Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Witam

11 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
905 Wyświetlenia

Witam wszystkich serdecznie :)

W pokera grywałem od jakiegoś czasu, ale dopiero jakieś półtora miesiąca temu na poważnie wpadłem w sidła... :D Zacząłem pochłaniać dostępną mi wiedzę, szukać ciągle więcej... i tak trafiłem do Was :)
A o sobie... No cóż, powoli się starzeję (32 lata), lubię literaturę (nie tylko pokerową ;) ), sztuki walki i heavy metal (ale metalu nie mogę słuchać podczas grania, bo strasznie poszerza mi się zakres grywalnych rąk :D ).

10 odpowiedzi
kaczuba

Zdecydowanie lepiej słuchać szumu wiatraków (chociażby domowych :D) ;)

Napisane przez DonKichote
Witam wszystkich serdecznie :)

W pokera grywałem od jakiegoś czasu, ale dopiero jakieś półtora miesiąca temu na poważnie wpadłem w sidła... :D Zacząłem pochłaniać dostępną mi wiedzę, szukać ciągle więcej... i tak trafiłem do Was :)
A o sobie... No cóż, powoli się starzeję (32 lata), lubię literaturę (nie tylko pokerową ;) ), sztuki walki i heavy metal (ale metalu nie mogę słuchać podczas grania, bo strasznie poszerza mi się zakres grywalnych rąk :D ).

Witać może tylko gospodarz.

Thorek

Witaj na naszym forum. Mamy nadzieje, ze dostepna u nas wiedza, pomoze ci w rozwoju pokerowych umiejetnosci. Co do sluchania metalu podczas gry w pokera to faktycznie nie jest to dobry pomysl :).

Witać może tylko gospodarz.

Nie tylko... Słowo to ma kilka znaczeń, dostosowanych do różnych potrzeb... Nie mówiąc już o tym, że bywa najczęściej używanym zwrotem w sytuacjach związanych z pierwszą prezentacją własnej osoby. Choć to fakt, że często jest wykorzystywane, jako pierwsze słowo gospodarza lub organizatora.

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=wita%E6

Krótko i na temat:

Szanowni Państwo!
Czy nie razi Państwa Witam, którym często rozpoczynają swoje listy internauci, prosząc o jezykową poradę? Czy taki zwrot jest poprawny? Wydaje mi się, że wita gospodarz, a nie gość.
Sedecznie pozdrawiam,
Iwona

Szanowna Pani,
swoim pytaniem leje Pani miód w serca nasze. Razi nas forma Witam, ponieważ zakłada ona – jak słusznie Pani zauważa – wyższą rangę osoby, która tej formy używa. Nie wszyscy użytkownicy języka zdają sobie z tego sprawę, dlatego do tego typu zachowań językowych (jest ich więcej) podchodzimy ze zrozumieniem, nie przypisując nadawcom złej woli.
W omawianym wypadku forma Witam jest nie tyle niepoprawna, co niestosowna. Jeżeli chcemy zachować się elegancko, nie rozpoczynajmy maili kierowanych do osób, których nie znamy osobiście, oraz do osób wyżej od nas usytuowanych, za pomocą tej formy. Formą bardziej nadającą się do użycia jest w takich wypadkach Szanowny Panie, Szanowna Pani, Szanowni Państwo.
Dodam, że forma grzecznościowa Witam, rozpoczynająca kontakt zarówno pisemny, jak i ustny, jest dziś formą bardzo popularną, szczególnie wśród osób młodego pokolenia. Język wciąż się zmienia. Być może przyjdzie czas, że formę tę przyjdzie nam uznać za stosowną.

— Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski

A no właśnie... "Witam..." bywa również formą grzecznościową i nowa osoba w takim znaczeniu jej używa. Pani prof. Marcjanik w taki sposób interpretuje daną kwestię i jest dużo prawdy w tym, co mówi. Na stronie prof. Bralczyka jest gdzieś artykuł na ten temat, w którym sprawa wygląda trochę inaczej. Ale ani interpretacja prof. Marcjanik, ani prof. Bralczyka nie ustanawia nowego prawa. Obligatoryjny jest "Słownik języka polskiego".

Ale jeśli Ty masz inne zdanie w tej kwestii i Ciebie taka forma powitania razi, to proszę o wybaczenie :)

Pozdrawiam serdecznie :) (chyba można? :) )

Urbi23

To się nazywa szukaniem dziury w całym ;) Słuchanie metalu w trakcie gry wcale nie jest złym pomysłem, zależy co kto lubi.

Powodzenia

bili

Cześć :)
Skoro muzyka wpływa tak na twoją grę, to jak na nią wpływają downswingi, coolery, bad beaty...?

Niezbyt dobrze :) - ale staram się kontrolować... zarówno grę jak i siebie :)

Marteno

Na mój gust DonKichote jest gospodarzem (wątku) i ma prawo do witania.

Ups, powinienem rozpocząć - Szanowna Pani Moniko87 ;)