Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Sss

57 Posty
31 Użytkownicy
0 Reakcje
5,806 Wyświetlenia

2 miesiace gralem sztywno SSS. SHC znam na pamiec. Na $0.10NL duza czesc to noobki. Sami nie wiedza z czym wchodza a co dopiero z czym wchodzi przeciwnik. Sprawdzaja z byle czym i najgorsze, ze wygrywaja. Problem z SSS jest taki ze chodzi o to aby wejsc ALL-IN, a to najgorsza rzecz na tych limitach. Co z tego ze wygram 5$ skoro stracilem 15$. Przez te all-in spadlem do 15€ i powiedzialem dosc. Polaczylem SSS z BSS. Wysokie karty gram dalej wg SSS niskie BSS. Z 15€ doszedlem do 56€.
SSS nie nadaje sie na niskie limity jesli grasz przeciwko amatorom.

Z tym twoim ostatnim, pogrubionym zdaniem to ja się w żadnym wypadku nie zgadzam. Jest wręcz na odwrót. To jest najlepsza gra przeciwko "amatorom". Przecież oni wchodzą często z przeciętnymi kartami i prawdopodobieństwo wygrania przez nich rozdania jest dużo mniejsze niż przez ciebie. Oczywiście raz na pewien czas coś im dojdzie i przegrasz. Już w innym temacie podawałem mój przykład gry SSS na Celeb poker. Dostałem za free 25e. Spadłem do 7 i zacząłem grać SSS na 10NL. Obecnie mam 93e, a trzymam się sztywno systemu. Polecam nie grać na sieci iPoker, bo w przeciwieństwie do wielu innych roomów, tam jest masa ludzi grających sss. Np. na Full Tilt Poker, Everest czy sieci boss media praktycznie ich nie ma. Czasami ktoś się trafi, ale to rzadkość. Jedyny minus boss media, to taki, że nie da się zrobić mini tables i gra na więcej niż 2 stołach jest skomplikowana. Choć podobno pracują nad tym i chcą wprowadzić w jednym z uaktualnień.

Jednym słowem nie ma się co załamywać, tylko trzeba grać konsekwentnie. Ja sam na FTP po otrzymaniu kapitału 50$ dołowałem ostro, byłem 25$ w plecy, ale już jestem niemal na 0 i bonus prawie wyrobiony ;)

Ja jednak wolalem jeszcze troche pograc niz skonczyc na 0$ tylko dlatego ze za kazdym razem jakis amator dostawal strita lub kolor. Pamietajmy, ze nie ma strategii doskonalej :) Liczy sie wygrana. Mnie SSS o malo co nie doprowadzil do bankructwa. Wolalem nie ryzykowac i nie sprawdzac slusznosci tej strategii.

Ja tez mam ostatnio problem z sss i czytajac wasze posty zawsze sie podbudowywuje ale po nieudanej sesji mam czasami dosc!

Na poczatku po otrzymaniu 50$ grajac sss zapowiadalo sie ciekawie doszedlem w pewnym momencie do 60$ no i nie wiadomo kiedy jak sie zaczelo to spadlem w kilka dni (niecaly tydzien) do 15$ :(
Bardzo mozliwe ze ok 15-20$ straty to przez moja glupote ale co zreszta...

Wczoraj po 2dniach przerwy zaczalem od nowa! Z 15$ ktore mi zostaly spadlem do 9$ a za chwile uroslo do 16$.
Czasami tego nie rozumiem ale chyba tak juz jest!

Teraz bede sie staral jeszcze kilka razy poczytac o sss no i moze znajde chwile pomiedzy studiami zeby posluchac treningow magica bo nie chce skonczyc z pokerem tak szybko :]

Jak grałem FL to z 50$ zrobiło się 21$, przerzuciłem się na NL i SSS i już mam 32$ i mam jakiś dziwny opór na 34$, już kilka razy miałem i zawsze spada od tego miejsca :( .
A najważniejsze co powinienem powiedzieć to to że jakieś 80% moich strat to są moje błędy - niektóre karty pozwalam sobie grać mimo że SHC głośno krzyczy, że nie powinienem. Widać to nawet w statystykach, karty takie jak AT mam najbardziej stratne... Ale nie wiem czy dam rade się powstrzymać :) Przynajmniej bonus się wyrabia :):) właśnie czekam na pierwszą 10$ :]

Ja tam nie wiem dlaczego wszyscy tak narzekacie na SSS, w moim przypadku sprawdza sie calkiem niezle - 120$ z 50$ na titanie gdzie shortow jest naprawde sporo.

