Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

omaha mtt

24 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
3,942 Wyświetlenia
cladarth

witam wszystkich, chcialbym poruszyc temat grania mtt w omahe high oraz hi/lo ;]

grywacie je ? na p* jest sporo dziennych turniejow, ze sporym value o przeroznym wpisowym i calkiem fajnym value, wiadomo, wariancja jest, ale odpowiednie dostosowanie sie do gry mtt (jest to CALKIEM inna odmiana niz cash) moze zniwelowac wariancje do minimum
jak postrzegacie takie turnieje ? co Wam sie w nich podoba ? z czym macie problem podczas grania? jakie widzicie roznice miedzy mtt a cashem ?

chetnie poslucham co macie do powiedzenia i wypowiem swoje zdanie :)
pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
23 odpowiedzi
maciasowy

Ja korzystając z okazji bym prosił o filmy z omahy/omahy8 MTT lub STT. Gram ją tylko jako element Horse lub 8-game plus ew satki do omahowych turków ale wierzę, że jest zapotrzebowanie na ten temat dość spore

Odpowiedz
Cytat
Rysiobrutal

raczej ci nie pomoge ale byly one dla mnie zajebiscie skuteczne bo zagralem jeden 3+R i zajelem 3 miejsce :D

Odpowiedz
Cytat
cladarth

a samych mtt nie grasz? tylko horse i 8game ? trening czyni mistrza, pocwiczysz na mtt high i masz potem przewage w horse :)

Odpowiedz
Cytat
Muminek93

Jest to jeden wielki festyn limpowania. Szczerze mówiac to sam nie wiem, czy podbijanie pre flop ma jakikolwiek sens ( szczególnie w turniejach FR) i tak lądujemy najcześciej w multiway pocie. 3/4 graczy ma staty na poziomie 70/2.
Ludzie potrafią sie tutaj stackować z mocno zdominowanymi rękoma, więc w tym aspekcie jest fajnie =)
Wydaje mi się, ze w tych turniejach tkwi bardzo duży potencjał i przy odpowiednim bankrollu można osiągnąc bardzo fajne wyniki. Ubolewam jedynie nad ofertą, która moim zdaniem jest bardzo słaba. Mam tu na myśli P*, na innych roomach jest jeszcze gorzej.
Chyba nie wiele mój post wniesie do dyskusji :rolleyes: Ale liczę na to, iż bardziej doświadczeni gracze wypowiedzą sie tutaj i dadzą jakieś małe wskazówki dotyczące najbardziej optymalnej grze :f_thumbsup:
Aha i miałem tutaj na myśli tylko i wyłacznie Omahe Hi micro/low stakes :D

Odpowiedz
Cytat
cladarth

" Szczerze mówiac to sam nie wiem, czy podbijanie pre flop ma jakikolwiek sens " oczywiscie ze ma sens, z pewnym zakresem izolujes z limperow zeby grac HU albo vs 2 graczy :0

to prawda ze jest bardzo duzo limpowanych pul, dlatego strategia gry jest calkiem inna niz w cash games :)

"Ludzie potrafią sie tutaj stackować z mocno zdominowanymi rękoma" to prawda, dlatego wazne jest zeby drawowac do nutsow, a z prawie nutsow wiedziec kiedy value betowac ;]

"ubolewam jedynie nad ofertą, która moim zdaniem jest bardzo słaba" nie jest zle :) jest co pograc codziennie na p*

Odpowiedz
Cytat
JagaForever

ja grywam czasem mtt w plo i plo8, i wg mnie ilość fishy a nawet ludzi co nie za bardzo czają o co chodzi w tej grze(szczególnie H/L) jest przeogromna, większość stakuje się z każdym FD, każdymi dwoma parami, nie mówiąc już o tym że A2xx w PLO8 to nuts :) i myślę że nawet dla osób co trochę ogarniają tą grę, te turnieje mają masę value (BI do 33$, wyżej nie grywałem), myślę że robienie profitu w turniejach za 11$ czy 22$ jest zdecydowanie łatwiejsze niż granie cashy plo10 czy plo25 - cashy jednak grałem znacznie mniej niż mtt, z czym mam problem? Może z tym, że sam jestem fishem :fdrink pozdro!

Odpowiedz
Cytat
MrLichu

na P* sa fajne turnieje Omaha NL (stety lub nie) H/L Turbo 2+ i Omaha Hi 3-Turbo 1+.
Wystarczy grac w miare tight i juz jest dobrze :) Udalo mi sie zajac 2 razy 3cie miejsce w Omaha HI 1+, dostalem za to ponad 900, wiec calkiem ladnie.
Jak gra sie taki turniej turbo, to calkiem fajnie ze jest NL, wtedy mozesz wrzucic wszystko pre i ludzie zrzucaja (chyba ze maja AAxx, KKxx lub 4 twarze). Dodatkowo troche zabawy przy gamblowaniu jest :D

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

Jak grałem takie turki na ogeju to miałem wrażenie, że niektórzy grają w holdema...np pushuję QT8T ds i sprawdza mnie jakieś AK38 mające taki sam stack :f_ugly: ale to chyba dobrze, że tak robią _cool:

