Skip to forum
Notifications
Clear all

[Spiny], PLO Zoom, SnG 18m, MTT, gra live, staking, Asia Trip

218 Posts
41 Users
5 Reactions
10.6 K Views
Ponyrider

[Pierwsze 10 stron to okres 2011-2012, nowe posty w 2016 zaczynają się tutaj: link]

Witajcie

Po kilku miesiącach biernej aktywności na forum dojrzałem do decyzji o założeniu własnego bloga.

Na początek parę słów o mnie - mam na imię Michał, od 2004 mieszkam w Warszawie. Jestem obecnie na ósmym roku studiów :D w SGH, które mam nadzieję jak najszybciej skończyć. Od czterech lat pracuję - obecnie jako analityk finansowy w korporacji FMCG. W sierpniu zakończyłem również "samotny" tryb życia i zamieszkałem razem ze swoją dziewczyną.

Swoją działalność pokerową prowadzę na PokerStars, niestety bez podpiętego konta. Obecnie gram turnieje SnG 18-to osobowe o wpisowym 7$ oraz 15$, bankroll 2k$, ROI 10-12%.

Najczęściej gram w setach po 12-14 stołów, gdzie odpalam turnieje z obu stawek. Staram się grać dwie takie sesje dziennie – pierwsza przed pracą, koło 6-7 rano a druga zaraz po pracy, w okolicy 18-19. Czasami uda się zagrać jeszcze drugą sesję po południu, ale mieszkanie z dziewczyną tego nie ułatwia :P

W weekendy udaje mi się wynegocjować jedną, dwie sesje, żeby pograć więcej muszę wcześnie wstawać – co oczywiście odpada jeżeli dzień wcześniej jest impreza. Tak więc z weekendów pokerowo raczej nie korzystam.

Zakładam tego bloga z trzech powodów:

1. Motywowanie siebie do osiągania celów – o aktualnych celach poniżej

2. Analiza własnej gry – wrzucanie ciekawszych rozdań po sesji

3. Dyskusje pokerowe – obracam się raczej w nie karcianym towarzystwie a przyjemnie byłoby od czasu do czasu pogadać o czymś, co tylko towarzysze niedoli są w stanie zrozumieć :)

Moje cele do końca miesiąca to:

- rozgrywać co najmniej 200 turniejów tygodniowo

- w pełni opanować grę na 14 stołach

- oznaczać ręce do analizy oraz analizować je co drugi dzień

- dokończyć coaching z Tmfingerem oraz oglądać jeden filmik tygodniowo

- ogarnąć w końcu opcję zaznaczania bieżącej ręki w HEM (tutaj jest wątek dla zainteresowanych, od tygodnia nie mogę przez to przebrnąć… http://forumserver.twoplustwo.com/45/software/script-mark-current-hand-845894/ )

- ugrać Golda na PokerStars i nie wydawać FPP na pierdoły (jedyne wydatki, jakie na razie dopuszczam to satelity VIPowskie z wartością dodaną)

- ograniczyć patrzenie na wyłożone karty przy All-inach pre-flop

Jeżeli przechodziliście przez osiąganie podobnych celów, lub jesteście na podobnym etapie dajcie znać jak sobie radzicie :)

Jak na pierwszy post już się chyba i tak rozpisałem, tak więc swoją pokerową historię wrzucę w weekend, żeby nikogo nie zanudzać ani nie zniechęcać od razu.

Mam nadzieję, że blog będzie się Wam podobał i będzie miejscem ciekawych dyskusji

powodzenia przy stolikach

Michał

Reply
217 replies
arianik

o bedem czytał napewnom...

gl i do zobaczenia pszy stolikah
:P

Reply
Ponyrider

Założenie bloga przyniosło bardzo korzystne rezultaty - zaliczyłem dosłownie chorą sesję, z mnóstwem premium hands, które zawsze dostawały akcję i się na dodatek utrzymywały

Wynikami krótkoterminowymi staram się nie przejmować, ale taki wynik rzadko się trafia więc wklejam screena:

Jedyny problem miałem z ilością stołów z akcją - jak miałem w jednym momencie 2 HU, 3 ITM i 5 bubbli to ogarniałem bardzo mało i gdyby nie to, wynik na pewno mógłby być jeszcze lepszy. Pewnie kwestia praktyki...

Poniżej kilka rozdań, które uznałem za ciekawe:

1. QQ z SB na niskich blindach

Spoiler

- $10.00/$0.00 (9 players)
Hand Converter Tool from CardsChat.com

SB Hero: $1,510
BB: $1,908
UTG: $1,500
UTG+1: $1,490
MP: $1,420
MP+1: $1,122
MP+2: $1,500
CO: $1,470
BTN: $1,580

Pre-flop: ($30) Hero is SB and dealt Qc Qd
4 folds, MP+2 raises to $60, CO folds, BTN calls $60, Hero raises to $200, 2 folds, BTN calls $140

Flop: ($480) 3s 5h Jd (2 players)
Hero bets $200, BTN raises to $400, Hero calls $200

Turn: ($1,280) 3s 5h Jd 9s (2 players)
Hero checks, BTN bets $400, Hero raises to $910 (All-in), BTN calls $510

River: ($3,100) 3s 5h Jd 9s 7s (2 players)

Final Pot: $3,100

Showdown below:
Hero mucks his hand
Outcome: Hero wins $3,100

Przeciwnik to random, bez historii. Niski c-bet ze względu na suchy flop. Po mini-raisie obstawiam go na TJ - AJ, seta, wysokiego asa, który nie trafił, pocketa 66-TT + blefy (w tych turniejach trafiam na mnóstwo gości, których największą ambicją jest wyblefowanie kogoś z rozdania). Na ten range albo jestem w dupie (set), albo jestem mocno z przodu i niewiele kart może mi zabrać akcję.Na turnie zaczyna się robić stritowo/flushowo ale to wg mnie trafia w niewielki procent jego rangu więc tylko czekam. Po jego becie jest już skomitowany więc wsuwam stacka, co praktycznie zawsze musi scallować

