Skip to forum
Notifications
Clear all

Studnia Oloriusza

508 Posts
215 Users
0 Reactions
98.4 K Views
Olorion

Czesc

Spotkalem sie z takimi tematami na wiekszych, anglojezycznych forach dotyczacych pokera i bardzo mi sie ona spodobala. Dzien mojej rejestracji na forum jest rowniez dniem, kiedy to po raz pierwszy zagralem w pokera online (pierwsza stycznosc z pokerem w ogole mialem jakis miesiac wczesniej), oznacza to, ze jestem w pewnym sensie wychowankiem pokerstrategy.
Mysle, ze w sporej czesci dzieki temu co mnie tutaj spotkalo jestem teraz w tym miejscu. Przykladowa ciekawostka jest to, ze po 2 miesiacach gry zostalem judgem SNG (co tez dosc mocno mnie zaskoczylo, ze po tak krotkim czasie nie ma juz zadnych polskich autorytetow w tej dziedzinie) co sprawilo, ze analizie roznych spotow musialem poswiecac po 4 godziny dziennie. Poczatkowo trafialo sie sporo malkontentow, a ja myslalem sobie "spoko, nastepnym razem nie bedziecie mieli do czego sie przyczepic". I pracowalem jeszcze ciezej.
Lubie kierowac sie zasada "Jesli ktos w Ciebie nie wierzy i ciagle wytyka Ci bledy, zrob mu na zlosc i odnies sukces". Kto wie czy gdybym byl zwyklym uzytkownikiem, znalazlbym w sobie motywacje do poswiecania tylu godzin dziennie, grajac micro/low stejki.
Pozniej zostalem trenerem sng, przerzucilem sie na 180os, pozniej na MTT i zostalem trenerem MTT. Przyszyly pierwsze sukcesy, pozniej zamieszkalem z Pyszala i po slabszym 2010 roku przyszedl gruby 2011. Jak nam szlo pamietacie pewnie zreszta z bloga.
Pozniej padl FTP i zostalismy z niczym, jednak wiedza i umiejetnosci pozostaly i dosc szybko udalo nam sie od poczatku nabudowac. Zrezygnowalismy z treningow z kilku powodow ktorych nie chce tutaj wymieniac, jednak uznalismy zgodnie ze po prawie 2 latach (pyszal troche krocej) prowadzenia coachingow zrezygnujemy. Stracilismy troche kontakt (tym bardziej ze blog zostal przeniesiony do archiwum, ze wzgledu na niespokojne czasy, pod wzgledem prawa, w ktorych zyjemy.

W zwiazku z tym postanowilem wyjsc z inicjatywa "studni", a na czym ona polega? Chyba gboro780 ujal to tak:

"Do pewnej wioski wprowadzil sie pewien facet. Przyszedl do niego soltys, powital go oraz zaproponowal oprowadzenie po okolicy. Przeszli wiec obok sklepow, domow znanych mieszkancow, pubow etc. i na koniec wycieczki doszli do studni. Soltys odwraca sie do faceta i mowi "To jest studnia prawdy. Jesli przyjdziesz tu w poniedzialek i wykrzyczysz jakies pytanie to otrzymasz odpowiedz. To samo nastapi we wtorek, srode, piatek, sobote oraz niedziele." Gosciu mysli chwile i mowi "wszystko w porzadku, ale dlaczego studnia nie odpowie w czwartek?". Soltys spojrzal na niego, usmiechnal sie i odpowiedzial "Bo wlasnie w czwartek jest ten dzien, kiedy to ty bedziesz odpowiadac na te wszystkie wykrzyczane pytania!"

Ten temat powstal dla Was, jesli macie jakies pytania to smialo je zadawajcie. Prosze mimo wszystko by pytania byly na poziomie i powstrzymanie sie od wszelkiego spamu. Sami na tym tracicie, a przeciez slowem kluczowym jest "studnia", nie "rynsztok" ;)

Reply
507 replies

nie wiem czy do konca rozumie o co chodzi no ale sproboje zaczac

jak FTP zwroci pieniadze graczom to powrocisz/wejdziesz jeszcze na wieksze turnieje niz grasz do tej pory ?

