Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
313 Posty
100 Użytkownicy
23 Reakcje
56 K Wyświetlenia
NumberOne1

Od mojego pierwszego wpisu tutaj minał niecaly miesiąc natomiast bitcoin poszybował 100% do góry osiągając kapitalizację 3mld dolarów oraz łamiąć poprzedni szczyt na 266$.

Natomiast polecane przeze mnie krypty - PrimeCoin oraz Novacoin wzrosło jedynie o 5% i 30%. Przy poprzedniej bańce przełamanie na alternatywach było dokładnie w dniu przełamania poprzedniego szczytu przed bitcoina (wtedy to był 3 marzec i szczyt na 33$). Wtedy, kiedy ludzie uświadomili sobie że bitcoin jest już bardzo drogi pragnąć się zdywersyfikować przerzucili część pieniędzy w alternatywy windując ceny wszystkich alternatyw - Litcoin w tydzień wzrósł w stosunku do bitcoina x8, PPCoin o 15x, Terracoin x12 itd. Natomiast w stosunku do dolara należy to pomnożyć jeszcze x3. I tak na przykład litecoin z 0,06$(minimum 28luty) wzrósł do 6,5$(10kwietnia). Obecnie mamy lepsze kontrukcje niż Litecoin i sądzę że one będą beneficjentem największych wzrostów. Czy tak będzie - czas pokaże.

Odpowiedz
Cytat
A1varo

No właśnie od 'bańki smolenkiej' alt-coiny zawsze były słabszą inwestycją niż BTC.
W sumie to korzystne, bo gdyby każda nowa waluta wypierałaby poprzednią, to cały biznes nie miałby żadnego sensu.
BTC zgarania profit z bycia pierwszym w swojej kategorii, i tak jest w każdej dzedzinie - patrz google, windows czy MP3.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

.
Kompeltnie nie wiem co ty piszesz ale wdzłem linki itd wiec przeczytam

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

Napisane przez A1varo
No właśnie od 'bańki smolenkiej' alt-coiny zawsze były słabszą inwestycją niż BTC.
W sumie to korzystne, bo gdyby każda nowa waluta wypierałaby poprzednią, to cały biznes nie miałby żadnego sensu.
BTC zgarania profit z bycia pierwszym w swojej kategorii, i tak jest w każdej dzedzinie - patrz google, windows czy MP3.

tak samo Litecoin jest pierwszy w technologii kopania na skrypcie, a PPC pierwszy w kategorii POS. PrimeCoin jest pierwszy w technologii szukania liczb pierwszych i nie będzie miał klonów - po 17 tygodniach już ma 2mln$ kapitalizacji - żadna inna krypta tyle nie miała w tak krótkim czasie. Wg mnie to właśnie PrimeCoin będzie miał największe szansę aby powalczyć z Bitcoinem o miejsce na tronie. Szczególnie że jest 12x szybszy niż bitcoin oraz jest w jakiś sposób użyteczny nauce (a raczej dziedzinie nauki - kryptografii ; natomiast kopania bloków bitcoina w niczym nikomu nie pomaga).

kapitalizacje można znaleźć tutaj:
http://coinmarketcap.com/

Odpowiedz
Cytat
thatsitme

patrząc dzisiaj na tą stronę to spore wzrosty tam mają ;p

Odpowiedz
Cytat

siema zainstalowalem program do miningu primecoinow i troche nie rozumiem. Jakbys mogl wyjasnic bylbym wdzieczny.

1. Odpalam program i on juz pracuje sobie zgadza sie ?
2. Moge przerywac i wznawiac w dowolnym momencie zeby nie zaczynac kopania od nowa ? Jaka jest minimalna wartosc primea ktora mozna wykopac (jeden czy dzieli sie po przecinku)
3. Skad bede wiedzial, ze wykopalem i ile ich mam ? Gdzie one w ogole sa i dlaczego sa moje
4. W jaki sposob moge je sprzedac (trzeba sie zalogowac na ktoras z gield z Twoich linkow ? ) W jaki sposob moge kupic i gdzie sie one "pojawia" po kupnie.