2. AA na cut-offie

Spoiler

- $15.00/$0.00 (9 players)

SB: $1,510
BB: $1,410
UTG: $1,380
UTG+1: $1,450
MP: $685
MP+1: $1,220
MP+2: $1,695
CO Hero: $2,695
BTN: $1,455

Pre-flop: ($45) Hero is CO and dealt As Ah
2 folds, MP calls $30, MP+1 folds, MP+2 raises to $150, Hero calls $150, 3 folds, MP calls $120

Flop: ($495) 9s 3d Qs (3 players)
MP checks, MP+2 bets $330, Hero calls $330, MP folds

Turn: ($1,155) 9s 3d Qs 2s (2 players)
MP+2 bets $1,215 (All-in), Hero calls $1,215

River: ($3,585) 9s 3d Qs 2s Js (2 players)

Final Pot: $3,585

Showdown below:
Hero mucks his hand
Outcome: Hero wins $3,585

MP to random, MP+2 to dobry reg grający 11/10. Pre-flop uznałem że może szerzej izolować limpera i większość swojego range'u zrzuci na 3-beta, stracimy też akcję od MP wolałem więc rozegrać AA z pozycją for valueFlop przyjemny - na dobieranie do koloru mam blokera, jedyne co mnie bije to QQ. MP+2 może tutaj często 3-betować, liczę że trafił coś w stylu AQ, KQ, TT, JJ bo od tych rąk mogę jeszcze dostać akcję. MP w tym momencie się wogóle nie przejmuje dlatego tylko calluje c-bet. Turn idealny bo w żaden sposó nie mógł polepszyć ręki przeciwnika a ja dostaję draw do nutsowego koloru tak więc easy-call

3. Złe rozegranie 99

Spoiler

- $15.00/$0.00 (8 players)

SB: $1,950
BB: $4,520
UTG: $1,230
UTG+1 Hero: $1,420
MP: $1,320
MP+1: $1,450
CO: $1,720
BTN: $1,390

Pre-flop: ($45) Hero is UTG+1 and dealt 9h 9d
UTG calls $30, Hero calls $30, 2 folds, CO raises to $90, 3 folds, UTG calls $60, Hero calls $60

Flop: ($315) 5d Qc 3c (3 players)
UTG checks, Hero checks, CO bets $120, UTG folds, Hero calls $120

Turn: ($555) 5d Qc 3c 6h (2 players)
Hero checks, CO bets $210, Hero folds

Final Pot: $765

Showdown below:
BTN mucks his hand
Outcome: CO wins $210
BTN mucks his hand
Outcome: CO wins $555

Obaj przeciwnicy to random fishe, UTG gra 30/7, CO 74/30, na próbce 30 handów. Pre flop tylko dołożyłem żeby nie budować puli bez pozycji i polować na seta - chociaż teraz myślę, że podbicie byłoby lepsze. Do małego raisu i do dwóch przeciwników dokładam.Na flopie nie chce poddawać ręki na c-beta tylko przy jednej overkacie. A może powinienem?Turn niby bezpieczny ale bet przeciwnika dość wysoki i postanowiłem odpuścić. Może warto było to jeszcze grać?Jak byście rozegrali tę rękę?

4. Ponownie 99

Spoiler

- $15.00/$0.00 (9 players)

SB: $1,785
BB: $1,350
UTG: $1,245
UTG+1: $1,875
MP Hero: $1,500
MP+1: $1,660
MP+2: $1,917
CO: $763
BTN: $1,405

Pre-flop: ($45) Hero is MP and dealt 9c 9h
2 folds, Hero raises to $90, 2 folds, CO raises to $763 (All-in), Hero folds

Final Pot: $898

Showdown below:
BTN mucks his hand
Outcome: CO wins $673
BTN mucks his hand
Outcome: CO wins $225

Przeciwnik to random 29/9 który niedawno stracił połowę stacka. 99 otwieram first in. Po allinie było mi bardzo ciężko określić jego range, w którym na pewno było mnóstwo randomowych rąk ale uznałem, że nie warto ryzykować niezłej sytuacji dla tych 800 żetonów. Czy ktoś by to sprawdził?

Ok, nie wiedziałem że opisywanie rąk jest takie czasochłonne :) Teraz czas na wyjście z domu, tak więc resztę rąk, już bardziej typowych dla SnG (czyli push-fold) wrzucę jutro

Jeżeli ktoś ma jakieś komentarze, uwagi albo rozegrał by daną rękę zupełnie inaczej zachęcam do dyskusji, chętnie poznam inne punkty widzenia i czegoś się nauczę :)

Reply
Miloszpoker2

Z tymi AA to bym jednak 3b pf grał. Z tym luźnym izolowaniem limpera to myślisz trochę w kategorii cash. W sng nie ma miejsca na takie rzeczy, każdy szanuje stack, jakby to był BU to bym zrozumiał ale MP2? Nigdy. :) Poza tym limper dostaje pot i implied oddsy i może być kilka flopów które mogą Ci popsuć akcję.

