Jeśli ktoś byłby tak miły i rozwiązał chociażby 1 zadanie byłabym niezmiernie wdzięczna.
nic nie obiecuję. jesli bede mial do tego glowe po sesji, czyli po północy, to pomoge.
łatwe sa te zadania
co prawda fizyke miałem w liceum wiec to było z jakie 7 lat temu...ale jak sie nie pojebalem to masz tu zadanie 2:
Spoiler

Spoiler

to masz jeszcze 3 zadanie...
Spoiler

a teraz ide po flaszke, trzeba zmyc z siebie poczucie bycia nerdem:P
Napisane przez waltdisneyem
nic nie obiecuję. jesli bede mial do tego glowe po sesji, czyli po północy, to pomoge.
Liczę na Ciebie ^^
dzięki wielkie ![]()
Jeśli chodzi o zad 3, to ta siła oporu nie wpływa w żaden sposób na Hmax i Th ?
Miałam z tym zad problem, ponieważ wydawało mi się, że wektor siły oporu ma zawsze inny kierunek działania o.o.
Jeżeli chodzi o 6 to wyznaczasz równanie toru tego kamienia y = xtg(alpha) - (gx^2)/(2V^2cos^2(alpha)) i równanie prostej która jest spadkiem tej drugiej równi y1 = (sqrt3)/3 x - 0,5 i przyrównujesz.
Zrobił bym zdjęcie ale nie mam czym. alpha wychodzi 45stopni wynik o ile się nie machnąłem w liczeniu to x=1,16 y=0,17
Napisane przez morbrain
Jeżeli chodzi o 6 to wyznaczasz równanie toru tego kamienia y = xtg(alpha) - (gx^2)/(2V^2cos^2(alpha)) i równanie prostej która jest spadkiem tej drugiej równi y1 = (sqrt3)/3 x - 0,5 i przyrównujesz.Zrobił bym zdjęcie ale nie mam czym. alpha wychodzi 45stopni wynik o ile się nie machnąłem w liczeniu to x=1,16 y=0,17
Mógłbyś jakoś to rozwinąć ? w sensie w jaki sposób wyznaczyć tor czegokolwiek ?
Korzystałeś ze wzorów V(t) = Vo + at i s = Vot + at^2/2 aby wyznaczyc ten pierwszy tor ?
a ten drugi tor ?
y1 = (sqrt3)/3 x - 0,5
to nie jest przypadkiem funkcja hiperboliczna (czy jak to sie tam zwie) ?
jesli moge spytac, to w jaki sposob to otrzymales?
Napisane przez Lilly1
Napisane przez morbrain
Jeżeli chodzi o 6 to wyznaczasz równanie toru tego kamienia y = xtg(alpha) - (gx^2)/(2V^2cos^2(alpha)) i równanie prostej która jest spadkiem tej drugiej równi y1 = (sqrt3)/3 x - 0,5 i przyrównujesz.Zrobił bym zdjęcie ale nie mam czym. alpha wychodzi 45stopni wynik o ile się nie machnąłem w liczeniu to x=1,16 y=0,17
Mógłbyś jakoś to rozwinąć ? w sensie w jaki sposób wyznaczyć tor czegokolwiek ?
Korzystałeś ze wzorów V(t) = Vo + at i s = Vot + at^2/2 aby wyznaczyc ten pierwszy tor ?a ten drugi tor ?
odsyłam tutaj http://fizyka.org/?teoria,9,5 podpunkt A.
druga krzywa to prosta, równanie prostej y = ax + b, a znamy bo mamy kąt nachylenia 30 stopni wiec a = tg30, b latwo policzyć bo znam miejsce zerowe ( długość podstawy tej pierwszej równi czyli (sqrt3)/2 ) Jak mam równanie dwóch krzywych (lini prostej czyli równi i paraboli czyli toru rzutu) to szukam takiego x gdzie y są te same, czyli przyrównuje stronami.
zauważyłem mały błąd w moim sposobie, bo tor rzutu liczyłem względem punktu (0,0) ale rzucamy przecież ze szczytu tej równi. Najprościej chyba sobie układ odniesienia przesunąć w ten punkt i to nam zmieni tylko równanie prostej y = (sqrt3)/3 x -1 (kąt został ten sam, ale wszystko przesunęliśmy 0 1/2 w górę więc teraz -1 a nie -1/2) a tor ruchu zostanie ten sam
wiem, że słabo tłumaczę
"Sklejone kawałki tektury trudno rozerwać, z czego wynika, że na siebie oddziałują. Z którym z oddziaływań fundamentalnych mamy doczynienia w tym przypadku?"
Napisane przez hewitt2
"Sklejone kawałki tektury trudno rozerwać, z czego wynika, że na siebie oddziałują. Z którym z oddziaływań fundamentalnych mamy doczynienia w tym przypadku?"
![]()
oddziaływanie kleju, możesz mi zaufać jestem fizykię:pokerface:
Napisane przez hewitt2
![]()
Fundamentalne klejące działanie kleju. Mikropolowa mikrograwitacja, bo jak nie to co?
pewnie to grawitacyjne jes
:rage: ![]()
bo jak mamy te tektury to jest tektura-klej-tekura więc tylko takie mi do głowy przychodzi jak mają między sobą bezpośrednio oddziaływać
:rage:
Studiuję fizykę ale mi się nie chcę o tej porze. Może jutro popatrzę na to jak będzie trzeba.
Napisane przez qb4
Studiuję fizykę ale mi się nie chcę o tej porze. Może jutro popatrzę na to jak będzie trzeba.
To już właściwie kwestia nieaktualna, ale dzieki za zainteresowanie.