Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Outs & odds

14 Posts
8 Users
0 Reactions
1,888 Views

Chciałbym raz na zawsze rozwiać moje wątpliwości dotyczące zagadnienia outs&odds. Problem polega na tym, że zapoznałem się z artykułami na PS, przejrzałem wiele stron internetowych, oraz przeczytałem kilka książek i niektóre informacje wydają mi się sprzeczne.

Załóżmy prostą sytuację: Mam A:sx:s, a na flopie widzę 2 * . Mam zatem nut flush draw.

Mam 9 oustów. Nie znam 47 kart, 9 kart sprawi że wygram, 38 kart sprawi że przegram.
Moje odds na otrzymanie flusha na turnie wynoszą 19% (9:47), a do river 39% (9:47 + 9:46)
1) Czy dobrze rozumuję? Dlaczego zatem w dużej części artykułów piszą, że moje odds wynoszą ok.30%?

Na flopie mam 3 przeciwników, ja jestem in position. Pula wynosi 3$, pierwszy przeciwnik stawia 1$, pozostali dwaj go sprawdzają.
2) Czy przy obliczaniu pot odds biorę pod uwagę zakłady moich przeciwników? W przykładzie mam pot odds 1:3, czy 1:6?

13 replies

ja sobie zawsze w pamieci licze:
ilosc outsow * 2 = % - szansa ze trafimy outa gdy ma przyjsc tylko 1 karta
ilosc outsow * 4 = % - szansa ze trafimy outa gdy maja przyjsc 2 karty
dokladne jest to +/- do 2% :]

2. jak sprawdzili to pula sie zwieksza,
pula 3$, pierwszy bet za 1$, drugi doklada 1$, trzeci doklada 1$, twoj ruch
pula w sumie 6$ wiec pot odds 1:6

Dokładnie, Mimz ma rację. :)

1) Ja oddsów jeszcze nigdy nie liczyłem w %, bo nie ma to ogółem sensu. Liczy się stosunek odds - pot odds, a nie %.

2) Liczy się wielkość puli przed Twoim ruchem. Jeśli ktoś sprawdza i płaci 1$, to nie są to już jego pieniądze, tylko pieniądze znajdujące się w puli.

Pozdrawiam :)

Jeśli chodzi o dobieranie do koloru, to twój % na wygranie mogą obniżać karty, które sparują board. Może dlatego jest 30%?

Original od simoo

1) Ja oddsów jeszcze nigdy nie liczyłem w %, bo nie ma to ogółem sensu. Liczy się stosunek odds - pot odds, a nie %.

ja sobie zawsze licze jaki jest procent ze dojda outsy, i procent call/wielkosc puli i sobie porownuje :) tak mi jest po prostu wygodniej

Lukasus

Myślę, że jedynym wytłumaczeniem jest to co ktoś wyżej podał, na stole może pojawić się para, a tym samym nawet jak trafisz nut flush to i tak przegrasz.

na większości stron procentowa szansa na dobranie 5tej karty do koloru to 35%.

Moge się mylić ale wydaję mi się że logika jest taka (wracając do Twojego przykladu):
1) możesz trafić swojego pika w turnie I nie trafić go w riverze ALBO
2) trafić pikaw turnie I trafić pika w riverze ALBO
3) nie trafić pika w turnie i trafić go w riverze zatem mamy:
9/47 * 37/46 + 9/47 * 8/46 + 38/47 * 9/46 ~= 34,5%

30% to pewnie nie jest prawdopodobieństwo dobrania do koloru ale prawdopodobieństwo wygrania wogóle przeciwko losowemu przeciwnikowi, więc odjęta jest szansa że trafi fulla i karete.

Panowie, jeszcze raz na ten temat i po raz ostatni.

Pot odds to nie jest prawdopodobieństwo trafienia nutsowego układu, tylko stosunek prawdopodobieństwa wygranej do sumy jaką musimy callować. I tu liczymy stosunek ilości outów to ilości kart jakie nam nie pomagają, a nie ilości outów do pozostałych kart :)

Szansa trafienia flusha gdy mamy 4 karty do kolory na flopie jest taka:

9/47 (to jest szansa na turnie) + 9/46 (szansa na river, pula kart jest pomniejszona o kartę która nam nie pomogła na turnie) = 1/5,2 + 1/5,1

Ale licząc pot odds zestawiamy stosunek ilości kart które nam POMOGĄ do ilości która nam NIE POMOŻE, a NIE do prawdopodobieństwa wystąpienia naszego układu!!!

czyli w pocie jest 10$ koleś betuje w pota 10$ - pot 20$ czyli pod odds 2:1
outów - 9
kart w talii zostało - 47
Nie pomaga nam - 38

i teraz liczymy 38:9 co daje 4,2:1

Zestawiając pot odds 2:1 i nasze obliczenie ryzyka 4,2:1 wychodzi ez fold.

Zastanawiacie się dlaczego policzyłem tylko turna a nie turn i river. Nie policzyłem ponieważ NIE WIEMY ile będziemy musieli zapłacić za ZOBACZENIE river. Gdyby oponent zagrał OLA to wtedy możemy liczyć zobaczenie turn i river, gdy jednak betuje i zostaje mu część stacka NIE MOŻNA TEGO ROBIĆ.

Tyle :)

Pozdro

Zastanawiacie się dlaczego policzyłem tylko turna a nie turn i river. Nie policzyłem ponieważ NIE WIEMY ile będziemy musieli zapłacić za ZOBACZENIE river. Gdyby oponent zagrał OLA to wtedy możemy liczyć zobaczenie turn i river, gdy jednak betuje i zostaje mu część stacka NIE MOŻNA TEGO ROBIĆ.

