę, że Damian i Sokolzb macie różne zdanie więc pewnie zależy od miejsca użytkowania.

A co do testowania to jakoś nie mam do tego zaufania bo boje się ze mi później jeszcze powiedzą że i tak nie mogę oddać bo coś tam ..... :D:D:D

Dzięki za rady na pewno wezmę je pod uwagę i czekam na następne.

adramalech

Kolego masz dziesięć dni na rozwiązanie każdej umowy nie podając nawet powodu :), Także przebieramy wybieramy ile wlezie :D.

no ja mam play od 2 miesiecy i w sumie jest ok aczkolwiek nie wiem czy to od kompa zalezy czy modemu a moze juz taki jest urok tego neta, ze srednio raz dziennie rozlacza sie i musze sie laczyc od nowa. Jak cos scigam to transfer mam od 40-100 czyli cos jak stacjonarny 512-1024. Uzywam go glownie na terenie wawy.

Jeżeli nie masz zamiaru korzystać z tego w większym mieście, to z całą pewnością nie polecam żadnej opcji "komórkowej". Sam ostatnio kupiłem Blueconnecta i powiem Ci, że większego dziadostwa nie widziałem już dawno. Szumne reklamy z ludźmi siedzącymi w pociągu, to bzdura totalna. Na trasie Kraków - Warszawa było zaledwie kilka miejsc, kiedy to w ogóle jako tako działało... niestety. Problem z komórkami polega na tym, że wszystko zależy od nadajnika. Jeżeli jesteś w pobliżu nadajnika UMTS, jak to jest w większych miastach, to faktycznie nie można narzekać. Jednak, gdy jesteś na wsi, tak jak ja teraz, no może to nie taka wieś - 50 000 mieszkańców, to transfer maskymalny nie przekracza 256 kbps ;/ Dodatkowo większość stron otwiera się w totalnie żółwim tempie... Jeszcze gorzej jest, gdy się przemieszczasz. Wtedy modem cały czas szuka najsilniejszego sygnału i co chwilkę gubi połączenie... Dodatkowo, gdy masz lapka, to oczywiście zjada baterię, jak szalony.

Ogólnie, jak masz inną możliwość, to radzę skorzystaj z niej, sieci bezprzewodowe to najgorsza z możliwych opcji.

Pozdrawiam.

Riverneed

Jeśli chodzi o download iPlusa: Warszawa Centrum (3G) - up to 1 mbps, Kraków Kazimierz (Edge) - up to 40 kbps o_O

damianpat

adramalech napisał
Kolego masz dziesięć dni na rozwiązanie każdej umowy nie podając nawet powodu :), Także przebieramy wybieramy ile wlezie :D.

Otóż nie, firmy się zabezpieczają przed tym w bardzo ciekawy sposób, np w erze możesz testować przez cały miesiąc bez zobowiązań, ale płacisz 149 zł za opłate aktywacyjna
Podobnie jest w innych firmach, najuczciwszy jest play tydzień testów
9zł opłata aktywacyjna

Pozdrawiam

Barteklo

No dobra już jestem po fazie różnych testów i mam w końcu już net.

Oto moje subiektywne spostrzeżenia i wybór jaki dokonałem.

Po kolei:

Najpierw udałem się do Playa. Mają najciekawszą ofertę ze wzg. na cenę 45 zł na miesiąc i 7 dni na próbę tylko za ewentualne 9zł (opłata aktywacyjna którą trzeba ponieść jeśli będzie się chciało zrezygnować).

Modemik USB ładny, prosta instalacja (podłączamy i samo się instaluje) i ok. Niestety u mnie w domu (Łódź, Teofilów C) transfer cieniuuuuutki. W pierwszy dzień testów coś tam działało ale tylko do godziny 17. Później już wogóle nie można było nic zrobić. Działało tylko GG a o stronach mogłem zapomnieć. W następne dni było troszke lepiej, strony działały, w pokera można było grać ale generalnie transfer na poziomie 128 kbps. Niestety nie zadowala mnie to.

Playa oddałem - bez problemów przyjęli i oddali kasę za modem - tutaj dla nich plusik. Niestety zasięg - masakra.

