Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

mapy mysli

16 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,917 Wyświetlenia

co o tym sądzicie jako sposób motywacji, rozplanowania celów w pokerze i ogólnie do nauki itd, bo powiem szczerze nigdzie nie znalazłem negatywnych opinii na ten temat, aż do momentu zaciągnięcia opinii na tym forum, więc szukam więcej opinii na ten temat.

Jak ktoś stosował to przez jaki czas, do czego itd.

pozdro.

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
lechrumski

Ciekawy topic. Wg mnie mapy myśli mają zdecydowanie większe zastosowanie w nauce niż w planowaniu, ale samemu przez 2 kolejne lata używałem map myśli do tworzenia szczegółów planów na przyszły rok.

Przede wszystkim mapy myśli mogą być tworzone do efektywniejszej nauki a w szczególności do powtórek. Materiał który bez mind mapy powtarzałbyś godzinę z mind mapą powtórka zajmie Ci 5 minut. Minus jest taki, ze musisz zainwestować czas w stworzenie takiej mind mapy.

W tym roku zdawałem 7 ogromnych egzaminów z rynków finansowych - każdy z nich to był materiał rzędu 3-5 dużych egzaminów na studiach a mimo to do żadnego nie uczyłem się więcej niż 2-3 dni. Do tego doszły po 3-4 powtórki z mapą myśli, która była dołączona do materiałów i wszystko zdałem w pierwszym podejściu. Mogę śmiało powiedzieć, że mind mapy zaoszczędziły mi przy tym mnóstwo czasu który musiałbym poświęcić na powtórki materiału.

Do map myśli na pewno warto dorzucić generalnie umiejętności z szybkiej nauki np. budowania skojarzeń, tworzenia w głowie kolorowych wyobrażeń, filmów i ciekawych historyjek związanych z tym czego się uczysz.

W kontekście planowania mind mapy też są ok, aczkolwiek nie zauważyłem większej różnicy między tym jak planowałem normalnie a tym jak uzywałem mapy myśli. Myślę, że główne zastosowanie to nauka zwłaszcza bardzo obszernych porcji materiału wymagających wielu powtórek.

Odpowiedz
Cytat

Dzięki głownie o to mi chodziło, czy jest efektywne przy nauce, dużych partiach materiału, bo obecnie muszę się nauczyć bardzo dobrze zarządzać czasem, studia praca, poker i jakieś treningi, bo bez tego nie da się po prostu się nie da.

A znasz jakieś programy, polecasz, czy jednak przede wszystkim ręcznie polecasz to robić

no i jaką literaturę polecasz w tym zakresie.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Wiekszosci szybkiego uczenia uczylem sie na zywca na szkoleniach wiec za duzo literatury na ten temat nie znam. Na pewno najbardziej znani autorzy to Tony Buzan, Kevin Trudeau i Edward De Bono, ale w tej dziedzinie autor ma akurat drugorzedne znaczenie, bo jak przegladalem kilka ksiazek to wszystkie zawieraly podobne techniki i byly naprawde na fajnym poziomie.

Ponizej masz linka do sprawdzonej ksiegarni gdzie znajdziesz duzo ksiazek na ten temat: Ksiegarnia

Odpowiedz
Cytat
wasilek123

ja mam toniego buzana, moge moge polecić, jednak uważam, że one są dość intuicyjne, nie radzę ze swojego doświadczenia robić ich na kompie, mi jakoś coś co później wydrukuje, a nie zrobie samemu nie za bardzo pomaga.

Jak na razie mapy robie głównie do wejściówek, ale raczej dobrze na nich wychodze, coś co pare lat temu robiłem przez 4-5 godzin dzięki mapom robie w około godzine, a byłem sceptykiem :).

Odpowiedz
Cytat

http://www.dobreksiazki.pl/b272-rusz-glowa.htm

z tej książki korzystałem, na początek bardzo dobra pozycja dla wszystkich chcących pracować doskonaleniem umiejętności logicznego myślenia/motywacji.

Odpowiedz
Cytat
ablazer

Fajny temat. Zamierzam się uczyć (a właściwie to już to robię) to dość obszernego egzaminu finansowego. Materiał jest naprawdę obszerny i obejmuje 18 sporych tematów. Dużą część z tej wiedzy już posiadam, jestem jednak naszykowany, że przyswojenie materiału będzie wymagało powtórek. Nigdy nie korzystałem z map, ponieważ nie uważałem ich za wysoce efektywne w tym przypadku. Czy warto w to zainwestować? Czy warto się nauczyć takiej techniki. Nauka "na żywca" wchodzi mi całkiem dobrze i nie wiem na ile zmiany są warte zachodu.

W tym roku zdawałem 7 ogromnych egzaminów z rynków finansowych - każdy z nich to był materiał rzędu 3-5 dużych egzaminów na studiach a mimo to do żadnego nie uczyłem się więcej niż 2-3 dni. Do tego doszły po 3-4 powtórki z mapą myśli, która była dołączona do materiałów i wszystko zdałem w pierwszym podejściu. Mogę śmiało powiedzieć, że mind mapy zaoszczędziły mi przy tym mnóstwo czasu który musiałbym poświęcić na powtórki materiału.

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Hej Ablazer,

To na pewno zależy od egzaminu i tego czego się uczysz. Dużo rzeczy w finansach jest takich które po prostu musisz zrozumieć, np. jak się wycenia IRSy albo jak się buduje krzywą zerokuponową. I do tych rzeczy nie potrzebujesz map myśli, bo polega to zdecydowanie bardziej na zrozumieniu niż nauce pamięciowej.
Z drugiej strony rynek towarowy czy obligacji to już działki gdzie w zależności od egzaminu musisz pamięciowo nauczyć się wielu rzeczy i tutaj z pomoca przychodzą techniki pamięciowe jak i mapy myśli.

