Skip to forum
bb i sb defending

Notifications
Clear all

bb i sb defending

48 Posts
14 Users
83 Reactions
5,239 Views
mat2000

Siema,

Szukam materiałów na temat obrony BB i przy okazji SB w grach 6max nl. Interesuje mnie konkretny materiał, gdzie bedzie określony range którego powinniśmy vs konkretny opening range i jak to się zmienia w zależności od umiejętności gry przeciwnika. Za ogólne rady w stylu, że powinniśmy dużo 3betować vs BU i CO mniej na EP i HJ dziękuję. I interesuje mnie konkretne video/ artykuł w którym będzie policzone dlaczego taki range a nie inny i po przyswojeniu którego będę w stanie sam modyfikowac strategię w zależności od przeciwników i będę pewien, że robie to dobrze.

Reply
47 replies
MuskTfujWruk

Duże masz te wymagania.

Reply
mat2000

To źle? ;)

Jeśli jesteś w stanie mi coś polecić, to będę wdzięczny :f_drink:

Reply
Bubson

Powinienes duzo 3betowac vs Bu, mniej vs CO, mniej vs MP i nieco mniej vs UTG. Pozdrawiam

Reply
jola1000

Jeżeli chodzi o SB to grasz tylko 3 betem ponieważ masz najgorszą pozycje i BB ma dobrego spota do SQZa jak zdecydujesz się na sprawdzenie.
Czyli call na SB tylko w ramach adaptacji.
Natomiast z BB twój range powinien być spolaryzowany. czyli 3betujesz topke i dobierasz blefy z bottomu calling rangu w zależności od pozycji.
Np BB vs BTN fajnie jest wrzucić do 3 bet blefu A2o. co do frekwencji w jakiej dobierać stosunek blefów do value to teoretycznie 50/50 aczkolwiek w zależności od gracza możesz zmienić te wartości w stronę która pozwoli ci go exploitować.
Jeżeli chcesz pójść na łatwiznę i skorzystać z gotowca to z tego co pamiętam apka na telefon postflop+ ma gotowe rangę i tak się składa że pozycje o które pytasz są zawarte w darmowej wersji.

Reply
mat2000

Napisane przez jola1000
Jeżeli chodzi o SB to grasz tylko 3 betem ponieważ masz najgorszą pozycje i BB ma dobrego spota do SQZa jak zdecydujesz się na sprawdzenie.
Czyli call na SB tylko w ramach adaptacji.
Natomiast z BB twój range powinien być spolaryzowany. czyli 3betujesz topke i dobierasz blefy z bottomu calling rangu w zależności od pozycji.
Np BB vs BTN fajnie jest wrzucić do 3 bet blefu A2o. co do frekwencji w jakiej dobierać stosunek blefów do value to teoretycznie 50/50 aczkolwiek w zależności od gracza możesz zmienić te wartości w stronę która pozwoli ci go exploitować.
Jeżeli chcesz pójść na łatwiznę i skorzystać z gotowca to z tego co pamiętam apka na telefon postflop+ ma gotowe rangę i tak się składa że pozycje o które pytasz są zawarte w darmowej wersji.

Nie do końca się zrozumieliśmy, ale dziękuję za dobre chęci.

Podam przykład. BU otwiera 45% SB fold. Ile powinienem bronić, biorąc pod uwagę, że 4betuje 10% tego rangeu, folduje 30%, a flatuje 3beta 60%. Ile powinienem optymalnie w tej sytuacji 3betować, ile flatować uwzględniając też sizing otwarcia i rake, zakładając, że efektywny stack wynosi 100bb i dla uproszczenia pomijając jego tendencje postflop.

Reply
LAPA2000

Takie dokładne sytuacje jesteś w stanie policzyć tylko solverem.

Reply
MuskTfujWruk

Zacznij sobie od zakresu, który Ci się gra wygodnie i w miarę pewnie. Jak się ma problemy z grą postflop, to lepiej nie szaleć z "idealnymi" zakresami preflop.
Bronienie odpowiednio szerokiego (wg. solvera) zakresu pasywnie na BB vs miniraise albo vs 2,5bb, często prowadzi do mega kłopotów dla niezaawansowanego gracza. Rozegraj tak odpowiednio dużo rozdań i zobacz sobie jaki masz winrate na blindach. Potem będziesz myślał dalej.

Reply
mat2000

Napisane przez MuskTfujWruk
Zacznij sobie od zakresu, który Ci się gra wygodnie i w miarę pewnie. Jak się ma problemy z grą postflop, to lepiej nie szaleć z "idealnymi" zakresami preflop.
Bronienie odpowiednio szerokiego (wg. solvera) zakresu pasywnie na BB vs miniraise albo vs 2,5bb, często prowadzi do mega kłopotów dla niezaawansowanego gracza. Rozegraj tak odpowiednio dużo rozdań i zobacz sobie jaki masz winrate na blindach. Potem będziesz myślał dalej.