Ja tez nie wiem czym to jest spowodowane! Ostatnio staram sie naprawde grac tylko to co jest w SHC i jakos nie idzie bardzo do przodu no ale caly czas jestem dobrej nadziei i od sss nie odejde tak szybko dopoki nie opanuje tego tak dobrze az bedzie dawac skutki :)

Ale zauwazylem ze wazny jest dobry wybor stolika i narazie staram sie na tym skupic! Grajac sss najlepiej jest miec max 3 shortow na stole tak? A co z reszta osob? W jakim srednio zakresie powinny byc ich stacki?

ja mogę powiedzieć tak, raz jest ostro do przodu a raz troche do tyłu...

ALE w dłuszym okresie czasu jest do przodu !!

Narazie mając bonus startowy Twoim zadaniem jest ugrać 1000 MCB, więc grać i zbierać doświadczenie z wygrywanych jak i przegrywanych rąk.

Ja doszedłem z 50 do 135, potem straciłem 80 :/, a teraz spowrotem pne się w górę i mam koło 90$ i ponad 300 MCB.

Próbowałem łączyć strategię sss z bss, ale szczerze mówiąc nie wyszło mi to na dobre, jedyną zmianą to jak jestem w późnej pozycji to czasem zlimpuje małą parę, tak żeby czasem zrobić coś szalonego w porównaniu ze sztywnym sss hahaha :D

Ja staram sie grac tylko sss ale jedynym dodatkiem ktore wprowadzam jest kradziez blindow z late position o ile mam w miare dobre karty ktore nie sa w SHC ;)

150$ i jedziem dalej.... sss

Chciałbym troszkę się wypowiedzieć na temat tej strategii.

Wielu z was pisze, ze jest ona ev-, albo ze jest nuda.

Ale od początku.

Jak tylko zacząłem przygodę z PS od razu SSS przypadła mi do gustu, nie dlatego, ze jest łatwa i nie wymaga myślenia :D , ale... hmm po prostu, jest moją ulubioną strategią (ale argument podałem :P)

Tą strategią rozegrałem łącznie w moim życiu z 60-80k rozdań i ciągle byłem do tyłu, nie mogłem tego zrozumieć!!

Myślałem: skoro AA, KK, QQ itp nie mogą mi zapewnić zwycięstwa i bycia zarabiającym graczem to jakie karty mogą to uczynic??
Ale grałem dalej, coraz to coś dopłacając, coraz to biorąc nowe darmowe depozyty z innych portali itp.
I zawsze koczyło się to jednym: bankructwem

Pomyślałem STOP, gdzieś musi być błąd, coś jest nie tak.

Odpaliłem poker tracker i pół dnia spędziłem na analizie każdej mojej ręki, która jest uwzględniona w SHC i przynosiła mi straty, analizowałem KAŻDE moje przegrane rozdanie.

I o dziwo!!! :D:D znalazłem 6890459803 błędów!! :)

I za każdym razem liczyłem ile bym zaoszczędził gdybym to zagrał poprawnie. Suma była kosmiczna!

Powiem wam jedno. SSS to strategia w której nie jest ważne to czy wygrasz, czy przegrasz dane rozdanie, najważniejsze jest to jaką decyzję podejmiesz, nawet jeśli wygrasz rozdanie ale zostało to rozegrane źle to i tak przegrywasz. Właśnie tego wielu z nas nie może zrozumieć.

