Przejdź do forum
Open range plus obr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Open range plus obrona nl2 nl5

85 Posty
28 Użytkownicy
139 Reakcje
12 K Wyświetlenia

Siemanko gram nl2 i nl5, ale trochę na pałę i chciałbym teraz poukładać zasięgi. Staram się to zrobić samemu na podstawie poradników i ułożyłem takie. Wszystkie kolorowe to open, czerwone 4bet, żółte call do 3 beta, zielone fold, a % to ile otwieram i ile z tego bronie. Mają one ręce i nogi?

UTG

MP

CO

BU

SB

Odpowiedz
Cytat
84 odpowiedzi
AutystycznyAndrzej

PFR ma sens, ale defend nie.

Na mikro wiele osób które spotkasz będzie miało 3bet w okolicach... 3%. Callowanie handów typu AQo będzie paleniem kasy, podobnie jak 4betowanie dla blefu. W uproszczeniu na 3bet możesz foldować wszystko poza AK/QQ+, a call robisz jedynie gdy:
- dostaniesz super oddsy (jakieś mini3bety od fisza)
- kiedy masz ready, że przeciwnik naprawdę przegina z 3betami.
W innym przypadku skończy się tym, że spłacisz ludziom AK/QQ+ i władujesz się w frustrujące spoty gdzie non stop jesteś behind. :f_drink:

Odpowiedz
Cytat

Dzięki za odpowiedź. Czyli mam to rozumieć, ze mam grać maksymalnie ciasnym zakresem i jak nie mam info o przeciwniku to na pozycjach np bu vs sb gdy dostane 3 bet to odrzucić ręke AQs czy TT?

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Jak podbijasz z UTG/MP/CO, to vs 3bet możesz bardzo nitować.
Jak podbijasz z BTN i dostajesz 3bet, to może coś pokombinować w kierunku TT+/AQs na pewno, może jeszcze dorzucić kilka suited handów/pocket pairy/AQo jak sytuacja sprzyja.
Jak pobijasz SB vs BB, to znowu warto nitować, bo nie masz pozycji.

Ogólnie na mikrostawkach masz:
- regów - bardzo często reg będzie miał minimalny 3bet typu 3-5% i wtedy nawet nie ma sensu grać luźno vs ich top range. Wyjątkiem jest BTN vs SB gdzie część ludzi nie ma cold call range i ich 3bet wzrośnie do 12-15%
- pasywnych fiszów - którzy limpują, nie 3betują nawet AK/QQ i nieraz robią pułapki (na siebie) z KK-AA i ogólnie ich 3bet też będzie bardzo niski, nie ma co kombinować dopóki nie dadzą super oddsów. Taki fiszak potrafi zrobić 3bet z 3bb->5bb i wtedy możesz sobie sprawdzić z handami i spróbować mu łamać top range
- aggro fiszów - którzy 3betują w pizdu i na takich trzeba użyć głowy i pomyśleć "z czym zarobię a z czym nie?", ale takie osoby często mają absurdalnie wysoki 3bet typu 20-30%...

Jeszcze jedna rzecz, jak masz typa z 3betem typu 5% to na pewno handy typu AJo powinieneś foldować, możesz się zastanawiać "ale co z AQo?", no ale...

... sytuacja gdzie masz AQo i dostajesz 3beta od typa z 3betem = 5% zdarzy się tak rzadko, że nie będzie miała wielkiego wpływu na winrate. Te calle vs nitów będą dawać minimalny profit (jak zagrasz dobrze), a mogę sprawić olbrzymie problemy i wielkie straty jak zagrasz źle.

Lepiej tego uniknąć i kosić $$$ gdzie to Ty 3betujesz lub w spotach gdzie nie dostałeś 3beta. Skup się na fiszach.

Odpowiedz
Cytat
MWaler

Napisane przez AutystycznyAndrzej
PFR ma sens, ale defend nie.

Na mikro wiele osób które spotkasz będzie miało 3bet w okolicach... 3%. Callowanie handów typu AQo będzie paleniem kasy, podobnie jak 4betowanie dla blefu. W uproszczeniu na 3bet możesz foldować wszystko poza AK/QQ+, a call robisz jedynie gdy:
- dostaniesz super oddsy (jakieś mini3bety od fisza)
- kiedy masz ready, że przeciwnik naprawdę przegina z 3betami.
W innym przypadku skończy się tym, że spłacisz ludziom AK/QQ+ i władujesz się w frustrujące spoty gdzie non stop jesteś behind. :f_drink:

Nie polecam sluchac tej opinii. Na call vs 3bet nie ma za zadania robic profit, a defendowac nasz open. Zakladajac ze otwierasz zawsze 3x to jezeli bedziesz mial w HM2 call vs 3bet -200bb/100 tzn ze "zarabiasz".

Jezeli bedziesz defendowac tylko QQ/AK+ to Cie wyzej zajada 3betami, a dwa ze bedzie za pozno na nauke defendowania bo przeciez Ty bedziesz wiedzial jak rozgrywac tylko top.

Odpowiedz
Cytat
DrWiktor

Andrzej dobrze prawi. Czego chcesz się nauczyć jak na nl2-nl5 dostajesz 3bet od nutsow spada board i dostajesz 3 soczyste cepy od overparki. 3bet potów trzeba sie uczyć ale czemu słuzy palenie hajsu vs TOP to nie wiem.

