Pozycja
Grywalność
Oddsy i outy
Dlaczego betujesz?
Implied oddsy
Pozycja
Grywalność
Oddsy i outy
Dlaczego betujesz?
Implied oddsy
"Udało ci się uzyskać 8 z 8 możliwych do zdobycia punktów. Odpowiada to 100 % poprawnych odpowiedzi! "
♠_thumbsup:
Napisane przez zdrojek24
"Udało ci się uzyskać 8 z 8 możliwych do zdobycia punktów. Odpowiada to 100 % poprawnych odpowiedzi! "♠_thumbsup:

"Na kogo chciałbyś mieć pozycję względną?
Obojętne (0 Pkt)
Na mocnych graczy (0 Pkt)
Na słabych graczy (1 Pkt)"
Czy nie chciałbyś mieć pozycji grając z mocnym graczem? Trochę bez sensu. Przecież pozycja to zaleta w każdym przypadku i chciałbym być z pozycją przeciw przeciwnikowi nieważne czy to mocny czy słaby gracz.
Napisane przez BroKosa
Spoiler
"Na kogo chciałbyś mieć pozycję względną?
Obojętne (0 Pkt)
Na mocnych graczy (0 Pkt)
Na słabych graczy (1 Pkt)"Czy nie chciałbyś mieć pozycji grając z mocnym graczem? Trochę bez sensu. Przecież pozycja to zaleta w każdym przypadku i chciałbym być z pozycją przeciw przeciwnikowi nieważne czy to mocny czy słaby gracz.
Hej.
Chyba nie do końca rozumiesz o co chodzi.
Generalnie masz rację, ale na mikro stawkach NIE CHCESZ grać z lepszymi graczami i skupiasz się na grze z graczami słabymi nad którymi chcesz mieć pozycję. Nie ma potrzeby na tych stawkach skupiać się na grze z graczami lepszymi od siebie.
Pozdrawiam
Pobawiłam się trochę tymi outami i oddsami (w końcu jestem magistrem matematyki ;)).
Myślę, że cały proces myślowy można bardzo uprościć.
Wystarczy wiedzieć, że (1 i 3 kolumna tak naprawdę):
Outy Oddsy %
1 46:1 2,17
2 22,5:1 4,44
4 11:1 9,09
5 8:1 12,50
8 5:1 20,00
9 4:1 25,00
12 3:1 33,33
13 2,5:1 40,00
14 2,5:1 40,00
15 2:1 50,00
i nie sprawdzać jeżeli przeciwnik postawił więcej niż podany procent :).
Np. mamy OESD - 8 outów - przeciwnik postawił >20% pota to nie sprawdzamy.
Myślę, że dużo prościej ;).
Mam pytanie co do lekcji Podstawy: Oddsy i Outy
Jest tam w tabelce Oddsy i Outy podane, iż prawdopodobieństwo trafienia backdoor flush draw na flop-turn lub turn-river wynosi 46:1.
Wytłumaczcie mi jak to możliwe, że na turn-river czyli po wyłożonym już flopie i turnie mamy backdoor flush draw i na riverze z prawdopodobieństwem 46:1 trafi nam się kolor skoro brakuje nam dwóch kart a na riverze dojdzie jedna?
implied oddsy
przyklad 2
"W tym przypadku dostajesz wymagane oddsy. W porównaniu z poprzednim przykładem pula jest większa o 10 $. Na turnie i/lub riverze musiałbyś więc wygrać dodatkowo właśnie 10 $."
oddsy na fd 4:1, pot odssy 4:1 i sugerujecie call.
przyklad 3
"Tutaj twój przeciwnik stawia zakład za 1/2 wielkości puli. Dostajesz pot oddsy 3:1. Do wymaganych pot oddsów 4:1 brakuje 5 $."
to jest specjalna sugetsia, ze nasz gutshot może być zdominowany przez KQ?
jak nie to jest tam błąd ![]()
oddsy mamy 3:1 i pot oddsy też
Napisane przez fruzia
Pobawiłam się trochę tymi outami i oddsami (w końcu jestem magistrem matematyki ;)).Myślę, że cały proces myślowy można bardzo uprościć.
