Przejdź do forum
Problem " nowych gr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Problem " nowych gracz "

21 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
1,506 Wyświetlenia

W pokerze pojawia się co raz więcej osób i dobrze bo gra się rozwija lecz nie wszyscy potrafią sobie radzić i dobrze bo dzięki takim graczom inni mogą wygrywać. Dobra ale nie o tym chciałem pisać zajmijmy się poważnym ( jak sądzę ) kłopotem nowych graczy.

Ludzie zaczynają grać w pokera bo: kolega im powiedział, widzieli reklamę w internecie czy w telewizji. Są zainteresowani i wpisują w google magiczne słowo poker. Oczywiście wyświetla im się przede wszystkim POKERSTARS I FTP. No dobra ale zdają sobie sprawę że za dużo nie umieją i niestety tylko nie którzy wpisują w google szkoła pokera wyświetla im się Pokerstrategy i zaczynają edukację. Gdy wydaje im się że są gotowi chcą zacząć grać ale nie wiedzą na jakiej platformie wpłacić początkowy bankroll. I w tym momencie przypomina im się co wyskoczyło za pierwszym razem i wybierają STARSY bo przecież tam gra najwięcej osób i na turniejach widać osoby z takim logiem. Zaczynają grę i niestety po jakimś czasie okazuje sie że dużej ilości osób nie wyszło i przegrali wszystko i tu pytanie dlaczego?

Od razu dopadł ich wielki swing i przegrali przez to wszystko?? NIE NIE NIE na pewno nie bo przecież jeśli dobrze czytali na stronie artykuły wiedzą jak zarządzać bankrollem by nie przegrać.

Drugim wariantem i często poprawnym jest brak skilla i zbyt wysoki poziom.
Jakbym nie było każdy wie że na 2 największych pokerromach poziom jest wysoki lecz jednak każdy chce tam grać bo przecież grają tam np.: Ivey Negreanu czy Tom Durrrr okej fajnie każdy chce być tacy jak oni lecz nie każdy wie jak dużo pracy oni w to włożyli.

Pisze o tym bo sam mam takie doświadczenie. Wpłaciłem na jeden z tych roomów i przegrałem bo nie dałem rady ale nie poddałem się i wszedłem na inną platformę i jak na razie idzie bardzo dobrze.

Dlatego radzę wszystkim nowym graczom a także tym którzy nie do końca radzą sobie na największych roomach spróbować gdzieś indziej by nie grali od razu na tych największych platformach ale spróbowali innych np. Everest, Party, Cake, czy Bwin i dopiero gdy się oswoicie z tą grą i będzie pewnie że jesteście gotowi spróbujcie uderzyć wyżej.

Bo nie liczy się ilość ale jakość

Pozdrawiam. Czekam na komentarze i oceny. POWODZENIA PRZY STOŁACH.

20 odpowiedzi
zmkpr0

Poziom jest tak wysoki, że przegrywają cały kapitał na nl2?

Imo na P* i FTP - tak samo jak wszędzie indziej - na najniższych stawkach ABC wystarcza do tego by mieć regularny profit.
Być może na ww roomach winrate będzie niższy ale nadal to będzie winrate

Sam zaczynalem na FTP i ok, moge sie zgodzic - gra tam duzo graczy ogarniajacych preflopa - slabych tagow, nitow - nie gra sie wiec z nimi za przyjemnie na poczatku swojej przygody z pokerem.

Ale to nadal NL2. Zeby przegrac calego rolla na tych graczy trzeba grac naprawde fatalnie. Sam w sumie z beznadziejnym hadn readingiem, grajac powtarzalne linie z powtarzalnymi rekami dalem rade przejsc NL2-NL10.

Się wypowiem jako świeżak, grający ledwo od miesiąca.

Kapitał startowy dostałam na FTP i nie narzekam. Oczywiście trudno mi tutaj się w jakikolwiek sposób odnieść się do tego jak się gra na innych pokerroomach i może i lepiej bym teraz wychodziła na tym finansowo (obecnie bilans jest mniej więcej na zero, bankroll słabo rośnie, drastycznie też nie maleje), ale...