Z tymi pierwszymi 99 to fold flop, bo więcej kart na turnie Ci szkodzi niż pomaga, w dodatku masz 2óch przeciwników, ciężko to będzie rozegrać na T i R.

pozdrawiam. :)

Reply

dobrze zagral ;) podbicie pf bylo na tyle duze ze sie oplaca flatowac, na tych stawkach i blindach tendencje regow sa takie, ze 3betuja praktycznie tylko KK/AA, wiec koles zrzuca sie do kazdego 3beta preflop i tracimy value z jego cbeta

Reply
Ponyrider

Impreza zakończona, wrzucam ciąg dalszy rozdań :)

1. Dziwny spot z AJs

Spoiler

- $50.00/$0.00 (7 players)

SB: $1,480
BB: $1,770
UTG: $1,290
MP: $1,560
MP+1: $3,095
CO: $2,480
BTN Hero: $4,360

Pre-flop: ($150) Hero is BTN and dealt Jh Ah
UTG calls $100, MP folds, MP+1 calls $100, CO folds, Hero calls $100, SB folds, BB checks

Flop: ($450) 9c Ac As (4 players)
BB checks, UTG checks, MP+1 checks, Hero bets $225, BB folds, UTG calls $225, MP+1 folds

Turn: ($900) 9c Ac As 6d (2 players)
UTG checks, Hero bets $400, UTG calls $400

River: ($1,700) 9c Ac As 6d 5c (2 players)
UTG checks, Hero checks

Final Pot: $1,700

Showdown below:
Hero mucks his hand
Outcome: Hero wins $1,700

UTG to średni reg 16/11, MP+1 to random 44/16

Limp od rega na 12bb na krókim stole śmierdzi mi jakąś pułąpką. Do tego limp MP+1 z dużym stackiem sprawia, że nie chcę raisować. Decyduję się na call i spokojną grę w przypadku trafienia asa, waleta bądź drawu do koloru/strita

Flop bardzo dobry, ale zastanawia mnie range rega z UTG. Betuje za pół puli for value

Turn dużo nie zmienia, ale ciągle nie potrafię określić rangu UTG. Kolejny bet for value. Call od rega, który zostawia sobie pół stacka bardzo mnie zastanawia

River postanawiam przeczekać ponieważ linia UTG wygląda bardzo dziwnie i nie potrafię określić gdzie jestem w tym rozdaniu. Obawiam się dziwnie rozegranego AK, AQ, ewentualnie KQs, 99.

Jak się okazało reg wcale nie jest taki dobry :) Czy w tym rozdaniu river to jest easy ship?

2. 66 z BB

Spoiler

- $50.00/$0.00 (7 players)

SB: $1,481
BB Hero: $4,415
UTG: $745
MP: $2,755
MP+1: $1,570
CO: $1,179
BTN: $1,355

Pre-flop: ($150) Hero is BB and dealt 6s 6d
2 folds, MP+1 raises to $200, 2 folds, SB calls $150

Flop: ($500) Jd Ah Kh (2 players)
SB checks, MP+1 bets $300, SB folds

Final Pot: $800

Showdown below:
BTN mucks his hand
Outcome: MP+1 wins $300
BTN mucks his hand
Outcome: MP+1 wins $500

Przeciwnicy to raczej randomy, 30/23 i 22/13. Czy ktoś tutaj dokłada, pushuje? A może raise/folduje, raise/calluje? Nie jestem tutaj pewien czy zagrałem optymalnie i zastanawiam się nad zaletami innych linii

3. Iso-push z 55

Spoiler

- $50.00/$0.00 (8 players)

SB: $3,534
BB: $1,343
UTG: $2,107
UTG+1: $1,420
MP: $1,245
MP+1: $249
CO Hero: $1,210
BTN: $1,494

Pre-flop: ($150) Hero is CO and dealt 5h 5s
3 folds, MP+1 raises to $225, Hero raises to $1,210 (All-in), 3 folds, MP+1 calls $24 (All-in)

Flop: ($1,609) 3h 7d Jc (2 players)

Turn: ($1,609) 3h 7d Jc 7s (2 players)

River: ($1,609) 3h 7d Jc 7s 6h (2 players)

Final Pot: $1,609

Showdown below:
Hero mucks his hand
Outcome: Hero wins $961
Hero mucks his hand
Outcome: Hero wins $648

Na domyślne zasięgi w Wizardzie mamy fold i push 88+, AJ+ więc chyba trochę przesadziłem z agresją...

4. Easy fold z AJ?

Spoiler

Poker Stars - $6.45+0.55 Tournament (#454785634) - Blinds: 75/150 No Limit Hold'em (7 players)
Poker Stars Hand Converter Tool from CardsChat.com

SB: t1,695
BB Hero: t2,770
UTG: t40
MP: t4,700
MP+1: t2,535
CO: t1,745
BTN: t1,170

Pre-flop: (t225) Hero is BB and dealt Js Ad
UTG calls t40 (All-in), MP calls t150, 2 folds, BTN raises to t1,170 (All-in), SB folds, Hero folds, MP calls t1,020

Flop: (t2,605) 9h 6c 5d (3 players)

Turn: (t2,605) 9h 6c 5d 5s (3 players)

River: (t2,605) 9h 6c 5d 5s 4s (3 players)

Final Pot: t2,605

Showdown below:
MP shows 6h 6d (a full house, sixes full of fivees)
BTN shows As Qc (a pair of fives)
UTG shows 9s 9d (a full house, nines full of fives)
Outcome: MP wins t2,405
Outcome: UTG wins t200

Po ustawieniu zasięgu MP na 17% (pockety, większość asów, KQ-KT) a BTN na 8% (66+, AJ+) mamy easy fold. Pytanie czy button gra tutaj tak wąsko i czy można rozważać push?