Reply
Olorion

Napisane przez kasztelan90
nie wiem czy do konca rozumie o co chodzi no ale sproboje zaczac

jak FTP zwroci pieniadze graczom to powrocisz/wejdziesz jeszcze na wieksze turnieje niz grasz do tej pory ?

mysle, ze nie ma wielu wiekszych turniejow ktorych nie gram (poza tymi hs mtt jak 320 6max, frizy za 200+ w tygodniu ktorych nie gram, bo uwazam ze value grania nie jest tak wysokie jak na turniejach do 162$, a dosc mocno zwiekszaja wariancje. Mysle ze jak dojde do szesciocyfrowego rolla to zrobie kilka shotow na te najdrozsze turnieje i jesli on sie powiedzie to tam zostane ;)

Reply
ssspeeder

to ja bede 2gi :)
czy-z uwagi na istniejaca tam sytuacje-rozważasz wyjazd z polski?

Reply
Miloszpoker2

Czy planujecie jakieś wystepy live? Czy bierzecie pod uwagę EPT?

Grałeś kiedyś Super Tuesday?

Czy jadąc po branzoletkę w styczniu na Bahamy masz zamiar pykąć jakiś side/main event na PCA?

Reply
kaarols

Hej,
pamiętam, że zdaje się miałeś taki paskudny okres, kiedy wariancja zupełnie Cie nie oszczędzała, niejeden pewnie by się wtedy poddał.
Jak sobie z tym radziłeś? Wtedy nie było jeszcze Lecha z Rumii ;)
Miałeś wtedy momenty zwątpienia? - coś w stylu "ku%#a czemu mnie to spotyka, nie gram juz w poker" ?
Czy doświadczyłeś takiego stanu mindestowego, w którym w 100% akceptowałeś ryzyko i wariancje - czyli że badbeaty nie robiły na Tobie zupełnie wrażenia, kolejne tracone buyiny nie powodowały szczękościsku a po tragicznej sesji potrafiłeś bez negatywnego ładunku emocjonalnego przejść do życia codziennego?
Masz jakąś ulubioną sentencje pokerowo/zyciową, którą się kierujesz? :P

Reply
derus

Czy jeżeli FTP wróci to zamierzasz tam dalej grać?

Reply
hard2burrn

Przeczytałem kilka studni na 2+2 :] więc standardowo chciałbym się spytać o:
-"aha" moments. Pytam o te które dotyczyły zarówno umiejętności technicznych jak i około pokerowych?
-jakbyś teraz miał zaczynać grać w pokera, jak wyglądałby cały proces? Od czego byś zaczynał?
-grasz cash games?
-w jakimś wywiadzie Tom Dwan powiedział, że za 100mln $ przestałby grać całkowicie w pokera. Jak Ty byś postąpił? Głupie pytanie :facepalm:
-autorytety w świecie pokerowym?

pzdr

Reply
babel92

yo m8! :)
będziecie z Pyszałą na zlocie? :D
gl :sdrink

Reply
Janosikgdy

Hej,

Świetna inicjatywa, szkoda, że najlepsi trenerzy opuszczają tą strone :ayfkm:/

Jaki wpływ na Twoja kariere pokerową, wywarły materiały Masterjarego?

Reply
Kaeresen

- Kto ci najbardziej imponuje z mtt regow swoimi umiejętnosciami?

- Kto jest najbardziej przereklamowanym regiem?

- Jakie masz pokerowe braki/leaki/niedociągnięcia z których istnienia zdajesz sobie sprawę?

- Z czego w swoim pokerowym skillu jestes najbardziej dumny/zadowolony?

- Czy irytował cię kiedys dobry run Pyszała?

- Jaka jest najbardziej rozwijająca forma pokerowej nauki?

Reply

Z jakimi problemami prawno-skarbowymi (jeśli w ogóle miałyby takie miejsce) zetknąłby się Polak wygrywając zagraniczny event z bardzo dużą nagrodą główną (ME WSOP, ME PCA)??

Reply
Olorion

Napisane przez ssspeeder
to ja bede 2gi :)
czy-z uwagi na istniejaca tam sytuacje-rozważasz wyjazd z polski?

tak, myslalem o probie uzyskania statusu rezydenta Anglii i mysle, ze przeprowadzka czeka mnie w ciagu 3 lat ;)

Napisane przez Miloszpoker2
Czy planujecie jakieś wystepy live? Czy bierzecie pod uwagę EPT?

Grałeś kiedyś Super Tuesday?

Czy jadąc po branzoletkę w styczniu na Bahamy masz zamiar pykąć jakiś side/main event na PCA?