1. To, że dostaję bęcki, wynika najczęściej nie z tzw. 'pecha', który staram się akceptować jako nieodłączną część pokera, ale z głupich błędów i zbyt luźnego podejścia do stosowania strategii, bo 'ten koleś to na pewno donk i wchodzi z 97o'. ;)
Pewnie to kwestia indywidualna, ale na mnie taki zimny prysznic działa mobilizująco - często boleśnie przekonuję się, że 'tight is right', więc nie mam co kombinować. Co więcej, skłania mnie to do przykładania się nauki już od początku i myślę, że to zaprocentuje w przyszłości. Powtarzam sobie, że jestem tu głównie po to, by nauczyć się porządnie grać, a dopiero potem, niejako przy okazji, zarabiać na tym jakieś pieniądze.

2. Na FTP są fajne bonusy - zdobyte 25$ z Rushweek to spora suma w stosunku do mojego bankrolla, próbuję też wyrobić medal IronMan, za co trochę grosza do wyrobienia wpadnie.

3. Jak mi jakoś bardzo nie szło, tiltowałam i zjechałam poniżej 25$, to po prostu robiłam sobie przerwę, nawet parodniową. Głowa ostygła, wracałam i jakoś dalej szło. Na microstawkach raczej trudno się spłukać doszczętnie, o ile się nie wpadnie w jakąś samonakręcającą się spiralę frustracji.

Tyle mi na razie przyszło do głowy.

Nomedes

fakt cos w tym jest ze na najbardziej obleganych platformach poziom usredniony jest najwyzszy, ale przeciez po to sa te reklamy,
fakt 2 ze ludzi ogarniajacy jakotako pokera na takiej platformie najlatwiej wyluskaja fiszy sposrod tego poziomu ze wzgledu na ilosc graczy i znajomosc table selection,
fakt 3 poradzilem znajomemu wybor "niszowego" roomu pod kapital pokerstrategia a ten po miesiacu zareagowal w te slowy - "czemu mi nie powiedziales zebym sie zarejestrowal na FTP, u mnie w porze szczytu jest 10 stolow na krzyz i ciezko sie na nie wbic" (oczywiscie nie wizal pod uwage mojej uwagi ze tutaj jego bledy (jako poczatkujacego nieuniknione) sa mniej kosztowne ze wzgledu na mniejszy traffic i tym samym nizszy poziom...

wniosek

tak zle i tak niedobrze, jak ktos bedzie chcial na wiecej niz chwile zwiazac swoje zycie z pokerem to nie bedzie mialo wiekszego znaczenia na jakim roomie zacznie nie liczac ofc ze np nie bedzie mogl podpiac affiliate bo zarejestrowal sie wczesniej dzieki wszechobecnym reklamom w tv.

Hej kacperus,

założyłeś już raz temat, w którym również usiłowałeś zrzucić swoje niepowodzenia na oprogramowanie, które jest podkręcone i "nie daje" pograć "dobrym" graczom. Już w tamtym temacie usiłowaliśmy Ci wytłumaczyć, że niepowodzenia w pokerze są związane albo z wariancją albo po prostu ze słabą grą.

Zrzucając winę na oprogramowanie usprawiedliwiamy nasze lenistwo. Każdy poker room ma swoją specyfikę, ale bynajmniej nie wynika ona z oprogramowania, lecz graczy. Już sam wspomniałeś, że na większych poker roomach jest większa rotacja graczy, szczególnie na niższych limitach, którzy traktują pokera jak ruletkę: postawię wszystko i albo wóz albo przewóz. Jeżeli przegrają, to odchodzą i ewentualnie wpłacają więcej pieniędzy, aby wrócić i grać dalej. Dla nich poker to forma rozrywki, a nie próba zarabiania na grze.
Na mniejszych poker roomach rotacja jest mniejsza i częściej zobaczysz przy stole gracza, z którym już kiedyś grałeś. Jeżeli go znasz, to możesz wykorzystać swoją wiedzę o nim i zaadaptować swoją grę właśnie pod tego gracza.