Na jednm z for o pokerze przeczytałem, ze shortstacki zaczynają być dawcami kapitału :)
I całkowicie się z tym zgadzam :)
Ile to razy widziałem, jak shortstack grał tak marginalne ręce, ze aż żal idioty.
Wogle brak jakiegokolwiek myślenia, zgadzam się, ze ta strategia nie wymaga szczególnych zdolności, ale wymaga jakiejkolwiek analizy sytuacji tego co się dzieje na stole. Dla przykładu:

Jestem na early i podbijam o 4bb z AA a na buttonie shortstack daje all in i pokazuje 77. Czy to jest normalne??
Przecierz jako shortstack powinien znać zakres moich rąk z którymi podbijam z wczesnej pozycji i powinien wiedziec ze w najlepszym dla niego wypadku będę miał AK i będziemy mieli coinflipa, a jeśli dodamy do tego rake, to nigdy nie będzie on w takim przypadku na +.

Ale co jest najśmieszniejsze, to po sesji gdzie wtopi taki z 5 BI leci na forum poker strategy i pisze:

" Simo a ja to mam dołnsłinga!! Ja to nie wiem, ale ta wasza strategia to chyba ev-" a pisząc ev- wie tylko tyle, ze znaczy to, ze traci kase.

Musicie zrozumieć, ze w pokerze zarabianie pięniędzy to nie tylko zgarnięcie puli, ale również fodowanie wtedy kiedy trzeba, AK to świetna ręka przed flopem, ale po flopie moze się okazać, ze to śmieć, więc dlaczego nigdy nie umiecie jej odrzucic??
Dlaczego nie umiecie zrzucić KK podczas gdy na flopie jest Axx ??

Strategia mówi jasno: Made hand jest to overpara, bądź top para z A lub K jako kicker.

Krótko mówiąc rozgrywacie trash hands!!

Następny problem to to, ze podczas grania SSS a wszczególności na wielu stołach, przestajecie szanować swoje pieniądze, a SSS to taka strategia, gdzie każdy cent się liczy, bo to te malutkie centy powodują to, ze jesteście Ev+ bądź - .
Głupie sprawdzanie jakis spekulacyjnych kart, albo sprawdzanie pockietów z early z nadzieją, ze nikt nie podbije, to wszystko jest ev-!

Nie wiem co jeszcze mogę napisać. Ale po tysiącach rozegrancyh SSS uświadomiłem sobie jedno, ze jeśli pani od matematyki mówi ze 2+2=4 to tak k..rwa jest!! :) I jeśli ktoś kto nauczyły grać w pokera tysiące osób gdzie niektórzy obracają już tysiącami $ mówi, ze AA, KK... jest ev+ to tak kur...a jest :)

Ja jeszcze do powyższej wypowiedzi, pod którą zresztą się podpisuje ręcami i nogami dodam, że warto czasami przemyśleć dobór stolika. Mianowicie dużo shortów widząc avg pot 4$ ,5 $ wbija bez namysłu na stolik nie zaważając na to kto na nim siedzi. Sam gram SSS obecnie i mój dobór stolików nie opiera się tylko i wyłącznie na avg pot, ale na stackach jakie gracze przy danym stoliku siedzący posiadają. Co mi z tego, że avg pot jest 4$, jeżeli przy stoliku siedzi 4-5 shortów ? Sam jak siedze przy stoliku gdzie jest 2-3 shortów i widze kolejnych 2óch dochodzących to sobie myślę "człowieku na co Ty się tu pchasz, co Ty tu chcesz ugrać ?" i opuszczam stolik. Dostaje iałej gorączki jak widzę, jak ktoś się pcha na stolik na 5 shorta z uśmiechem na twarzy..

JA tylko daje taki mały przykład matematyczny a propo AK w SSS.

Przeciętnie myśle ze od 3 do 5BB/ hands to jest dobry wynik grając SSS.

Załóżmy teraz, ze dostajesz AK i raisujesz o 4 BB ktoś cię sprawdza na flopie nic nie dostajesz a i robisz C-beta około 6BB.

W sumie wydałeś 10BB i zostało ci 10.

Ty jednak nie wierzysz dla kolesia i jedziesz all-in, niestety nic ci nie dochodzi i tracisz te 10BB które mogłeś zaoszczędzić.