Dzięki technikom pamięciowym jesteś w stanie lepiej uczyć się słówek, definicji i zapamiętywać wszelkiego rodzaju materiały które wymagają tzw. "pamięciówki". Masz np. angielskie back out - wycofać się. Możesz powtarzać to sobie w myślach dziesiątki razy dialogiem wewnętrznym aż w końcu zapamiętasz zwrot na czas egzaminu i potem zapomnisz jak go więcej w życiu nie użyjesz.
Możesz też wyobrazić sobie jak rozmawia 2 gości i jedyny z nich beka (brzmi podobnie jak czyta się back out -) i tak jedzie mu z gęby, że jego kolegi robi się cały zielony i wycofuje się 5 metrów do tyłu. Budujesz w głowie taką kolorową historyjkę i jednocześnie zapamiętasz ten zwrot na zawsze.

Następnie mapy mysli moga Ci pomoc z powtorkami. Minusem jest to ze musisz je zrobic i zainwestowac to swoj czas co nie zawsze sie bedzie oplacalo, wszystko zalezy od ilosci materialu.

Po jakims czasie stosowania roznego rodzaju technik pamieciowych, przede wszystkim asocjacji i skojarzen bylem w stanie okreslic jaka metoda naucze sie najszybciej danego materialu.

W razie czego pisz:)

Pozdrawiam,
Leszek

Odpowiedz
Cytat
Demiurg12

a mozecie cos wiecej powiedziec mi o mapach mysli jak to dziala i jak to sie stosuje >??

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Dziala to w taki sposob ze masz obszerny temat i mapa mysli umozliwi Ci latwiejsze jego podsumowanie i opracowanie. Bedzie to bardziej przejrzyste i czytelne niz 100 podpunktow 1, 2,3,.... oczywiscie im bardziej obszerny material tym wieksza oszczednosc czasu. W przypadku malych partii materialu moze okazac sie ze prosciej i szybciej bedzie po prostu nauczyc sie tego np z wykorzystaniem technik szybkiej nauki.

W przypadku wiekszych partii materialu mindmapy moga byc bardzo uzyteczne bo umozliwiaja szybsza powtorke i poza dialogiem wewnetrznym angazuja dodatkowy zmysl do nauki - wzrok. Im wiecej zmyslow tym lepiej.

Nie mam zadnego przykladu mind mapy po polsku, ale wystarczy ze wpiszesz mind mapa w google grafika i dostaniesz mnostwo obrazkow i przykladowych rezultatow Mind mapa

Ponizej wklejam przyklad mind mapy z ktorej ja akurat sie uczylem do egzaminu z rynku towarowego. Mind mapa dotyczy rynku ropy naftowej. Jako ze material byl dosc obszerny i skladal sie z ok 12 takich tematow to mind mapy zdecydowanie bardzo mi pomogly. Tresc jest drugorzedna, ale na pewno mozesz zobaczyc jak wyglada i dziala schemat map mysli i jak je budowac.

Odpowiedz
Cytat
StahooKrk

Witam,

Poniżej przegląd 5 aplikacji pomocnych przy tworzeniu map myśli, które opisał serwis lifehacker.com. Są to najpopularniejsze programy, za pomocą, których można tworzyć profesjonalnie wyglądające mapy myśli:
MindMeister (aplikacja on–line, darmowa)
Mindjet MindManager (Windows/Mac, kosztuje $349
XMind (darmowy, Windows/Mac/Linux)
FreeMind (darmowy, oparty na Javie)
iMindMap (Windows/Mac/Linux, płatny: $99–295)

Leszku, a wykorzystywałeś/tworzyłeś mapy myśli związane z pokerem ?

Pozdrawiam,

Odpowiedz
Cytat
lechrumski

Stahoo,

Dzieki za namiary na te strony. Nie wykorzystywalem jeszcze mind map w pokerze, ale wszystko przede mna:) Jesli bede uzywal to przede wszystkim w kontekscie lepszego planowania zeby od razu miec pelen obraz wszystkich kontekstow zyciowych.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
kisiellodz

Odkopię trochę temat.

Używa ktoś jakiś programów do tworzenia map myśli na komputerze? Może któregoś z tych, co są podane 2 posty wyżej?

Bo próbowałem robić mapę na tym pierwszym, bezpośrednio w przeglądarce i beznadziejnie to idzie, może ktoś sprawdził już parę takich programów i może polecić jakiś w którym najwygodniej się to robi?

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Napisane przez kisiellodz
Odkopię trochę temat.

Używa ktoś jakiś programów do tworzenia map myśli na komputerze? Może któregoś z tych, co są podane 2 posty wyżej?

Bo próbowałem robić mapę na tym pierwszym, bezpośrednio w przeglądarce i beznadziejnie to idzie, może ktoś sprawdził już parę takich programów i może polecić jakiś w którym najwygodniej się to robi?

U mnie najlepiej sprawdził się Mindjet MindManager. Najbardziej intuicyjny, ma całkiem sporo możliwości i bardzo łatwo robi się mapy.

Odpowiedz
Cytat
kisiellodz

Napisane przez ozi

Napisane przez kisiellodz
Odkopię trochę temat.

U mnie najlepiej sprawdził się Mindjet MindManager. Najbardziej intuicyjny, ma całkiem sporo możliwości i bardzo łatwo robi się mapy.

Mówisz o płatnej wersji, czy jest jakaś darmowa?
Bo jeśli płatna to u mnie niestety odpada póki co.

Odpowiedz
Cytat
rnmt

Z darmowych polecam free mind.

Odpowiedz
Cytat