Druga sprawa, to czytanie artykułów i ich zrozumienie, z czym sporo graczy ma problemy. Już nie raz czytałem wpisy: "Czytałem artykuły na waszej stronie, ale wydawało mi się, że wiem lepiej i straciłem cały kapitał". I chyba to jest problemem, bo nikt nie chce się przyznać do tego, że on musi się uczyć, przecież poker to taka prosta gra i trzeba tylko wciskać przyciski.
Poker to nie tylko wciskanie przycisków, ale przede wszystkim umiejętność dopasowania się do przeciwników. Na większych roomach musisz wykazać się większą zdolnością dopasowania swojej gry do stołu i panujących na nim warunków (ze względu na większą rotację).

Większy poker room jest równoznaczny z możliwością lepszego doboru stołów. Niewielu początkujących graczy to praktykuje, lecz wchodzą na pierwszy lepszy stół i później marudzą, albo jeszcze lepiej, siadają od razu do stołów rush poker, bo tam gra jest szybsza i się nie nudzą, ale później również marudzą, bo "soft ich nie lubi".

Pozdrawiam.

arthmax

[treść edytowana]

Proszę nie spamować/Avril

hazelasty

[treść edytowana]

MrBaikal

"przecież grają tam np.: Ivey Negreanu czy Tom Durrrr okej fajnie każdy chce być tacy jak oni lecz nie każdy wie jak dużo pracy oni w to włożyli."

wole mieć swój styl i nie być kolejnym "durrrem" lub jego klonem

Zjednym się zgodze to ze dwan i spółka poświęcili mnóstwo czasu a by stać się dobrym a nawet bardzo dobrym graczem, dlatego gdyby każdy z nas poświęcił chociaż 1/10 czasu na nauke tak jak oni, to na pewno nie było by na tym forum graczy przegrywających Mówie to ze swojego doświadczenia najpierw nauka nauka i jeszcze raz nauka a potem dopiero gra.

ablazer

Mogę wiedzieć gdzie tu jest mindset?

Czytałem pierwszy post dwa razy i dla mnie bardziej się nadaje do jakiegoś działu dla nowych graczy niż mindsetu. Czy dalej coś ominąłem ?:>

arthmax

[treść edytowana]

Dziękuję adminowi. Proponuję zlikwidować opcję-dodaj obrazek- jest niepotrzebna skoro nie można jej używać.
Może gdybyś spróbował pomyśleć w jakim kontekście był wklejony ten obrazek, nie uznałbyś go za spam.
Na każdym innym forum pokerowym admin co najwyżej by sie zaśmiał, a tutaj jest blokowany. Ręce opadają.

Spam- ZAKAZ OGLĄDANIA

avril1991

Witam!

@arthmax

Obrazki oczywiście można wklejać. Ale nie mogą być narzędziem szyderstwa. Jeśli masz jakieś konkretne zdanie na temat poruszany przez autora, wpisz się, szanujemy każdą opinię. Jesteśmy dorosłymi ludźmi więc rozmawiajmy tak. Nie zniżajmy się do poziomu użytkowników samosi czy onetu. Po drugiej stronie też siedzi człowiek.

@ablazer

Właśnie tutaj jest haczyk. Moim zdaniem tok myślenia autora jest błędny. Każdy początkujący gracz ma jednakowe szanse stania się wygrywając graczem. Wszystko zależy od wkładu pracy nad grą a nie platformy. Może malutkimi niuansami jak mniejsza ilośc stołów w odmianach innych niż NL cash.

Pozdrawiam

Może trochę źle mnie zrozumieliście. Chodziło mi w sumie oto że duża ilość nowych graczy jest zauroczona tymi platformami i zamiast wyciągać gdzie indziej dużo więcej męczą się tam bo przecież grają na największym roomie na świecie.

DohpaZ trochę źle mnie zrozumiałeś ja broń Boże nie narzekam na te roomy i wiem że kiedyś tam wrócę bo mają najlepsze mtt z wszystkich, ale chodzi mi oto jak sam napisałeś że poker to nie tylko wciskanie przycisków ale praca praca praca. Tylko że wielu graczy nim zda sobie sprawę z tego i w miarę ogarnie nie które aspekty będzie już za późno dlatego napisałem że na początek warto pograć gdzie indziej ze słabszymi ludźmi i oczywiście potem można przejść tam i uczyć się jeszcze więcej z lepszymi graczami.

Czy grasz na małym, czy dużym poker roomie, nie zwolni Cię to od pracy.

