no to mamy 500$ za btc.
Napisane przez A1varo
Nr 1, na razie wszystkie altcoiny były stratne (w BTC).
Biorąc pod uwagę że to bardziej ryzykowna inwestycja niż BTC to chyba nie warto![]()
alternatywy wyceniane w dolarze są znacznie stabilniejsze niż dolar. Teraz jest ostre koszenie konkurencji przez bitcoina, ale poczekaj aż bitcoin w 2dni spadnie o 80% - wtedy spodziewam sie panicznych zakupów najwazniejszych alternatyw.oczywiscie najbezpieczniej - jak już wcześniej wspolmniałem - mieć jakiś procent portfela w bitcoinach.
Napisane przez NumberOne1
Napisane przez A1varo
Nr 1, na razie wszystkie altcoiny były stratne (w BTC).A nie wynika to z tego, że pozostałe altcoiny możesz kupić/sprzedać tylko i wyłącznie za BTC?
załóżmy, że chciałbym kupić bitcoiny na mtgox. mogę wpłacić $ bezpośrednio przez skrill? Jestem zielony w temacie.
"(...) Ceny na wykresie pochodzą z mtgox.com. Odradzam korzystanie z tej giełdy ze względu na nawet 8 tygodniowy okres oczekiwania na przelew wychodzący. Bitstamp i Bitcurex nie mają takich opóźnień. Przewidywany czas wypłaty walut fiducjarnych z tych ostatnich to maksymalnie 2-3 dni robocze. (...)" źródło: satoshi.pl
No Bitcurex jest extra ![]()
W razie krachu zawsze odmawia współpracy, dzięki czemu użytkownicy mogą odpocząć od wyczerpujących transakcji ![]()
W ramach polskiej konkurencji mogę też polecić bidextreme.pl
Bitcoin przebił 600$, kiedy pęknie 1k?
ed, było już ponoć 900, teraz niecałe 605, dzieje się.
było 1146$ na giełdzie chińskiej.
w dalszym ciągu polecam primecoiny i novacoiny - one ostatnio wzrosły bardzo niewiele bo tylko 20%. A przyszłość należy do nich. Polecam potraktowanie tego jako inwestycje, a nie spekulacje. Innymi słowy kupic i zapomnieć na 2-3 lata
panowie a co z wydobyciem ? bawi sie w to ktos jeszcze ? czy przy jednhm pc jestem w stanie cokolwiek zrobic czy to juz umarlo ?
jedyna waluta jaka teraz na procku mozesz wydoobywac to primecoin (np. przez ypoola). na średnim procku wydobywa się około 12 primecoinów w miesiąc przy obecnej trudności (około 10$ przy obecnych cenach). nie jest powiedziane że kiedyś to nie będzie warte 1k$.
jeśli chcesz kupic sobie sprzęt GPU (kilka kart np radeon 7970 ma bardzo dobre osiągi) to możesz kopac waluty skryptowe jak np. litecoin, novacoin, worldcoin, digitalcoin, ftc itd. Ale pamiętaj że jak nie masz za free prądu to się to bardzo słabo opłaca - od początku istnienia bitcoina prawie zawsze aktualne zyski wydobycia równały się cenie prądu.
tutaj spis co jest na skrypcie:
http://www.coinwarz.com/cryptocurrency
no i końcu się doczekałem. Primecoin wybił wczoraj na 1,25$ a novacoin na 7,2$. Zobaczymy co dalej - w dalszym ciągu uważam że to najlepsze konstrukcje wśród alternatyw.
tu można sledzić zainteresowanie tymi krytpowalutami na wiki:
http://stats.grok.se/en/latest90/Primecoin
http://stats.grok.se/en/latest90/Novacoin
a tu najnowszy wykres bitcoina:

do tej pory rosło 10x rocznie. sądze że niedlugo czeka nas porządna korekta i mam nadzieję że to będzie czas dywersyfikacji portfela przez inwestorów na alternatywy. pytanie czy potrwa to tydzień, miesiąc czy rok i jak bardzo krwawe korekty będą po drodze. Wiem jedno - w czasach korekty dobrze mieć najlepsze konstrukcję, aby nie martwić się że nasze monety nie mają zupełnie żadnej wartości.
Ostatnio dostałem odpowiedzi od głownego architekta Primecoin odnośnie 2 największych wątpliwości które mnie niepokoiły w tej krypcie.
questions:
1. from wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Primecoin "To meet this requirement, the size of the prime numbers in the system cannot be too large". What could happen when we cross 10 or 100 mln block and the prime numbers start to be large?
2. "If the coin is successful and prime number theorists can use the results to find an equation to predict prime #s, it would essentially break the coin's PoW." -> is it possible?
answers:
1) Prime size would stay same. The prime chains aren't going to be exhausted. There are countless prime numbers, basically as abundant as numbers themselves. Remember there is a prime every couple of hundred numbers at the scale primecoin miners work. So for a 256 bit number there are more than 2^248 primes, so that's not far from 2^256 which is the total numbers at 256 bit.