5. Zbyt zachowawczy fold

Spoiler

- $100.00/$0.00 (5 players)

SB Hero: $1,505
BB: $2,876
UTG: $2,540
CO: $3,210
BTN: $5,579

Pre-flop: ($300) Hero is SB and dealt Ad 9d
2 folds, BTN raises to $5,579 (All-in), Hero folds, BB folds

Final Pot: $5,879

Showdown below:
BTN mucks his hand
Outcome: BTN wins $5,379
BTN mucks his hand
Outcome: BTN wins $500

Mam problem z profitowym pushowaniem w otwarte pule, ta ręka jest bardzo dobrym przykładem... (róznice w equity na poziomie 0.61%)

Jutro nowa sesja i nowe rozdania, tymczasem życzę dobrej nocy :)

Reply
Ponyrider

Korzystając z wolnego, sobotniego wieczoru podzielę się z Wami swoją historią jak zaczynałem grać w pokera, szczególnie SnG.

Podejrzewam, że nie będzie to nic odkrywczego i każdy pewnie zaczynał podobnie, ale na większości blogów takie informacje są, więc wrzucę i ja :)

W pokera zacząłem grać jakoś w październiku ubiegłego roku. Na domówkę u znajomych kolega przyniósł żetony, wytłumaczył nam zasady i graliśmy turniej. Struktura była bardzo fajna - blindy 25/50, 10 tysięcy na start, rebuye przez pierwsze 4 poziomy, poziomy co 30 minut. Na każdym levelu szły po 3-4 rebuye więc jak widzicie gra była bardzo radosna :)

Trochę tam pograliśmy, spodobało mi się i zacząłem grać w internecie na PokerStars. Przez pierwszą godzinę na play money, potem już zdobyłem skilla :P i wpłaciłem 10$ żeby pograć na pieniądze. Wpłacałem tak jeszcze parę razy i grałem sobie weekendowo, od czasu do czasu przeglądając w internecie jakieś podstawowe artykuły o strategii (w konkurencyjnych serwisach)

Przełom przyszedł wraz z przyjazdem do rodzinnego domu na Boże Narodzenie, gdzie okazało się, że mój brat też grywa w pokera i pokazał mi pokerstrategy.com

Zacząłem chłonąć artykuły ze wszystkich odmian, i wszystkie je po trochu grać - cashe, SnG, MTT, HU SnG w Omahe, ogólnie nadal było to dosyć radosne przegrywanie :)

Na koniec stycznia stwierdziłem, że koniec tego i trzeba się poważnie wziąć za siebie. Uznałem wtedy, że najlepiej będzie mi w SnG – cashe nigdy szczególnie mi nie szły, a na MTT nie miałem tyle czasu. Wpłaciłem wtedy na konto 200$ i wziąłem się za turbo 18m za 1,75$.

Trochę ich rozegrałem, nawet z przyzwoitymi wynikami co w połączeniu z wyrabianiem bonusu od depozytu pozwoliło wejść na poziom 3,40$. Też trochę pograłem, kasa z bonusów nadal spływała, uznałem więc, że jestem świetny i zacząłem atakować turnieje za 6,50$

Szybko się to skończyło :)

Próbę podejmowałem parę razy, w końcu zaskoczyło i pozwoliło zabawić na tym limicie na dłużej. Dopiero wtedy odkryłem np. co to jest SnG Wizzard czy to, że istnieje coś takiego jak filmy szkoleniowe. Tak więc uczyłem się i grałem, grałem i się uczyłem, raz z lepszymi, raz z gorszymi wynikami. Zdarzało mi się szotować 15$, by miesiąc później musieć zejść na 3,5$

W końcu udało mi się ustabilizować na poziomie 7$ i zbudować bankrolla na granie 15$.

Poniżej wykres z moich postępów w 18-tkach (bez początkowego etapu, nie słyszałem wtedy o zapisywaniu historii rąk :P)

I jeszcze tabelka z wynikami na poszczególnych stawkach (jedynie część gier na 3,40$)

Jutro rano trzeba wcześnie wstać, więc zagram pewnie jedną-dwie sesje i postaram się wrzucić co ciekawsze ręce

Reply
eestevu

ciekawie się zapowiada _thumbsup:

PS. dodaj do znajomych mam kilka pytań ;D :D

Reply
Ponyrider

Napisane przez eestevu
ciekawie się zapowiada _thumbsup:

PS. dodaj do znajomych mam kilka pytań ;D :D

Dzięki, dodałem do znajomych, dawaj na priva albo tutaj :)

Reply

1- easy fold
2- masz oddsy pod seta
3- push, na semift przelaczasz na full table w Wizzie
4- fold na randoma
5- nie jest powiedziane, ze masz tu call.

Nie mam czasu zeby bardziej opisac, ale pozatym nie ma to sensu zbytnio,bo podajesz zbyt malo info o przeciwnikach.

Reply
michael93pl

Powodzonka, na pewno będę śledził ;) Wykres świetny, ja wciąż biję rekordy zjazdów na 15$ ale twardo na nich siedze, winrate na 7$ jest o niebo lepszy ale tam się człowiek za dużo nie nauczy;D good luck Sir _thumbsup:

@edit
Co do rąk, miałem nie opisywać, bo szczerze nie jestem niczego pewien także chętnie przyjmę krytyke i może w końcu czegoś się nauczę ;):

1- PF dokładam ale na pewno nie będe miał tutaj "łatwej gry" jak trafię A albo J, ze względu na limpowaną pule nigdy nie będe wiedział gdzie jestem.
As played dalej jest okey, choć nie wiem co zrobiłbym w wypadku ch/r z jego strony na turnie. Sądze jednak, że potrzebowałbym jakieś dodatkowe informacje by tego nie zrzucić.
Pomimo blanka na turnie wciąż boimy się AQ/AK, 99 z którymi raczej nie grałby ch/r flop.