Mamy plany, zawsze chcielismy grac najwieksze eventy i to byl nasz cel od samego poczatku. Mysle ze w 2012 zagram przynajmniej jedno EPT/WPT ;)

Nah, ale chyba gralem kiedys 1k monday na ftp. Jakos nie mam cisnienie na gre w tym turnieju, spore wpisowe, masa regow i jednak spora wariancja spowodowana tym, ze jest to turniej za 1k sprawila, ze nie gralem tego turka.
Mimo wszystko nie jest to cos o czym marze, duzo bardziej wole wcoopy/scoopy/rcoopy/ftopsy za 1k, bo jest tam duzo nizszy poziom

Na bank bede gral kilka sidow (np 6max za 1k$) i sprobuje wygrac satke do PCA, jak mi sie nie uda pewnie wystawie oferte stakingowa

Napisane przez kaarols
Hej,
pamiętam, że zdaje się miałeś taki paskudny okres, kiedy wariancja zupełnie Cie nie oszczędzała, niejeden pewnie by się wtedy poddał.
Jak sobie z tym radziłeś? Wtedy nie było jeszcze Lecha z Rumii ;)
Miałeś wtedy momenty zwątpienia? - coś w stylu "ku%#a czemu mnie to spotyka, nie gram juz w poker" ?
Czy doświadczyłeś takiego stanu mindestowego, w którym w 100% akceptowałeś ryzyko i wariancje - czyli że badbeaty nie robiły na Tobie zupełnie wrażenia, kolejne tracone buyiny nie powodowały szczękościsku a po tragicznej sesji potrafiłeś bez negatywnego ładunku emocjonalnego przejść do życia codziennego?
Masz jakąś ulubioną sentencje pokerowo/zyciową, którą się kierujesz? :P

To byl mega chujowy okres, wariancja (a wtedy jednak nie mialem tak umiejetnosci jak teraz) nie sprzyjala, a bardzo chcialem cos urwac. Zdarzylo mi sie kilka razy nawet plakac po nieudanych sesjach (nie ma dla mnie w tym momencie znaczenia czy stracicie do mnie to tych wyznaniach respekt) gdy myslalem sobie (dlaczego mnie to spotyka? przeciez zasluguje na wygrana). W perspektywie czasu wiem, ze nic sie nam nie nalezy. Nie mozemy byc wsciekli gdy cos sie nam nie udaje, z tego wzgledu ze nie mamy na to 100% wplywu. Powinnismy sie skupiac tylko i wylacznie na podejmowaniu jak najlepszych decyzji.

Wydaje mi sie, ze zbizam sie do osiagniecia takeigo stanu. Patrzac na rozne bad beaty/flipy/przegrane 80:20 jestem spokojny. Gdy przegram aipre majac asy mowie sobie "ok", przeciez predzej czy pozniej musze przegrac. Sprawilem ze kazde zdarzenie jest dla mnie pojedynczym wydarzeniem, np "mam deepa, zostalo 5 osob left i przegralem 5 flipow z rzedu. OK, tak sie stalo, ale nie mam na to zadnego wplywu. "I have a big heart!" i tyle. Co mnie obchodzi czy przegralem wlasnie spota gdzie mialem 95%, super ze sa przeciwnicy ktorzy ciagle daja mi takie spoty :)

Napisane przez derus
Czy jeżeli FTP wróci to zamierzasz tam dalej grać?

tak, super soft, fajne turnieje a ja przez ten czas zdobylem jakies zabezpieczenie finansowe, ze nawet jak strace 10-30k$ to i tak dam sobie rade

Napisane przez hard2burrn
Przeczytałem kilka studni na 2+2 :] więc standardowo chciałbym się spytać o:
-"aha" moments. Pytam o te które dotyczyły zarówno umiejętności technicznych jak i około pokerowych?
-jakbyś teraz miał zaczynać grać w pokera, jak wyglądałby cały proces? Od czego byś zaczynał?
-grasz cash games?
-w jakimś wywiadzie Tom Dwan powiedział, że za 100mln $ przestałby grać całkowicie w pokera. Jak Ty byś postąpił? Głupie pytanie :facepalm:
-autorytety w świecie pokerowym?

pzdr

Jesli chodzi o "aha" moments mialem cos takiego z 4 miesiace temu. Np jesli 3betuje jakiegos typa i wrzucam przykladowo 8k zeby wygrac 11k w pocie, to jestem przekonany ze przecietny villain nie da mi tutaj akcji z 50
% rangem rak i jesli moge minrasiowac atc z sb, to takie zrozumienie gry pozwala mi mega light 3b/4b/5b/6b/7betowac