Jak masz jeszcze jakies rady dla poczatkujacego minera to daj znac :)

aha jak mozesz to przeslij mi 1 primea na : AMcyc3cgAX9gmMvth9pmbXBwEHPFrAyN9S (to moj adres tak ?). Odesle spowrotem a bede widzial jak tranzakcje zachodza

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

ja nie kopie wiec CI nie odpowiem dokladnie.
wiem że po zainstalowaniu jesli chcesz byc gornikiem to w folderze (win7):
c:/użytkownicy/twojanazwa/app/roaming/Primecoin
trzeba stworzyc plik primecoin.conf i w nim wpisać gen=true

nastawinie robisz skrot na pulpicie primecoin-qt.exe z tamtego folderu i w skrocie po wlaczeniu wlasciwosci w ścieżce na końcu piszesz -gen

zeby byc pewnym że kopiesz Twoje żużycie procesora bedzie 100% - ale nie bedzie mocno wplywać na Twoją pracę.

co do tego ile wykopiesz - wartość bloku to 10,05 primecoina i ciągle spada. moc sieci rośnie wiec z każdym dniem jest trudniej kopać. Łatwiej mają CI co mają dostęp do sieci z kilkuset/kilkutysięczną ilością rdzeni. Ty raczej nic nie wykopiesz samodzielnie - dlatego ludzie łączą sie w poole i dzielą się nagrodą. Niektórzy spece od teorii liczb szukają wzorów na łatwiejsze znajdowanie liczb pierwszych metoda - sieve of Atkin. Są klienty też w sieci już dostępne które kopią szybciej - na stronie primecoina masz tam zakładkeHigh performance.

Wg. mnie skok ceny primecoin będzie dopiero jak przebijemy 10 na diffie - do końca miesiąca to się powinno stać. Bądź jeśli goście wymyślą skutecznego minera na GPU. Ewentualnie wejscie na duże gieły jak mtGox również podniosło by cenę kilkakrotnie. Nowe artykuły w prasie i pobcie kolejny rekordów również mogą się przyczynić do wzrostu primecoina. Albo uświadomienie ludziom w jakiś sposób, że to obecnie najlepiej skonstruowana alternatywna kryptowaluta.

Odpowiedz
Cytat

hej n1, dwa pytania:

1 - gdzie kupujesz prime'y i jaki sposób nabywania/przechowywania polecasz?

2 - widziałeś ten tekst?

Odpowiedz
Cytat

Pobawilem sie troche i postanowilem ze nie bede tego kopal tylko zajme sie spekulacja. Ale dalej nie wiem na jakiej zasadzie sie to odbywa ?(

Normalnie, otwieram rachunek maklerski a tutaj w jaki sposob moge kupic od kogos po danej cenie a pozniej sprzedac ?

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

Napisane przez gaaish
hej n1, dwa pytania:
1 - gdzie kupujesz prime'y i jaki sposób nabywania/przechowywania polecasz?
2 - widziałeś ten tekst?

1. primecoina można kupić na mcxnow badź na btc-e za bitcoiny. w poprzednich postach podałem link. natomiast bitcoina można kupić na polskim curexie - przelewy są księgowane 3x dziennie.
2. tekst znam, wrzucałem tam swój komentarz, ale niestety widze nie został dodany. autor ma problem ze zrozuemieniem moore law. wg niego wraz ze spadkiem ceny spadnie również difficult, a że w primecoinie jest zastosowany innowacyjny "smooth reward dropping" (podobnie jak w NVC oraz PPC) to również wzrośnie podaż krytpowaluty. jak pokazała przeszlość, cena primecoina spadła w stosunku do bitocoina ośmiokrotnie, a jednak difficult nie spadł znacząco - reward co prawda wzrósł, ale minimalnie, a następnie znów zaczął spadać. Więc po prostu czas obalił tezy stawiane przez autora.
natomiast cena primecoina spadła tak mocno ze względu na ogromny entuzjazm na początku projektu który wywindował cenę w kosmos oraz oczekiwania że szybko wyjdzie skuteczny GPU-miner. miner co prawda wyszedł, ale był wolniejszy niż kopanie na CPU. rozczarowania pchnęły kurs na 0,002. Potem Primecoin gdy wszedł na jedna z wiekszych giełd - btc-e - to kurs wzrósł do 0,0084 a następnie wraz z dużym wzrostem bitcoina znów osuwa się w dół - obecnie 0,0024. Najbliższe triggery to: wejście na kolejną dużą giełdę (mtgox zapowiedział że pracuje na wpuszczeinem alt'ów na swoją giełdę niedługo); opracowanie skutecznej fuzji GPU-CPU minera (są goście którzy ponoć już posiadają tą technologie, ale jeszcze jej nie udostępnili); wejcie na difficult 10 i mocny spadek rewarda o 15% (uświadomi ludziom że primecoin jest towarem rzadkim); kolejny rekord w znalezieniu największych liczb pierwszych; publikacje naukowe nt. primecoina.