Biorąc pod uwagę, ze jesteś dobrym graczem i masz 5BB/100, musisz teraz rozegrać 200 poprawnych rąk, zeby tylko odrobić te straty.

Co jeśli popełnisz takich błedó kilka??

Każdy taki błąd kosztuje cie 200 dodatkowo rozegrancyh (poprawnie) rąk.

Każde głupie sprawdzenie kosztuje ciebie dodatkowe BB za które potem musisz odpracowywać.

A jeśli twój wynik to 2BB/100 to w powyżej danym przykładzie musisz rozegrać 500! rąk, zeby to odrobić :)

Mam nadzieję ze rozumiecie mój przykład :)

pozdro

Ok - juz naprawde nie mam slow. Gram na Party Poker. Zaczalem grac sztywno SSS odkad mialem $38. Doszedlem do $58 i odtad rownia pochyla. Od chyba 5 sesji wtapiam doslownie wszystko i to na takie karty, ze brak slow. Wtopilem POD RZAD (!!) 4 albo i 5 razy reke AA z all-inn na pre-flopie. Wtapiam rowniez KK i QQ - kilka przykladow dalem na forum.

Mam AA, podbijam z early, koles mnie calluje z middle. Na flopie A, to mam juz AAA i wbijam all-in. Koles call. Mial reke 63o i mu do strita doszlo...

Drugie: mialem KK, na flopie jakies blotki - kazda inny kolor, 2 kolesi callowalo - no to hop - all-in. Turn i river przyszly 2 piki (w tym jeden K) i jeden typ flusha zebral, a mial w rece chyba 59 czy cos takiego.

Przeciez rece opadaja no. Im dluzej sztywno trzymam sie SSS tym chyba gorzej wychodze i niedlugo wtopie all kapital - obecnie mi zotalo $15 z bonusu.

kolejna wtpa - tym razem JJ vs KK

Eh wyluzuj :)

Masz poker tracker?? Sprawdz jak tam zarabiają twoje AA, KK itp, gwarantuje ci, ze są na zielono.

Wiem, ze takie bad beaty bolą i to bardzo i, ze fisze strasznie wkurzają wchodząc z gównem i zabierając ci twoje sety itp.
Ale to dzięki nim właśnie SSS jest ev+, gwarantuję ci, ze w koncy zapłacą za swoje błedy :)
Ja przed chwilą zeszłem ze stołów bo już mnie tilt poniósł kiedy koleś z 36 dobrał do kolory na mojego seta króli, no niestety, ale musisz pamiętać kiedy taki idiota odda ci pieniądze gdy mu nie dojdzie jakiś magiczny draw.

A propo JJ to jest to jedyna ręka która przynosi mi straty!! :)

Naprawdę nie wiem dlaczego, ale mam nią w plecy :/ i szukam powodu, mimo, ze wydaje mi się ze rozgrywam ją poprawnie.

Jak masz PT to przeanalizuj swoje niedochodowe ręce i sprawdz gdzie jest błąd.

ps. jak chcesz to mozemy pograć razem na twoim roomie albo moim, moze uda mi się wychwycić twoje błędy albo tobie moje.

Gram na nl25 na full tilt. moje gg to 638106 i będę dzis jeszcze grał pewine całą noc.

pozdro

Po 1 to sam jestem fish, ale nauczylem sie SSS ogladalem filmiki Magica i gram wg tej strategii.

Dzieki za slowa otuchy, ale ja juz naprawde mam dosc... Wiem, ze matematyka jest po mojej stronie, ale...

Przykladowo: gralem przed chwila, kilka razy wygralem i wiecej (znow!) przegralem. Np wtopke KK, bo koles sie wbil z J5 i trafil 55 na T i R !! Nie musze dodawac, ze KK na smieciowym flopie gralem all-in. Na flopie nie bylo ani 5 ani J. Jesli jakis bog pokera istnieje, to chyba mu cos zrobilem albo darow nie zlozylem albo cos...

Jak juz wygrywam cos na AA czy AK - kiedy w koncu je dostane - to z reguly blindy.