2- Jak dla mnie zarówno call jak i fold są tutaj dobre choć bardziej skłaniałbym się by zrzucić. Będziemy grali bez pozycji, pomimo fajnych odsów, podbicie przez MP+1 za 4BB to naprawde dużo a jak sam wiesz "no set no bet" :)

3 - W sumię znowu zastanawiam się, czy to blindy 25/50 tak jak w drugiej ręce ale jeżeli mam rację to tak: Pomimo tego, że nic nie sprawdzałem w Wizz, nie izolowałbym go tam szerzej niż to co Ty podałeś, dodałbym pewnie jeszcze A10s. Na BB mamy fajne fold Feq ale sądze, że ogarnięty SB z takim stackiem będzie wiedział, że całkiem luźno izolujemy shorta i także może poszerzyć swój calling range na nas.

4- Według mnie BTN gra tutaj szerzej, tj 55+, A8+, A7s+, KQ+, KJs+. Nie podaleś żadnych info o graczach co pewnie zmieniłoby calkiem sporo. Nie wiem jak AJ na to w tym momencie ale ja zdecydowałbym się tutaj na push mimo wszystko.

5- Tutaj jak dla mnie potrzebowałbym mocnych info o graczu by móc go sprawdzić mając 15BB na SFT. Jeżeli maniakalnie pushuje ręce na zasadzie" fuck yea, mam najwyższy stack, nikt mnie nie sprawdzi" to easy, jeżeli wziąć go jako randoma jak dla mnie easy fold.

Okey, nie wiem jak to wyszło, mam nadzieję, że ktoś mnie poprawi i pokaże także moje błędy w ocenie, każda pomoc mile widziana ^^

Reply
Spoiler

Napisane przez michael93pl 1- PF dokładam ale na pewno nie będe miał tutaj "łatwej gry" jak trafię A albo J, ze względu na limpowaną pule nigdy nie będe wiedział gdzie jestem. As played dalej jest okey, choć nie wiem co zrobiłbym w wypadku ch/r z jego strony na turnie. Sądze jednak, że potrzebowałbym jakieś dodatkowe informacje by tego nie zrzucić. Pomimo blanka na turnie wciąż boimy się AQ/AK, 99 z którymi raczej nie grałby ch/r flop. 2- Jak dla mnie zarówno call jak i fold są tutaj dobre choć bardziej skłaniałbym się by zrzucić. Będziemy grali bez pozycji, pomimo fajnych odsów, podbicie przez MP+1 za 4BB to naprawde dużo a jak sam wiesz "no set no bet" :) 3 - W sumię znowu zastanawiam się, czy to blindy 25/50 tak jak w drugiej ręce ale jeżeli mam rację to tak: Pomimo tego, że nic nie sprawdzałem w Wizz, nie izolowałbym go tam szerzej niż to co Ty podałeś, dodałbym pewnie jeszcze A10s. Na BB mamy fajne fold Feq ale sądze, że ogarnięty SB z takim stackiem będzie wiedział, że całkiem luźno izolujemy shorta i także może poszerzyć swój calling range na nas. 4- Według mnie BTN gra tutaj szerzej, tj 55+, A8+, A7s+, KQ+, KJs+. Nie podaleś żadnych info o graczach co pewnie zmieniłoby calkiem sporo. Nie wiem jak AJ na to w tym momencie ale ja zdecydowałbym się tutaj na push mimo wszystko. 5- Tutaj jak dla mnie potrzebowałbym mocnych info o graczu by móc go sprawdzić mając 15BB na SFT. Jeżeli maniakalnie pushuje ręce na zasadzie" fuck yea, mam najwyższy stack, nikt mnie nie sprawdzi" to easy, jeżeli wziąć go jako randoma jak dla mnie easy fold. Okey, nie wiem jak to wyszło, mam nadzieję, że ktoś mnie poprawi i pokaże także moje błędy w ocenie, każda pomoc mile widziana ^^

Glebsza analiza

1) To jest easy fold i nie nalezy tego limpowac, pula jest tak duza, ze bład w ocenie moze nas kosztowac spora czesc stacka w grze postflop. Wiecej na takiej grze stracisz niz zyskasz w longrunie chyba, ze bedziesz idealnie czytal gre przeciwnikow.
2) To jest minibet wydaje mi sie, a nie 4bet. Oddsy sa pod seta i nie jest,az tak wazna pozycja, bo jesli trafimy seta to i tak bedziemy dazyc do AI w zdecydowanej wiekszosci przypadkow. Chyba, ze dostalibysmy calla na flopie i na turnie spadlaby 4ta karta w tym samym kolorze badz 4ta kolejna karta co przy wiekszej ilosci graczy sklania nas do folda. Taka sytuacja bedzie sie rzadko zdarzala.
3)Szarpnalem sie i wrzucilem do wizza, nasz calling range :66+,AT+,A8s+,KJs+ przy zalozeniu, ze nie sa loose [9,7 i 11,6%] i to jest wg mnie bezpieczny range.
Na loose przeciwnikow 66+,AT+,A9s+,KQs
Na tight 55+,A9+,A7s+,KQ,KTs+
4) aq ajs 88 jesli czesto mp limpowal . Tak czy inaczej masz easy fold
5) Bez info o przeciwniku nie mozna tu totalnie nic powiedziec. Sa gracze grajacy tutaj z bu 30%, a sa i tacy co graja 10%. Takze nie jest to do oceny

Reply
Ponyrider

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi odnośnie wrzuconych rąk. Widzę, że będę musiał zmienić konwerter, ponieważ ten źle podaje wartości blindów...

