Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Modelowanie

9 Posts
7 Users
0 Reactions
1,117 Views
wujekryba

Jako, że straciłem piękny status złota (głównie przez ten dział i zagadnienie mindsetu ale jest to dla mnie pozytywne) nie będę mógł uczestniczyć w treningach a wiem, że temat modelowania będzie kiedyś podjęty.

Z modelowaniem po raz pierwszy spotkałem się w książce Briana Trancy "Zostań Supersprzedawcą", chociaż nie wiedziałem wtedy, że technika opisana przez niego do właśnie modelowanie osobowości. Potem starałem się doczytać o tym coś więcej lub dowiedzieć od trenera podczas szkoleń sprzedażowych z elementami NLP.

Fajnie by było jak by terener lub ktokolwiek mający o tym większe pojęcie, napisał coś więcej. Mogą to być techniki itp.

Jeżeli ktoś nie ma pojęcia czym jest modelowanie to w pokerze wygląda to mniej więcej tak:

8 replies

Szczerze mówiąc nigdy się nie interesowałem technikami NLP, itd.
Ale kwestia modelowania osobowości brzmi w sumie arcyciekawie. Szczególnie za sprawą dość prostego i może spłyconego przykładu tematu z reklamy. Przyłączam się do apelu powyżej, może się ktoś znajdzie, kto rzuci nieco więcej światła na ten temat, albo poleci jakieś dobre lektury.

PS.
Krótka, ale chyba jedna z najlepszych reklam pokerowych jaką widziałem :O
(imo)

Po obejrzeniu reklamy tez mnie to zaciekawilo. Moze napiszmy petycje :D?

wujekryba

Z technik to podobno sukteczne jest: analizowanie postaci (znajomego, historycznej albo nawet filmowej), dokładnie przyglądanie się jej ruchom, temu co mówi i jak mówi. Potem wyobrażamy sobie nas w różnych sytuacjach gdzie zachowali byśmy się jak ta postać. Robimy krok do tyłu i wyciągamy z tej postaci tylko to co chcemy (np. pewność siebie z Tonego Montany lub asertywność od Managera którego darzymy dużym szacunkiem). Należy wyciągać tylko pozytywne rzeczy. Myślę, że każdy z nas już nie raz robił to podświadomie nawet w młodości kiedy poszedł dajmy na to do szkoły i kształtował swój charakter naśladując kolegów.

P.S
Dla mnie najlepsza reklama to kiedy Ivey gra z typem ubranym tak samo jak on haha.

ojejku....

a są jakieś negatywne skutki tych przemian i objawień? gdy chcę wyrwać laskę, jestem jak koleś git, czy jakiś tam inny typ, gdy gadam z kumplami, jestem super fajny i opanowany jak "the brick" ze snatcha, gdy ktoś do mnie przychodzi, jestem jak don vito. super

zlepek tych wszystkich ludzi nie tworzy czasem poczucia - naśladuję tych wszystkich ludzi. fikcyjnych czy też nie. mam świadomość tego że nie jestem i nigdy nie będę nimi, a także nie będę też jedną osobą - sobą.

dragoste

tjall77 imo tu nie chodzi o zwykłe naśladowanie. Chodzi tutaj raczej o przejmowanie cech, których nie możesz świadomie przez dłuższy czas kontrolować. Ton głosu, wyraz twarzy ( np. non stop uśmiechnięty), tzw body language.
Lub też cechy mniej fizyczne, czyli wyobrażasz sobie przed sesją pokerową, że masz mindset Iveya. Wyobrażasz sobie samego siebie przyjmującego 100 bad beatów od fishy bez jakiejkolwiek reakcji.

Moze napiszmy petycje ?

Myślę, że nie potrzebujecie tutaj jakichś większych wywodów, poradników etc na ten temat tutaj, na forum. Jest wystarczająco materiałów w internecie. W książkach.
Ew potem można dyskutować co najwyżej, co i jak.

Jeszcze co do wypowiedzi tjall'a. Najwyraźniej wydaje Ci się, że modelowanie zakłada, że będziesz od razu taki super i wszystkie cechy, które będziesz chciał przejmiesz ot tak.
Nic nie będzie od razu. Tzn.. efekt krótkotrwały może występować, jeśli jednak szukasz stałych zmian, to wymaga to sporo pracy, gdzie modelowanie może być tylko jedną z wielu metod dążenia do celu.

zlepek tych wszystkich ludzi nie tworzy czasem poczucia - naśladuję tych wszystkich ludzi. fikcyjnych czy też nie. mam świadomość tego że nie jestem i nigdy nie będę nimi, a także nie będę też jedną osobą - sobą.

Czujesz się we własnej osobie tak, że dosłownie nic nie chcesz zmieniać? Wszystko potrafisz zrobić, i jesteś najlepszy?
Oczywiście tak nie uważasz ( mam nadzieję :D ). I jeszcze raz podkreślę, w modelowaniu nie chodzi o bycie kimś innym, tylko poprawianie własnych cech. Przecież nie tylko modelowana postać może być tak pewna siebie, robić tak dobre wystąpienia publiczne itd. A to, że wyobrażasz sobie siebie w jej skórze, to nie oznacza, że masz się przestawiać jej nazwiskiem. Po zakończeniu ćwiczenia modelowania nie myślisz już o tej postaci.

Anyway jeśli masz poczucie, że naśladujesz potem modelowane postacie, to znaczy, że robisz to świadomie, a więc tutaj nie działa modelowanie, tylko naśladowanie.

lechrumski

Hej wujekryba,

Tak, na pewno będę stopniowo wprowadzał modelowanie do treningów. Wg mnie absolutnie kluczowa dziedzina w rozwoju i samodoskonaleniu.