Jak chcesz to mogę ci podać numer konta bankowego boga pokera i mozesz tam wpłaacić kilka groszy a napewno będzie ci się lepiej grało :)

A więc tak:

Po pierwsze być moze masz teraz downswing, a wtedy to juz nic nie pomoże :)
Jedynie przerwa.

Po drugie moze wcale tak naprawde nie grasz 100% SSS

Pytałem cię czy masz poker tracker, masz?

Jeśli tak to przejrzyj wszystkie swoje przegrane ręce i policz ile bys nie przegrał jakbyś zagrał to poprawnie, jak tak zrobiłem i byłem zszokowany jak podliczyłem te wszystkie dolary oddane za darmo :)

Wklejaj więcej rozdań na forum

Jeśli grasz na wielu stolikach to zmniejsz ich liczbę i bardziej myśl nad tym jak grasz.

Przeczytaj jeszcze raz (albo 100 razy) artykuły

Polecaj przyjaciół, zeby przetrwać downswing

Ostatecznie:

Zmień pokerroom

Nie wiem co mogę ci jeszcze poradzić ?(

Krasu

Uzbieraj z poleconych trochę kasy i przechodź na BSS :D

Ok Krasu - wiec mam zainstalowałem sobie Poker Tracker i po przejrzeniu:

Gralem ponad 6,5k rąk
Faktycznie najczesciej wygrywam rece AA, KK oraz QQ, co innego rece AK.

AKo wygralem co prawda 2/3 razy, ale ogolem reka ta przyniosla mi straty(sic!).Najczesciej - z tego co zauwazylem - dzieje sie tak dlatego, ze jak wygrywam, to bez gry - wszyscy folduja. Jak jest flop, to wtopka :(

Co bardziej smieszne:
Zyski przynosza mi rece 77,88,99, straty rece TT, JJ, AQo AQs.

A jeszcze pytanie odnosnie PT - mam trial 30dni. Co trzeba zrobić, żeby mieć licencje na dłużej? Jest jakaś opcja poza wykupieniem? Jeśli tak, to co trzeba zrobić?

Uzbieraj 2000 PokerStrategy Points to dostaniesz PT, albo narazie korzystaj z darmowego PT3 który jest o ile się nie mylę jeszcze w fazie testów i dają go za darmo.

No więc tak:

Wręcz niemożliwym jest żeby ręce takie jak AQ, AK przynosiły straty, ogólnie te 6k rozdań to mała próbka i nawet AA przez moment mogło by się swiecic na czerwono :) , ale skoro narazie masz AK, AQ, JJ... w plecy to tylko znaczy, ze upswing przed tobą :)

pozatym, ja jednak sądzę, ze żle rozgrywasz te ręce, pamiętaj, ze musisz wierzyć swoim przeciwnikom :) i jeśli nie trafisz tego swojego flopa z AK a dostajesz bet to jedynym wyjsciem jest fold, nie wmawiaj sobie, ze : "on nic nie ma, to tylko blef" :) bo zazwyczaj nie jest to blef . Jedynym wyjątkiem jest, kiedy na flopie dostajesz minibet w wysokości około 2BB, wtedy bardzo często jest to gracz który zna dobrze SSS i wie ze jeśli nic nie trafiłes to spasujesz nawet po mini becie, robie wtedy 3bet nawet bez made hand, jest to oczywiście wbrew taktyce, ale najczęsciej skutkuje,

Pozatym jeśli dostajesz check raise od kogoś i nie masz made hand, ZAWSZE ale to zawsze pasuj, bo chyba nigdy nie zdażyło mi się zeby check raise oznaczał blef,

Pozatym wystrzegaj się gry z BB po niepodbitej puli, załóżmy, ze masz KT a na flopie Txx, wg strategi masz made hand, ale jeśli podbijesz a ktoś da raise albo sprawdzi to mozesz być w nieciekawej sytuacji, bardzo często mi się zdarza, ze ktoś mnie wtedy bije, Niepodbite pule są bardzo niebezpieczne.

Tak więc przejrzyj i przeanalizuj te swoje AK,AQ itp bo prawdopodobnie coś grasz nie tak.

Pozdrawiam