Zaczynanie kariery na małym roomie może nieść niebezpieczeństwo tzw. łatwych wygranych, gdyż przeciwnicy nie zmuszają do stałego rozwoju. Będąc na małym poker roomie graczem wygrywającym przechodzą do większych roomów i doznają szoku, twierdząc, że soft jest oszukany. Dlaczego od razu nie wziąć się w garść i uczyć się pływać na głębokiej wodzie?

avril1991

Poza tym kacperus nadmiernie przejmujesz się losem początkujących graczy. Nie ma sentymentów w pokerze. Chwała dla roomów za kampanie reklamowe, one powodują napływ graczy, których ten biznes najbardziej pożąda. Nie oszukujmy się, to właśnie nam powinno zależeć aby jak najwięcej do naszego roomu.

Pozdrawiam

oooigo

Jest jeszcze jedna kwestia. Kacperus piszesz zapewne o grach cash. Ja jakoś nie widzę alternatywy dla P* i FTP jeżeli chodzi o SnG. Na jakiej platformie da się otworzyć kilka/kilkanaście stołów z wybranego limitu?
No dobra, może na party ale tylko STT i z 25% rake-iem.
Jak chciałem grac 30 i 50 osobowe to czeka się czasem z pół godziny na otworzenie stolika ..... jakaś masakra. O multitablingu zapomnij.
To samo turnieje. W sieci IPoker jak siadam wieczorem i mam ochotę na sesję MTT to w zakresie do 4$ ( bo na tyle mi pozwala bankroll) mam 1 lub dwa MTT do północy :)
Na starsach w tych samych godzinach mógłbym otworzyć 30 jak bym dał rade tyle grać.

Podsumowując: jak chcesz grac MTT, SnG to zostaje tylko P* i FTP. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

Napisane przez oooigo
Jest jeszcze jedna kwestia. Kacperus piszesz zapewne o grach cash. Ja jakoś nie widzę alternatywy dla P* i FTP jeżeli chodzi o SnG. Na jakiej platformie da się otworzyć kilka/kilkanaście stołów z wybranego limitu?
No dobra, może na party ale tylko STT i z 25% rake-iem.
Jak chciałem grac 30 i 50 osobowe to czeka się czasem z pół godziny na otworzenie stolika ..... jakaś masakra. O multitablingu zapomnij.
To samo turnieje. W sieci IPoker jak siadam wieczorem i mam ochotę na sesję MTT to w zakresie do 4$ ( bo na tyle mi pozwala bankroll) mam 1 lub dwa MTT do północy :)
Na starsach w tych samych godzinach mógłbym otworzyć 30 jak bym dał rade tyle grać.

Podsumowując: jak chcesz grac MTT, SnG to zostaje tylko P* i FTP. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie.

No dobrze, ale w czym problem? Poziom na mtt badz mtt sng w okolicach 1-5$ na starsach i ftp tez jest zbyt wysoki? C'mon...

lechrumski

Hej Kacperus,

Moze ja cos napisze z mojej perspektywy tego co sie stalo w tym temacie.

Intencja Twojego posta jest bardzo dobra. Chcesz uchronic slabszych graczy przed bledami ktore sam popelniles. Co ciekawe Twoja intencja nie zostala doceniona przez inne osoby wypowiadajace sie w tym temacie, ktora ja rowniez nie uwazam za zbyt mindsetowy.

Mysle ze na pewno na pochwale zasluguje to ze chciales zrobis cos dobrego dla poczatkujacych uzytkownikow forum. Zauwaz tez jaki feedback dostales oraz ze musiales kilka razy pisac ze Cie zle zrozumiano. To powinien byc dla Ciebie byc feedback zeby na przyszlosc popracowac nad bardziej precyzyjnym i jasnym formulowaniem swoich mysli dzieki czemu wiecej osob na nich skorzysta i nie beda one budzily az tylu watpliwosci. Zwlaszcza ze zalozyles nowy topic ktory mial miec charakter edukacyjny. To co zrobiles w jakims stopniu nie zadzialalo wiec nastepnym razem po postu popracuj nad slowem pisanym. Mozesz poprosic o pomoc kolege ktora sprawdzi Twojego posta i da Ci feedback czy rozumie o co Ci chodzi.

Powodzenia:)