W olbrzymim skrócie modelowanie polega na wyłapywaniu różnic pomiędzy tymi, którzy osiągają genialne wyniki w jakiejś dziedzinie a tymi którzy osiągają wyniki przeciętne. W pokerze będzie to np. wyłapywanie różnic pomiędzy graczami wygrywającymi na stawkach NL400+ a osobami od wielu miesięcy stojącymi w miejscu i np. grindującymi NL25. Oczywiście wyłapywanie różnic/strategii/sposób myślenia można się nauczyć bo wcale nie jest to takie oczywiste.

Modelowanie niekoniecznie musi dotyczyć tylko umiejętności robienia czegoś. Możesz np.:
-pojechać zagranicę i zobaczyć tam genialny biznes jakiego nie ma u nas a ma ogromne szanse powodzenia i zrobić to samo w Polsce
-możesz słuchając wywiadu z osobą, która dużo osiągnęła słuchać uważnie jej sposobu myślenia i zacząć stosować jej strategie działania
-możesz oglądać filmy i zwracać uwagę na mowę ciała aktorów, ucząc się gestykulacji i mowy ciała – np. genialna przemowa Pacino:

-możesz idąc po mieście zobaczyć kobietę/mężczyznę który/a porusza się w rewelacyjny sposób i zmodelować to jak jak chodzą, jak poruszają rękoma, biodrami, głową, jak przenoszą ciężar ciała
Np. kobieta może nauczyć się chodzić jak Halle Berry i ta umiejętność może się jej przydać np. kiedy będzie chciała wywołać określone reakcje na imprezie

-możesz pójść do pubu bądź galerii handlowej i obserwując interakcje między ludźmi uczyć się kalibracji mowy ciała i inteligencji socjalnej
-możesz oglądać filmy pokerowe np. HSP i uczyć się kalibracji mowy ciała by wiedzieć dlaczego Phil Ivey zagrał AI bluff z 25o

Tego jest więcej. Znacznie więcej.
-….

Modelowanie dotyczy kilku poziomów:
-Poziom środowiska – sposób ubierania, w pokerze np. sposób organizacji stanowiska na którym gramy, wygodny fotel, wielkość monitora, rodzaj komputera itd. Modelowanie na poziomie środowiska jest najprostsze

-Poziom zachowań – na tym poziomie modelujesz już konkretne zachowania: np. sposób chodzenia, sposób mówienia, stania, mimikę twarzy, ton głosu itp. Jedną z najwspanialszych możliwości modelowania zachowań dają nam filmy. W pokerze poziom zachowania ma znaczenie właściwie tylko w kontekście gry live.

Poziom umiejętności – to jest poziom na którym modelujemy już konkretne umiejętności, np. malowanie, rysowanie, pływanie, gotowanie itd. Przykładowo ucząc się pływać uczą cię najpierw jak poruszać nogami, następnie rękami, potem jak oddychać a potem poprzez ćwiczenia łączysz to wszystko w jedną całość dodatkowo ucząc się kolejnych elementów jak skok startowy czy nawrót. W pokerze umiejętnościami są np. gra preflop, gra w 3 betowanych pulach, analiza HMa, skuteczne korzystanie ze statystyk, selekcja stolików, itd. Oczywiście każdą z w/w umiejętności również można rozłożyć na mniejsze. Np. grę preflop można rozłożyć na:
-dobieranie range’u w zależności od innych graczy
-odpowiednie dobieranie bet sizingu
-umiejętność gry na Blindach
-umiejętność squeezowania
-wybieranie odpowiednich sytuacji do 3betowania
-….

Przekonania– jest to poziom na którym modelujesz podejście i sposób myślenia osób odnoszących sukcesy i to jest rzecz ktora na pewno rozwine na treningach. Np. jeśli ktoś będzie uważał, że pieniądze są złe a bogaci są źli, niedobrzy i zarozumiali to jego podświadomość zrobi wszystko, żeby nie zarabiał dużych pieniędzy. Jednym z największym zasobów osób osiągających sukces w danej dziedzinie jest ich sposób myślenia i ten temat na pewno bedzie jeszcze przeze mnie dalej rozwijany

Pozdrawiam

irobson

bardzo ciekawy topic imo.
Mam na dysku pliki auido i w tym jednym z nich jest wlasnie modelowanie.
Niektorzy mowia ze sa to nagrania z hipnozy jednak w moim mniemaniu jest to bardziej wprowadzanie pewnych sugestii. W nagraniu tym koles przenosi cie w czasie i utozsamia z wielkimi ludzmi typu Jan Pawel II czy Juliusz Cezar.
Kaze utozsamiac sie z dana osobistoscia i wyszczegolnia jego najwieksze zalety.
Swoja droga bardzo motywujace nagranie :)

Czytalem rowniez Briana Tracy'ego ktory rowniez rozwijal znaczenie modelowania i podawal kilka technik.

wujekryba

@ lechrumski

będę czekał z ciekawością jak rozwiniesz ten temat.

@ tjall77

chyba nie do końca zrozumiałeś koncepcję modelowania. Tak naprawdę z biologicznego punktu widzenia to jak myślisz ile % odziedziczyła twoja osobowość po przodkach? To kim jesteś, jak się zachowujesz oraz jak myślisz to wyniki twojego otoczenia. Kiedy patrzyłeś, że osoba opiekująca się tobą bądź rodzeństwo nakłada jedzenie na łyżeczkę i wsadza do buzi to zacząłeś modelować tą osobę aby nauczyć się jeść optymalnie. Tak samo było później wśród rówieśników itp.

Szkoda by było uznać, że ktoś jest zły i zmienianie go to oszukiwanie jego prawdziwego ja. Uważam, że człowiek może kształtować osobowość całe życie.