Czesc, od mniej wiecej 1.5 miesiaca ucze sie grajac nl2. Wszystko idzie spoko, wiekszosc dotychczasowej wiedzy czerpie z serii rushera dla poczatkujacych - i tu jest pytanie. Jakie sizingi na niskich stawkach stosujecie ? Na UTG daje 3.5 BB ale wiekszosc wtedy ryb stosunkowo czesto pasuje. Na obronie z SB 3betuje 3.5 raza za brak pozycji, to samo na bb oop. Tylko ze czesto ludzie folduja. Czy izolujac z blindow zmieniace sizing ? Lepiej 3betowac np. 3x + call na sb kiedy majac AA na SB gram przeciwko regowi z utg/mp i callujavek go rybie by jej nie wystraszyc ?
Standardem na nl2 jest 3x UTG-HJ, 2.5x CO, 2x BTN, 3x SB.
Ale myślę, że twoje sizingi są spoko na nl2 jak ktoś ma sprawdzić to sprawdzi, a sizing ma dla niego drugorzędne znaczenie.
do nl10 też otwierałem 3x z każdej pozycji, wyżej tylko z btn zmniejszyłem do 2,5x
A na NL50 Zoom:
EP, MP - 2,4BB
CO - 2,3BB
BT - 2,2BB
SB - 2,4BB
Najważniejsze, żebyśmy wiedzieli dlaczego stosujemy dany sizing.
Pytam kiedyś gościa, który otwiera 3,5BB z SB przeciętną rękę, dlaczego tak wysoko?
A on mówi, bo ten gość na BB to bardzo dużo gra 3B vs SB - to otwieram wysoko na niego, żeby on mnie luźno nie 3Betował.
Trochę mnie zatkało. Gość kompletnie nie rozumiał o co w tym chodzi.
miej w standardzie 3x z każdej pozycji. NA BTN możesz otwierać mniej, bo robisz tam to częściej a ludzie jeszcze nie bronią zbyt dużo.. 2.2-2.5 np. Natomiast jak uzywasz huda i trzymasz silną rękę na jakieś pozycji a masz za sobą fisha który nie folduje, otwieraj i 4x albo 4,5x.
Napisane przez Elzo2012
A na NL50 Zoom:
EP, MP - 2,4BB
CO - 2,3BB
BT - 2,2BB
SB - 2,4BBNajważniejsze, żebyśmy wiedzieli dlaczego stosujemy dany sizing.
Pytam kiedyś gościa, który otwiera 3,5BB z SB przeciętną rękę, dlaczego tak wysoko?
A on mówi, bo ten gość na BB to bardzo dużo gra 3B vs SB - to otwieram wysoko na niego, żeby on mnie luźno nie 3Betował.
Trochę mnie zatkało. Gość kompletnie nie rozumiał o co w tym chodzi.
W takim razie te 3.5 dla utg i 3betu sb vs steal ma uzasadnienie w byciu oop ? Chyba niektorzy robia poranny grinding
Napisane przez oceter
W takim razie te 3.5 dla utg i 3betu sb vs steal ma uzasadnienie w byciu oop ? Chyba niektorzy robia poranny grinding
![]()
Ciężko mi się wypowiadać na temat NL2 - inna dynamika, inni gracze.
Ważne jest żeby zdawać sobie sprawę, po co robimy daną rzecz. Nie na zasadzie "bo tak wszyscy robią" albo "widziałem tak u topowego gracza - to musi być dobrze".
Jeżeli dobrze czujesz się postFLOP, to lepiej grać niżej i rozgrywać rękę na dalszych ulicach. Grając wysokie sizingi "czyścisz" sobie sytuacje. Teoretycznie powinieneś otrzymywać bardziej szczere odpowiedzi - czy tak jest na NL2? - tego nie wiem.
Trzeba tylko pamiętać, że jeżeli mamy przeciwko sobie reg-a (umiejącego liczyć), to grając wyższy open w standarcie "zachęcamy" go do większej ilośći 3B for bluff.
Przydalby sie Rusher bo to on podawal takie sizingi. Mysle ze 3bety z sb vs steal 3x moga byc ok jesli fisz byl callerem raise lub jest na bb. Jak sie lowi ryby to trzeba byc cicho by ich nie wystraszyc :p. Redzy na nl2 w wiekszosci nie wydaja sie na tyle sprytni by tak potraktowac wyzszy sizing
W kwestii kradzieży i za ile otwierać : Jeżeli ktoś wystarczajaco dużo pasuje do kradzieży aby robić autoprofit otwarć za x2bb to co za różnica czy to jest nl2 czy nl1k