No dobra już jestem po fazie różnych testów i mam w końcu już net.
Oto moje subiektywne spostrzeżenia i wybór jaki dokonałem.
Po kolei:
Najpierw udałem się do Playa. Mają najciekawszą ofertę ze wzg. na cenę 45 zł na miesiąc i 7 dni na próbę tylko za ewentualne 9zł (opłata aktywacyjna którą trzeba ponieść jeśli będzie się chciało zrezygnować).
Modemik USB ładny, prosta instalacja (podłączamy i samo się instaluje) i ok. Niestety u mnie w domu (Łódź, Teofilów C) transfer cieniuuuuutki. W pierwszy dzień testów coś tam działało ale tylko do godziny 17. Później już wogóle nie można było nic zrobić. Działało tylko GG a o stronach mogłem zapomnieć. W następne dni było troszke lepiej, strony działały, w pokera można było grać ale generalnie transfer na poziomie 128 kbps. Niestety nie zadowala mnie to.
Playa oddałem - bez problemów przyjęli i oddali kasę za modem - tutaj dla nich plusik. Niestety zasięg - masakra.
Drugi na patelnię poszedł BLUECONNECT. Na szczęście miałem od kogo pożyczyć, więc mogłem potestować za darmo. Era rozczarowała na całej linii. Wogóle nic nie działało. W tym samym czasie Play działał w miarę. ERA kompletnie nie. Oczywiście jak pojechałem w inne miejsce Łodzi działała ok i bez problemów (w tym samym miejscu natomiast Play wysiadł kompletnie) - no ale mnie zależy na tym aby było ok dobrze u mnie w domu. No niestety nie jest. Nawet Play działa lepiej. Era odpadła.
W tym momencie już zacząłem szukać jakiegoś innego dostawcy naziemnego. Poczytałem trochę w necie i niestety dowiedziałem się, że u mnie na osiedlu naziemy net też nie jest jakiś rewelacyjny i drogawy.
No ale jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Udało mi się pożyczyć od kumpla iPlusa. I okazało się, że Plus działa ok!!!! Tzn, na początku w miarę ok.
Transfer rzędu 800 kbps to żadna rewelacja ale dla mnie wystarczająca. Wszystko działa bez problemowo, da się grać w poksa da się bez żadnego problemu korzystać z netu i byłem zadowolony z działania. Postanowiłem podpisać z nimi umowę. Upewniłem się czy w razie czego mogę oddać. Powiedzieli mi że 7 dni mam na testy tak jak w Playu i mogę bez problemu oddać (trochę drożej to kosztu je niż w Playu bo za aktywacje 15 zł i za każdy dzień użytkowania trzeba trzeba im zapłacić). Postanowiłem wziąść i potestować.
Dostałem modem USB i po podłączeniu przeżyłem szok:D:D. Od kilku dni testuje i mam połączenie cały czas HSDPA i transfer wahający się w zależności od miejsca usytuowania kompa i godziny użytkowania od 1500do 2900 kbps!!!!!!. Także jak widać Plus zakasował konkurencję. :D:D:D
Mam jeszcze dwa dni na testy więc jeszcze posprawdzam ale na 95% zostaje przy Plusie.
Oczywiście jest to subiektywna ocena i może nikomu nie przydatna bo jak widać wiele zależy od miejsca korzystania, no ale skoro zacząłem ten temat to postanowiłem zakończyć go jakimiś wnioskami :). Jeśli ktoś mieszka gdzieś w moich okolicach to będzie miał mniej więcej obraz jak działa tam net bezprzewodowy.
Pozdrawiam