Nie prawda.
W przypadkach gdy na flopie mamy silny Draw jak Flush lub Nut Straight dochodzą tak zwane Implied Odds. W takim przypadku szacujemy ile jeszcze postawimy w przyszłości i dodajemy to do teraźniejszego Pot. Wtedy dopiero obliczamy Pot Odds, które już może być korzystne, jeśli nie to Fold.

wszystko ok ale czepie się tylko tego:

"Szansa trafienia flusha gdy mamy 4 karty do kolory na flopie jest taka:

9/47 (to jest szansa na turnie) + 9/46 (szansa na river, pula kart jest pomniejszona o kartę która nam nie pomogła na turnie) = 1/5,2 + 1/5,1"

to jest błędny wzór chociaż mylisz się bardzo niewiele. jako przybliżenie do szybkiego liczenia jest ok.

aha no i eclipt ma racje że szansa na otrzymanie flusha w turnie to 9:47 o ile ten dwukropek zinterpretujemy jako dzielenie (a nie jako stosunek szans).

Original od Ictis
Nie prawda.
W przypadkach gdy na flopie mamy silny Draw jak Flush lub Nut Straight dochodzą tak zwane Implied Odds. W takim przypadku szacujemy ile jeszcze postawimy w przyszłości i dodajemy to do teraźniejszego Pot. Wtedy dopiero obliczamy Pot Odds, które już może być korzystne, jeśli nie to Fold.

No ale to był przykład liczenia simple pot odds a nie sekcja Implied odds, bo to osobny temat. Poza tym implied odds w przypadku fl draw to wątpliwa sprawa, ponieważ gdy łapiesz flusha jest to bardzo czytelne z boardu, więc na flopie przy fl draw NIE POWINNO się liczyć implied odds. Dlaczego? Patrz:

Hero - KsQs - BU
PF
5folds CO - raise 5BB BU - calls 5BB

Pot 10BB

Flop As 7s 2c

CO - bet 12BB
BU - calls

Turn As 7s 2c 3s

CO - ??

I co twoim zdniem robi teraz CO?
Bo moim zdaniem robi to:

Wariant 1
CO - bet 8BB-10BB
BU - raise 30BB
CO - folds możliwości (z AK lub AQ)

Wariant 2
CO - checks
BU - bet XXBB
CO - folds

Wariant 3
CO - bet 10BB-15BB
BU - calls

river

CO - checks
BU - bet XXBB
CO - Folds

Tutaj za bardzo nie masz co dodawać do Implied odds. no może poza tym, że zabierzesz mu 8-10BB które on betnie na turnie, żeby sprawdzić, co jest grane :) Ale najprawdopodobniej da check.

Implied odds zaleca się liczyć wtedy, gdy twój nutsowy układ, do którego dobierasz będzie dość dobrze ukryty i masz wszelkie przesłanki na to, że oponent zapłaci Ci za niego, gdy go zreraisujesz, czyli przykładowo w wypadku seta na one colour board, gdzie zbierasz do Full House, a koleś ma flusha i myśli, że wygra. Gracze niekiedy zbyt pochopnie dodają sobie Implied odds, żeby łatwiej callnąć, co jest oczywiście błędem.

Co do wojasa to liczyłem w pamięci prawdopodobieństwo na szybkiego i mogłem sie walnąć. :)

Pozdro

1. No nie wiem czy to osobny temat. Przedłożony przykład to Flush Draw.
2. Co ma do tego 'bardzo czytelny board'? Jeśli jest taki czytelny to przeciwnik spasuje i mamy to wszystko za darmo, a jeśli nie to przegra. Oczywiście zakładam, że trafiliśmy później flush. Tak, więc mylisz się co do tego 'NIE POWINNO'. :]

Original od Ictis
2. Co ma do tego 'bardzo czytelny board'? Jeśli jest taki czytelny to przeciwnik spasuje i mamy to wszystko za darmo, a jeśli nie to przegra. Oczywiście zakładam, że trafiliśmy później flush. Tak, więc mylisz się co do tego 'NIE POWINNO'. :]

Zgadza się, ale wtedy nie możesz dodać sobie implied odds, bo nie wiesz czy przeciwnik sprawdzi czy nie. :)

Pozdrawiam

Implied odds to jest suma jaką dodajesz do pota :) Coś co przewidujesz, że wygrasz. Jeżeli nagle flush wpada na board to przeciwnik raczej za to nie zapłaci extra kasy (chyba że jest max fishem, albo Ci totalnie nie wierzy). :)
Po drugie nic nie masz za darmo, bo na flopie callnąłeś bez tak naprawdę oddsów :)

Sprawa jest identyczna, jak w przypadku callowania deepstacków po podbiciu z trashem licząc na to, że trafię jakiś kretyński układ i wtedy go nieźle pociągnę :). To jest strategia dość popularna pośród grazy, którzy zagrali nieco rąk i zdaje im się, że sobie dobrze kombinować potrafią :) Ale w większości przypadków tak nie jest, załóżmy, że deepstack raisuje 6BB wiesz mniej więcej, że ma AK, AQ.
Cwaniaczek włazi z powiedzmy 97s :)

flop marzenie 9 7 7 ale niestety ludzie zazwyczaj nie zapłacą ani złamanego grosza za następną kartę :)
Więc całe implied oddsy biorą w dupę :)

Jeszcze raz sie będę upierał - ostrożnie liczcie imlied oddsy.

Pozdro