Przejdź do forum
Prokrastynacja

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Prokrastynacja

23 Posty
19 Użytkownicy
1 Reakcje
3,591 Wyświetlenia
rutexx

odkopie teraz ten temat, ale myślę, że warto...

dawno nie widziałem tak dobrego posta... aż chyba dodam sobie do folderu i bede czytał go każdego ranka... naprawdę konkretna wypowiedź. myślę, że trafiłeś w samo sedno. _thumbsup:

StahooKrk

Witam,

w 100% zgodzę się z przedmówcą, bardzo dobry post , kawał dobrej roboty. Dziękuję.

to Lechrumski:

Mam pytanie, a mianowicie usiadłem, Ustaliłem sobie pewien cel. Według Twojego wzorca, zbudowałem swój system motywacyjny, z zachowanie odpowiednich proporcji Motywacji Do i Od. W jaki sposób sprawić żeby system motywacyjny był najbardziej efektywny, chodzi mi o jakieś praktyczne porady (np. powiesić kartkę w widocznym miejscu, codziennie powtarzać sobie te punkty które wypisałem itd ) ?

lechrumski

Dzieki za feedback panowie:)

Stachoo,

Poniżej wklejam dodatkowe pytania które mogą pomóc Ci zbudować jeszcze większą motywację do osiągnięcia zamierzonych celów:

1) Jak osiągnięcie tych celów lub zmian wpłynie na twoje Zycie?
2) Jak osiągnięcie tych celów lub zmian wpłynie na Zycie innych ludzi?
3) Jaka najgorsza rzecz może się zdarzyć jeśli nie dokonasz tej zmiany lub nie osiągniesz tego celu? Jak będziesz się czul?
4) Jaka najlepsza rzecz się zdarzy kiedy dokonasz tej zmiany i osiągniesz ten cel? Jak będziesz się czul?
5) Wyobraź sobie siebie za 30 lat gdy nie udało ci się osiągnąć twojego celu i nie udało ci się dokonać tej zmiany. Naprawdę wyobraź sobie jak potwornie będziesz się czul. Stwórz dokładny obraz tej sytuacji.
6) Wyobraź sobie siebie w przyszłości po tym jak zmieniłeś się i osiągnąłeś swój cel. Naprawdę wyobraź sobie jak cudownie będziesz się czul i ile będzie w tobie inspiracji. Stwórz dokładny i żywy obraz tej sytuacji.

Myślę, że powinno pomóc.

W jaki sposób sprawić żeby system motywacyjny był najbardziej efektywny, chodzi mi o jakieś praktyczne porady (np. powiesić kartkę w widocznym miejscu, codziennie powtarzać sobie te punkty które wypisałem itd ) ?

Najważniejszą rzeczą jest według mnie zbudowanie jak najdokładniejszych, najbardziej szczegółowych, dużych, wkręcających, kolorowych i żywych obrazów. Jeśli wyobrazisz sobie to wystarczająco szczegółowo i będziesz wiedział dokładnie co chcesz osiągnąć to cała filozofia sprowadza się tylko jak dojść tam gdzie chcesz z tego miejsca, w którym znajdujesz się dzisiaj.

Przykładowo: chcesz przez najbliższe pół roku uprawiać jakiś sport:
-wyobraź sobie bardzo szczegółowo jak będziesz wyglądał za pół roku, jak zmieni się Twój wygląd zewnętrzny, energia, uśmiech na twarzy, błysk w oczach, o ile większe będą Twoje mięśnie, jak rewelacyjnie będziesz się czuł, w co będziesz ubrany itd. Im więcej szczegółów, im wyraźniejszy i dokładniejszy obraz tego co chcesz osiągnąć, tym łatwiej Ci pójdzie.

Jeśli chcesz coś ważnego osiągnąć to możesz np. udać się w ramach spaceru w okolice bardzo dużego budynku w Twoim mieście: Pałac Kultury, Wawel, budynek jakiegoś Uniwersytetu itd. Obraz/Wizja, którą stworzysz powinna być jak największa. Wielkość np. Pałacu kultury może Ci posłużyć jako punkt referencyjny. Wyobraź sobie siebie wielkości Pałacu Kultury a łatwiej będzie Ci dostrzec wszystkie szczegóły.

Pozdrawiam i powodzenia