Dzięki za radę. Być może dla kogoś innego byłaby odpowiednia, ale ja chce podejśc do tego inaczej. Nie interesuje mnie w tej chwili odpalanie stolików. Jak można wywnioskować po dacie po lewej gram już jakiś czas w pokera. Mam jakieś doświadczenie, bazę danych pewnie setki godzin obejrzanych filmów szkoleniowych czy nawet jakieś sukcesiki. Presja na kompulsywne klikanie, bo mi przeszła. Teraz skupiam się na poznaniu teorii gry, czyli po tych 12-14 latach od kiedy poznałem pokera chcę w końcu nauczyć się w niego grać ;) Oczywiście wiem, że gra pf tak szeroko jak pokazuje solver nie przyniesie nic dobrego, bo nie będę w stanie grać idealnie (tak jak solver) postflop, ale od czagoś trzeba zacząć. Nawet taki podział na zawsze defend/defend jeżeli../maginalny defend/fold to już będzie coś. Tylko niech to będzie uzasadnione cyferkami, a nie bo ktoś tak gra/ ktos tak mówi. Sorry, ale podejście weź range vs populacja (od w34z3l, J. Littlea, kogokolwiek) pograj tak kilkadziesiąt k rozdań i zobacz jakie będa wyniki, to dla mnie strata czasu. Tak naprawdę nie wiem co i dlaczego robię, a tylko ślepo modeluję zachowania innych- stoję w miejscu i to nawet nie wiem czy w dobrym. Przecież to bez sensu, a poza tym skurwysyńsko nudne i demotywujące i nie rozwijające.

Teraz przyszło mi do głowy, że ludzie jak startują z tego nl2/nl5, to w ogóle nie czerpią przyjemności z samej nauki, z tego, że rozumieją coś lepiej, a dopiero z rezultatów tej nauki przy stolikach. Nie interesuje ich gra sama w sobie, a tylko wygrywanie. Do tego za dużo jest oczkiwań, płaczy z powodu DS, wyobrażeń o sobie i całej tej ego-masturbacji zamiast skupienia się własnie na grze jako takiej i jej istocie. Przecież jeżeli marzysz o tym, by grać te HS/nl500/nl100, jeżeli taki jest twój cel, to bez zrozumienia tego co się dzieje na stole, co robi przeciwnik, jaki ma range i jak powinieneś do tego dostosować swoją grę, tak żeby była optymalna nie będziesz w stanie tego osiągnąć. I tak to będziesz musiał zrobić. A jeżeli i tak musisz to zrobić, to dlaczego, nie zrobić tego teraz? $ raczej nie uciekną. Z limitu na limit jest trudniej, ale jeżeli rozumiesz grę, a nie tylko klikasz przyciski, to zawsze będziesz wiedział co robić. Zrobisz większy wr, limity przejdziesz szybciej, ściana będzie znajdowac się dalej.

Napisane przez LAPA2000Takie dokładne sytuacje jesteś w stanie policzyć tylko solverem.

Dzięki, tak też mi się wydawało. Jednak może ktoś przerabiał kursy/artykuły/filmy gdzie takie podstawowe choćby zakresy były podawane i mogłby mi podesłać link? Albo sam takie obliczenia robił i chciałby sie podzielić (oczywiście nie gratis). Choćby takie podstawowe powiedzmy 12, 18, 25, 35, 45, 55? I jak to się zmienia powiedzmy w zależności od sizingu/rakeu/tendencji postflop. Nawet jak weźmiemy range z chartów które można znaleźć w internecie, to podane są vs pozycja rfi a nie zakres.
Pio z tego co widzę kosztuje 249$ Na ten moment dla mnie za dużo.

Reply
bojesiebetowac

Gto+

Reply

Cześć,

Co do grania szerokiego calling range'u np na BB vs BU to ja myślę odwrotnie niż kolega wyżej. Czemu grać mocnieszy range i świadomie tracić EV, skoro można od razu ustawić sobie prawidłowy zakres i jasne, że nie będziesz grał tego tak jak solver, ale jak nie zaczniesz to się nie nauczysz.

Co do samej odpowiedzi na pytanie skąd wziąć prawidłowe zakresy, bez korzystania z solvera to polecam zacząć od podstaw. Dla mnie książka "The Grinder's Manual" była bardzo dobrym startem. Masz tam przedstawione przykładowe range i opisane dokładnie co z czego się bierze i dlaczego.

Jedyna rzecz, o której należy pamiętać to jak się uczysz z książki napisanej kilka lat temu to pewne rzeczy mogą już nie być aktualne. Dlatego to jest dobre na początek. Potem dodasz sobie pracę z solverem i będziesz wiedział co pozmieniać w grze.