Odpowiedz
Cytat
zychuwdt

Zagrałem kilka turków na micro/low w NLO i PLO na P*. W O8 grałem również pare razy z tym, że na innym roomie (cash/MTT). Myśle, że w turkach tych jest bardzo dużo value. Mniej graczy ogarnia, niektórzy nie znają nawet podstaw.
Z chęcią obejrze jakieś produkcje dotyczące Omaszki MTT, na PS jest takich filmów jak na lekarstwo (w angielskiej sekcji z tego co pamiętam (?), i to tyle).
Co do różnic pomiędzy cashami i MTT które zauważyłem, to przede wszystkim:
- inna dynamika na FR (limpfest), w sumie na SH też to jakoś mniej agresywnie wygląda
- gra shortem, na ten temat nie ma również żadnych ciekawych materiałów
- przeciwnicy znacznie słabsi niż w grach cash (overplaye łapek etc.)

Odpowiedz
Cytat
cladarth

fajnie ze sie wywiazala dyskusja ;]

JagaForever: "większość stakuje się z każdym FD, każdymi dwoma parami, nie mówiąc już o tym że A2xx w PLO8 to nuts" swiete slowa, gracze popelniaja kosmiczne bledy dlatego w latwy sposob mozna sie nabduwowac"

grywalem turnieje o roznych wpisowych, 5$R, 11$R, 33$,44$,55$,22$R, 109$, 215$ i mimo, ze jest pewna ilosc dobrych graczy, to ilosc zarejestrowanych fishy jest ogromna :) wiec na nizszych BI jest jeszcze wiecej slabych graczy

MrLichu: odmiana NL troche zabija gre, bardzo czesto gra konczy sie allinem preflop lub na flopie, turna rzadko ogladamy :) ale dzieki temu, ze jest to prostrze i szybsze, gra tam sporo przypadkowych graczy ;]

wukaesiak: nie gralem tam, ale na p* rowniez zauwazylem ze niektorzy graja 'w holdema' :)

zychuwdt: roznice bardzo dobre, jest sporo multiway potow, dlatego trzeba wiedziec kiedy i w jaki sposob izolowac graczy :) co do gry shortem, czesto w mtt masz 20bb i jestes deepstackiem, wiec ten element trzeba miec dobrze opanowany :) przeciwnicy sa slabsi, zgadza sie

Odpowiedz
Cytat
AceBestini

Ja zwykłem grywać Panie Kladarcie.
I jeśli chodzi o MTT Omaha, to zdecydowanie preferuję FLO/8, których nie ma :(

Odpowiedz
Cytat
cladarth

zapraszam :)

SCOOP review

Odpowiedz
Cytat
DrugsOrMe

Jest seria Scotta Clements o plo mtt: http://pl.pokerstrategy.com/video/#searchtext=ScottClements&key=author&contenttype=0&gametype=0&tablesize=0&languages=pl,en&levels=basic,bronze,silver,gold,platinum,diamond&lowerlimit=0&upperlimit=100&ob=date&od=desc&page=1&rpp=10 i o ile zgadzam się z ogólnymi założeniami jego strategii o tyle rozdania które prezentuje są momentami kontrowersyjne żeby nie powiedzieć fishowate.

Napisane przez cladarth
zapraszam :)

SCOOP review

Chętnie obejrzę i się wypowiem. Graty debiutu ;)

Odpowiedz
Cytat
cladarth

DrugsOrMe: dzieki :) ja obejrzalem jego 1 odcinek i mam identyczne zdanie jak ty, koles naprawde duzo waznych rzeczy mowi, ale ma niektore takie rozdanie ze za glowe sie lapie, nawet mu napisalem w komentarzach sciane tekstu, gdzie wytykam mu bledy i prosilem o odpowiedz, niestety nie odpowiedzial :)

Odpowiedz
Cytat
DrugsOrMe

Inna sprawa, że gość wygrywa bransoletki wsop grając tak jak gra ;) planujesz może jakieś filmy plo8 mtt, chętnie bym obejrzał jakąś twoją sesję.

Odpowiedz
Cytat
Nilmar

Tez chetnie obejrze filmik ;p

Co do samego omaha mtt to czasem grywam, rzeczywiscie gra jest zupelnie inna niz w cashach w omahe. Wydaje mi sie ze rozgrywka, ze wzgledu na duzo mniejsze stacki efektywne najbardziej przypomina gre na shorcie w cg (te wszystkie olgi, potstealahy i bearhorsy grajace na 40bb)

Zastanawiam sie troche nad kwestia kluczowa w kazdych turniejach czyli oplacalnosci podejmowania ryzyka w marginalnych spotach i czasem rezygnowania z odrobiny value na rzecz kontroli puli. Imo duzo bardziej oplaca sie tutaj majac edge i bedac na deepie grac bardziej pasywnie, drawowac z pozycja pasywnie nawet do mocnych ukladow.

Inna sprawa do blefy, raisy cbetow IP lub c/r z gutshotami lub jakims minimalnym equity sa bardzo oplacalne, bo ludzie boja sie ze srednimi rekami kontynuowac, dochodzi czynnik strachu przed odpadnieciem z turnieju, mozna wywierac wieksza presje.