Outy Oddsy %
15 2:1 50,00i nie sprawdzać jeżeli przeciwnik postawił więcej niż podany procent :).
Wg. mnie źle to policzyłeś, każdy procent jest zawyżony, powinno się dzielić przez sume stosunku oddsów a nie tylko przez pierwszą cześć bo wychodzą głupoty, czyli np. przy 15 outach nie przez 2 tylko przez 2+1
Dokładnie, np. 2:1 oznacza, że na 3 sytuacje 2 razy przegramy i raz wygramy. Przy 15 outach jest więc ~33%, a nie 50
Napisane przez farciarz91
Napisane przez fruzia
Pobawiłam się trochę tymi outami i oddsami (w końcu jestem magistrem matematyki ;)).Myślę, że cały proces myślowy można bardzo uprościć.
Outy Oddsy %
15 2:1 50,00i nie sprawdzać jeżeli przeciwnik postawił więcej niż podany procent :).
Wg. mnie źle to policzyłeś, każdy procent jest zawyżony, powinno się dzielić przez sume stosunku oddsów a nie tylko przez pierwszą cześć bo wychodzą głupoty, czyli np. przy 15 outach nie przez 2 tylko przez 2+1
Z matematycznego punktu widzenia magister fruzia ma rację, tylko zbyt szybko to uprościłaś.
i nie sprawdzać jeżeli przeciwnik postawił więcej niż podany procent :).
Jako matematyk wiesz, że istotne jest CZEGO procent.
Mówisz o procencie puli, jaka powstanie po sprawdzeniu.
Cześć,
czy mógłby mi ktoś matematycznie wytłumaczyć (na podstawie konkretnych matematycznych zapisów - obliczeń):
1) skąd się biorą oddsy od flopa do rivera
2) skąd się biorą te stosunki
Napisane przez MIKEengineer
Cześć,
czy mógłby mi ktoś matematycznie wytłumaczyć (na podstawie konkretnych matematycznych zapisów - obliczeń):
1) skąd się biorą oddsy od flopa do rivera
2) skąd się biorą te stosunki
1. Oddsy od flopa do rivera są liczone z rachunku prawdopodobieństwa jako losowanie 2 kart z 47 pozostałych, przy założeniu, że kolejność wylosowanych kart nie ma znaczenia. Nie pamiętam wzorów ![]()
2. Nie wiem czy rozumiem pytanie. W materiale do tej lekcji jest podane jak oblicza się oddsy na podstawie ilości posiadanych outów. Np. Drow do koloru - 9 outów: (47-9)/9 =4 (w przybliżeniu), więc 4:1.
4:1 oznacza, że na 4 nietrafione karty 1 będzie trafiona, albo inaczej trafisz 1 raz na 5 razy.
Czy jeśli pot oddsy i oddsy są sobie równe, czyli według obliczeń wychodzi się na zero, to znaczy że zagranie jest dochodowe?
Licząc implied oddsy według lekcji waszej strategii, pisze że by sprawdzenie było dochodowe, trzeba dorzucić do puli tyle, by pot oddsy i oddsy były takie same. Nie kumam chyba ewidentnie.
Napisane przez Dante14
Czy jeśli pot oddsy i oddsy są sobie równe, czyli według obliczeń wychodzi się na zero, to znaczy że zagranie jest dochodowe?
To wtedy wychodzisz na 0, a uwzględniając rake, jesteś na lekkim minusie.
http://gyazo.com/43b67551c72fc047556bf0956b5b36d9
W pokazanym przykładzie na flopie mamy flush drawa czyli oddsy 4:1 i jest napisane że dla dochodowego sprawdzenia potrzebujemy pot oddsów rzędu 4:1, czyli obie te wartości będą takie same. Już się gubię trochę. ![]()
Edit: już wszystko zrozumiane!