Przejdź do forum
Zła interpretacja s...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Zła interpretacja statystyk

4 Posty
4 Użytkownicy
1 Reakcje
3,761 Wyświetlenia
trzasku

Cześć,

od jakiegoś czasu udało mi się uzbierać dość dużą próbkę rozdań na niektórych graczy (ponad 5000 rąk). W oparciu o te statystki staram się powoli odchodzić od gry straight forward ABC. Niestety kończy się to tragicznie i praktycznie w każdym zagraniu w którym opieram się mocno na statystykach gubię się a w rezultacie tracę dużo pieniędzy. Z jednej strony wynika to z tego, że nie potrafię odnieść konkretnych statystyk do rzeczywistości i nie wiem do końca co one oznaczają a mimo to próbuję z nich korzystać (np. przeciwnik donkbetuje flop, patrzę, że ma 24% donkbet ale nie wiem czy ta wartość to jest samo value czy są tam też jakieś bluffy).

Uważacie, że powinienem wrócić do mojej gry ABC i opierać się tylko na tych statystykach których jestem 100% pewny do czego się odnoszą? Czuję się jakbym tracił kontrolę nad moją grą przez ten nadmiar informacji. Nie wiem do końca jak sobie z tym poradzić.

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
nikoro309

Jak patrzysz na statystykę donkbet to dobrze jest patrzeć jednocześnie na statystykę check fold oop. Bo jeśli ktoś donkbetuje ręce value to jeśli w rozdaniu nie zagra donkbeta to ma słaby range i check fold oop będzie wysokie. Jak ktoś donkbetuje blefy to nadal będzie mieć ręce value w swoim checking rangu i jego check fold będzie niższy.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

moim zdaniem fajnie jest odnosić statystyki do naszych własnych, których często się nawet nie zna, oprócz tych podstawowych. Swoja grę znamy wiec łatwiej rozumieć gre innych gdy wiemy ze ktoś robi coś xx% częściej/rzadziej niż my

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Generalnie statystyk nie powinieneś rozpatrywać jednowymiarowo tj. jest wiele innych aspektów na które powinieneś zwrócić uwagę planując exploitowanie leaków przeciwników. Sam fakt, że np. ktoś autoprofitowo folduje do raisów to nie wszystko:f_thumbsup: Generalnie polecam wrzucać takie ręcę do działu oceny rozdań, z pewnością dostaniesz uargumentowaną odpowiedź co i dlaczego.

np. przeciwnik donkbetuje flop, patrzę, że ma 24% donkbet ale nie wiem czy ta wartość to jest samo value czy są tam też jakieś bluffy

Bardzo pomocne jest w takich sytuacjach info jak dany zawodnik reaguje na przebicia jego donków. Warto też sprawdzić czy potrafi raisować cbety - jeśli tak to raczej donkbety są najwyzej średniej siły łapami.

Odpowiedz
Cytat