Gdybym mial zaczynac gre w pokera zaczalbym od duzego grindu, zebym mial jaks probke rak na ktorej moge pracowac. Nastpnie przejrzalbym hh z moich deepow i kazde rozdanie powoli rozkminial pod wzgledem "czy open raise moglby byc tutaj profitowy", "vs ktory przeciwnik moglbym 3betnac taka reke jaka posiadam", a gdybym czegos nie wiedzial pytalbym sie na forum hand evaluetingu i moje pytania nie zaczynalyby sie od "czy dobrze to zagralem", albo "co tu robisz na turnie", tylko "co bys tutaj zagral i dlaczego?" i nastepnie wypytywal o caly proces myslowy.

Gralem kiedys hu cashowe, ale zdarzyla mi sie sesja kiedy cokolwiek chcialem zrobic to mi sie nie udawalo i od tamtej pory staram sie skupic na MTT.

Jesli chodzi o pytanie Dwana, tak. Zakonczylbym kariere. Kocham i zawdzieczam mojej rodzinie i bliskim bardzo wiele. Moim celem jest zapewnienie im wszystkiego, czego by potrzebowali. Cale zycie staralem sie byc dobrym czlowiekiem ktory zawsze bedzie sie opiekowal tymi, ktorych kocha. Mysle ze 100m$ wystarczyloby na dobre zycie zarowno dla mnie, mojej rodziny jak i moim przyszlym dzieciom ;)

Jesli chodzi o autorytety to mysle glownie o ludziach ktorzy sa w srodowisku turniejowym od wielu lat i ciagle odnosza wielkie sukcesy (moorman, gboro, jymaster, rdscn, zackattak, Dana Gordon ([`]), djk123)

Napisane przez babel92
yo m8! :)
będziecie z Pyszałą na zlocie? :D
gl :sdrink

postaramy sie :P

Napisane przez Janosikgdy
Hej,

Świetna inicjatywa, szkoda, że najlepsi trenerzy opuszczają tą strone :ayfkm:/

Jaki wpływ na Twoja kariere pokerową, wywarły materiały Masterjarego?

Zaden wplyw, w zyciu nie spotkalem sie z jego tworczoscia :P
Dobrze widziec, ze zyjesz :P

Napisane przez Kiersno
- Kto ci najbardziej imponuje z mtt regow swoimi umiejętnosciami?

- Kto jest najbardziej przereklamowanym regiem?

- Jakie masz pokerowe braki/leaki/niedociągnięcia z których istnienia zdajesz sobie sprawę?

- Z czego w swoim pokerowym skillu jestes najbardziej dumny/zadowolony?

- Czy irytował cię kiedys dobry run Pyszała?

- Jaka jest najbardziej rozwijająca forma pokerowej nauki?

jak juz wyzej wspomnialem, glownie moorman, gboro, jymaster. Ludzie ktorzy od wielu lat sa najlepsi ;)

bigdog, improved, pessagno

jest to postflop. O ile na preflopie za kazdym razem wiem co robie to na postflopie czasem zdarzaja mi sie spoty gdzie dlugo sie zastanawiam co zrobic :P

Wydaje mi sie, ze niewielu jest graczy lepszych na preflopie ode mnie. Rowniez pewna kreatywnosc bardzo mnie cieszy, gdy np w ciagu 0,1 sekundy zdaje sobie sprawe, ze wato zamienic moje sd value w blef, gdyz villain nie jest w stanie miec tutaj wystarczajaco dobrej reki zeby sprawdzic ai :)

Tak, irytowal mnie kiedys taki run, gdy sam nie moglem niczego wygrac. Jednak z perspektywy czasu patrze na takie rzeczy z usmiechem. Bo jaki wplyw na to ze ktos moze duzo wygrywac ma na to, ze sami nie wygrywamy. Uznalem ze jest to bezcelowe bo kazdy jest kowalem wlasnego losu i gdybym sam probowal wrzucic do mojej gry jakies negatywne mysli, sam bym na tym tracil.

Ja najbardziej lubie filmy (chociaz sam, chyba tylko 3 razy mialem szanse skorzystac z coachingu), ale przy ogladaniu ich zamiast patrzec co koles robi, mysle co ja bym zrobil i jakie sa roznice w naszym mysleniu, oraz co moglbym z tego wyciagnac.

