Przejdź do forum
OESD w omaszce

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

OESD w omaszce

10 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,020 Wyświetlenia
pomurz

Siemka
Ogarniam temat dopiero i w książce Hwanga "big play strategy" jest fragment o powielonym (duplication) układzie z OESD. Sytuacja jest taka, że board to T92 a gracze mają OESD z QJxx.

Duplication occurs when somebody else is drawing the same straight, such as when the flop comes T-9-2, and two players hold Q-J-x-x, leaving them potentially drawing to a split. This both decreases the chances of completing the straight, while also lessening the payoff.

Nie rozumiem w jaki sposób to zmniejsza prawdopodobieństwo uzupełnienia się układu u obu graczy. Nigdzie nie jest wspomniane, że pozostałymi kartami odbierają sobie outy (gdyby mieli np KQJ8 to ok) i rozumiem przez to, że dalej mogą dobierać jednego z czterech króli i jedną z czterech ósemek pozostałych w talii. Kto mi wytłumaczy o co chodzi oprócz tego, że granie tego nie jest opłacalne? :f_eek:

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
amichal1

no prosze i znalazles blad w ksiazce moje gratulacje

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Heh dzięki. W sumie bardziej by mnie ucieszyło, gdyby ktoś znalazł do tego jakieś rozwiązanie ale może być i tak :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

:rage:

Pół godziny próbowałem query zrobić do PQLa aby to sprawdzić, już prawie otrzymywałem to co trzeba i przypadkiem sobie coś kliknąłem i zabiłem to zapytanie.

Jak zbiorę cierpliwość to może podejdę do tego po raz drugi. :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
whiler

QJ vs QJ

select count(handtype(hero, river) = straight)
from game="omahahi", board="Td9h2s", hero="QsJh", villain="QdJs"
Results:
Trials COUNT 1
600000 228950 (38.16%)

QJ vs 30%

from game="omahahi", board="Td9h2s", hero="QsJh", villain="30%"
Results:
Trials COUNT 1
600000 224051 (37.34%)

faktycznie zmniejsza... brawo Hwang :D

Odpowiedz
Cytat
amichal1

Whiler mam nadzieje ze zrobiles te PQL dla jaj bo te wyniki nic nie wnosza szczegolnie gdy wziales za zakres przeciwnika top 30% gdzie bardzo czesto jego zakres bedzie nam odbieral szanse na straight. natomiast w pierwszym przypadku dodatkowo dochodza sytuacje gdy obydwaj przeciwnicy beda mieli zamiast OESD wrapy a to takze powinno byc wykluczone z rozwazan

from game="omahahi", board="Td9h2s", hero="QsJh33", villain="****"
Results:
Trials COUNT 1
600000 185954 (30.99%)

from game="omahahi", board="Td9h2s", hero="QsJh33", villain="QdJs33"
Results:
Trials COUNT 1
600000 201934 (33.66%)

from game="omahahi", board="Td9h2s", hero="QsJh33", villain="4455"
Results:
Trials COUNT 1
600000 202473 (33.75%)

wynik wychodzi zgodny z oczekiwaniami jesli zakladamy tylko OESD to liczy sie tylko jak czesto przeciwnik bedzie mial 8 albo K w swoich kartach to czy ma QJ nie ma znaczenia na szanse trafienia straight

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
pomurz

:f_eek: Nie do końca rozumiem co się wydarzyło (głównie czemu służy to pierwsze* obliczenie), ale rozumiem, że jednak dublowanie układów z OESD nie wpływa na szansę trafienia i błąd jest w książce? Idę obczaić co to ten PQL :D

*O to mi chodziło:

Napisane przez amichal1
from game="omahahi", board="Td9h2s", hero="QsJh33", villain="****"
Results:
Trials COUNT 1
600000 185954 (30.99%)

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Zrobiłem teraz takie coś:

select count(handshaving(minhandtype, river, straight) >= 1)
from game="omahahi", board="Ts9h2d", hand1="QsJs**", hand2="****"

Results:
Trials COUNT 1
600000 332663 (55.44%)

select count(handshaving(minhandtype, river, straight) >= 1)
from game="omahahi", board="Ts9h2d", hand1="QsJs**", hand2="QdJd**"

Results:
Trials COUNT 1
600000 322685 (53.78%)

Odpowiedz
Cytat
whiler

ale dając takie zapytanie na river zlicza Ci backdoor flushe i boaty (z side cards)

wniosek jest taki, że jeżeli przeciwnika ma QJ to tak naprawdę zwiększa nam to % na skompletowanie strita, bo dwie z 4 kart przeciwnika na bank nie zabierają nam outow

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Wiem, że to jeszcze nie jest do końca tak jak powinno, ale PQLa jeszcze nie opanowałem, a do tego trochę mało mam czasu na taką zabawę.

Też podejrzewam, że jest tak jak piszesz, ale już wiele razy się przekonałem jak nasza intuicja potrafi być zawodna dlatego chciałem sprawdzić czy może i w tym przypadku tak nie jest.

Zastanawiam się czy jak w Hwangu podana jest ręka postaci Q-J-x-x, to te pozostałe x x oznaczają karty niższej rangi zawsze?

Odpowiedz
Cytat