Skip to forum
Czyżby downswing?

Notifications
Clear all

Czyżby downswing?

8 Posts
4 Users
0 Reactions
504 Views
Miya00

Witajcie.

Piszę z pewnym problemem, o którym w tym dziale na pewno nieraz się mówiło i nieraz się bedzie mowić.

Wygralem dwa turnieje, które dały mi rolla do grania MTT 1$. Ale mam problem z nastawieniem, mianowicie biorąc na przykład chociażby dzień dzisiejszy...

30$ w plecy, z czego większość przegrana na semi-ITM. Przegrywam rece typu QQv55, AKvK4, JJvTT.

Czy istnieją jakieś sposoby na podbicie swojej motywacji? Wiem, że to jest wariancja, że tak musi być, że kiedyś te 80%v20% muszę przegrywać, ale...

No właśnie, ale.

Reply
7 replies
piotereczek

to nie downswink tylko korekta :coolface: :coolface: :coolface:

Reply

Witaj Miya00,

Kolego, MTT jest bardzo swingowe. Nie podałeś próbki, nie podałeś żadnych informacji, które mogłyby w jakikolwiek sposób pomóc w odpowiedzi na Twoje pytanie.

Odpadanie na semi-FT wcale nie musi oznaczać downswingu. Może równie dobrze oznaczać leak w grze w później fazie turnieju, może równie dobrze oznaczać bad beaty w konkretnych sytuacjach itd.

Sam widzisz - trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Polecam rozejrzeć się po tym dziale i poszukać odpowiedzi. Ostatnio też poruszana była tematyka downswingu:

- Downwing ? Czy brak talentu ?

Polecam również film (poleciłem w tym poście):

- Downwing ? Czy brak talentu ?

Pozdrawiam,

jeneral86

Reply
Miya00

Może być tak, że to korekta.

"Odpadanie na semi-FT wcale nie musi oznaczać downswingu. Może równie dobrze oznaczać leak w grze w później fazie turnieju, może równie dobrze oznaczać bad beaty w konkretnych sytuacjach itd"

Wszystkie sytuacje, które podawałem, to akcje pokroju próba kradzieży blindów z QQ czy AK z SB i call od BB (AKvK4 to dokładnie SBvBB), czy calle all-inow na short stackach.

Do semiITM dochodzę zazwyczaj z ~25BB, czasem więcej, czasem trochę mniej, ale mimo wszystko wydaje mi się że granie wtedy ultra-tight (tj. AQs+, AKo+, KK+) byłoby trochę zbyt wąskie, ponieważ potem próba dojścia na FT byłaby ciężka.

Reply

No dobrze, ale o jakiej próbce mówimy?

Bo jeśli zagrałeś w tych spotach poprawnie, w longrunie będziesz wchodził na FT i ROI będzie rosło.

Ale nie możemy diagnozować downswingu na podstawie kilku turniejów.

Pozdrawiam,

jeneral86

Reply
Miya00

Znaczy tutaj nie chodzi o kwestię diagnozowania downswingu, tylko o kwestie poradzenia sobie z takimi spotami, bo zdaje sobie sprawę że próbka kilkuset turniejów to próbka mała.

Ale problem polega na tym, ze po tego typu spotach boje się grać dalej, coś na zasadzie "znów połamią mi damy" "znów na asy dojdzie set przeciwnikowi na turn" i tak dalej.

A mam ochotę grać dalej, więc opcja "wyjdź i nie graj tego dnia" jest nieco słaba.

Reply
ultrac

Krótko :challenge

1) odpowiedni bankroll, duuuuuży - taki, żeby duża ilość turniejów bez scashowania albo z minicashami Cię nie bolała. Niektórzy sugerują nawet 1000 buy-inów! Ale pewnie mniejsza ilość 200,400, może 500 jest wystarczająca. Mówimy tu o ustalaniu wielkości bankrolla pod kątem komfortu psychicznego, zasady płynne, dla każdego indywidualne :thinking:. Jeśli rzeczywiście grasz turnieje za max 1$ to widzisz, że sesja zakończona na -30$ jest całkiem możliwa.

2) dobre ustalenie schedule turniejowego - nie granie wszystkiego co jest w lobby a się mieści w ramach Twojego rolla. sugestie:
A) graj mniej wariancyjnych turniejów hyper-turbo i turbo a więcej "normal". grając na głębszych stackach rzadziej będziesz miał konieczność luźnego wrzucania preflop.
B) graj mniej turniejów z fieldami po 1 000+ graczy. Upraszczając - im więcej graczy w turnieju, tym więcej "coinów" musisz wygrać. Pomyśl tak - hipotetycznie grasz turniej w którym nie grasz postflop, wyłącznie alliny preflop. Każdy all in to coinflip ze średnim EV 50%. turniej na 4096 graczy grasz. Zostało w grze 64 graczy. Preflop all in, przegrywasz, odpadasz. W jakiej fazie turnieju byłbyś, gdyby to był turniej na 512 graczy? Może dodać do schedule SNG multi-table? Na 180 czy na 90 osób, jeśli grasz na PokerStars. Poza tym na pokerroomach w innych sieciach niż PokerStars Lista Pokerroomów MTT gromadzą o wiele mniejsze ilości uczestników! Polecam założyć konta i przetestować.

Życzę powodzenia w szipowaniu! :sdrink

ultrac

Reply
Miya00

Zawieszone piwko dla autora posta wyżej :)
Dzięki za dobre rady ^_^

Reply