Skip to forum
Witam! Pokerowe poc...

Notifications
Clear all

[Closed] Witam! Pokerowe początki i dylematy.

6 Posts
4 Users
0 Reactions
550 Views

Witam, w bazie pokerstrategy.com jestem już zapewne od dawana, aczkolwiek nie dawałem znaków życia, tak jak i przez prawie cały ten okres nie traktowałem pokera poważnie.

Pokera początki:
Nie ma tutaj co za bardzo się rozpisywać, było to po maturze, kilka lat temu, w mieszkaniu studenckim, aby urozmaicić sobie czas, graliśmy z początki w 5-card, następnie zaczął się NL Holdem - graliśmy na makarony, kilka miesięcy później pojawiły się pierwsze żetony, gra czysto dla zabawy, z nutą hazardu lewych plnów.

Poker w sieci pojawił się, znacznie później, jakiś czas temu, nie mając pojęcia o praktycznie niczym, oprócz wyższości układów, po przejściu quizu zamiast się edukować, przehulałem kapitał startowy.

Kilka miesięcy przerwy i powrót do gry, tu już coraz to częściej przeglądałem materiały dostępne tu i ówdzie w sieci. Moja gra polegała na keszówkach live i okresowych turniejach organizowanych tu i ówdzie w mojej okolicy, czyli na Śląsku.

Koniec tego marnego okresu nadszedł jakieś kilka miesięcy temu.

Co się wtedy wydarzyło? Zainteresowanie pokerem wzrosło, głównie dzięki mojemu kumplowi, zacząłem przeglądać materiały z pokerstrategy, jak i innych stron, po prostu zacząłem się edukować. Po różnych próbach, owocnych oraz mniej owocnych zdecydowałem się na grę NL Holdem - MTT. Grałem, praktycznie same freerolle, chyba, że gdzieś wpadły jakieś grosze postanowiłem sobie zainwestować, czasami się opłaciło, czasami nie. Grając na przeróżnych roomach, nie jestem w stanie już sprawdzić ile rozegrałem gier, dość sporo, starałem się grać systematycznie 5 dni w tygodniu, po ok. 6h przez ostatnie 3-4 mies, aby dotrzeć się, by w końcu odnaleźć, to w czym się dobrze czuje - MTT.

Oto moje dotychczasowe ''sukcesy'' w grze MTT NL HOLDEM (niechronologicznie)prosze się nie śmiać z wielkości wygranych, wszystkie gry traktowałem jako trening, a nie zarobek:

2/49os. -> turniej innego forum pokerowego -> 11.5e
7/ok.700 -> turniej powitalny na betfred z pula 1k funtów -> 41funtów
6/464 -> Liga Studencka na Paradise -> 6,5e
9/598 -> PP -> 500$ FR -> 8$
20/1096 -> 1k$ FR guruplay poker
1/180 -> kwalifikacje do promocji Arena na PS -> ticket do finału dziennego
4/320 -> 500$ bossmedia -> ok 40e
3/140 -> 100$ Piranha FR -> nie mam zanotowanej kwoty
3/83 -> 117e forumowy turniej na bossmedia -> 16e
4/45 -> 50e forumowy turniej na bossmedia -> 5.5e
są to tylko osiągnięcia, które dały mi radość z wyniku i udało mi się je uwiecznić na screenie.

A to moje dotychczasowe najbardziej satysfakcjonujące turnieje:
1/11 - wpisowe: 5.5$->guruplay poker -> 180$ win
1/279 -> 75$FR -> guruplay poker -> 22,5$

W zeszłym tygodniu, postanowiłem zapoznać się z PokerTrackerem3, nigdy wcześniej nie korzystałem z tego typu narzędzi. Nie o sam fakt HUDa mi chodzi, bo na to potrzebuje czasu, ale dzięki temu mogę wkleić statystyki z jednego turnieju. Otóż rozegrałem turniej:
WSOP Freeroll na PP
Graczy: 3 500, paid place: 25 - ticketów do kolejnego etapu, zająłem 15 lokatę, co uważam, za sukces biorąc pod uwagę liczbę graczy.
A o to statystyki z tego turnieju, które udało mi się wydobyć z PT3, może na ich podstawie da się coś powiedzieć na temat mojej gry, wiem , że jeden turniej nie jest najlepszym materiałem do analizy, ale jakiś zarys krytyki z pewnością można zrobić, o co Was bardzo proszę.