Drugi na patelnię poszedł BLUECONNECT. Na szczęście miałem od kogo pożyczyć, więc mogłem potestować za darmo. Era rozczarowała na całej linii. Wogóle nic nie działało. W tym samym czasie Play działał w miarę. ERA kompletnie nie. Oczywiście jak pojechałem w inne miejsce Łodzi działała ok i bez problemów (w tym samym miejscu natomiast Play wysiadł kompletnie) - no ale mnie zależy na tym aby było ok dobrze u mnie w domu. No niestety nie jest. Nawet Play działa lepiej. Era odpadła.

W tym momencie już zacząłem szukać jakiegoś innego dostawcy naziemnego. Poczytałem trochę w necie i niestety dowiedziałem się, że u mnie na osiedlu naziemy net też nie jest jakiś rewelacyjny i drogawy.

No ale jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Udało mi się pożyczyć od kumpla iPlusa. I okazało się, że Plus działa ok!!!! Tzn, na początku w miarę ok. :) Transfer rzędu 800 kbps to żadna rewelacja ale dla mnie wystarczająca. Wszystko działa bez problemowo, da się grać w poksa da się bez żadnego problemu korzystać z netu i byłem zadowolony z działania. Postanowiłem podpisać z nimi umowę. Upewniłem się czy w razie czego mogę oddać. Powiedzieli mi że 7 dni mam na testy tak jak w Playu i mogę bez problemu oddać (trochę drożej to kosztu je niż w Playu bo za aktywacje 15 zł i za każdy dzień użytkowania trzeba trzeba im zapłacić). Postanowiłem wziąść i potestować.

Dostałem modem USB i po podłączeniu przeżyłem szok:D:D. Od kilku dni testuje i mam połączenie cały czas HSDPA i transfer wahający się w zależności od miejsca usytuowania kompa i godziny użytkowania od 1500do 2900 kbps!!!!!!. Także jak widać Plus zakasował konkurencję. :D:D:D

Mam jeszcze dwa dni na testy więc jeszcze posprawdzam ale na 95% zostaje przy Plusie.

Oczywiście jest to subiektywna ocena i może nikomu nie przydatna bo jak widać wiele zależy od miejsca korzystania, no ale skoro zacząłem ten temat to postanowiłem zakończyć go jakimiś wnioskami :). Jeśli ktoś mieszka gdzieś w moich okolicach to będzie miał mniej więcej obraz jak działa tam net bezprzewodowy.

Pozdrawiam

BloodyB

swietna robota ;] czekalem na takie podsumowanie ;]

szok38

UP. Właśnie testuję iPlusa zmuszony bezczelną postawą TP(Od kilku miesięcy doszczętnie kompromitują się w mojej Wiosce . Net w dzień to tragedia a oni mają klientów w d...).Ale oki.No jest fantastycznie . Zagrałem pierwszą od dawna sesje popołudniu- iPlus śmiga. Tylko taki dylemat... Czy ten najtańszy net 2G wystarczy mi do pokera(no średnio te 5 godzin dziennie na wszelki wypadek chcę policzyć, czyli 150h miesięcznie)?Ewentualne ściąganie czegokolwiek mam zamiar zostawić sobie na godziny nocne(12-9 rano) ,kiedy jest dodatkowe 100G .
Wystarczy mi , czy lepiej ,żebym nie był cencikiem?
Pozdro

szok38

iPlus : Godzina 5 minut Trzydzieści... 240kb/s !
Neostrada : 11am 13 kb/s ...
_smile:

Barteklo

Co do limitu to ja gdy grałem cashówki codziennie po 2 h, normalnie używałem do stron i coś tam ściągnąłem to sie nie mieściłem w limicie 10GB... Także 2 to już dla mnie byłoby zdecydowanie za mało.

Na szczęście zdarzyło mi się to tylko 2 razy i teraz zamontowałem sobie taki fajny programik Netmeter, który monitoruje mi transfer i wylicza różne średnie i ile jeszcze mogę działać na necie dziennie i t d.

Co do samego dizałania to po ponad roku użytkowania mogę ocenić na 5-. Minus tylko dlatego że wieczorem potrafi mi sie rozłączyć i muszę resetować na nowo połączenie.

Jeśli chodzi o prędkość to miazga :).