Zysk/strata: -115$
Razem: -1417$
Wczoraj grałem jedną sesję 4h. Nic ciekawego nie było, walczymy dalej.
Zysk/strata: -115$
Razem: -1417$
Wczoraj grałem jedną sesję 4h. Nic ciekawego nie było, walczymy dalej.
Zysk/strata: -98$
Razem: -1515$
Downswingu ciąg dalszy. 6,5h grindu. Mam cichą nadzieję że wreszcie coś wpadnie na plus. Tyle dni na minus to jednak sytuacja dość bezprecedensowa. Trzymajcie kciuki za kolejny dzień.
Zysk/strata: +30$
Razem: -1485$
Udało się zagrać coś na chociaż minimalny plus :f_drink:. 4,5h grindu i największe osiągniecie to wygranie 125 dolarów turniejowych w 2 satelitach. Będzie można rozdysponować tą kaskę w następnej sesji (dopiero w poniedziałek bo mam weekend zajęty).
Zysk/strata: +1010$
Razem: -475$

Udało się shipnąć największy z granych turniejów z wczoraj! Łącznie grindowałem z 13h (choć ostatnie 3 to już tylko jeden turniej).
Zysk/strata: +209$
Razem: -266$

Siemanko. Było strasznie blisko shipnięcia. Heads up wszedłem z 3krotną przewagą stacka. Niestety 2 przegrane alliny (A8s vs 33 i AKo vs 88) i było po wszystkim. A szkoda bo villain miał bardzo wielkie bounty. Wygrana dała by dodatkowe 160$. Szczęścia na stołach.
Ostatnio zacząłem uczyć pokera moją dziewczynę (od tego momentu będę pisał po prostu po imieniu) i pomyślałem, że może to dobry moment żeby podzielić się częścią mojej wiedzy również z wami. Od razu zastrzegam że nie jestem mistrzem teorii, ale myślę że zwłaszcza bardziej początkującym graczom może się coś przydać z tego co napiszę. Dla tego od teraz zacznę również wrzucać część materiałów nad którymi pracuje dla siebie lub dla Ani.
Po pierwsze i najważniejsze, grinduję tylko na Party Poker. Oznacza to że nie mam dostępu do huda (wcześniej kilka lat grałem z hudem). Zakładam również że nie mają huda moi przeciwnicy (czy jakieś ruskie szczwane liski nie obeszły systemu nigdy nie możemy być w stu procentach pewni :f_tongue:). Co się więc z tym wiąże, range które układam Ani (micro mtt) są totalnie niezbalansowane (brakuje w nich praktycznie całkiem blefów i układów które sprawią że na większości boardów hero może, choć potencjalnie, się zahaczyć). Sam gram przynajmniej trochę zbalansowanym rangem ale nie sądzę żeby na micro było to profitowe.
Po drugie na party od niedawna turnieje od razu zaczynają z ante. Zmienia to grę w ten sposób że nasze range otwarcia (raise first - RFI) jak i kradzieży powinny być szersze (w każdym pocie zamiast 1bb od BB i 0,5bb od SB jest dodatkowe około 0,8bb, czyli po 0,1-0,125bb od pozostałych graczy).