Aktualnie: mój BR: 25$ na PP -> i od tego chciałbym zacząć coś działać, tylko tu rozlega się pytanie jak? Plan dałem sobie taki: zagrać 25 MTT z wpisowym 1$ o zobaczyć jaki da to efekt, jeśli nie da żadnego, przerzucić się na WH z większym BR zasiąść póki so w SNG, gromadzić bankroll, by móć potem spokojnie rozpocząć drogę w MTT.

Będę dozgonnie wdzięczny za okazanie mi rad jak i surowej krytyki.

Pozdrawiam serdecznie,
Jacek

5 replies

Witaj Jacku,

bardzo piękne powitanie, po którym widać, że lubisz i potrafisz pisać. Zachęcam do założenia bloga, w którym będziesz mógł dać upust swoim talentom literackim opisując zmagania przy stole pokerowym.

No cóż, ja bym Ci radził, abyś jednak z takim bankrollem nie grał tych turniejów z wpisowym 1$. Są one uczęszczane przez graczy, którzy nie bardzo wiedzą co robią. To by nie było takie złe, gdyby nie fakt, że poprzez nich możesz wypaść z turnieju, gdyż sprawdzili Cię z marginalną ręką i nagle na riverze ich układ polepszył się do monstera. Dlatego te turnieje charakteryzują się bardzo dużą wariancją i obawiam się, że po 20 kilku turniejach nie uda Ci się pomnożyć bankrolla.
Aczkolwiek cieszyłbym się, gdyby jednak stało się inaczej.

Pozdrawiam,
dohpaZ

Dziękuję za miłe słowa.

Tak czytam, myślę i dochodzę do wniosku, że jeżeli chce wykorzystać to co mam na PP to racjonalnym rozwiązaniem byłoby cashgames na mikro limitach. A na spokojnie zorganizować sobie odpowiedniego rolla na WH i zacząć tam SNG. Dając spokój nieco MTT.

Stąd również moje pytanie, czy zaczynać na WH od najniższego poziomu wpisowego w turniejach SNG, czy mając odpowiednie fundusze warto wskoczyć na nieco wyższy limit, tj. u mnie ok. 3$ wpisowego, zgodnie z BM?

Moim zdaniem lepiej zacząć od 3$ bo na niższych jest złodziejski rake.

Besus

e, od kiedy 25$ to odpowiedni bankroll na sity za 3$? xD

edit : no chyba, że chodziło o to, że rozważasz opcję dopłacenia kasy i wtedy start od 3$... Bo ten bankroll tak czy siak się sam nie zrobi i na czyms trzeba go zbudować żeby było na TRÓJKI :O

youmiko, trudno mi ocenić Twoje umiejętności pokerowe i Twoje doświadczenie w takich turniejach SnG. Jeżeli wcześniej nic jeszcze nie grałeś lub nie masz doświadczenia, to polecałbym najpierw zacząć od turniejów z niższym wpisowym, niż 3$. Bankroll odgrywa tutaj drugorzędną rolę, liczą się wiedza i doświadczenie.

Natomiast jeżeli już posiadasz pewne doświadczenie, to zaczynaj od tych SnG za 3$.

A co się tyczy podbudowania bankrolla na PartyPoker, to gra w cashówkach na pewno jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Tutaj jednak zdania są podzielone, gdyż musisz sam wybrać, czy wolisz FL lub NL.
Na naszym forum mieliśmy użytkowników, którzy budowali rolla w grze FL, by później przesiąść się na turnieje MTT lub SnG. Jedno nie wyklucza drugiego.