Skip to forum
Notifications
Clear all

Regularny sen

5 Posts
3 Users
0 Reactions
594 Views
Pomarancza

Hej!
W tematyce snu było już trochę tematów w tym dziale, jeden nawet sam kiedyś założyłem, ale przeglądam trochę to forum i wydaje mi się, że tego pytania jeszcze nie było.

Chciałbym zacząć uskuteczniać regularny sen, ponieważ czuję zgubny skutek spania mało na rzecz długich drzemek po południu. Wiadomo, że kiedy kładziemy się spać o podobnych porach i podobnych porach wstajemy, to nasz organizm przestawia się do tego rytmu i budzenie się z czasem nie wymaga nawet budzika. Jednak moje pytanie brzmi:

Czy wymagane jest chodzenie spać i wstawanie CODZIENNIE o tej samej porze? Czy mogę przestawić się na rytm, w którym od poniedziałku do piątku będę wstawał, dajmy na to o siódmej, a w weekendy spał trochę dłużej? Czy zegar biologiczny można ustawić w rytmie tygodniowym, może nawet miesięcznym, czy jedynie dobowym?

Myślę, że jest to na forum trochę osób, które są w stanie odpowiedzieć z doświadczenia, a nawet jeśli nie to przynajmniej mają stosowną wiedzę. ;)

Z góry dzięki za odpowiedź!

Reply
4 replies
Ronin997

Niestety tak dobrze to nie ma ;-)
Jak już wejdziesz w stały rytm to także i weekendy będziesz wstawał wcześnie i wcześnie będziesz chodził spać.
Oczywiście od czasu do czasu późne pójście spać nie naruszy tego rytmu - i tak wstaniesz rano.
Jednak badania pokazały, że na przykład praca w nocy (mimo regularnego trybu) powoduje przewlekły stres i schorzenia psychosomatyczne.
Tak samo ciągłe niedosypianie.
Rozwiązaniem jest krótka drzemka w środku dnia, to może być nawet kilkanaście minut ale o (znowu) stałej porze, na przykład po popołudniowej herbatce ;-).

Reply
Pomarancza

Huh, jak tu zdrowo żyć. ;D

Dzięki za odpowiedź. Myślę, że spróbuję regularnego snu codziennie z weekendami i zobaczymy jak to wyjdzie.

Reply
venatici

Cześć,

Osobiście jakiś czas temu interesowałem się tematyką snu i przeczytałem książkę Sztuka spania i wstawania Mateusza Karbowskiego. Jeżeli będziesz się stosował do rad tam zawartych to w końcu dojdziesz do takiego stanu, że nie będziesz potrzebował budzika (jak już sam wspomniałeś), a cały dzień będziesz miał energię i chęć do działania. Nie widzę powodu, żeby w takiej sytuacji chcieć spać sobie dłużej w weekendy.

Ważne, żeby zrozumieć, że regulowanie swojego snu to trochę bardziej skomplikowana sprawa, niż tylko chodzenie spać i wstawanie o tej samej porze :D

Powodzenia i pozdrawiam

Reply
Pomarancza

Napisane przez venatici
Ważne, żeby zrozumieć, że regulowanie swojego snu to trochę bardziej skomplikowana sprawa, niż tylko chodzenie spać i wstawanie o tej samej porze :D

Wiadomka. Tyle, że inne kwestie jestem w stanie łatwo zmienić. Np. unikać kofeiny wieczorami itd. Jedyne co pozostało mi do zmiany i jest najtrudniejsze, to regularnie sypiać. ;P

Dorzucę jeszcze dwa pytania:

1. Załóżmy, że udało mi się zacząć regularnie spać i wstaję codziennie o siódmej? Czy w wakacje mogę sobie przesunąć sen do dziewiątej, a potem w semestrze wrócić do trybu wstawania o siódmej? Wiadomo, że mogę, bo kto mi zabroni ( :pokerface: ), ale pytam w kwestii dostosowania zegara biologicznego. Zatem ile mniej więcej czasu zajmuje zaaklimatyzowanie się do konkretnego trybu?

2. Czy robienie 30 minutowych drzemek musi być regularne, czy mogę je stosować w przypadku kiedy czuję się zmęczony, a w dni kiedy jestem wypoczęty nie?

Reply