No i najwazniejsze czyli multiway poty na malym efektywnym stacku, imo rece w stylu AKxx bez nutsowego lub 2nd nutsowego suitu = ez foldy, najlepsze obv rece z suitem do asa lub rundowny, rundowny z danglerem u dolu, rece w stylu QJTT.

Dodatkowo wazne zeby nie grac holdemowym schematem, czyli np. jak gosc limpuje czesto z dobra reka zagrac limp behind jesli jest to reka dobra to multiway pota ;p Nawet jesli swietnie wyglada i bije range limpera to jeszcze wieksze value jest z gry takiej reki w multiwayu. To sie tyczy tez cash games, ale z racji na plytkie stacki ten koncept wydaje mi sie byc jeszcze wazniejszy w turniejach

Co sadzicie o takich przemysleniach ?

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa

Wg mnie kluczowe rzeczy (pomijając banały) aby wygrywać w tych turniejach to:

1. Znajomość specyfiki konkretnych MTTs - imo bardzo niedoceniana kwestia. Jeżeli mówimy o strategii, to przede wszystkim należy zdecydowanie rozgraniczyć turnieje FR od 6-maxów, NL od PL, rebuye od turbosów itp. Są np turnieje bardzo specyficzne - nlo8 5+r (1k na start) i add-on 25$ (5k), albo np. 3xturbo no limit (3k na start) i add-on za cene 1 rebuya (30k).

2. Adaptacja. Adaptacja. Adaptacja. Solidna baza rąk + notatki to podstawa. Mimo że fiszów nie brakuje, to w większości będziemy spotykać regów i to cały czas tych samych, ze względu na to że turnieje od 11+r/22$ do 215 to dokładnie ten sam reg field (+ w tych weekly często grają dobrzy cashowcy i goście grający wszystkie turnieje z av bi 150++ ). Tak więc musimy się liczyć z tym, że większość z nich ma na nas solidne ready i nie będzie nas traktowała jak randomów. Wiem np. że cladarth gra (grał?) bez HUDa. Mówcie co chcecie, ale dla mnie to jest ucinanie sobie ROI. Nie wiem czy 2, 5, czy 15% ale na pewno EV-.

Odpowiedz
Cytat
cladarth

Nilmar, zgadzam sie z Toba w 110% ;]

"Imo duzo bardziej oplaca sie tutaj majac edge i bedac na deepie grac bardziej pasywnie, drawowac z pozycja pasywnie nawet do mocnych ukladow." tez wychodze z tego zalozenia, po co mamy zwiekszac czynnik losowy skoro mozemy go zminimalizowac i ogrywac przeciwnikow w inny sposob ;)

"Inna sprawa do blefy, raisy cbetow IP lub c/r z gutshotami lub jakims minimalnym equity sa bardzo oplacalne" tutaj wlasnie dochodzi ten czynnik, ktorego nie ma w cash games, czyli zycie turniejowe, wywierajac ciagle presje na przeciwnikach, oni zaczna sie gubic i beda bali sie ze odpadna i nie dojda do kasy, w cash games tego nie ma, robisz rebuy i grasz dalej

"Dodatkowo wazne zeby nie grac holdemowym schematem, czyli np. jak gosc limpuje czesto z dobra reka zagrac limp behind" zgadza sie, tutaj nie mozemy za kazdym razem izolowac i grac z przeciwnikiem HU bo nasz stack jest na tyle plytki, ze nie zostawiamy sobie miejsca na gre na innych ulicach, warto ogladac duzo flopow z rekami TYLKO z NUTSOWYM POTENCJALEM, ja bardzo duzo open limpuje z Ax suited, nawet gdy cala reka nie jest zbyt dobra, bo wiem ze jak trafie, to wygram zetony od gorszych kolorow (dotyczy sie to niskich blindow, na wyzszych blindach nie mozemy sobie na to pozwolic bo szkoda stacka)

Fafarafa: Ad1. to fakt, kazdy turniej jest inny i kazdy turniej gra sie zupelnie inaczej, w turniejach nonturbo mamy duzo gry postflop, w turbo (na duzych blindach) operujemy na 8-15bb i tam gra zesto sprowadza sie do allinow preflop, 6maxy gramy bardziej agresywnie, 9maxy pasywnie itp itd, dlatego trzeba przed odpaleniem turnieju, zastanowic sie w jaki sposob musimy grac :)

Ad2 czesto robie notatki albo koloruje sobie graczy, HUDa nie uzywalem, tez gram troche mniej turniejow, ale HUD jest juz dostepny, niestesty moja baza rak nie jest zbyt duza, ale mimo ze gralem zawsze bez HUDa, to odkad wykupilem HM2 to podkulam ogon i przyznaje Ci racje, granie bez statystyk to ucinanie sobie ROI :)

Odpowiedz
Cytat
cladarth

obejrzalem 2ga czesc tego scota clementsa, masakra co on gra :P call na open shorta z 2344 lub 5677 :P open/call z3beta bez pozycji na deepat z KT57 itp itd tragedia :P

Odpowiedz
Cytat