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

zaznaczam, że jeśli ktoś chce inwestować - to tylko kwotę którą może pozwolić sobie stracić. proponuje też rozlokować kapitał między różne kryptowlauty i na pewno sporą część trzymać w najbezpieczniejszym bitcoinie.

Odpowiedz
Cytat
ArcadiusK

Siema, mam 2 pytanka.

1. Jak najłatwiej kupić PrimeCoin posiadając jedynie PayPal, Skrill i zwykłe konto bankowe?
2. Orientuje się ktoś czy mtgox nadal ma zaległości z wypłatami po 4-6 tygodni? Bo ostatnio wypadłem z tematu.

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

Napisane przez ArcadiusK
Siema, mam 2 pytanka.

1. Jak najłatwiej kupić PrimeCoin posiadając jedynie PayPal, Skrill i zwykłe konto bankowe?
2. Orientuje się ktoś czy mtgox nadal ma zaległości z wypłatami po 4-6 tygodni? Bo ostatnio wypadłem z tematu.

1. kupujesz bitcoiny na bitcurex.pl (przelew bankowy)
potem wysylasz bitcoiny na btc-e.com (primecoin ma symbol XPM)
na btc-e zamieniasz bitcoiny na primecoiny po aktualnej cenie

2.z tego co wiem to teraz szybciej idą, ale nie wiem ile. na bitcoin.pl na forum znajdziesz odpowiedz na pewno

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

.

Odpowiedz
Cytat
natraj

mozna kupic primecoiny za dolary?

Odpowiedz
Cytat
ArcadiusK

Napisane przez NumberOne1

Napisane przez ArcadiusK
Siema, mam 2 pytanka.

1. kupujesz bitcoiny na bitcurex.pl (przelew bankowy)
potem wysylasz bitcoiny na btc-e.com (primecoin ma symbol XPM)
na btc-e zamieniasz bitcoiny na primecoiny po aktualnej cenie

2.z tego co wiem to teraz szybciej idą, ale nie wiem ile. na bitcoin.pl na forum znajdziesz odpowiedz na pewno

Dzięki za pomoc :)

Odpowiedz
Cytat
NumberOne1

Napisane przez natraj
mozna kupic primecoiny za dolary?

obecnie tylko za bitcoiny. z czasem pewnie otworzą rynek XPM/USD, a za kilkanascie miesięcy pewnie też XPM/PLN, o ile wszystko sie nie zawali wcześniej.

Odpowiedz
Cytat
A1varo

Nr 1, na razie wszystkie altcoiny były stratne (w BTC).
Biorąc pod uwagę że to bardziej ryzykowna inwestycja niż BTC to chyba nie warto ?(

Odpowiedz
Cytat
A1varo

Napisane przez Nyaris
Bitcoinowe eldorado sie skończyło. Kurs spadł z ~38 na 9PLN więc nie zwraca się za prąd.

Napisane przez PatriceMilev
bańka bitcoinowa już była, daruj sobie

Zabawnie jest popatrzeć na nastroje 2 lata temu :)
(Zresztą opinie wiosną też ciekawe ;)

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Napisane przez tabledestroyer
Pobawilem sie troche i postanowilem ze nie bede tego kopal tylko zajme sie spekulacja. Ale dalej nie wiem na jakiej zasadzie sie to odbywa ?(

Normalnie, otwieram rachunek maklerski a tutaj w jaki sposob moge kupic od kogos po danej cenie a pozniej sprzedac ?

A próbowałeś forex? To nie jest takie łatwe jak się wydaje.

Odpowiedz
Cytat