Mam nadzieję, że coś ta odpowiedź pomogła.

Pozdr

Reply
MuskTfujWruk

Zaczniesz callować jakieś 94s na BB. Potem zauważysz, że na tym przepierdalasz odpuszczając za dużo flopów albo turnów grając zbyt pasywnie. Potem zaczniesz grać dużo więcej x/r na flopie albo turnie biorąc pod uwagę Solvera, który Ci powie, że przecież przeciwnik powinien odpuszczać tam masę rąk, a dostaniesz calla od top pary albo słabiej. Nie będziesz wiedział do końca czy zagrałeś to dobrze czy nie, bo przecież raczej nie znasz bardzo dobrze przeciwników. Nawet jak zagranie będzie zgodne z Solverem to co z tego? Siądzie Ci psycha, będziesz się wkurwiać, zaczniesz gorzej i mniej rąk.

Mi nie chodziło o to żebyś grał ABC czy TT+. Jedynie o to, że dopóki nie jesteś bardzo wprawiony, to granie takich 95s bo Ci equity pozwala, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepsze dla mindsetu jest na pewno zaczęcie od "komfortowego" zakresu i dodawanie stopniowo następnych układów. Przecież granie na BB to chyba najcięższa gierka jaka może być. Możesz tam popełnić najwięcej błędów.

Btw. data dołączenia forum nic nie znaczy. Grałem przez pare lat, wiele lat temu. Teraz wracam powoli po dłuższej przerwie, traktując pokera już bardziej jako hobby. Range bety za 1/3 to była dla mnie mega nowość. Player pool na GG Poker też mnie zaskoczył.

Powodzenia! :)

Reply

Rozumiem Twoją argumentację. Powiedziałbym jednak, że ten czarny scenariusz, który nakreśliłeś nie musi się wcale ziścić.

Jeśli za dużo foldujesz, albo raisujesz to wyciągając wnioski będziesz korygował swoją strategię aż do uzyskania bardziej solidnej gry. Napisałeś, że nie będziemy do końca wiedzieć czy zagranie jest dobre czy nie. Jak to ? Przecież solver powie nam jak jest. Lub można nawet zapytać innych graczy.

Myślę, że to już nie te czasy, że jak przegrywamy to nie wiadomo dlaczego.

Co więcej jeśli chcemy się nauczyć grać od strony teoretycznej tak jak wcześniej zostało napisane, to zgodnie z teorią trzeba dość dużo bronić na BB, bo call ma często lepsze EV niż fold nawet z taką ręką, która jest dość słaba.

I jeszcze - jeśli zagrałeś dobrze to nie ma znaczenia co zrobi przeciwnik, może za często callować, albo za mało. Co nas to obchodzi. Dopiero jeśli mamy taki read to go wykorzystamy do eksploatowania, a jeśli nie to zagraliśmy poprawnie i jest OK. :)

Reply
LAPA2000

Dzięki, tak też mi się wydawało. Jednak może ktoś przerabiał kursy/artykuły/filmy gdzie takie podstawowe choćby zakresy były podawane i mogłby mi podesłać link? Albo sam takie obliczenia robił i chciałby sie podzielić (oczywiście nie gratis). Choćby takie podstawowe powiedzmy 12, 18, 25, 35, 45, 55? I jak to się zmienia powiedzmy w zależności od sizingu/rakeu/tendencji postflop. Nawet jak weźmiemy range z chartów które można znaleźć w internecie, to podane są vs pozycja rfi a nie zakres.
Pio z tego co widzę kosztuje 249$ Na ten moment dla mnie za dużo.

Te zakresy o których wspominasz ("12,18,25...) to nie jest wszystko. Range BB nie jest zależny tylko od rangu opena. Tak samo istotny jest sizing opena jak i rake na danych stawkach. Różnice są naprawdę duże. Dlatego często ludzie robią sobie krzywdę kopiując range z różnych pakietów coachingowych, gdzie zasięgi policzone są np. dla raku z nl500.

P.S. do liczenia preflopu wymagana jest wersja Pio solver edge w cenie 1099$ :P

Reply
mat2000

Napisane przez 7bekon7
Co więcej jeśli chcemy się nauczyć grać od strony teoretycznej tak jak wcześniej zostało napisane, to zgodnie z teorią trzeba dość dużo bronić na BB, bo call ma często lepsze EV niż fold nawet z taką ręką, która jest dość słaba.

I jeszcze - jeśli zagrałeś dobrze to nie ma znaczenia co zrobi przeciwnik, może za często callować, albo za mało. Co nas to obchodzi. Dopiero jeśli mamy taki read to go wykorzystamy do eksploatowania, a jeśli nie to zagraliśmy poprawnie i jest OK. :)

Dokładnie od tej strony chcę do tego podejść. Bardziej tiltuje mnie to, że nie jestem pewien decyzji niż inne rzeczy. Znalazłem tę książkę o której wspomniałeś (jeżeli masz na mysli książkę Petera Clarka wydaną w 2016r. Przejrzałem pobieżnie i nie sądzę żeby znalazł w niej odpowiedź. Za chwilę przejrzę dokładniej. Dzięki tak czy owak.

