Ciekawy topic. Wg mnie mapy myśli mają zdecydowanie większe zastosowanie w nauce niż w planowaniu, ale samemu przez 2 kolejne lata używałem map myśli do tworzenia szczegółów planów na przyszły rok.
Przede wszystkim mapy myśli mogą być tworzone do efektywniejszej nauki a w szczególności do powtórek. Materiał który bez mind mapy powtarzałbyś godzinę z mind mapą powtórka zajmie Ci 5 minut. Minus jest taki, ze musisz zainwestować czas w stworzenie takiej mind mapy.
W tym roku zdawałem 7 ogromnych egzaminów z rynków finansowych - każdy z nich to był materiał rzędu 3-5 dużych egzaminów na studiach a mimo to do żadnego nie uczyłem się więcej niż 2-3 dni. Do tego doszły po 3-4 powtórki z mapą myśli, która była dołączona do materiałów i wszystko zdałem w pierwszym podejściu. Mogę śmiało powiedzieć, że mind mapy zaoszczędziły mi przy tym mnóstwo czasu który musiałbym poświęcić na powtórki materiału.
Do map myśli na pewno warto dorzucić generalnie umiejętności z szybkiej nauki np. budowania skojarzeń, tworzenia w głowie kolorowych wyobrażeń, filmów i ciekawych historyjek związanych z tym czego się uczysz.
W kontekście planowania mind mapy też są ok, aczkolwiek nie zauważyłem większej różnicy między tym jak planowałem normalnie a tym jak uzywałem mapy myśli. Myślę, że główne zastosowanie to nauka zwłaszcza bardzo obszernych porcji materiału wymagających wielu powtórek.