Co do podawania informacji o przeciwnikach - muszę przyznać, żę bardzo często po prostu dodatkowych informacji nie mam... Mam statystyki w HUDzie, mam notki na część graczy (z którymi gram częściej albo którzy zrobili coś wyjątkowo niestandardowego), znam część regów ale z nimi z kolei większość to zupełnie standardowe spoty, ciekawsze akcje są właśnie z randomami/fishami. Tak więc wrzucam to co mam, postaram się również dodawać informacje z game-flow, ale to też nie zawsze jest dostępne...

Wrzucam jeszcze kilka rąk z wczorajszej/dzisiejszej sesji

1. Push AQo po dwóch limpach

Spoiler

No-Limit Hold'em Tournament, 50/100 Blinds (9 handed) - Hold'em Manager Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

Button (t1935)
SB (t1330)
BB (t1605)
UTG (t1425)
UTG+1 (t885)
MP1 (t1865)
MP2 (t1925)
MP3 (t1240)
Hero (CO) (t1290)

Hero's M: 8.60

Preflop: Hero is CO with Q, A
3 folds, MP2 calls t100, MP3 calls t100, Hero bets t1290 (All-In), 1 fold, SB raises t1280 (All-In), 3 folds

Flop: (t2880) J, K, A (2 players, 2 all-in)

Turn: (t2880) 4 (2 players, 2 all-in)

River: (t2880) 9 (2 players, 2 all-in)

Total pot: t2880

Results below:
SB had A, Q (one pair, Aces).
Hero had Q, A (one pair, Aces).
Outcome: SB won t1440, Hero won t1440

Limperzy to poznani w tym turnieju fishe grający 47/18 i 20/3. Na SB siedzi bardzo tight reg 9/7, na BB gracz z którym już się pare razy spotkałem, bez historii, gra 11/8

Po dwóch limpach grałbym push z czymś w stylu AT+, 77+, chociaż po sprawdzeniu w Wizardzie każe grać AK+, JJ+. Jak Wy gracie w tego typu sytuacjach?

Sądzac po pushu rega z SB musiał uznać, że luźno tutaj izoluje tak więc chyba można zakładać, że gra się tutaj szerzej niż Wizard nakazuje?

2. (Hero?) fold JJ

Spoiler

PokerStars No-Limit Hold'em, 15 Tournament, 200/400 Blinds 25 Ante (5 handed) - PokerStars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

SB (t2760)
Hero (BB) (t4115)
UTG (t7025)
MP (t8020)
Button (t5080)

Hero's M: 5.68

Preflop: Hero is BB with J, J
UTG bets t800, 1 fold, Button raises to t5055 (All-In), 2 folds, UTG calls t4255

Flop: (t10835) 8, 10, 6 (2 players, 1 all-in)

Turn: (t10835) 2 (2 players, 1 all-in)

River: (t10835) 4 (2 players, 1 all-in)

Total pot: t10835

Results below:
Button had 8, 8 (three of a kind, eights).
UTG had A, K (high card, Ace).
Outcome: Button won t10835

Otwiera 18/15 random, izoluje dobry reg 22/20

Wizard mówi tutaj easy fold, ja też uznałem że mogę liczyć co najwyżej na coin-flipa. Fold może wydawać się tutaj prosty, natomiast ja miałem do tej pory problemy z zrzucaniem tego typu rąk i jestem zadowolony, że w ferworze walki udało mi się zrobić hero folda :)

3. Zły push z AK?

Spoiler

No-Limit Hold'em Tournament, 150/300 Blinds (5 handed) - Hold'em Manager Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

SB (t8415)
BB (t9390)
UTG (t3875)
Hero (MP) (t5090)
Button (t230)

Hero's M: 11.31

Preflop: Hero is MP with K, A
1 fold, Hero bets t5065, 1 fold, SB raises t8240, 1 fold

Flop: (t10430) 6, 9, Q (2 players)

Turn: (t10430) J (2 players)

River: (t10430) 5 (2 players)

Total pot: t10430

Results below:
SB had A, A (one pair, Aces).
Hero had K, A (high card, Ace).
Outcome: SB won t10555

Bubble przebiegał dosyć standardowo pod kątem agresji. Micro stack na buttonie jest na sit-oucie i za chwilę odpadnie. Decyduję się na push żeby nie dostać 3-beta z ATC na który będę musiał się zrzucić. Wizard każe tutaj foldować i grać QQ+

Tylko - jeżeli nie gramy AK, to oznacza, że odpuszczamy również kolejne trzy ręce do momentu kiedy micro-stack odpadnie. Jak gracie w tego typu sytuacjach?

I na koniec jeszcze małe podsumowanie tygodnia:

- udało się rozegrać 205 gier z bardzo dobrymi wynikami

Najbardziej zadowolony jestem z utrzymywania około 10% ROI na 15$, liczę na utrzymanie takiego wyniku w long-runie

Życzę powodzenia w nowym tygodniu, Wam oraz sobie :)

Reply
Ponyrider

Kolejna sesja za mną, udało się zagrać 27 turniejów:

Sesja bardzo dobra pod względem wyników, znacznie gorsza jeżeli chodzi o grę

Na początku pierwszego seta złapałem kupę bad beatów co mnie trochę ztiltowało i wykonałem parę fatalnych zagrań (overplay rąk takich jak AQo, TT vs otwarcia murków albo z UTG za 12-15 bb) przez które odpadłem z większości turniejów. Wynik udało się uratować dwoma ITM - pierwsze i trzecie miejsce w 15$

Szybko się ogarnałęm i drugi set już bezproblemowo - udało mi się trzymać postanowienia o nie patrzeniu na alliny dzięki czemu nie miałem powodów do tiltu oraz więcej czasu na zastanawianie się nad decyzjami

