Skip to forum
Notifications
Clear all

Upswing

10 Posts
7 Users
14 Reactions
3,982 Views
Kristo914

Hej

Więc tak zakładam że gram 2 sesje dziennie po 2500 rozdan i koncze wczesniej jak sie bede zle czul lub bedzie totalny bad run. Natomiast podczas sporego upswingu np. teraz jadac 20BB 5-10k rozdan ( tak wiem niektorzy maja tyle w longrunie:profit:) Czuję się dziwnie i koncze sesje w polowie mniej więcej racjonalizując że spada mi skupienie itd. ma ktoś podobny problem, nie wiem jak z tym pracować. To pewnie jakieś przekonanie o tym że boje się gorszego okresu

Reply
9 replies
Moderator
Elzo2012

Większość ma podobne problemy.
Poker jest grą pokory. Jak człowiekowi idzie za dobrze, to ta pokora gdzieś znika i zaczyna się nonszalancja.
Najlepiej nie sprawdzać w żaden sposób podczas sesji jak nam idzie i wtedy jest szansa, że będziemy grać swoje, bez zbędnego rozluźnienia spowodowanego wysokim BB/100.

Reply
Moderator
baadnewz01

Miałem kiedyś podobnie jak sprawdzałem wyniki. Jak szło mi dobrze, to podświadomie próbowałem jakoś chronić to co wygrałem i zaczynałem grać zachowawczo, albo nie grałem wcale, a jeszcze jak do tego odpaliłem sobie wykres z linią EV i nie daj boże zobaczyłem, że jestem nad EV, to już było tylko oczekiwanie kiedy to dopadnie mnie taki okres, że będę przegrywał wszytko jak leci :)

Powyłączałem sobie wyniki bb/100, net winings, nie zaglądam do kasjera. Sesje analizuje filtrując w trackerze rozdania won/loss bb greater than 25 np. lub po prostu zaznaczam w trakcie gry ręce z którymi miałem problem i wracam do nich później. Wyniki sprawdzam max dwa razy w miesiącu w połowie i na koniec _thumbsup:

Reply
Moderator
Elzo2012

Ja gram w tej chwili mini sesje po 25 min (timer) i w przerwie analizuje ręce Won Lost >10BB

Zastanawiam się czy zagrałbym je tak samo teraz na "zimno" jak na "gorąco" zagrałem. Jeżeli tak - to mnie uspokaja i buduje pewność gry, jeżeli nie - to wiem, że coś "nie gra" - jestem za bardzo rozkojarzony, zmęczony, zdenerwowany. Jeżeli takich rąk źle zagranych trafia się więcej, to przerywam sesję, bo wiem że nie ma sensu ciągnąć złej gry.

Reply
Shippendales

Chyba każdy z nas ma z tym mniejszy lub większy problem. Oczywiście podpisuje się pod tym co napisali koledzy wyżej + podam sposób, który mi bardzo pomógł, wymaga on jednak solidnej próbki, aby móc w miarę określić swój winrate lub Roi. Ja akurat gram głownie MTT, załóżmy że z 50% ROI - biorę sobie kwotę, którą chciałbym miesięcznie zarabiać ( musi być realna) powiedzmy, że w moim przypadku to 1000$. Jako, że nie da się grindować codziennie, to zawsze zakładam 20 dni gry miesięcznie. 1000$/20 dni to 50$/dzień, więc z 50% ROI muszę w dzień pracy rozegrać turków o łącznych buy-inach 100$. Reszta już nie ma znaczenia, rozegrasz więcej to zarobisz więcej, mniej to zarobisz mniej. Trza sobie wyznaczyć cel i rozumieć proces jakim go osiągamy. Wiem, że dla niektórych może to wydawać się zbyt proste, ale u mnie właśnie to zdało egzamin:f_drink:

Reply
Fiodorowicz

Nie mam upswingów xD

Reply
Kristo914

Hmmm ja akurat wyniki sprawdzam po sesji. gram conajmniej 12-20 stolow wiec nie widze wszystkich rozdan ale jak widze ze wpada stack za stackiem co dzieje sie raczej rzadko to wiem ze jest spory + i wtedy zaczynam czuc te różnice w głowie.

Shippendales # Staram sie nie zakladac celow typu zarobic tyle i tyle bo to zalezy od tego z kim sie akurat siedzi przy stole i jak sie runnuje. Natomiast zakładam że rozegram jakies volume danego tygodnia miesiaca itd. Ale i tak najwazniejsze jest ze siadam do stolow tylko jak sie dobrze czuje chyba ze zbliza sie koniec miesiaca a brakuje VPP do statusu

Reply
tolekbana94

Co to za program z którego wstawiłes screena?:)

Reply
Moderator
Elzo2012

Napisane przez tolekbana94
Co to za program z którego wstawiłes screena?:)

Ponieważ w tym wątku tylko ja wstawiłem screen-a, więc pytanie chyba do mnie :)
Hold'em Manager 2 i rozszerzenie do Chrome: Stoper & Minutnik.
Screen zrobiony programem LightShot.

Reply
pawelplay

Proponuje przeczytać , jest tam też punkt 'ochrona zysków za pomocą limitu strat'.
https://pl.pokerstrategy.com/strategy/poker-psychology/stop-loss-ustawianie-limitow/1/

Reply