To zapytam inaczej. Jaki range powinienem grać na mikro (wysoki rake) na BB i jaki % tego rangeu 3betować. O tym że mają to być głównie ręce suited, a jeżeli offsuit to conectory to wiem, poza tym mam kilka zestawów chartów i sobię poradzę.

Vs 2,5x open:

1. 12%
2. 18%
3. 25%
4. 35%
5. 45%
6. 55%

Napisane przez LAPA2000 Różnice są naprawdę duże. Dlatego często ludzie robią sobie krzywdę kopiując range z różnych pakietów coachingowych, gdzie zasięgi policzone są np. dla raku z nl500.

Domyślam się i dlatego założyłem ten topic.

Napisane przez MuskTfujWrukPowodzenia!

Dzięki!

Reply
logan22

Widzę, że masz tylko brązowy status, ale mimo to napiszę:

Confidant91:
Top Guns Of No-Limit - Defending BB Preflop (2)
Top Guns Of No-Limit - 3-Betting Strategy SB Defence (4)

Double2:
10 Tips to get out of the Micros - #2 Fold less on the blinds

Jonathan Little - Poker Coaching
How to play from the Small Blind against a LAG
Playing from the Blinds with Lexy Gavin - Thanksgiving Day Marathon Part 2

LemOn36
The Poker Force Padawan Improving Your Big Blind Play OOP (1)

Muckinfella
Zacznij walczyć o big blinda

Rusher88
Obrona blindów

Rusher88 & Muckinfella
Trudne spoty - pasywna obrona big blinda

W34z3l
6-max Walkthrough - Defending from the Blinds
Defending Blinds Postflop

Reply

Tak, dokładnie o tę książkę chodziło. Tam pod koniec powinny być przykładowe range z BB, ale nie vs każda pozycja.

Ja na Twoim miejscu nie przejmowałbym się tym, żeby grać całkiem perfekcyjnie, bo zrozumienie o co chodzi jest na początek ważniejsze. A jak przejdziesz micro to wtedy w solverze sobie zobaczysz dokładniej wszystkie range.

Ja też jestem perfekcjonistą, ale zrobiłem tak jak napisałem wyżej i zadziałało na galowo.

Jest jeszcze inna opcja. Ten autor Peter Clarke na swojej stronie ma gotowe range w każdej możliwej sytuacji, cały preflop. Trochę kosztują, ale jeżeli tak bardzo Tobie zależy to pewnie w niewielu miejscach znajdziesz coś bardziej kompletnego. I gość jest znany z bardzo dobrej jakości materiałów.

Należy jeszcze pamiętać o ryzyku związanym z gotowcami. Samo ustawienie dobrych zakresów jest ważne, ale trzeba wiedzieć czemu dana ręka się tam znalazła a inna już nie. Wtedy wszystko ma sens.

Pozdr

Reply
MuskTfujWruk

Napisane przez 7bekon7
Ja na Twoim miejscu nie przejmowałbym się tym, żeby grać całkiem perfekcyjnie, bo zrozumienie o co chodzi jest na początek ważniejsze. A jak przejdziesz micro to wtedy w solverze sobie zobaczysz dokładniej wszystkie range.
Pozdr

No a o czym ja pisałem? ;)

Reply

Różnica, którą widzę polega na tym, że jeśli masz świadomość, że np. BB vs UTG open za 2,25bb jest plus EV call z 53s, ale nie grasz tego, bo decydujesz, że i tak później w rozdaniu stracisz to EV, to moim zdaniem robisz błąd.

Natomiast jeśli zaczynasz się uczyć i nie bierzesz od razu na siebie wszystkiego, tylko stopniowo implementujesz rzeczy w swoją grę to wtedy jest OK.

Ja to widzę tak, że Twoja rada jest dobra, tylko jeśli mamy świadomość, że jest call a i tak foldujemy, to wtedy popełniamy błąd.

Reply
LAPA2000

Napisane przez mat2000
To zapytam inaczej. Jaki range powinienem grać na mikro (wysoki rake) na BB i jaki % tego rangeu 3betować. O tym że mają to być głównie ręce suited, a jeżeli offsuit to conectory to wiem, poza tym mam kilka zestawów chartów i sobię poradzę.

Vs 2,5x open:

1. 12%
2. 18%
3. 25%
4. 35%
5. 45%
6. 55%

Jakbyś chciał to mogę Ci to policzyć, nawet dla paru sizingów. Prześlij 50 zł https://zrzutka.pl/4pdv8u

Reply