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep

prawda leży po srodku. Na początku graj wąsko, z czasem powoli dodawaj ręce, poszerzając swój defending range. Na micro nikt CIe nie bedzie exploitował 3betami, ale im wyżej tym ciężej -> i tam na naukę może być już za późno :)

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

M1Waler dajmy:
Przykład #1: Hero raises 3bb, NIT raises 10bb, Hero ???
Przykład #2: Hero raises 3bb, NIT raises 12bb, Hero ???
Co hero powinien sprawdzić OOP na 100bb wiedząc, że nit ma AK/QQ+ (rake 4%)?

Odpowiedz
Cytat
trzasku

.

Odpowiedz
Cytat

Ja już grałem tymi zasięgami i zapomniałem powiedzieć ze było to zoom. Miałem jakieś tam pozytywne wyniki, byłem na plus, ale bardzo mi uciekała linia non showdown (ta czerwona). Miałem np na nl2 po kilkudziesięciu K rąk 30$ na plus, a non showdown był około -30$. Jest to spowodowane właśnie chyba tym, ze dostawałem np 3 bet ktory, sprawdziłem na późnej pozycji z ręką typu AJo dostawałem bet, sprawdziłem, dalej na turn bet i ja pas. Było też w drugą stone ( na tym chyba bardziej traciłem), że ja robiłem 3 bet np BB vs BU z ręką typu A5s (dla blefu) lub jakieś K9s czy nawet mocniejsza AK i dostałem call to robiłem c bet (oczywiscie nie zawsze), gość sprawdził i jak mialem trafione jakoś lepiej to było dobrze jak nie to zazwyczaj odpuszczałem na turn i przepadała kasa. Dzięki koledzy za porady zacieśnię obronę mojego opena, wywale 4 bet blefy zagram 50 k rak i zobacze jak to będzie. W miarę postępów ( oby były ) będę dodawał sobie powoli ręce, które będe bronił.

Odpowiedz
Cytat
MWaler

Napisane przez AutystycznyAndrzej
M1Waler dajmy:
Przykład #1: Hero raises 3bb, NIT raises 10bb, Hero ???
Przykład #2: Hero raises 3bb, NIT raises 12bb, Hero ???
Co hero powinien sprawdzić OOP na 100bb wiedząc, że nit ma AK/QQ+ (rake 4%)?

Po 1 to nie masz probki na takim playerpoolu by stwierdzic czy nit.
Po 2 jest wiecej maniakow na NL2,a jezeli nitow.
Po 3 Malo kto IP 3betuje 3x +1bb

Odpowiedz
Cytat
GoverN666

.

Odpowiedz
Cytat
luffykind

Zgadzam się z Andrzejem
Mwalen jak zwykle walczy z kimś niepodając żadnych argumentów.
Na nl2 jest zdecydowanie więcej nitów niz agro fishow. Nie wiem skad ty wytrzasnales ten argument ze jest wiecej agro fishow.

Odpowiedz
Cytat
MWaler

Ludzie BB vs EP maja 3bety na poziomie 5%, a Ty mówicie o 3betach vs EP na poziomie 3%? xD

Chyba ze gracie FR i zatrzymaliscie sie w czasie i jest rok 2011?

Odpowiedz
Cytat
luffykind

Nie mowie o graczach NL2-5, wiekszosc regow ma 3b w granicach 5-6%, na blidnach 7-10% na range 5-6% za bardzo sobie nie powalczymy bez reki.

Odpowiedz
Cytat
MWaler

Tworzycie jakieś bajki o zanitowanych NL2 i nie do przejscia grach. Nie chce mi sie Was wyprowadzac z bledu.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

:f_biggrin:
Człowieku, na NL2-NL10 masz masę:
- fiszów którzy grają 80/23 i dzięki nim drukujesz kasę.
- nitów którzy graj 13/10 i od nich bierzesz blinda za blindem

Ale kiedy taki nit gra 3bet na MP vs sreg na UTG, to ma KK+, zazwyczaj też QQ/AK, czasami AQ/KQ/JJ-TT. Nie zobaczysz w jego range blefów, bo blefy są nieskuteczne. Przykład z forum: https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?postid=4333891#post4333891

Napisane przez adasko99
myslalem poprostu ze QQ vs EP Open sie cold calluje :)

Napisane przez czorny25l
Vs EP regularny gracz jak najbardziej gram call ale jeżeli masz dwóch graczy to gram 3 bet w takiej puli poprostu ułatwiam sobie grę

Jeżeli chcesz, to defenduj sobie 50% open range bez pozycji vs 3bet od AK/QQ+, ale to nie jest rozsądne.

Odpowiedz
Cytat
Heissenbberg

@Govern jak już dałeś kropę to może powiesz co Ty na ten temat uważasz. Czy na stawkach NL2, 5 już należy bronić te 50% zakresu i 4bet bluffowac czy dopiero wyżej?Głównie chodzi mi o zoomy, gdzie niczym ktoś na takich niskich stawkach przy takim fieldzie zbierze o kimś sensowne statystyki to tego kogoś już na tych stawkach nie będzie i nie będzie wiedział czy folduje on do 3betu 55% czy 75%. Ja po 45k rozdaniach na NL2 zoom najwięcej rozdań na jednego gracza to mam nie więcej niż 250. Sam niedawno dopracowywalem swoje zakresy m. in. w oparciu o Twoją serię, a wczesniej defendowalem tylko top range i 4bet bluffowalem tylko BU vs SB. Z góry dzięki za odpowiedź :)

Odpowiedz
Cytat
boxer82
MWaler

Jeżeli chcesz, to defenduj sobie 50% open range bez pozycji vs 3bet od AK/QQ+, ale to nie jest rozsądne.

naprawde nie rozumiesz ze defend nie polega na tym aby moje AQ 100% czasu sie wyrbonilo tylko tracilo np -200bb/100 zamiast -300bb/100 ?

Odpowiedz
Cytat