Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Netbook

5 Posts
5 Users
0 Reactions
823 Views

Intro:
Od pewnego czasu mój laptop jest jedynym komputerem w domu (nie licząc naprawdę starego desktopa), wobec czego bracia czy rodzice (ciągle mieszkam w domu rodzinnym) często chcą skorzystać tudzież po prostu pograć (zwłaszcza Ci pierwsi) w durne gry. Z racji, iż zbliżają się wakacje: oni będą chcieli więcej korzystać, ja - więcej grindować etc.

Dlatego pomyślałem o inwestycji - zakup niedrogiego netbooka, którym mógłbym się ratować, gdyby ktoś wybitnie potrzebował skorzystać z mojego laptopa, tudzież na odwrót: gdyby ktoś chciał połazić po sieci czy obejrzeć film, ew. zabrać komputer do pracy/szkoły - nie musiałbym pozbywać się mojej ukochanej :)

Jeszcze jedno zastosowanie to po prostu komputer podróżny: do pociągu, szkoły, na wakacje etc.

Jeśli chodzi o pokera, to nie wymagam dużo: nie używam pt3/hm/innych hudów, gram 1-2 stoliki, ftp raczej nie żre wiele.

Wymagania:
Matryca: błagam o nie błyszczącą.
Obudowa też fajnie, gdyby była matowa.
Karta wifi względnie okej, żeby móc złapać sieć przez grube ściany.
Dysk - tutaj im więcej, tym lepiej. Kolejny magazyn danych po lapku i ipodzie.
RAM/procek/karta graficzna - nie musi być pierwszorzędnej jakości, zastosowanie to tylko net/muzyka/filmy/office/poker.
Solidne wykonanie (+++) - niestety, moje sprzęty muszą być solidne.

Dzięki za jakieś konkretne typy. Budżet jest w miarę elastyczny, jednak wiadomo: im mniej tym lepiej, nie chciałbym przekroczyć 1.5k.

4 replies
coldfus1on
kondziuu

Polecam serię Eee. Konkretny model to już własny wybór, ja mam już drugiego lapka z tej serii (pierwszego ukradli :() i cały czas jestem bardzo zadowolony. Jednak do grania w pokera podłączam monitor, 6 stołów to max bez niego.

umothi

Ja polecam coś takiego z Eee PC

http://allegro.pl/item1077394479_asus_1201n_330_2gb_320gb_9400m_niebieski.html

Model dość zbliżony do Lenovo którego podał coldfus1on, Eee ma lepszy procesor ale brak system i to chyba tyle.

Jeżeli koniecznie matryca matowa to kup jakiegoś 10" Eee Pc 1000H używanego cena w granicach ~700 PLN trafisz

Ja z własnego doświadczenia mogę polecić Asusa Eee 1005P, gdyż sam niedawno stałem przed wyborem netbooka, i wybór ów padł właśnie na niego.

Matryca matowa, obudowa niestety nie, ale ani się specjalnie nie brudzi, ani nie rysuje, przynajmniej na razie. Dysk dość pojemny, bo 250 GB, do tego 2 GB ramu i karta intela, która do tych zastosowań o których pisałeś nadaję się idealnie ( jak się pogrzebie ze sterownikami, to i 720p chodzi ). Sieciówka na kości Atherosa, więc z zasięgiem problemów również nie ma. Wykonanie również nie budzi zastrzeżeń. Ja go używam z podpiętym zewnętrznym LCD, przez co łatwo zapomnieć, że to tylko 10" netbook.

No i cena przystępna, bo za sprzęt bez systemu zapłaciłem niecały 1000 zł.