Miałem też jeden ciekawy turniej gdzie fazę 3-handed rozgrywaliśmy od poziomu 400/800 do 800/1600. Nie zdarzyła mi się jeszcze taka gra, szczególnie że nawet na tych najwyższych blindach zagraliśmy z 15 rąk co było dość ciekawym, nowym doświadczeniem

I jeszcze kilka rąk

1. A8o na bubblu

Spoiler

No-Limit Hold'em Tournament, 200/400 Blinds (5 handed) - Hold'em Manager Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

SB (t2537)
Hero (BB) (t7973)
UTG (t7715)
MP (t6843)
Button (t1932)

Hero's M: 13.29

Preflop: Hero is BB with 8, A
2 folds, Button bets t1907, 1 fold, Hero calls t1507

Flop: (t4014) 10, 3, 4 (2 players)

Turn: (t4014) 5 (2 players)

River: (t4014) 10 (2 players)

Total pot: t4014

Results below:
Button had Q, 5 (two pair, tens and fives).
Hero had 8, A (one pair, tens).
Outcome: Button won t4139

Button to dosyć luźny reg 22/16 steal 29, na SB dosyć pasywny random. Wykonując call myślałem, że będzie on na granicy opłacalności. Tymczasem zawężając stealing range do 28% (chociaż wydaje mi się, że będzie on tam grał znacznie szerzej, to jest raczej pewne minimum) to jest to easy-call nawet z A6o czy KJ co muszę przyznać dosyć mocno mnie zaskoczyło. Muszę chyba wrzucać do analizy więcej rąk z bubbla...

2. Fold 77 BvB

Spoiler

No-Limit Hold'em Tournament, 200/400 Blinds (5 handed) - Hold'em Manager Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

Button (t6810)
SB (t4860)
Hero (BB) (t6060)
UTG (t2010)
MP (t7260)

Hero's M: 10.10

Preflop: Hero is BB with 7, 7
3 folds, SB bets t4635, 1 fold

Total pot: t800

Results below:
SB didn't show
Outcome: SB won t925

Pushuje we mnie ten sam gracz co we wcześniejszym rozdaniu (inny turniej oczywiście). W czasie gry sfoldowałem bo uznałem, że wszyscy mamy dość wysokie stacki, jest short i pomimo, że kryje go stackiem nie chcę ryzykować dość swobodnej sytuacji w turnieju. Byłem jednak pewnien, że SnG Wizz pokaże, że była to błędna decyzja. No i znowu się zaskoczyłem :) Ustawiając mu zasięg nawet 36% (to jest wg mnie max ze względu na shorta i to że kryję go stackiem) okazuje się, że callować możemy jedynie z 99+, AQo+, AJs+. Potwierdza się, że jeszcze dużo pracy z Wizardem przede mną...

3. QJo BvB

Spoiler

No-Limit Hold'em Tournament, 400/800 Blinds (3 handed) - Hold'em Manager Converter Tool from FlopTurnRiver.com

saw flop | saw showdown

Hero (BB) (t8658)
Button (t12522)
SB (t5820)

Hero's M: 7.21

Preflop: Hero is BB with Q, J
1 fold, SB bets t5370, Hero calls t4970

Flop: (t11540) K, 10, Q (2 players)

Turn: (t11540) J (2 players)

River: (t11540) 10 (2 players)

Total pot: t11540

Results below:
SB had 5, 4 (one pair, tens).
Hero had Q, J (two pair, Queens and Jacks).
Outcome: Hero won t11690

Przeciwnik raczej nieznany, pushował bardzo często, z SB praktycznie w 100% sytuacji po kilku rundach

Call wykonany "na czuja", głównie ze względu na to, że jest on moim bezpośrednim przeciwnikiem oraz jego potencjalnie bardzo szeroki pushing range. Call zaczyna być profitowy jeżeli on tutaj pushuje co najmniej 50%, wydaje mi się, że w tej sytuacji może to robić nawet szerzej. Dodatkowo moją sytuację utrudnia to, że moje pushe z SB są wykonywane na blinda big stacka, który może mnie szerzej sprawdzać tak więc uznałem, że QJo może być dobrą okazją do wyeliminowania rywala

Zacząłem również grindować srebrny status na Everest Poker więc wkrótce zacznę też wrzucać rozdania tam gdzie ich miejsce, czyli do działu oceny rąk :)

Reply
Wojaq

kropkuje, bede zagladal :f_cool:

Reply
Ponyrider

Podjąłem się dzisiaj próby odpowiedzi na pytanie, w jakich dniach czy godzinach najlepiej jest grać 18-tki

Uznałem, że dobrą metodą może być wykorzystanie systemów rankingowych zrobionych przez pokerprolabs

Metodologia była następująca:

- pobrałem do Excela dane z rozegranych przez siebie turniejów za ostatnie dwa miesiące (próbka niecałych 900)

- obrobiłem dane wyszczególniając informacje o dacie, godzinie, stawce oraz randze każdego gracza z każdego turnieju (dane niecałych 16k graczy)

- podzieliłem graczy na dwie grupy: shark (K+) oraz fish (2-Q) [nie znam metodologii przyznawania tych statusów, oceniam tylko po tym, że nie spotkałem nikogo dobrego z rangą niższą niż K; wiem też, że wrzucanie wszystkich pozostałych do fishów może być trochę krzywdzące ale nie chciałem tego nadmiernie komplikować. Jeżeli ktoś widzi błąd w tym rozdziale bardzo proszę o wpis, robię to w pełni intuicyjnie]

Swoimi "badaniami" Ameryki nie odkryłem, ale mam przynajmniej potwierdzenie kilku "powszechnie znanych" faktów