2) Prime number theory is an extreme hard discipline, with hundreds of years of history. So it's not very likely to happen overnight. I'd say even if you throw trillions dollars at such research it's not going to produce that type of results on demand. Also, even if you find a super efficient mining algorithm doesn't mean you 'break' the proof-of-work system, it just means you have an advantage over the public before you publish the findings. The difficulty can scale enormously in primecoin's design.
mnie to dość uspokoiło. teraz myślę że primecoin może być nawet bezpieczniejszy niż SHA256 vs. komputery kwantowe. Tym samym poważni inwestorzy po prostu będą musieli się zdywersyfikować z bitcoina na primecoina w znacznej części w przyszłości.
ciekawy artykuł nt. liczb pierwszych.
http://www.wired.com/wiredscience/2013/11/prime/all/
wygląda na to że nie ma dużych przeskoków w liczbach pierwszych wg tego co udowodnił ten gość, co jest pozytywną informacją dla primecoina.
ostatnio kurs troche rośnie, bo jutro ma się ukazać w New York Times'ie wywiad z Sunnym - konstruktorem PPC i Primecoina. Wywiad ma być głownie o PPC i jego pozytywnym wpływie na środowisko, ale jest ponoć też wspomniane troche o primecoinie. Pojawiły się spore zlecenia kupna i cena Primecoina poszła na 1,8$
Novacoin wciąż bez loga i bannerów - deweloperzy tłumaczą się że nie mają na to teraz czasu - a wg mnie niestety po prostu nie mają bitcoinów na nagrodę i sprzedają ściemę. Zobaczymy, póki co cena około 7,5-8$.
Jeszcze raz powtórze bo ludzie mnie pytają jak kupić alternatywy. Najpierw trzeba kupić bitcoiny na bitcurex.pl przelewem bankowym. Potem wysłać bitcoiny na btc-e.com badz mcxnow.com
ticker primecoina to XPM. ale polecam dywersyfikację i oczywiscie trzymanie częsci kasy w bitcoinie.
Bitcoin i kryptowaluty powoli przebijają się do mainstreamu. Wczoraj u nas w wiadomościach było coś na temat kryptowalut i jakie zagrożenia społeczne niosą - w pełni się z tym zgadzam, nie wiadomo jak zmienią stosunki społeczne kryptowaluty, skoro można smartfonem płacić zupełnie anonimowo za każdą usługę i w ciągu 2 min dostać pełne nieodwracalne potwierdzenie transakcji (jak np. w primecoinie).
PrimeCoin(XPM) dziś skoczył na 2,30$. Pojawił się artykuł w NYT
oraz dodano primecoin na pierwszą chińską giełdę. Do tego sieć zaczęła się odbudowywać po krachu zw. z padnięciem ypoola difficult znów zaczął rosnąć co budzi nadzieję na przebicie w tym roku difficult 10 i spadek rewarda o 10-15% co powinno zmniejszyć podaż i uświadomić ludziom, że xpm jest dobrem rzadkim.
Bardzo podoba mi się postawa twórcy Sunnego - który nie ujawnił w artykule NYT imienia i nazwiska. Innymi słowy nie zcashował się. Jak to mówił P.Thiel "sukces początkującej firmy jest ściśle powiązany z niską płatnością Dyrektora Generalnego". Zawsze dobrze inwestować w ludzi którzy ponad sławą cenią idee.
Kolejną kryptowalutą która jest ciekawa z uwagi na konstrukcję i ma jakąs innowacyjność jest annocoin. zdaje się że działa on w sieci TOR i rejestr transakcji jest w pełni anonimowy (w przeciwieństwie do bitcoina gdzie jeśli ktoś jest nieuważny to można dojść do tego kim jest nadawca kryptowalutywaluty). Wiem, że kiedyś był projekt Zerocoin który miał działać podobnie i miał zostać zaimplementowany w novacoin'ie. Wciąż trwają rozmowy i plany czy warto to wprowadzić.
Jeszcze słowo o Worldcoinie. Również rośnie jak na drożdżach. Ma ciekawy model emisji - co tydzień spada nagroda o 1%, wiec po roku już jest produkowanych 60% monet wyprodukowanych w roku poprzednim. Poza tym ma dobrą nazwę, fundację i sporo zwolenników którzy jeżdżą na konferencje. Do tego jest dość szybki. Niestety to klon Litecoina - oparty o skrypt, a takich jest już ponad 50 w świecie kryptowalut - większość umarła. Więc tutaj z inwestycjami lepiej uważać i jeśli kupować to tylko po bardzo promocyjnej cenie.
primecoin 3,96$
novacoin 20,5$
http://stats.grok.se/en/latest90/primecoin
http://stats.grok.se/en/latest90/novacoin
wzrost mocy sieci ostatnio na primecoin ogromny http://xpm.muuttuja.org/charts/
w takim tempie za 10dni przebijamy diffa 10.
wczoraj był artykuł w NYT + primecoin wszedł na chińską giełdę
Nie wiecie może jak się ma cena bitcoin do aktualizacji na silk road? Czy po prostu trzeba szybko wydawać jak spadnie?
Napisane przez kondziuu
Nie wiecie może jak się ma cena bitcoin do aktualizacji na silk road? Czy po prostu trzeba szybko wydawać jak spadnie?![]()
Tego nie wiem ale słuchy chodzą że dziś Primecoin ma polecieć o kilkaset procent do góry tak jak wczoraj było to z Novacoin.
Info z twittera rosyjskiego czubka który jest w posiadaniu kilku tysięcy bitcoinów:
Fontas
6:58pm UTC tomorrow is the reveal of the coin name as well as the start of the pump. Clue comes out at 6:28pm UTC.Nawet jeśli się nie spełni (w co wątpie bo każdy wie jacy są ruscy) to zgadzam się z NumberOne1 że Primecoin (XPM) to świetna inwestycja.