Napisane przez Moleo
Z jakimi problemami prawno-skarbowymi (jeśli w ogóle miałyby takie miejsce) zetknąłby się Polak wygrywając zagraniczny event z bardzo dużą nagrodą główną (ME WSOP, ME PCA)??

Wydaje mi sie ze wygrywajac duza kase live moglibysmy miec duzo mniejsze problemy, niz wygrywajac jakis turniej online. Z tego co wiem panstwo w ktorym jest rozgrywany event ponosi odpowiedzialnosc za wszystkie oplaty (podatki), ktorym podlega nasza wygrana. Co do ME WSOPa szczerze powiedziawszy nigdy nie orientowalem sie ile trzeba placic etc, gdyz nigdy ani nie gralem, ani sie nie zastanawialem nad takimi kosztami (pewnie sie dowiem z czasem :P )

Reply
dzjeszt

Jaki wg ciebie w 9 handed stoliku majac 10bb range jest optymalny do pushowania z utg? z ante i bez :)
Trzeba od najlepszych nt. preflopu sie uczyc :P

zakladajac ze stolik jest randomowy

Reply
Olorion

bez ante mamy (100/200) m = (2000/300) 6,66(6)
z ante (100/200 a 25) m = 2000/(300 + 9*25) = 3,8

na m 6,5 shipnalbym z utg AQo/AJs/99(55)+
na m 4 Axs/ATo/Kxs/KTo/Q8s/QJ/J9s/T9s/98s/87s/22+

Reply

Cześć,

-Studia, a poker for living - Twoim zdaniem da się obie te rzeczy pogodzić? z tego co kiedyś mówiłeś na treningach rzuciłeś po 1 roku, chciałeś poświęcić więcej czasu na pokera i życie czy po prostu kierunek który studiowałeś Cię nie satysfakcjonował? obecnie jestem w sytuacji w której dałem sobie rok na wstrzymanie i przemyślenia i przez ten czas gram 'grinding for living'. Jakieś ogólne wskazówki, porady dla kogos kto zaczyna iść tą ścieżką?

-Pisałeś, że grałeś przez jakiś czas 180tki. Obecnie sam je grinduje ale w przyszłości chcę przejść na MTT. Na jakich aspektach byś polecał się skupić najbardziej dobremu graczowi 180man który zamierza przejść na MTT? podczas hh reviews, analizowania rąk itp.

dzięki za temat

Reply
dzjeszt

Napisane przez Olorion
bez ante mamy (100/200) m = (2000/300) 6,66(6)
z ante (100/200 a 25) m = 2000/(300 + 9*25) = 3,8

na m 6,5 shipnalbym z utg AQo/AJs/99(55)+
na m 4 Axs/ATo/Kxs/KTo/Q8s/QJ/J9s/T9s/98s/87s/22+

A jeszcze takie pytanie, zmieniaja sie range'a zaleznie od turnieju, tzn czy to jest turbo, czy tez nie ?

Bo ja naprzyklad w non turbo gdzie blindy sa co 10 lub 15 min...mam problemy z pushowaniem tak szeroko z utg....takie KTo czy K2s wydaje mi sie dosc marginalne,

Reply

Do jakiego M jesteś w stanie zrzucić AK pre, robiąc duży 3-bet/4-bet/squeeze w agresywnego, świrowatego villaina, który po twojej akcji odwija się pushem (zawsze zakres QQ+/AK, czasem JJ, nigdy słabsze Asy, masz na niego ready że pushuje w takich spotach tylko takim zakresem, potrafi to zrobić mając nawet 150-200bb i Ty również jesteś deep)??

Reply
Chmielu89

yo :D
od kąd Was pamiętam zawsze były zajebiste treningi Olor;P
2 primo to to że masz zajebistą zupę oloriusza :P
czyli macie statusy ps.com ale już pewnie nie nagarcie żadnych filmów i nie bedzie z Wami coachingów tak? do jakiegoś czasu czy definitywnie z tym koniec?

4 czemu akurat wyjazd do angli a nie gdzieś indziej do EU?

Reply

Olor jakie turnieje byś polecił dla początkujących graczy MTT ?
Chodzi mi o soft i rodzaj tych turków, starsy raczej odpadają bo w każdym turnieju z niskim wpisowym gra Xk graczy, turnieje trwają po naście godzin co jest mało przyjemne ;D

Pozdrooo

Reply