Na pierwszy ogień zamieszczam matryce do wchodzenia all-in na short i super short stackach. Niektórym mogą się wydawać trochę za szerokie wrzutki, ale właśnie w tych sytuacjach ante robi największą robotę, gdyż nasz niesprawdzony przez nikogo all-in robi dodatkowy zysk (np +10% do naszego stacka ekstra ponad to co normalnie wygrywamy, gdy wrzucimy na 8bb i nikt nas nie sprawdzi).
Choć są to zakresy do wrzucania all-in w 'próżni' to jednak prawie zawsze mamy jakąś wiedzę już o graczach na stole (w końcu skoro mamy poniżej 15bb to jednak coś tam grane było :D). Dla tego polecam wszystkim wyrobić sobie nawyk myślenia czy w danej sytuacji chce zagrać trochę szerszym czy węższym zakresem niż podaje tabelka.
Powody by poszerzać zakres:
- za nami siedzą gracze typu nit, murek i po prostu foldują wszystko jak leci nie zważając że próbujemy im podkradać blindy.
- mamy duży stack (relatywnie do reszty stołu. Np. na końcowych fragmentach turniejów typu satelita, czy hyper zdarza się że 12bb to największy stack na stole).
- od dłuższego czasu byliśmy pasywnym graczem i mamy powody podejrzewać (czyli jakiś myślących graczy za nami) że przeciwnicy będą szanować nasz image i uważać że jak wrzucamy to znaczy że mamy mocną rękę.
Powody by zawężać zakres:
-za nami jest jeden lub więcej gracz który ma dużo blindów i jest skłonny szeroko callować.
-za nami jest gracz który jest aggro donkiem który calluje prawie wszyskto (na niego np. gra dużo lepiej Ax, niż Kx czy suited connector np. JTs).
-gramy turniej typu KO i mamy bounty (będąc short stackiem przeciwnicy tylko czekają na naszą wrzutkę żeby się na nas wzbogacić).
-turniej zbliża się do miejsc płatnych .
To są powody jakie mi przyszły właściwie z głowy, więc jak ktoś ma więcej pomysłów to piszcie, updatnę liste :f_drink:.
P.S Trochę spierniczyłem robotę, bo przy układaniu zapomniałem że na party turnieje są 8 osobowe a nie 9 osobowe. Polecam traktować 2 pierwsze pozycje (UTG i UTG+1) jako wspólną pierwszą pozycje gdyż w sumie najmniej je różni pod względem zakresów.
P.P.S Dla nieobeznanych w czytaniu takich tabelek, zakres większy np. CO zawiera również wszystkie poprzednie układy UTG, UTG1,UTG2,HJ. W sytuacji 2-3bb tendecja może być odwrotna gdyż to właśnie na wczesnych pozycjach trzeba wrzucać prawie wszystko a na BTN można już poczekać na choć trochę bardziej grywalną rękę (tam zaznaczyłem obwódką koloru danej pozycji o jaki zakres chodzi)
Tableki:

Zysk/strata: -80$
Razem: -346$
Siemka. Zapomniałem wrzucić wczoraj wynik piątkowej sesji. Sobotę zwykle robie sobie wolną by zregenerować siły na niedzielny grind.
Trzymajcie kciuki za dzisiaj :).
Czy te tabelki to są wynikiem obliczeń w jakimś programie, czy po prostu Twojej intuicji?
Głównie w tym wypadku to są po prostu optimal shoving range dla MTT które znalazłem w necie. Mam też tabelki opening range, nad którymi już bardziej ja pracowałem, ale te wrzucę za kilka dni. Nie chcę się na raz wyprztykać z materiału :D. Zrobiłem je w takiej formie żeby, kiedy już jestesmy z nimi zapoznani, można było nawet w trakcie sesji szybko zerknąć czy to już shove czy raczej fold jest theory optimal.
Zysk/strata: +189$
Razem: -157$

Siemka. Ostatnim turniejem udało się wyjść na plus wczoraj. Batalia ostatniej trójki była długa i zażarta. Niestety to ja poległem pierwszy. Nie mam się jednak o co złościć, bo w okolicach final table wygrałem 3 alliny które były na niekorzyść dla mnie jeśli chodzi o szanse wygrania :f_drink:. Stąd lekcja, że czasem nawet hero może być farciarzem i trzeba o tym pamiętać jak następnym razem zacznę dostawać suckouty jeden po drugim. Prawie jedenasto godzinna sesja dość mocno mnie wymordowała.
Jutro sobie robię wolne od grindu więc w wolnej chwili postaram się wrzucić tabele open rangów które niedawno zrobiłem.
PS. Nie licząc wypłaty, to jestem z powrotem na plus, odkąd zacząłem pisać bloga!:f_drink:
Nie zagłębiając się zbytnio powiem że sporą większość czasu poświęcam na pokera :).
Zysk/strata: -64$
Razem: -218$
Do zwyczajnych turniejów dorzuciłem wczoraj satelity do millions online za 2,2$. Trochę taka loteriada bo hyperki, ale są fajne overlaye (60-80% dokupienia)
Podrzucam obiecane Open Range. Względem Shoving Range'ów troszkę zmieniłem kolory żeby było bardziej czytelnie. No i usunąłem 1 pozycje bo gram na 8maxach. Dla graczy na stolikach 9 osobowych polecam po prostu traktować 2 pierwsze pozycje jako jedną, zaznaczoną UTG. Realnie powinny się one różnić pewnie o jakiś 1% więc dużo różnicy to nie zrobi. Najprościej rozróżniłbym je tak, że na pierwszej pozycji (na 9max) można otwierać o jedną pocket pair mniej. Poza tym należy jeszcze zwrócić uwagę że na Shoving Range nim dalsza pozycja tym wrzucamy coraz szerzej zaś na Open Range najszerzej otwieramy na BTN za to na SB robimy to już trochę mniejszym zakresem. Jeśli ktoś nie wie dlaczego to polecam się samemu/samej nad tym zastanowić, a ja podaję powód poniżej:
W przypadku shoving range'ów nie interesuje nas gra postflop, a jedynie ilość graczy jaka za nami pozostała, oczywiście nim mniej osób za nami tym lepiej. Za to Open Range zakłada że będziemy grali postflop, a jak wiadomo pozycja BTN gra zawsze in position względem reszty stołu, zaś pozycja SB gra zawsze Out of Position względem reszty, co znacząco utrudnia grę i wymusza na nas surowszą selekcje rąk.
Co się zaś tyczy ilości big blindów i zawężania zakresu to sprawa jest już trochę bardziej skomplikowana. To co jest najważniejsze to to że moje tabelki zakładają, że mamy np. poniżej 60bb (tab.2) kiedy reszta stołu ma dalej okolice 100bb, czyli np. na początku turnieju przegraliśmy sporego pota. Jeśli my mamy powiedzmy 60bb, ale tak naprawdę jesteśmy big stackiem bo reszta graczy na stole ma po 20-30bb, to dalej gramy według tabelki 100bb (tab.1). Plan jest taki że nim gorzej stoimy względem przeciwników tym węższym zakresem powinniśmy grać gdyż przeciwnicy 2 czy 3 krotnie od nas bogatsi będą bardziej skorzy nam się odwijać. Na turkach KO ma to tym większe znaczenie więc polecam jeszcze ze 3% ująć z zakresów 2giej i 3ciej tabelki.

Hej, przyjmij zaproszenie proszę. Ciekawie piszesz, chciałbym podpytać o kilka rzeczy.
Siemka. Postanowiłem w tym tygodniu skupić się na satelitach millions. Swingi kasowe nie będą zbyt wysokie, więc zapodam następny update rolla po niedzieli dopiero.
Zysk/strata: 523$
Razem: 305$

Siemka. Udało się wczoraj dostać do wszystkich finałów millionsów (turnieje phased za 2,2$ 22$ i 215$). Deep runu żadnego nie było, ale jakże miło pochwalić się że zcashowałem w turnieju o puli 1 miliona dolarów :D. Dalej w tym tygodniu będę cisnął satelity do tych turniejów więc kolejny update znów pewnie dopiero w poniedziałek. Powodzenia na stołach.
Dobrze się czyta, będę zaglądał i mocno trzymam kciuki. Ja po ostatnim downswingu zostawiłem na jakiś czas pokera (myślę że do końca roku) i skupiam się na odpoczynku, podszlifowaniu strategii i dokończeniu spraw niedokończonych
Co ciekawe dokładnie rok temu miałem identyczny problem. Grudzień to nie mój miesiąc
xD
Pewnie nie raz się minęliśmy na Party.
pzdr