Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Wariancja

28 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
2,044 Wyświetlenia

Problem polega na tym, że nawet jeżeli przeciwnik 100 razy złamie twoją lepszą rękę, bo mu doszła szczęśliwa karta na riverze, to nie jest to żaden powód na to, że za 101 razem Ty MUSISZ wygrać. Jedną z postaw pokera jest zrozumienie, że każde rozdanie jest niezależnym wydarzeniem losowym i wyniki wcześniejszych zdarzeń/rozdań nie mają na niego żadnego wpływu.

Źle mnie zrozumiałeś, oczywiście rozumiem że moja szansa na wygranie powiedzmy AA pf, nie zwiększa się tylko dlatego że poprzednie AA przegrałem.
Tylko że te wszystkie %%% kiedyś będą się zgadzały z matematycznego punktu widzenia.

eatmyroll

Napisane przez pokermaster555

Problem polega na tym, że nawet jeżeli przeciwnik 100 razy złamie twoją lepszą rękę, bo mu doszła szczęśliwa karta na riverze, to nie jest to żaden powód na to, że za 101 razem Ty MUSISZ wygrać. Jedną z postaw pokera jest zrozumienie, że każde rozdanie jest niezależnym wydarzeniem losowym i wyniki wcześniejszych zdarzeń/rozdań nie mają na niego żadnego wpływu.

Źle mnie zrozumiałeś, oczywiście rozumiem że moja szansa na wygranie powiedzmy AA pf, nie zwiększa się tylko dlatego że poprzednie AA przegrałem.
Tylko że te wszystkie %%% kiedyś będą się zgadzały z matematycznego punktu widzenia.

Tego niestety tez nikt nie moze Ci zagwarantowac, ale powinno sie tak stac z wysokim prawdopodobienstwem. Poszczegolne rozdania nie sa od siebie zalezne, ale w dlgim okresie odchylenia od "normy" powinny sie zmniejszac. Jednak powinny nie oznacza, ze koniecznie musza

Napisane przez pokermaster555
...

Owszem, kiedyś będzie się to wszystko zgadzać. Założenie jest takie, że masz odpowiednio dużą próbkę, im większa tym lepiej. W pokerze mamy do czynienia z prawem wielkich liczb:

Z prawdopodobieństwem dowolnie bliskim 1 można się spodziewać, iż przy dostatecznie wielkiej liczbie prób częstość danego zdarzenia losowego będzie się dowolnie mało różniła od jego prawdopodobieństwa.

Trudno to od razu zrozumieć, gdyż nasz umysł jest tak skonstruowany, żeby dostrzegał bezpośrednie powiązania pomiędzy przyczyną i skutkiem (niezbędne do przeżycia). W pokerze musimy się pozbyć tego typu sposobu myślenia, gdyż stosunek pomiędzy przyczyną i skutkiem jest bardziej luźny.

Sosen91

Mam podobny problem ja na ostatnie 5k jestem w plecy ponad połowe rola.
Trafiam zawsze na rękę z górnego zasiegu rywala albo ktos cos trafi.
Nie chce zrzucać tej winy na wariancje i zastanawiam się czy poprostu gram dobrze.

Gram nl10 SH ze statystykami 17/14/3.8

Czy tak drasytyczny spadek jest normalny ? W ostatich 11 sesjach w plecy byłem aż 9 razy i naprawdę nie wiem czym to jest spodowane.

Jak sobie z tym radzić ?

GregWawelski

Napisane przez Sosen91

Jak sobie z tym radzić ?

Grać lepiej. Jesteś mocno zamurowany, w grze SH trzeba postawić na inwencję, czytanie przeciwników i ogólnie dynamikę gry a nie murowanie się. Dla mnie 17/14 to nit którego nie ruszam. Moim zdaniem jeśli przez tyle sesji jesteś do tyłu, to Twoim przeciwnikom jest Cię po prostu łatwo czytać i ogrywać.

Sosen91

Gram na pokerheaven, zawsze robie tableselection , ogarnietych graczy mam rozpisanych ,jednak nie jest ich tak dużo.
Skupiam sie generalnie na graczach typu 30/10 , 50/2 i nie wiem czy to oni mnie tak odczytali ale zauwazyłem ze to wlasnie oni maja najwiekszy +
Czytałem na 2+2 ,żeby na mikrostawkach dązyć do statystyk 17/15/4.0, co o tym myślicie ?

Spontann

Nie słuchaj ze grajac 17/15 nie da sie wygrywac an SH. Znam wielu wygrywajacych graczy na SH nl50/100/200 grajacych 18/16 17/15.

imgoingtomirage

To nie są nitowate staty tylko dobre TAG ABC, które powinno być profitowe na tych stawkach.
Jak dla kogoś ~17/15 to nit SH to polecam pobawić się pokerstove i podać może wasz "normalny" tight ABC openrange z różnych pozycji.
Dla mnie wyższe vpip i pfr na tych stawkach to gracze loose, których można bardzo łatwo exploitować.