1. Najwięcej fishy jest w weekend

2. Całkiem dobrze jest też w piątek/poniedziałek (po prostu w innych strefach czasowych jest wtedy weekend, kolejna Ameryka odkryta :P)

3. Okresy wzmożonej fiszarni zaczynają się od 3-4 rano, trwa to do naszego wczesnego popołudnia. Okres mniej więcej od 15 do 22 jest najgorszym czasem na grę

4. Więcej fishów jest na stawkach 7$ niż 15$. Dobra wiadomość jest taka, że tych fiszów ciągle jest bardzo dużo :)

5. Na koniec ciekawszy fakt - porównanie dochodów fishów i sharków

a) stawki 7$

b) stawki 15$

Widać tutaj kilka rzeczy:

- soft nie jest rigged :) bo dobrzy gracze jednak zarabiają, a źli tracą

- średnie ROI dobrych graczy jest dosyć niskie, bez względu na stawki

- największe zyski czerpie tutaj PokerStars - jak widać rake jest przyczyną bardzo dużej dysproporcji między stratą złych a zyskiem dobrych graczy

Na wszystkie te "fakty" należy oczywiście patrzeć z przymrużeniem oka ze względu na niewielką próbkę

Jeżeli ktoś miałby ochotę dorzucić swoje turnieje tak aby analiza była pełniejsza, bądź też chciałby otrzymać dane tylko dla gier rozegranych przez siebie dajcie znać, powiem co trzeba zrobić :)

Reply

Powiem tak:
Mega blog
Grasz to samo co ja, z tym że ja jeszcze nie zebrałem się na shoty 15$, idzie Ci to też nieco lepiej.
U mnie najgorzej jest z zebraniem się do regularnej gry i jakiejś sensownej analizy i szukaniu leaków. Jakbyś miał ochotę na wspólne rozkminy pokerowe przez gg/skype w wolnych chwilach to byłoby mega _thumbsup:

Co do samej analizy to jest baaaardzo nice Szkoda jednak że próbka może być nie do końca miarodajna. Fajnie by było jakby ktoś kto rozegrał z 10k turniejów ostatnio zrobił analogiczną.

Dziwi mnie trochę mały przeskok "sharków" z 41% na 48% na 15$. Wydaje się że niby tak mało a różnica w poziomie graczy jest podobno duża.

Po przeczytaniu statystyk godzinowych aż nabrałem ochoty na wstanie o 5-6 rano i zagranie dłuższej sesji w ramach próby :f_cool:.

Reply
Ponyrider

Spróbuję obczaić jakoś wkrótce jakiś sposób na hurtowe pobieranie danych z pokerprolabsa, może uda się wtedy zwiększyć próbkę na bardziej miarodajną

Co do rozkmin w wolnych chwilach problemem są właśnie te wolne chwile... Więc jak na razie jestem bardzo chętny do wszelkich dyskusji w formie pisemnej (między innymi po to tego bloga założyłem :)) bo to mogę robić w pracy, w drodze do pracy czy jak akurat przez chwilę nic nie robię wieczorem :) Resztę czasu mam niestety zorganizowaną a w trakcie gry potrzebuję się w pełni skupić na tym co robię bo staram się grać max. ilość stołów jaką potrafię żeby robić jakikolwiek volume...

Jeżeli chodzi o granie rano - szczerze polecam, poziom jest naprawdę tragiczny. Na 15$ zdarzają się calle za 15 bb z kartami typu Q7s, callowanie 3-beta za pół stacka z 22 albo wchodzenie na sit-outa na bubble i wracanie do gry po jego pęknięciu :P

To "table selection" na pewno jest istotną przyczyną moich niezłych wyników, ponieważ, będąc ze sobą szczerym, jestem bliżej początku rozwoju w SnG niż jego końca i na pewno sporo mi do regów na tych stawkach brakuje - zarówno pod kątem wiedzy jak i doświadczenia (kiedyś sprawdziłem sobie trzy osoby z którymi grałem na sharkscope, każdy powyżej 50k SnG z dodatnim ROI...)

Muszę jednak przyznać, że to wstawanie z dnia na dzień jest coraz trudniejsze - pogoda nie zachęca, przeważnie jest jeszcze wtedy ciemno, boje się co będzie po zmianie czasu. Ma ktoś jakiś dobry pomysł na skuteczną pobudkę rano?

Elmin na jakich stawkach grasz? Ciśniesz 7$?

Reply

Gram 7$, 14-18 stolików naraz , ROI ok.10%, bez rewelacji szczególnych
Myślę jakby tu $/h zwiększyć i chyba zamiast shotowania 15$ spróbuje więcej stolików grać. Są ludzie którzy ogarniają 50 stolików, może ja też bym dał radę _rolleyes:

Wstanie rano to jeszcze nie tak wielki problem, dla mnie problemem jest uruchomienie mózgu z rana w stopniu pozwalającym na skuteczną grę :f_o:
Jedyną metodą która działała dla mnie było bieganie z rana, potem szybki prysznic i śniadanie i można działać. Niestety teraz przez pół roku mamy pogodę taką że można zapomnieć o podobnym rozwiązaniu.

Reply
Wojaq

14-18 stolików imo std play (nawet z 20-24 pewnie ujdzie po jakimś mały treningu), ale 50 ?! Chyba to jest wyższy level grindu :f_rolleyes:

Imo bieganie w taką pogodę jak mamy, czyli dosyć chłodno, imo będzie +EV, przynajmniej ja czekałem na to, żeby zacząć znowu biegać. Może ja niedługo dołączę do 7$, ale jeszcze kilka dni zanim wrócę na P*.

Reply